Svenskt Modellflyg 
2018-07-17
Säljes:  [SÅLD] Elseglare: Graphite              Pris: 2500  
StefanR
Skicka mail

Ort: Sollentuna
StockholmMin gamla trotjänare, Graphite, söker ett nytt hem. Den är kraschad och reparerad ett antal gånger, så den är lååångt ifrån nyskick. Men eftersom den flyger bra ändå passar den fint till någon som bryr sig mer om flygegenskaper än om utseende. Fast på några meters håll syns inte skavankerna, och det är ju alltid lite speciellt med halvtransparent klädsel i kvällssol...

Planet är tillverkat av Vladimir Models (www.f3j.in.ua) och är den första generationen av Graphite. Den har funnits med både sprygelvinge och helglasvinge, mitt plan har sprygelvinge.

Vingen är uppbyggd med en D-box av kolfiber och kevlar, vingbalk av kevlarlindad kolfiber och balsa (på samma sätt som Bubble Dancer), spryglar med en tunn kolfiberlist ovanpå och under varje sprygel (cap strips). Det medföljer två olika mittsektioner så man kan välja på 310cm eller 345cm spännvidd. Vingprofilen är den beprövade MH32.

Motorn är en växlad Cyclone Elite 10 som snurrar en 18x11. Kombinationen ger en stighastighet på 10-12 m/s så i F5J har man möjlighet till både distans och/eller höjd i starten. Ett batteri 3S3300 medföljer. Jag har faktiskt aldrig provat, men jag gissar att det räcker till 5-10 starter innan det är behov av att ladda. Självklart går det även att använda mindre batterier, t.ex. 3S2200, men då behöver de viktas lite grann för att få tyngdpunkten rätt. Fartreglaget är Robbe/Align RCE-BL70G.

Planet behöver ca en timmes omvårdnad innan det är flygklart:

Vid senaste flygningen lossnade spinnern under stigningen. När den lossnade blev det tydligen obalans som gjorde att motorspantet slets loss, så det behöver limmas fast igen.

Spinnern lossnade som sagt. Det tog mig några veckor att hitta den på fältet. Under tiden hade klämkonan hunnit rosta, så den behöver putsas av eller bytas. För den som hellre byter spinnern är det en 38mm för 6mm axel. Ett av propellerbladen är avbrutet (ifall det hände i luften eller om någon trampat på den på marken vet jag inte), så en ny fällbar propeller (18x11) behöver införskaffas.

Vingkontakten (mellan kroppen och vingen) är lite glapp. Förmodligen har kontakten i kroppen kommit lite för lågt vid någon av mina reparationer, så den behöver lossas, lite gammal limfog filas bort, och sedan återlimmas.

Pris: 2500kr.

Jag kan även sälja en kropp för winch/gummirepsstart för 500kr. En av vingsektionerna har dock haft en spricka i ett vingstål som jag lagat med CA-lim. Det funkar utmärkt för el och förmodligen även för gummirep, men tveksamt om det räcker för winchstart. Jag har dock en extra vingsektion, så man kan flytta vingörat och servot till en annan yttervinge.