Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Två servon till höjdrodret
2006-06-15 16:52:11
Två servon till höjdrodret    
Niklas L
Skicka mail
Jag har en oflugen Diablotin och har satt i två servon till höjdrodret. I min enfald trodde jag att det bara var att koppla samman dem med en y-kabel, o vips skulle allt funka. Det gjorde det inte så därför undrar jag hur jag får höger och  vänster sida att röra sig upp och ner samtidigt och inte i motsatta riktningar? Jag har en JR 378-radio, går det att ställa in på nåt vis på den? Jag provade att byta plats på svart och röd kabel till det ena servot på y-kabeln men det fungerade inte.
Tacksam för svar.

Niklas

2006-06-15 17:30:48
RE: Två servon till höjdrodret    
Eddi
Skicka mail
Nej det går inte att byta plats på några kablar. Det gåt att ta upp servot och byta plats på kablarna på motorn och kablarna på potten, då börjar det gå andra vägen. Och så fins det sk. "servo reverser" som man kopplar in mellan mottagare och servo. Någon slags mixning kanske också finns men jag har ingen JR så jag vet inte. Går det inte att bara på mekanisk väg få det att gå åt rätt håll?
// Eddi

2006-06-15 17:32:25
RE: Två servon till höjdrodret    
nissehult
Skicka mail
Du kan ändra riktningen på ett analogt servo genom att skifta + och - på servots motor och på potensymetern.En annan möjlighet är att köra 2 separata kanaler paralellt till höjden,då kan du reversera ett servo i radions meny.Jag vet inte om din 378 klarar det!
/N

2006-06-15 18:09:05
RE: Två servon till höjdrodret    
Krister
Skicka mail
 
Citat från: Niklas L
Jag provade att byta plats på svart och röd kabel till det ena servot på y-kabeln men det fungerade inte.Det är stor risk att du förstört servot. Elektronik gillar inte att få polvänd strömmatning! Har du provat det efteråt med kablarna på sin rätta plats? Även om det verkar funka så kan det lägga av när som helst.

/Krister
-------------------------------------------------------
http://www.bergenfeldt.com

2006-06-16 00:01:53
RE: Två servon till höjdrodret    
Niklas L
Skicka mail
Tack för de snabba svaren.
Jag botaniserade lite till i manualen och fann att om man struntar i y-kabeln och drar två kablar till mottagaren, går det att mixa "elevator" och "aux2" i radion.
Krister, du verkar ha rätt i det med den polvända strömmatningen för nu när jag läste ditt inlägg o gick o kollade servona(Hitec 225), var det ena helt dött. Jag är nu en lärdom rikare och ett servo fattigare.
Niklas

2006-06-16 13:22:26
RE: Två servon till höjdrodret    
amir2003
Skicka mail
En kompis till mig hade det bekymmret när han körde med dubbla servon och Y-kabel till höjdrodren. Han fick köpa en pol-omvändare som man kopplade mellan ena servot och Y-kabeln. Vända om kablar funkade inte för honom heller.
------------------------------
MVH Amir Riahi

2006-06-16 23:04:30
RE: Två servon till höjdrodret    
Tobias
Skicka mail
Strömmen som går in till servot har inget med vilket håll servot snurrar att göra. Det ligger alltid spänning in till servot genom plus och minus kablarna, det är signalen genom den sista kablen som styr elektroniken i servot som sedan skickar ut rätt spänning till servomotorn. Alltså för att reversera servot måste man byta plus och minus till motorn som sitter i servot som sas här ovan.
....................................................................................................................................................................................
/Tobias
Min flygsida
Klubbens sida

2006-06-17 01:19:48
RE: Två servon till höjdrodret    
sundqvistjohan
Skicka mail
Ska sätta en Black Horse Sukhoi 31 i flygskick med en 1.41 2-taktare innan midsommar, har inte tidigare erfarenhet av flygplan med två höjdroderservon men måste lösa problemen med de två höjdroderservona själv inom kort. Varför inte sätta den ena servoarmen uppåt och den andra neråt, det borde väl lösa problemet på mekaninsk väg? Ett annat alternativ (vet inte om uppgifterna stämmer) är att använda ett Hitec servo på ena höjdrodret och ett Futaba på andra, dom lär gå åt olika håll, är inte säker på om det stämmer...
Min hemsida: http://johansundqvist4.googlepages.com/home

2006-06-17 08:33:25
RE: Två servon till höjdrodret    
amir2003
Skicka mail
På computer radion mixar man kanalerna och då behövs ingen Y-kabel. Jag har t.ex Graupner radio och höjdroderservon är kopplade till uttag 3&6 i mottagaren, som jag mixar ihop i sändaren, funkar kanon.
Största fördelen är att man kan trimma varje höjdroderhalva för sig i sändaren och behöver nödvändigtvis inte göra det mekaniskt som man skulle gjort med Y-kabeln.

------------------------------
MVH Amir Riahi

2006-06-17 10:02:37
RE: Två servon till höjdrodret    
Joacim
Skicka mail
Alternativt kan man köra digitalservon och programera dem individuellt, större modeler när man har powerbox går det att programera servona via den, smidigt om man kör fler servon på samma roderyta.