Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning
2019-01-12 15:31:07
FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
mats
Skicka mail
 
Citat från: Rolle
Att SMFF minskar från 10000 till 3500 medlemmar över en tidsperiod på 10-15 år är inget exceptionellt. Orsakerna listas utan rangordning. Gammal modellflygare faller ifrån, ideellt arbete är osexigt, Klubbverksamheten dödar vi själva med teknisk utveckling då det inte behövs handledning i samma utsträckning, trenden för modellflyg i hela Europa är densamma, mycket svårt att locka ungdomar. Det finns annat som lockar och ger nästan samma tillfredställelse.
Frågan är inte varför vi inte är 10000 medlemmar. Frågan är varför välutbildade och välbetalda män tror att någon/några andra ska kratta manegen åt dom GRATIS. Däri ligger problemet Sture.
Man kan bränna både 10 och 30 000 kr på en modell. Ibland mer. Men grinar över att klubbavgiften gått upp till 400kr. Man grinar över att det är för tråkigt att klippa gräset på klubbfältet, hjälpa till på städ/fixardagar, tävlingar och evenemang och vill köpa sig fri.
Vad sänder det för signaler till en eventuellt ny klubbmedlem? Verkar det lockande?
Det är det här som är modellflyget stora problem i många klubbar. Inte alla. Ideellt arbete och en liten gnutta uppskattning saknas.
RolleDet Rolle ger svar på i sin tråd överensstämmer i mångt och mycket om modellflygets utveckling, frågan är om vi som fortfarande är aktiva, många av oss förvisso till åren komna, men som ännu orkar kämpa, stillatigande skall sätta oss ner för att se på medan förfallet fortsätter, jag tolkar ett protokoll från Flygsportsförbundet styrelsemöte i november att det är oss gamlingar det är fel på, och att FSF nu skall avsätta medel för att utbilda fler föreningar att få igång 7 -25 års verksamhet i landets klubbar.

Om det redan finns någon utbildningsledare som har svaret på frågan vad vi gör för fel, och som kan utbilda oss i att locka in 7 – 25 åringar i hobbyn, så för Guds skull sätt fart, vad väntar ni på?

RF har insett att flygsportrörelsen har för få Lokstödsaktiviteter, och att medelåldern inom flygsporten är bland de högsta i landet, det kastas paj och skit i många trådar på SMF, men det har inte lett till att skapa någon seriös tråd eller förslagslåda som leder till förändring/förbättringar. 

Och som Rolle så riktigt skriver, det ser inte ut så här överallt, men med en total på 130 juniorer + ospecificerade genom familjemedlemskap i SMFF, finns det mer att göra.  Av SMFF´s 150 anslutna klubbar är det ca 50 st. som endast har 1 – 10 st. medlemmar.   

Skulle vara kul om denna tråd kunde lägga grund till förändring, vad är bra i din förening, som andra klubbar kan ta del av, vilka mervärden finns som lockar, vad kan vi göra för att locka in fler ungdomar i landets klubbar. Ungdomarna finns, men de har inte samma behov av ”riktiga” modellflygfält, där man kan flyga med brummande modeller, de flyger oftast drönare eller parkflyers hemma i sitt närområde. Hur kan vi locka föräldrarna till dessa ungdomar, att skjutsa dem till närmsta modellflygfält, där de kan uppleva modellflyg i sin rätta miljö?Mvh
Mats Erlandsson
Ripa Modellflygklubb

2019-01-12 16:13:00
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Gasman
Skicka mail
Det här är inget som är speciellt framträdande inom just modellflyget, tror jag. Gå tillbaks 40-50 år och titta hur det var då och jämför med idag. Då byggdes det trädkojor och lådbilar, det trimmades moppar med höga styren, byggdes och flögs med drakar mm mm. Varför? Kanske för att det inte fanns dator- och TV-spel men framför allt tilläts kidsen av sina föräldrar att vara mer aktiva.

Idag börjar kidsen på dagis innan de ens har lärt sig att gå. De växer upp i en extremt beskyddande miljö där inte spontanlek riktigt tillåts utan dagarna är noga planerade med uppklistring av höstlöv på ett papper, sagoläsning och snarlika sysslor. Gu'nåde om någon hittar på nåt där man kan göra illa sig!

Fasen, när jag var grabb på 60-talet tog man ekan och riggade segel på och drog ut på fjärdarna med tält, sovsäck, tändstickor och några konservburkar. Sedan var man borta några dagar tills vinden hade vänt för det gick inte att kryssa med den riggen, inte! Idag får ju inte kidsen ens använda lösningsmedelsbaserat lim.

Jag är rätt övertygad om att det här moderna sättet att uppfostra och skydda sina barn mot allt som kan vara lite farligt slår igenom och motarbetar det mesta som har med spontanitet att göra.

...tyckte Gasman!www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2019-01-12 18:31:49
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Heli
Skicka mail
Gasman, du är född på 60 eller 70 talet gissar jag...

Till alla barn som överlevde 50-, 60-, 70- och 80 talet. Först så överlevde vi att födas av Mammor som rökte och drack under graviditeten. Dom tog magnecyl och alla möjliga läkemedel samt åt tonfisk direkt ur burken men blev aldrig testade för diabetes.
Efter detta trauma blev vi lagda på mage för att sova i en spjälsäng målad i en rosa eller babyblå färg med hög blyhalt. Vi hade ingen barnsäkerhet på medicinburkar, dörrar eller fönster och när vi cyklade hade vi ingen hjälm!! För att inte tala om vilken risk vi tog när vi liftade. Som spädbarn och barn åkte man bil utan barnstol. bilkudde, säkerhetsbälte eller airbag. Vi drack vatten direkt ur trädgårdsslangen och INTE ur glas eller flaska. Vi delade läsk med flera kompisar och drack direkt ur flaskan och INGEN dog av detta. Vi åt muffins, Mammas bullar, vitt bröd, riktigt smör och för mycket socker på cornflakes och i filen. Inte blev vi överviktiga för det! För att: VI VAR ALLTID UTE OCH LEKTE!!!
Vi kunde gå hemifrån på morgonen leka hela dan och kom hem när gatlyktorna var tända. Ingen kunde nå oss på hela dan OCH VI VAR OKEJ!!
I timmar kunde vi bygga lådbilar av skräp för att sedan åka ned för någon backe och då upptäcka att vi glömt bromsarna. Efter att vi åkt in i träd och buskar ett par gånger lärde vi oss att lösa problemet. Vi hade inga Playstation, Nintendo, X-box, ingen video eller DVD, inga 150 kanaler på TV:n, inget surroundljud, CD-spelare, inga MOBILTELEFONER, DATORER inget Internet eller MSN och Facebook. Vi hade VÄNNER och dom fann vi UTOMHUS!!
Vi föll från träd och tak, skar oss, bröt armar och ben, slog ut tänder!! Och inte blev någon stämd eller anmäld för det. Vi åt maskar och kakor gjorda av sand eller jord och inte fortsatte maskarna att leva i magen!! Vi fick luftgevär vid 10 års ålder, vi hittade på spel och lekar med hjälp av en pinne och en tennisboll, och fast man sa att det kunde hända, så var det inte så många som fick sina ögon utpetade av pinnar. Vi cyklade eller gick till kompisar, ringde eller knackade på och ibland steg vi bara in och pratade med dem.
Fotbollslaget hade uttagningar och alla blev inte uttagna, dom som inte blev det, fick lära sig att handskas med besvikelsen OTROLIGT ELLER HUR!!??
Tanken på att våra föräldrar skulle stå på vår sida om vi bröt mot lagen fanns inte. Dom var faktiskt lagens högra arm!! Denna generation har faktiskt fostrat dom största risktagarna, problemlösarna och investerarna någonsin. Dom senaste 50 åren har varit en explosion av uppfinningar och nya ideèr. Vi hade frihet, misslyckanden, framgång och ansvar och vi lärde oss att ta allt detta!!
Om du är en av dem så:
GRATTIS!!
Du kanske vill dela med dig av detta till andra som har haft turen att få växa upp som barn den tiden innan ADVOKATER och MYNDIGHETER reglerade ditt liv för 'DITT EGET BÄSTA'??
TILL ER som tror att GUD vakar över er:
Släng detta i papperskorgen!!


2019-01-12 21:45:56
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör

Bra initiativ Mats.
Måste ge både Gasman och Heli en eloge för ni lyckas plita ner det som gav kvällens flin. Vår ungdom måste i dag betraktas som extremsport, våghalsigt, omdömeslöst, farligt och direkt ohälsosamt. Men jäklar vad kul vi hade.

Hoppas det dyker upp något nytt  kul och friska idéer i den här tråden.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2019-01-12 22:47:36
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Per P
perpalsson81@gmail.com
När det gäller att få in fler i hobbyn oavsett ålder känns det ibland som att modellflyg är en hobby i det dolda. När man pratar med folk så vet de inte vad modellflyg är (de flesta tror att det bara handlar om drönare/multikopter) o ibland har man fått frågan varför det finns klubbar för sånt när man kan flyga var som helst med sin drönare.
Kan det vara så enkelt som att vi är för dåliga på att synas utåt? Det kan komma massor med folk på flygdagar om man är duktig på att annonsera. Ett praktexempel på det var Oskarshamnseskadern som inför sin flygdag i somras bjöd ut tidningen till fältet och pratade om vad klubben gjorde o vad man tänkte göra på flygdagen där bland annat godisbombning stod på schemat o man uppmanades att ta med sig ungarna. Jag har aldrig sett så många ungar på en flygdag (större fleradagarsmeetings borträknade) och det var många som var i intresserade. Vet att de flesta klubbar gör så i för sina flygdagar. Många av de som pratade med mig sa att de skulle komma tillbaka nästa år igen för det här var ju kul... Jag informerade flera av dem att vi flyger ofta på söndagar i Ålem o att Oskarshamnsklubben flyger tillsammans på andra tider men kolla med klubben när det är så kan ni komma ut då också o kanske prova med dubbelkommando. Svaret blev inte helt sällan 'jaha flyger ni här ofta?'. Får ibland känslan att folk tror modellflyg är en flygdag o sen inget mer, att alla flyger hemma utan någon som helst organisation eller gemenskap med andra likasinnade, för såna personer är det ju inte ett alternativ att försöka få sina ungar till å börja modellflyga. Ibland när man diskuterat om vår hobby syns för dåligt utåt får man svaret att de som är intresserade vet att vi finns o vill de börja så söker de upp oss, o där tror jag vi har ett av problemen med rekrytering. Det är förvisso sant att de kommer om de är intresserade men det finns också ett stort antal som inte vet vad vi gör eller att vi finns o där finns den stora skaran människor som kanske skulle hitta en helt ny hobby de aldrig trott att de skulle hålla på med eftersom de inte är flygintresserade i övrigt om de bara visste om oss.
Hur när vi ut till dom? Syns vi inte så finns vi inte.
Vi har snackat om detta i vår klubb o tänker försök få ut tidningen oftare för o exempelvis informera om att nu kör vi igång utesäsongen för året, kom gärna o kolla eller testa på modellflyg. Att bara göra inlägg vid flygdagen räcker inte och facebook räcker heller inte utan synas på flera håll o flera gånger om året tror jag är en bra start - åtminstone i vår klubb.
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2019-01-13 12:05:09
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Gasman
Skicka mail
 
Citat från: Heli
Gasman, du är född på 60 eller 70 talet gissar jag...Fel! Jag är född 1958.

//Mange


www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2019-01-13 12:11:57
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
airfoil
Skicka mail
Håller med Dej Per; Syns man inte så finns man inte.

Lägger till att om man vill nå ungdomar så måste man synas där ungdomar finns. i skolan t.ex

2019-01-13 14:20:42
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
pgrts
Skicka mail
Det finns ju uppenbarligen pengar att söka från idrottslyftet.
Nu är det inga pengar som söks så "högre makter" har beslutat att en större del ska gå till ledarutbildning.

Man hör ofta att modellflyg är "ensamhobby" till skillnad från lagsporter.
Man hör ofta att man vill ha föräldrar som ställer upp.

Personligen tror jag att ett recept (av flera) är att inte blanda in föräldrar så mycket om de inte har ett eget intresse av att leda grupper. Schemalägg aktiviteter med ledare på tider då det inte är mer än ledarna och ungdomsgruppen. Ledaren kan till och med åka och samla upp ett mindre gäng ungdomar till aktiviteten.
LOK och idrottslyftet ger omsättning så att det räcker till statens körersättning och kanske till och med någon lågpris (LIDL) bulle med läsk då och då.

För att ungdomarna ska ha kul så är det inte fel med lite tävlingsmoment. En lämplig enhetsmodell som klubben ska kunna låna ut och ledaren ska kunna laga kan rymmas inom idrottslyftetprojekt. Det kommer inte att ta lång tid innan de flesta i gruppen har skaffat egna modeller av samma sort. En liten grupp ungdomar som regelbundet har skoj med modeller drar till sig flera så länge det inte ställs för stora krav.

En modell som man kan ha riktigt kul med är FUNBAT som man skär ut från ett 6 mm depronflak.
https://www.elbehobbysupply.nl/image/nieuws/Funbat_plans.pdf
Flitetest har varianter som går att köpa som byggsats.

Det finns många billiga plan som går att busflyga med och fixa enkla tävlingar.Flyg lågt nära och sakta

2019-01-13 18:16:55
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Min kompis Rolle( jo, tamejtusan så är det!) skrev så här (jag har ännu inte hittat citat-knappen!:

Frågan är inte varför vi inte är 10000 medlemmar. Frågan är varför välutbildade och välbetalda män tror att någon/några andra ska kratta manegen åt dom GRATIS. Däri ligger problemet Sture. Bra åsikt, Rolle, men jag har blivit lite missförstådd beroende på oklara inlägg från min sida. Nu försöker jag igen.

Om vi ser på medlemskåren, då vi var 10.000 medlemmar, så var där en elit, som tävlade. Jag har inga siffror, men jag gissar de var runt 1.500 aktiva tävlande, som måste vara anslutna till SMFF och i vissa fall även FSF och RI. Resten av medlemskåren bestod av de jag lite slarvigt kallar Söndagsflygare. Rolles beteckning Hobbyflygare är kanske bättre.

Tiden gick. Av kända skäl var Tävlingsflygarna även fortsättningsvis beroende av ett SMFF för stöttning  med tävlingslicenser och därtill hörande  andra utensilier för nationellt och internationellt tävlande. Alltså där förelåg ett TVÅNG, som gjorde, att i stort sett samma antal tävlande modellflygare var tvingade att vara SMFF-anslutna.

Hur uppträdde då mina Söndagsflygare/Rolles Hobbyflygare? Jag kan inte klassa dem som "välutbildade och välbetalda män". I stället ser jag i den gruppen allt ifrån vanliga snubbar, yngre grabbar, som modellflyger och har kul. De kanske började av det enkla skälet att de råkade passera modellfältet, gick dit, fick råd och köpte en enkel modell, som blev början till ett stort modellflygintresse, och långt ifrån tävlingar. Deras söner/döttrar hängde på och alla var nöjda och glada åt den hjälp de fick av klubbmedlemmarna. De fick säkerligen nys om SMFF och tidningen, men senaste  numret av Modellflygnytt låg alltid på bordet i klubbhuset. De var lyckliga och glada över sin hobby. det räckte för dem.

Då nu tiden gick, så stannade tävlingsflygarna av kända skäl kvar som  medlemmar i SMFF. Däremot såg den övriga lite ostrukturerade gruppen Söndags/Hobby-flygarna så stora skäl att vara organiserade i SMFF. Därav försvann de successivt från SMFF och dagens SMFF-medlemmar består av den alltid beroende Tävlingsgruppen, medan den övriga delen alltmer försvinner från SMFF – jag misstänker rakt på sak att de anser sig inte behöva SMFF för sitt hobbyflygande. Så Rolle försöker jag tyda skälen till minskningen av medlemskåren.
Vid diskussioner har jag hört inlägg som "Tja, vad tusan ska jag vara med i Flygsportförbundet och Riksidrottsförbundet för, det här är ju ingen idrott"? Det är ju bara en liten hobby för mig för att få lite frisk luft."

Vad tusan svarar man på det? Och det tycks inte handla om pengar, för då det kom på tapeten, så pröjsade två av dem in 500:- på Läkare utan gränser – "och nu kanske du tjatgubbe Dingwall förstår att det handlar inte om pengar!"
Jag blev mållös, vilket inte händer så ofta. Men vad gör vi, Rolle och alla andra?
Sture Tingwall

2019-01-13 20:24:28
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
mats
Skicka mail
Att ungdomar kan komma att göra stor skillnad för modellflyghobbyns tillväxt och utveckling, bör stå utom alla tvivel.

Som vi tolkar och läser texten har Flygsportförbundet för avsikt att utbilda oss föreningsledare med kunskap för att locka in fler ungdomar i åldern 7 – 25 år i våra föreningar och skapa LOK-stöds aktiviteter.

Jag vill inte förringa någon utbildning, men är framtida regelverk detsamma som det varit de senaste 20 åren, så räcker det inte med utbildning, vi måste få till ett nytt regelverk.


Enligt dagens regelverk skall vi samla minst tre juniorer samtidigt och bedriva gemensam aktivitet med dessa under en timmes tid, modellflyg är ingen lagsport, förädlarna skjutsar oftast ut sina ungdomar till modellflygfältet när väder och vind är okej. Vi skolflyger med dem en och en.                               Att landets fotbollspojkar startar sin träning/match när ledare och domare blåser i pipan på utsatt tid för en timmes träning kan inte jämföras med modellflyg.

Maj 2017 skrevs ett mail med synpunkter/möjligheter till Flygsportförbundet med målsättning att försöka få RF att klassa modellflyg som spontanidrott


Vi fick följande svar från Flygsportförbundet
Just frågan om redovisning av LOK behandlades på RF-stämman i helgen. RF kommer att se över kriterierna för LOK - det är inte bara FSF som har svårt att samla tre ungdomar för att kvalificeras för stöd. Skateboardförbundet har lagt en motion om att "spontanidrott" ska räknas, väldigt likt det du skriver nedan. Det ska bli spännande att följa det arbetet.


Den 16 september 2018 skrev vi ett nytt mail för att försöka få svar på våra frågor

Vi fick följande svar från Flygsportförbundet
Hej och tack för kloka synpunkter!
Jag vet inte vad som hänt med Skateboardförbundets motion. Ska efterforska lite.I november 2018 finns ett protokoll från ett styrelsemöte med Flygsortförbundet från vilket text nedan är utklippt.Det står inte ett ord om behovet av förändrat regelverk, fotboll och många lagsporter utövas i ur och skur, modellflygarna flyger med glädje på landets modellflygfält när vädret så medger, och måste komma att klassas som spontanidrott, om nya friska målsättningar skall kunna uppnås.

Mvh
Mats
Ripa Modellflygklubb

2019-01-13 21:02:49
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Mjoelner
Skicka mail
Mats, vad innebär egentligen klassningen "spontanidrott"?

F.ö. så är behandlingen även i andra delar av samhället väldig fyrkantig. T.ex. kan vi i MRFS inte nyttja idrottshallarna till ungdomsverksamhet längre, då vår verksamhet är av drop-in karaktär. Om vi bokar hallen för ungdomsverksamhet och inga ungdomar kommer, eller om ungdomarna går hem tidigt, så åker vi på straffavgift om 800 kr/timme eftersom vi då inte nyttjar lokalen såsom den är bokad.
*** Redigerat av Mjoelner klockan 2019-01-14 00:21:11 ***

2019-01-13 21:54:49
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: mats
Att ungdomar kan komma att göra stor skillnad för modellflyghobbyns tillväxt och utveckling, bör stå utom alla tvivel.
...
Mvh
Mats
Ripa ModellflygklubbSom det verkar nu är det svårt att få in ungdomar i modellflyget. När man pratar med andra om modellflyg så tror de att det handlar om små leksaksmodeller BR och inte att det ibland är plan för 30 000:- som är i luften. Ändå växer vår klubb så det knakar men det är pensionärerna som utgör en stor del av det nya tillskottet i klubben. Även personer som saknar något att göra när alla barnen flyttat hemifrån kommer och vill flyga.

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2019-01-13 22:55:32
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
mats
Skicka mail
 
Citat från: Petrik

Som det verkar nu är det svårt att få in ungdomar i modellflyget. När man pratar med andra om modellflyg så tror de att det handlar om små leksaksmodeller BR och inte att det ibland är plan för 30 000:- som är i luften. Ändå växer vår klubb så det knakar men det är pensionärerna som utgör en stor del av det nya tillskottet i klubben. Även personer som saknar något att göra när alla barnen flyttat hemifrån kommer och vill flyga.

/Petrik


Tillväxten under 2018 har varit medioker vad gäller ungdomar, de ungdomar som flyger på Ripa har gjort det med bravur.

Ripa Mfk för loggbok över alla flygningar, och har gjort så sedan 1997
Av 3 168 st. flygpass 2018 är det 4 st. juniorer bland 20 i topp
Med topplaceringar på 1:a  3:e  4:e och 19:e  plats, har dessa 4 juniorer genomfört 618 st. flygpass under året 

Som klubb skall vi testa ett nytt arbetssätt för att locka in fler juniorer i verksamheten under kommande sommarsäsong. Det är för lång väg att åka från Ripa till våra svenska hobbyaffärer, många som handlar på nätet köper fel utrustning.  Klubben kommer att sälja en ARF modell, till riktigt bra pris på plats, av erfarenhet har vi lärt oss att en ny medlem kanske två, (far o son) är som hetast direkt efter att fått prova på att flyga med dubbelkommando.                                  

Det är då vi kommer att erbjuda medlemskap med försäkring, modell med motor, fartreglage och servo, mottagare får man låna mot deposition.  Sändare lipo-batteri och laddare, ägs av klubben, och kommer att finnas på plats på fältet när eleven kommer ut för att flyga DK. 

Vi har lärt oss av att många som köper komplett utrustning provar flyga själv hemma på en åker eller äng, och detta redan efter en DK - lektion eller två, sen ser vi dem oftast inte mer, det året.


Mvh
Mats
Ripa Modellflygklubb

*** Redigerat av mats klockan 2019-01-13 23:39:49 ***

2019-01-13 23:21:25
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
mats
Skicka mail
 
Citat från: Mjoelner
Mats, vad innebär egentligen klassningen "spontanidrott"?
Som svar i vår första skrivelse till FSF, var det Svenska Skateboardförbundet som önskade denna regeländring, och om jag förstår texten rätt i bifogad länk har motionen gått igenom. 
 
Svenska Skateboardförbundets motion


Vad är då spontanidrott?

Fint väder, det finns ungdomar som är sugna på att flyga, kolla att det finns DK lärare på fältet, en ledare bör räcka. om det krävs mer än en ungdom per flygtillfälle måste RF och Skatebordförbundet kunna ge svar på.
     

Vad detta innebär i detalj borde FSF och SMFF kunna svarat oss på under året som gått.
Jag kopierar och klistrar in detta inlägg i ett mail till SMFF kansli, så hoppas vi få svar. 

Mvh
Mats
Ripa Modellflygklubb

2019-01-14 15:14:03
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
edvkal
Skicka mail
Hej, Heli och övriga.

När jag växte upp på -70 talet fick jag veta följande av de "äldre" gentlemännen i klubben:

"EN FADERS UNDRAN

Vi, som föddes utan barnmorskehjälp utan moderskapspenning och barnbidrag och aldrig blött socialkommunala blöjor men som fick lära att snyta oss, vara hövliga och veta hut.

Vi, som med lappade byxbakar och spikslagna sveciakängor i skrabbiga skolhus skrev på egna griffeltavlor och läste ärvda läxböcker (vara rädd om läxböckerna) utan fria frukostar - skolskjuts - tandvård - rökruta - sexualundervisning - och absolut utan mindervärdeskomplex och aldrig hade en aning om kuratorer - beteenderubbning - missanpassning - konsulenter - kontrollanter - och andra socialakrobater.

Hur tusan kunde vi klara oss? "

I FK Gamen - på -80 talet såg man ner på radioflyg. Bland gentlemännen gällde friflyg och högst i näringskedjan, F1C (friflyg med 2,5 cc motor).
Att använda plastfilm istället för papper och siden...??? Det funkade inte. Zapponlack gärna i oventilerad lokal ! 

I det försvaret får ungdomarna till en början använda gympadojjor eftersom hård kängor gör för ont i fötterna. Försvaret får anpassa sig till de som vill komma dit - inte tvärtom. Ska det vara så? Om alternativet är att försvaret saknar soldater? När jag gjorde militärtjänst berättade de äldre befälen om hur mycket bättre "bondgrabbarna" från förr klarade hårda strapatser och vilka veklingar vi var.  

Utvecklingen går framåt och klubbarna / dvs vi aktiva modellflygare måste engagera oss och hitta nya vägar för att locka ungdomar, kanske FPV? Använda Youtube?  
 
Edvard
2019-01-14 16:27:08
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: edvkal
..
Utvecklingen går framåt och klubbarna / dvs vi aktiva modellflygare måste engagera oss och hitta nya vägar för att locka ungdomar, kanske FPV? Använda Youtube?  

Det var väl ett av få inlägg i tråden som kan kallas för FÖRSLAG.

Allting var inte bättre förr - bara annorlunda.
FPV
Youtube
Facebook
Det är några medier man kan använda för att utöva hobbyn och för att kommunicera ut den. Vissa klubbar är bättre än andra på att utnyttja nya medier och använda nya tekniker för att locka nya medlemsgrupper. Nu räcker det kanske inte med att enbart lägga allt ansvar på klubbnivå utan även önska att det kommer nytt uppifrån våra förtroendevalda.

Nu är det tyvärr för sent att komma med motioner till stämman så det är bara att hoppas på att någon förutseende redan har skickat in ett gäng bra förslag.
En annan förhoppning är att valberedningen tagit fram förslag på styrelse som vill utföra de beslut som tas både på förbundsstämman och i styrelsen för det verkar aningen dåligt med uppföljning av en del punkter.

Flyg lågt nära och sakta

2019-01-14 20:15:01
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Fy tusan vilket tjat i en sketen liten organisation som SMFF, som försöker verka stor. Vem bygger upp igen?
Sture Tingwall

2019-01-14 20:53:23
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
poteta
Skicka mail
Hej Sture.
Läs gärna rubriken till denna tråd en gång till. Långsamt.
Speciellt de fyra sista orden.

2019-01-14 21:18:15
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Hej Poteta! Bedrövligt av mig! Jag skäms! Kan man ursäkta mig för den blundern?
Nytt försök: Lilla SMFF försöker verka stor. Vem bygger upp den igen?
Sture Tingwall

2019-01-14 21:48:19
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
crashtestdummys
Skicka mail
Kan ingen moderator blockera eller stänga av Sommrsol (Sture Tingvall) då han inte tillför forumet något annat än bara förstör stämningen och retar upp medlemmarna? Hur svårt kan det vara?

2019-01-14 22:04:51
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
bokis
Skicka mail

Moderator
 
Citat från: crashtestdummys

Kan ingen moderator blockera eller stänga av Sommrsol (Sture Tingvall) då han inte tillför forumet något annat än bara förstör stämningen och retar upp medlemmarna? Hur svårt kan det vara?


Hej Crash,ge dig till tåls ett par dagar till så löser vi dylikt i nya forumet.
Sture,återigen,var snäll låt bli dessa trådar som kan ge något,om du fortsätter på inslagen väg så blir vi till slut tvingade att sätta stopp för dina inlägg helt,det är inte acceptabelt att du förstör andras trådar på detta sätt..

Jag vet inte hur vi ska kunna nå fram till dig,du kan skriva både roligt och trevligt men du har gått över gränsen snart för vad som är acceptabelt och då är det slut. Permanent.


//BOKIS WWW.RCFLYG.SEÖvriga:blunda er förbi dessa inlägg

2019-01-14 22:47:46
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Gör det enkelt, Bokis och stäng av mig helt från och med idag. Det mår vi alla bäst av, men låt mig vara kvar som  tittare. Sture Tingwall

2019-01-15 09:15:22
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
bokis
Skicka mail

Moderator
Nix Sture,jag vill att du gör som de flesta andra istället,dvs försöker att göra rätt i möjligaste mån,finns ingen orsak varför det inte skulle kunna fungera..Tänk efter före ,INNAN du skickar dina inlägg,läs vad jag skrev om Netikett o trådkapningar,du är ingen dumskalle,varför skulle inte det kunna fungera? M.A.O,gör om ,gör rätt..

//BOKIS WWW.RCFLYG.SE

2019-01-15 14:03:01
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
No4
Skicka mail
Tror en del av föreningslivets eviga problem med rekrytering ligger i att man ofta enbart då fokuserar på ungdomsrekrytering. Alla verkar slåss om ungdomarna. Jag misstänker att det handlar om ekonomiska fördelar och inte nya äkta utövare utan bidragspengar. Modellflyg är väl ändå inte en typisk ungdomsgrej. Om vi istället försöker rekrytera alla som är eller har eller kan bli intresserade och välkomnar alla utifrån sina önskemål utan att försöka tvinga på dom våra egna gamla favoriter inom hobbyn. Lyssna istället på vad dom skulle vilja hålla på med, tex drönare mm. Säkerställ att klubben har ett brett modernt bra utbud och en modern bra anläggning, tex robotklippare, ladd möjlighet på fältet mm. Ta emot nya ideer på ett postivt sätt och låt folk få prova och göra saker på sitt sätt utan att börja med att motarbete nya medlemmars ideer. Allt för ofta skyller vi på säkerhet, miljö, buller mm då vi egentligen vill förhindra nytänkande och tvinga in andra i våran fålla. 
If it´s too loud.....you´re too old

2019-01-15 15:04:00
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
crashtestdummys
Skicka mail
När det gäller att fånga in ungdomarnas intresse idag till modellflyget funkar nog inte Facebook speciellt bra då ungdomarna inte vill hålla till där föräldrarna huserar, annat var det för tiotalet år sedan då det var nyhetens behag. Jag tror att man måste visa lite mer aktion och att då använda Youtube mycket mer. Om det i varje klubb finns en eller ett par med drönare som kan filma lite aktion och sedan skapa en kanal antingen klubbsvis eller i SMMF: regi. Ungdomar hänger mycket på Youtube för att se på häftiga saker och aktiviteter. Som exempel kan man ju se på ”Flite test”, på deras filmer följer en drönare ofta hackihäl för att få lite mer liv och rörelse i luften. Den gamla tiden i bygglokalen där man samlade ihop sig en kväll i veckan för byggsamvaro är sedan länge förbi. Nu måste allt gå så mycket snabbare, men därmed inte sagt att flyget är dött och att det bara skulle vara drönare som gäller även om det är där som intresset numera fokuseras på ute i landet på många tävlingar.

2019-01-15 16:10:15
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
pgrts
Skicka mail
FliteTest är ett utmärkt exempel på hur man visar upp sig.
När de var nya så följde jag alla deras byggvideos.
Snabbt och enkelt med kniv och limpistol.
Motorbrickor som var poppis för massor med år sedan när en motor kostade guld har följt med även om dagens pris för en motor+reglage och servon inte är lika skrämmande.
Det fina var ju att man snabbt kunde flytta över till en ny billig kropp som man vikt ihop och smältlimmat när den gamla kroppen var för full med lagning att den blev för tung att flyga.
Att något som började med ett par Josh och Josh i Ohio vuxit så att man kan köpa deras FULA! skumplan via Graupner i stort sett hos alla svenska handlare är ju en saga som är sann.

Facebook eller vilken annan meddelandetjänst som helst kör man sedan när man planerar en aktivitet så att gruppen får en pling i sin fåne.

OCH RECEPTET :
YOUTUBE och ett bra forum
Flyg lågt nära och sakta

2019-01-15 17:17:10
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
crashtestdummys
Skicka mail
 
Citat från: pgrts

Facebook eller vilken annan meddelandetjänst som helst kör man sedan när man planerar en aktivitet så att gruppen får en pling i sin fåne.

OCH RECEPTET :
YOUTUBE och ett bra forum


Precis!

2019-01-16 10:59:09
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
bem
Skicka mail
Hej,
I den ena av de två klubbar jag är medlem i bildades i höstas en "FPV-sektion", för att försöka locka in intresserade till klubben inom den typen av flygning och speciellt ungdomar. Klubben är annars en ganska traditionell klubb med mest radioflyg med flygplan (en hel del skalaflyg), men även lite linkontroll förekommer. Tidigare även en del aktiva helikopterflygare. Många äldre i klubben, få ungdomar om ens några se senaste åren.
Det är två personer i klubben som håller i nya FPV-sektionen. Vem vet kanske FPV (First Person View) flygarna blir det som för klubben in i framtiden då övriga medlemmar börjar bli till åren med det traditionella modellflygandet. Även om jag själv inte flyger FPV så tycker jag det är intressant att se annan typ av flygning och andra aktiviteter än det jag själv fastnat för. Visst har jag provat att flyga drönare men rent flygmässigt ger det mig inte så mycket, men vore jag foto/filmintresserad är det ett fantastiskt redskap. Drone Racing med "goggles" har jag dock inte provat på så det kan jag inte uttala mig om, men det ser onekligen kul ut när de kör "race" och är en bra publiksport, det jag sett på Youtube.
Det är ju intressant att FPV Drone Race blivit en FAI klass, "F9U" (F9 - Drone Sport), dock ännu ej en officiell klass utan än så länge "Provisional class" men det är nog bara en tidsfråga innan den är en "officiell" FAI klass med VM status.
FAI Drone Racing "World Cup" finns också, som verkar ha varit populärt att tävla i under 2018.
Så för de som vill tävla med sina drones kan välja att tävla inom FAI's regelverk numera, och det är ju bra för de tävlingsintresserade.
Sen finns det ju de som bara vill flyga med sin drone för nöjes skull utan tanke på att tävla.
Jag antar en del klubbar har FPV grupp eller sektion inom klubben men om så inte är fallet än kan det nog vara en bra idé att starta en sådan så den grenen inom modellflyget får lite mer plats och uppmärksamhet inom klubben. Det kan vara en väg in i klubbarna för flygintresserade ungdomar anno 2019, och väl med i en klubb kan det tänkas de också vill prova på andra flygaktiviteter inom klubben osv. När jag gick med i första klubben på 1970-talet så ville jag prova på allt som då fanns, radioflyg, linkontroll, RC bil, RC båt, helikopter, friflyg, och det gjorde jag också. Men det jag för min personliga del fann mest intressant blev radioflyg och närmare bestämt konstflyg, som jag håller på med än idag.
För att vi inom klubbarna skall kunna fortleva behöver vi säkert synas lite mer, visa att vi finns helt enkelt. Det är nog inte alltid helt enkelt att dra igång olika aktiviteter för att synas lite mer ute i samhället, med den alltmer åldrande medlemsskaran inom klubbarna. I den andra klubben jag är medlem i som stödmedlem har medlemsantalet sjunkit under 10 och det känns som den börjar bli kritiskt när det är så pass få medlemmar, kanske den klubben dör ut inom några år, men så länge klubben har ett modellflygfält så kämpar vi på, dock är flygfältet där vi har modellflygfältet under hot att stängas ner för flygverksamhet av myndigheterna (Länsstyrelsen) då man vill ha fältet som ett museum (fältet är ett s.k. krigsflygfält, som är bevarat i stort sett orört sen 2:a världskriget och fältet är nu återställt som det såg ut under krigsåren). 

/Bo

2019-01-18 18:48:05
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Petrik
Skicka mail
Vi har nog i stort sett gett upp den aktiva ungdomsrekryteringen tror jag.
I vår klubb har vi inga direkt ledarledda träningar/lektioner förutom någon enstaka dubbelkommando pilot om året. Det spikat är gemensamma byggtider i klubbstugan för de som vill och i mån av plats typ Måndag & Onsdag kväll från ca 17.00 samt Söndag från ca 10.00. På dessa byuggvällar monteras/byggs både ARF:er, inomhusplan i EPP och balsaplan.

Det enda direkt planerade vi skall göra är att de som är lite rutinerade skall lära fler hur man skär friggovingar.  Kanske även en lite kurs i att skära till och bygga en combat modell med elsnurra.

På somrarna har vi inga speciella flygdagar utan flyger när vi vill vilket brukar innebära mycket folk på fältet när det är bra flygkvällar och helger. De som har lyckan att vara hellediga (pensionärerna) brukar träffas och flyga på förmiddagarna.


/Petrik

________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2019-01-18 22:18:33
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Hej alla grabbar!
Nu är jag skärpt och ska inte falla ur ramar eller göra bort mig. Jag har konstaterat, att det jag skriver här  läser nog ingen (jo, annat skulle jag ju inte klassas som gnällig!) och om man läser det, så framgår inte mitt huvududskap beroende på att man läser mellan rader eller har jag uttryckt mig dimmigt.
Nu vad jag vill ha fram:
Majoriteten av modellflygare är s k söndagsflygare/hobbyflygare eller vad man kallade dem ovan Spontanidrottare". Det är en kategori modellflygare, men jag undrar varför man "ska behöva"  vara FAI:are och till och med vara med i Riksidrottsförbundet – vi som inte tävlar och inte ser minsta koppling mellan vår härliga helg-förströelse och IDROTT. Att dra till med IDROTT är väl att ta i? Där är en tröskel, som många  snubblar över. Det är tråkigt. Men vad göra?
•  Varje klubb borde kämpa för att få till en artikel om modellflyg i sin lokaltidning. Dom behöver text/bildmaterial med lokal anknytning. Ring upp dom, bjud dom på kaffe en lördag och jag kan garantera, att det resulterar i en artikel – kanske rent av i ett tvåsidigt uppslag. Försök få till en demodag" nån vecka efter artikeln. Anser Ni, att modellflyg är en gren av IDROTT, kontakta skolans idrottslärare, som kanske nappar.
Välj i förväg ut en eller ett par far(son-grupper, som tidningsläsarna kan koncentrera sig på. Underlättar!
• Den mjuka typen av introduktion/information går hem. Det vet jag efter att ha provat själv. Och ur denna grupp av "mjukisflygare" finns det helt säkert en eller ett par, som siktar högre och blir tävlingsflygare – kallar sig gran idrottare och behöver medlemskap i såväl klubb, SMFF, FAI, RI – jag har säkert glömt någon.
• Varför är jag så sker på att detta fungerar? Jo, jag har praktiserat de på egen hand. Ex.: Jag höll på i några år med svenskundervisning för invandrare – främst unga grabbar. Dom hade tråkigt som  tusan. Jag ringde SMFF och ville köpa 25-30 ex av Lucy. såg gärna ett specialpris på dem. jodå, jag fick dem till skänks!'
Om jag lyckas göra en pdf-fil av den sedan kommande artikeln i Modellflygnytt – och att Ni kan få fram den på skärmen, så ser Niresutaatet. Tyvärr förstörde dåvarande red allt, men låt oss glömma det. Läs  och se hur det gick! Nu har jag gnällt färdigt och är bred på uteslutning. Ta en stor Purex, så går det nog'1
Sture Tingwall2019-01-19 06:50:49
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Onödigt komplicerad beskrivning av sättet att anmäla sig och varför engelska  ord här och där? Site Feedback = ?????? • Registration Problem = ??????  Jag undrar även över uttrycket Bild verifikation? Engelska? Om svenska i ett ord, ingen särskrivning! Och VARFÖR denna Bild verifikation. Onödig! Dessutom svårläst.  Okej, Bokis utlovade justering framöver!

CITAT:
• Vad händer med detta forumet…?  FEL! På svenska: Vad händer med detta forum? Eller "det här forumet?"
Jaha, jag funderade på att INTE skriva detta, men är jag klassad som gnällspik, så okej då!

Då jag är igång – varför  inte kräva att inläggs-BILDEN  visar en rättvisande bild av inläggsgivaren? Jämför Patriks och Bokis bilder samt också Petriks? Patriks är OK, de andras icke bra!"´Jag  lägger in min nu! NEJ,  jag är för korkad för att klara av det, så jag får nöja mig med att läsa inläggen, ej skriva något själv – och det måste glädja alla, som ser mig som gnällgubbe – nu utestängd av egen kraft! 

Sture Tingwall

2019-01-19 09:03:56
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Hej igen!
Nu rätt vaken kommer jag ihåg: Varför stoppa in gula figurer, som hoppar och skuttar och inte tillför inläggen någonting. Nu avser jag dessa löjligheter:    Sture Tingwall

2019-01-19 18:55:16
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
bokis
Skicka mail

Moderator
Det heter inte inläggsbild utan "avatar" Sture,googla gärna på ordet,det är inget passfoto som avses.
"smileys" är det du avser i andra fallet,inte gula figurer,används för att visa humöret när man skriver,att det är ett skämt t.e.x

I övrigt så finns det inte mycket man känner för att kommentera av ditt inlägg för man blir ledsen  över att du kritiserar det du inte förstår dig på (bildverifikationen m.m) och struntar i vad andra tycker..


Återigen: -Du kan mycket bättre än så här!


//Bokis WWW.RCFLYG.SE

2019-01-19 21:10:04
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Nej Du. Bokis. Nu finns det skäl för mig att kritisera – för en gångs skull!
Läs mitt inlägg ovan om förslag på kontakter med lokalpressen etc.
Var i denna finner Du kritik – allt är positiva förslag!

I övrigt är jag korkad vad gäller hemsidor och annat vad där tillhör. Av den anledningen finns det skäl att tro, att jag inte är ensam om den dumheten. Därför bör instruktioner till exvis dessa "klubbsidor" vara utformade så, att till och med en helknäpp Dingwall förstår vad som menas – för att han/hon ska kan na dra nytta av dessa sidor.

Varför köra med knepiga (men riktiga ord?) avatar är ett exempel. Det svenska språket håller på att anglifieras i så gott som alla områden. VARFÖR det, då vi har svenska  språket att jobba med? Försäljningschef = Sales Manager i allt fler annonser. Det var ett av många exempel, men jag stoppar där.

Avslutningsvis vill jag säga, att jag struntar inte alls vad andra tycker. Det är Din åsikt. Men det kan väl inte vara fel att komma med andra förslag till lösningar på saker och ting. Det är den diskussionsmöjligheten jag har önskat på denna site – att styrelsen undersöker vad medlemmarna vill ha, för det är dock medlemmarna som ska bestämma – inte en instängd styrelse
. Okej, Du hävdar att de årliga Förbundsmötena är den scen där förslag ska stöpas till regler och inte någon annanstans. Men jag hävdar (utan att det ska tolkas som kritik!) att den sortens nära nog daglig vädring av idéer skapar de bästa församlingar. Ingen i SMFF:s styrelse har ens kommenterat dessa min syn punkter, utan ensidigt kallat dem kritik. Var finns vidsyntheten, var finns viljan att efterhöra medlemmarnas åsikter? 

Det skulle förvåna mig om jag är ensam om dessa mina åsikter. Med den tystnad som råder är jag tydligen totalt ensam. Och om så är fallet, orkar jag inte längre. Hur mycket ska du ha för att utestänga mig från den här tråden? Sture Tingwall.

2019-01-19 21:46:08
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
bokis
Skicka mail

Moderator
Har inga synpunkter alls på ditt längre inlägg ovan om Lucy..Men när du inte får någon respons så blir du uppenbarligen arg,jag plockade bort ett totalt galet inlägg som du har lagt in på flera ställen nu,antar,i ren ilska..

Och däri ligger kärnan Sture,ingen orkar i längden med att helt plötsligt få läsa:

"Fy tusan vilket tjat i en sketen liten organisation som SMFF, som försöker verka stor. Vem bygger upp igen?"

Då inträffar följande: - du avlivar glädjen som finns i ett forum..

Med följden som du sen klagar över: "Det skulle förvåna mig om jag är ensam om dessa mina åsikter. Med den tystnad som råder är jag tydligen totalt ensam."

Nej,du är inte ensam Sture men jag tror mig veta att genom att göra det du gör så blockerar du effektivt alla försök till en diskussion som för det framåt,den här tråden blir något ingen vill skriva i..
Sen blir du plötsligt språkpolis och vill klaga på Svengelskan.

Återkommer till Netikett och Forumetik igen.
Det här är och kommer att förblir i sin nya skepnad ett MODELLFLYGFORUM,dvs ett ställe som man borde kunna vända sig till för att få inspiration för sitt modellflygande,glada tillrop om byggen m.m men pga bristen på känsla för just etiken så har detta på senare år helt försvunnit på detta forum,jag hoppas på en nystart i det nya utan att det ständigt översköljs av samma bittra tonläge..
Jag hoppas fortfarande att du kan sluta med att förgifta trådar med dylika inlägg,här så tänker jag inte varken stänga av dig eller skälla ut dig men i det nya forumet så kommer den här typen av inlägg inte accepteras.

Du är mästare på roliga anekdoter,historier m.m,det är det jag hoppas
att du skall ägna dig åt om du inte vill skriva om modellflyg,inte försöka hoppa in i trådar överallt med rent ut sagt skräp .Och varför ska jag stänga av dig? För mig är det konstigt att du ber om det,det enda du behöver göra är att sluta skriva och lägga in i forumet?


//Bokis WWW.RCFLYG.SE


2019-01-20 21:06:56
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Ett CITAT från ett av mina inlägg lite tidigare här på tråden – av Bokis kallad kritik:
"Avslutningsvis vill jag säga, att jag struntar inte alls vad andra tycker. Det är Din åsikt. Men det kan väl inte vara fel att komma med andra förslag till lösningar på saker och ting. Det är den diskussionsmöjligheten jag har önskat på denna site – att styrelsen undersöker vad medlemmarna vill ha, för det är dock medlemmarna som ska bestämma – inte en instängd styrelse."

Okej bäste kompis Bokis, Du hävdar att de årliga Förbundsmötena är den enda scen där förslag ska stöpas till regler och inte någon annanstans. Men jag hävdar (utan att det ska kunna tolkas som kritik!) att den sortens nära nog daglig vädring av idéer skapar de bästa församlingar. Ingen i SMFF:s styrelse har ens kommenterat dessa min syn punkter, utan ensidigt kallat dem kritik. Var finns vidsyntheten, var finns viljan att efterhöra medlemmarnas åsikter?  Slut CITAT.

Det jag har skrivit och många gånger tjatat om, är just möjligheten att på en sådan här tråd kunna föra en diskussion om diverse ärenden och inte bara låta dem komma upp på ytan vid Förbundsmötena. Det är vad jag tjatat om, det är något, som ingen i styrelsen ens har kommenterat, utan så gott  som alla mina inlägg har klassats som KRITIK.

• Kan Du förklara för mig varför man aldrig ens bemött eller kommenterat mina inläggs innehåll utan ensidigt fastnat på ordet kritik. Jag har också haft förslag till ändringar av Modellflygnytt – dock ej kritik! – men tyst styrelse eller
tyst redaktion. Då jag tjoa med Mfn i 18 år välkomnade jag alla synpunkter som läsarna presenterade. Och jag publicerade dem också för att stimulera till ett livgivande meningsutbyte. VARFÖR SÅ TYST NU?

Ett svar från Dig  skulle få mig att lägga ner den frågan. Men egentligen är det inte Du, som ska ge ett svar på den frågan, för Du är inte den, som hållit tyst, tvärtom, Du förtjänar en blomma, en pris eller en rejäl vimse.
Kör hårt, Bokis! Jag håller tummarna! Sture

2019-01-20 21:47:08
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
crashtestdummys
Skicka mail
Varför tänker jag på den här? https://youtu.be/5BQITyhgUCM

2019-01-20 22:17:35
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
bokis
Skicka mail

Moderator
Hej Sture,
jag är dessvärre inte med i SMFF så att svara dig är inte helt enkelt ..
Däremot vet jag varför vi hade mötet i mitt vardagsrum när vi bildade RCFF.
Orsakerna var flera då men en del var hur svårt det var att nå fram med något där,en del för mig var kostnaderna där,b.l.a MFN, som för mig var helt obegripliga..


Så vad vi ville,på gott och ont,var att vara tätare med med medlemmarna,kostnadseffektiva och ha ett forum för direktkontakt..

SMFF:s har pga dig och dina kompisar gjort det till ett förbund med en annan tågordning,av klubben utsedd delegat,som framför via motioner och i årsmöten sina önskemål,ett aktivt val som gjorts för många år sen.


Att dina frågor inte besvaras här är i slutändan något som du bör ta via mail eller telefon ,jag har en viss förståelse för detta då det blir ett ekorrhjul om det görs på detta forum..

"my 5 cents"

//BOKIS WWW.RCFLYG.SE

2019-01-21 04:19:07
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Hej Gänget! Sent omsider får jag belägg för vad jag anat – om Bokis!
Nu förstår jag honom. I stället för förväntad paj-kastning, gnodde jag ihop
denna teckning, som visar vad ja känner. Nu somnar jag med goa känslor.
TACK BOKIS! Nu vet jag vem Du är!
Sture

2019-01-21 10:33:06
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: crashtestdummys
Varför tänker jag på den här? https://youtu.be/5BQITyhgUCMDu har sett Therese Johaug åka skidor..... 


Länken är: Duracellkanin

2019-01-21 11:09:02
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
crashtestdummys
Skicka mail
 
Citat från: airfoil
 
Citat från: crashtestdummys
Varför tänker jag på den här? https://youtu.be/5BQITyhgUCMDu har sett Therese Johaug åka skidor..... 


Länken är: Duracellkanin


Kan det vara den associationen jag fick? Jag får iallafall känslan av någon som bara maler och maler och till slut så bryr sig ändå ingen. Till och med hunden lägger sig ner och sover. 😂

2019-01-21 11:15:31
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Något man INTE vill ha i dessa trådar är inlägg som airfoils & crashtestdummys. Men reagerar någon? Sture

2019-01-21 12:37:21
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: sommrsol
Något man INTE vill ha i dessa trådar är inlägg som airfoils & crashtestdummys. Men reagerar någon? Sture


2019-01-24 00:35:45
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
CITAT airfoil
Men bra jobbat, Ni som fixat det. Hoppas att alla som skriver där håller en trevlig och kamratlig ton.

2019-01-24 10:11:01
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
mats
Skicka mail
Tanken med mitt inlägg var att skapa en FÖRSLAGSLÅDA, typ ”verktygslåda” att kunna använda för att få tips och idéer, främst för att locka fler unga utövare till hobbyn.

Det bör finnas att antal ”Best Practice” i några av landet klubbar.

Efter drygt 40 inlägg i tråden finns det förslag i ett fåtal av dessa.

Från förbundshåll får vi ofta förslag att söka bidrag genom Idrottslyftet, men vad hjälper det om vi inte har några intresserade ungdomar som deltar, och kan Lokstödsredovisas.

Flygsportförbundet avsätter stora pengar (650 KSEK ) 2019 för att bl.a. utbilda oss föreningsledare i konsten att genomföra och redovisa fler Lokstödsaktiviteter, och detta som jag förstår efter önskemål från RF, som förmodligen tycker, och med all rätt, att antalet registrerade juniorer i SMFF är på tok för lågt, ( 130 st. registrerade 2018 )

Men är det pengar till utbildning som kan göra skillnad, är det inte marknadsföring av vår oftast så hemliga hobbys som saknas?   

I helgen kördes ett stort inomhusevent i Växjö, allt som oftast körs det stora event i Bosön, frågan är, hur och var marknadsförs dessa event för att locka ungdomar?

I en tråd på Facebook önskar MFK  Oskarshamns-Eskadern, tips och idéer, för att skapa tillväxt och bättre ekonomi, flera inlägg i den tråden tycker att medlemsavgiften skall höjas i landets klubbar ?  Blir vi fler unga medlemmar då?  
MFK OSKARSHAMNS-ESKADERN  på Facebook

Mvh
Mats Erlandsson
Ripa Modellflygklubb

2019-01-25 14:35:34
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Tack vare Mats E inlägg ovan kunde jag inte låta bli att återigen vädra min åsikter, som idag låter så här:
Marknadsföring:
•  Varje klubb borde få till en artikel om modellflyg i sin lokaltidning. Dom behöver text/bildmaterial med lokal anknytning. Ring upp dom, bjud dom till fältet på kaffe en lördag och jag kan garantera, att det resulterar i en artikel – kanske rent av i ett tvåsidigt uppslag. Försök få till en "demodag" nån vecka efter artikeln.
Välj ut ett par far/son-grupper– glöm inte flickorna! – som tidningsläsarna kan koncentrera sig på. Underlättar!
• Den mjuka typen av introduktion/information går hem. Det vet jag efter att ha provat själv. Och ur denna grupp av "mjukisflygare" finns det helt säkert en eller ett par, som siktar högre och blir tävlingsflygare – kallar sig gärna  idrottare och behöver medlemskap i såväl klubb, SMFF, FAI, RI – jag har säkert glömt någon. De tävlingsintresserade är säkra medlemmar, medan "söndags/hobby-flygarna är mer rörliga och byter ofta intressen.
• Varför är jag så sker på att detta fungerar? Jo, jag har praktiserat de på egen hand. Ex.: Jag höll på i några år med svenskundervisning för invandrare – främst unga grabbar, som då undervisning var slut för dagen, bara satt. En del gick inte ut på en hel vecka, smög omkring i pyjamas hela dagen – "varför byta om då jag ska knoppa om en timme.". Dom hade tråkigt som  tusan. Jag ringde SMFF och ville köpa 25-30 ex av Lucy. såg gärna ett specialpris på dem. jodå, jag fick dem till skänks tack vare Lova Bannister, då i styrelsen.
• Kan nån förklara för mig varför man aldrig ens bemött eller kommenterat mina inläggs innehåll utan ensidigt fastnat på ordet kritik. Jag har också haft förslag till ändringar av Modellflygnytt – dock ej kritik! – men tyst styrelse eller
tyst redaktion.
Det märkliga är, att  jag som person får kritik, Gnällgubbe med mera, men inte en enda gång har jag kunnat ta del av andras åsikter om mina förslag och idéer – inte från någon i Styrelsen, inte ens från nån "vanlig" medlem.
Vad gör jag för fel? Men till min glädje dök Mats  Erlandsson upp, som sjunger i samma tonart, utan tvekan  med mera multum bakom än vad jag i nuläget som Gnällgjubbe kan mobilisera.

Avslutningivs: Jag håller mig till ämnet, vad gör airfoil & crashtestdummys?
Sture Tingwall

2019-01-25 22:40:45
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
Du har alldeles rätt Sture, utan marknadsföring syns, eller finns man inte!
Men jag vet flera klubbar som bjuder in både tidningar och radio, heder åt dessa!


.................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2019-01-26 01:08:29
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
mats
Skicka mail
 
Citat från: Thomas Berggren
Du har alldeles rätt Sture, utan marknadsföring syns, eller finns man inte!
Men jag vet flera klubbar som bjuder in både tidningar och radio, heder åt dessa!Syns man inte finns man inte, helt rätt, frågan vi bör ställa oss är hur vi skapar mer synlighet.

Och som Thomas skriver, skapas  det ofta synlighet i dagstidningar, Lokal-TV, SVT Landet runt, tyvärr ofta när arrangemanget är genomfört, men räcker det, läser dagens ungdom morgontidningen, följer dagens ungdom nyheterna på TV?

Dessa program kan dock ”tända intresset” för ”familjefadern” med ungdomar i rätt ålder.

Vet inte i vilken utsträckning det finns storbildsskärmar på landets skolor och fritidsgårdar, SMFF gjorde ett tappert försök att producera en reklamfilm på DVD för att skapa synlighet och locka nya utövare till hobbyn, tyvärr var filmen belagd med kopieringsskydd, så den gick inte att sprida på Internet, hur tänkte man då? Syftet med filmen var att skapa synlighet för modellflyghobbyn. Tips på bra filmlänkar till landet fritidsgårdar, kan kanske locka ut ungdomarna att prova på modellflyghobbyn.

Många modellflygare vill marknadsföra modellflygklubbarna via Facebook, och andra digitala media, vilket är bra för dagens marknadsföring, men tyvärr inte alltid lika bra för marknadsföring av den lokala klubben, i takt med Facebooks framgång verkar intresset för att underhålla och skapa synlighet på klubbarnas traditionella hemsidor avta.

Michael Österlund har gjort ett fantastiskt arbete med att katalogisera
landets modellflygfält med länkar till klubbarnas hemsidor, ett fantastiskt ”verktyg” för nya modellflygare att söka kontakt med klubbar i sitt närområde, tyvärr är det allt för många av dessa länkar som är ”döda”, alternativt inte uppdaterats på flera år, jämför, vilka företag, butiker, skapar trovärdighet, och mår bra av att marknadsföra saker som inte stämmer.  Michael kan inte hålla koll på klubbarnas hemsidor, kolla om din klubbs information stämmer, om inte, be klubbens webbmaster att åtgärda.


Det har framförts förslag att länka till bra och lockande filmer på nätet bland annat via youtube, ni som gett förslag om detta, och vet var filmerna finns, snälla lägg ut dem så slipper vi leta 

Jag har själv letat runt, och fann en film som skapade hur mycket drömmar som helst, kolla in killarna på Flite Test, de verkar ha tydliga och målmedvetna drömmar.   


Mvh
Mats Erlandsson
Ripa Modellflygklubb

2019-01-26 17:23:26
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
McRegor
Skicka mail
Duger detta ifrån dagens träff på Mungasjöns is utanför Västerås - https://www.vlt.se/artikel/vasteras-kommun/bildextra-fullt-med-modellflygare-pa-mungasjons-is-darfor-ar-vi-fler-an-de-flesta-tror
Nyligen publicerat på lokaltidningens Web-sida.
Roger

Edit: Tydligen blir artikeln låst ett par timmar efter publiceringen...
*** Redigerat av McRegor klockan 2019-01-26 23:17:07 ***
www.mcregor.se

2019-01-27 10:15:30
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Stig H
Skicka mail
Helt rätt. Många inser i dag vikten av att synas utåt när det gäller en såpass udda sport som modellflyget. Åtminstone om man - precis som jag - är mån om att även andra än en själv ska få chansen att upptäcka glädjen och nöjet med att bygga, meka, flyga och kanske tävla. Tycker att förbundet länge saknat en informatör att i olika sammanhang föra fram vad modellflyget står för som hobby och sportgren.
En liten insats i den riktningen gjorde jag för något år sedan då jag lyckades pressa vårt stadsbibliotek att fortsätta med tidningen Modellflygnytt på framträdande plats i tidningshyllan. Den var där på väg bort ungefär samtidigt som den försvann från Pressbyrån m.fl. försäljningsställen. Vet inte hur det ser ut på andra bibliotek runt om i landet, men visst spelar dett roll om Modellflygnytt syns där för att ge impulser och inspiration.       

2019-01-27 21:32:12
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
Petrik
Skicka mail
Inte så lätt som det låter att få in ett reportage i tidningen. För flera år sedan när vi arrangerade Nordiska Mästerskapen i IMAC så kon en reporter/fotograf från tidningen en vecka innan och tog lite kort och skrev en sida i tidningen. Han sade att han skulle återkomma under tävlingsdagarna för en fortsättning på artikeln men vi såg inte röken av honom på hela veckan.
Det är bara bollsporter som får helsidor i tidningen och de även om de inte gjort bra ifrån sig.  Samma sak hos kommunen som hyr ut anläggningar. Bollsporter och annan idrott går före då modellflyg tydligen är en hobby och ingen "riktig sport".

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2019-01-31 22:42:34
RE: FÖRSLAGSLÅDA utan skit och pajkastning    
sommrsol
Skicka mail
Jodå, Petrik, det går med lite list – dock inte balsa  5 x 5 mm! Så gott som varje dagstidning (lokal)  behöver komma med lite snack vid sidan om riksdagssnurr och annat typ insändare om dom som inte blinkar, dom som inte blinkar utan "kör rakt fram" i rondeller etc. De flesta lokala dagstidningar kör med matlagning, ungdomsidrott och annat och dessa inlägg kommer alltid på lördagar eller i vissa fall på söndagar om det är 7-dagarstidni. ngar. I Hallandposten har en sån skit som jag uppträtt två gånger i lördagsupplagorna – en gången då jag gav ut en ny bok, andra gången om min modelljärnväg. Min åsikt är, att modellflyg är en hobby och ingen idrott, men det gör det kanske lite lättare. För tidningen vänder sig till den sk allmänheten med lite udda reportage om exvis "Nu bakar Jösses bageri 40.000 semlor".

Jag säger bara kör hårt, Om 50 procent lyckas, så är det något positivt!
Sture Tingwall