Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Lägg ner Modellflygnytt!
2018-05-05 01:59:59
Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Som Modellflygnytt #2/2018 ser ut, är det lika bra att lägga ner den och använda pengarna till något som främjar modellflyget. Det gör inte Mfn längre.
Hela 9 sidor om BUSHMASTER med bland annat en bild uppdragen till att täcka ett uppslag (2 sidor!)
Hela 8 sidor om FUNRACER med bland annat en bild uppdragen till att täcka ett uppslag (2 sidor!)
Hela 9 sidor inbjudningar, vars innehåll och budskap skulle rymmas på 1 sida.
Har SMFF:s styrelse några synpunkter på Modellflygnytt nr 2/2018, så vore det intressant att få ta del av dessa.
Sture Tingwall • 035-21 31 41 • sting@adept.se

2018-05-05 11:10:38
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
Det är ju lagom provocerande rubrik.
Ska man fylla ett visst antal sidor med magert innehåll så blir det lätt stort och blaffigt.
Fördelen är att redaktören knappast behöver anstränga sig något med ett fåtal inslag.
Men tidningen har ju fått många stora annonser på senaste året/åren så den borde ju nästan gå med vinst och då ska man ju inte klaga eller?
Som någon skrev tidigare - man läser den på några minuter sen kan barnen titta på bilderna.

Skulle tidningen täcka hela svenska modellflyget med de andra tidningar som finns, typ Lina, Oldtimer och kanske ACES High så hade det blivit annat innehåll. Och då hade säkert andra grenar hoppat på med egna delar i tidningen.
OJ - så mycket jobb redaktören haft i sådana fall.
Flyg lågt nära och sakta

2018-05-05 12:00:52
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Det skulle vara bra, om de, som vet bäst, kom med kommentarer om Mfn 2/18 och dess innehåll.

För egen del kan jag bara bifoga två "innehållsförteckningar" till två Mfn som kom till vid milleniumskiftet.
Då gällde det för redaktören att gå ut och pressa medlemmarna på bidrag. Att det gav resultat syns på resp utgåvas innehållsförteckning. Se nedan! Varför så då ? Och varför som Mfn 2//18 idag?
2018-05-05 12:16:05
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Guzzten
guzzten@gmail.com
Jag är faktiskt beredd att hålla med Sture lite här. Om det hade varit en "kommersiell" tidning så hade den med all reklam, inkl repotage som troligen är sponsrade, varit gratis för läsarna. Jag har aldrig klagat förr, men detta nummer var tråkigt.

Och Patrik, vad ska en redaktör göra, om inte jobba för en bättre tidning? Du kan fråga vilken redaktör som helst, från Bamse till SVD, så jobbar dom nog häcken av sig för att få en bra tidning. Här verkar det so, redaktören enbart ska skicka den till tryck...
Happy Landings!
Anders Hellsen
http://www.solvesborgmfk.se

2018-05-05 13:45:28
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Guzzten
..........
Och Patrik, vad ska en redaktör göra, om inte jobba för en bättre tidning? Du kan fråga vilken redaktör som helst, från Bamse till SVD, så jobbar dom nog häcken av sig för att få en bra tidning. Här verkar det so, redaktören enbart ska skicka den till tryck...

Håller med dig i allt ;-) Och vi behöver inte gå till varken Bamse eller SVD för att få reda på hur mycket jobb det är med en bra tidning - det har Sture redan visat. Fördelen i dag mot då Sture var redaktör är att vi kan lägga bonusmaterial som högupplösta bilder och filmer, långa resultatlistor med mera som material länkat till nätet.
En redaktör som jobbar aktivt med kontakter i så många modellflyggrenar som möjligt hade sett till att det inte behövts mer än en modellflygtidning i Sverige. Och den tidningen kunde varit riktigt fyllig.
Flyg lågt nära och sakta

2018-05-06 08:30:31
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pernstig
Skicka mail
Håller med Sture, lägg ner tidningen! Om man inte kan hitta något att lägga de sparade pengarna på så kan man sänka avgiften till förbundet. Har för mig att produktionen av tidningen är både krävande och kostsam.

2018-05-06 08:51:11
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
airfoil
Skicka mail
Kanske inte lägga ner, men sluta som papperstidning och gör den som e-tidning så blir det miljövänligare också.

Edit; Dessutom föreslås en flaggdag för sommrsol som på ett alldeles utmärkt sätt drev MfN, då var tidningen så läsvärd att man bläddrade i den om och om igen

2018-05-06 09:11:06
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
stflyer
Skicka mail
Mycket kan sägas om Mfn men den kan läsas utan läsglasögon och kräver inte  mycket tid heller.
ps, jag har skrivit i Mfn tidigare, några enstaka artiklar. Dock kom inte den senaste med. Men senast (ett par år sen) så fick jag inte ens svar på om artikeln var bra eller dålig, skulle förbättras eller glömmas (den hade kommit fram till red.).
Stefan Tholin
www.slattlandamfk.com

2018-05-06 10:44:37
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Puggen
Skicka mail
Håller med i kritiken,  det var en stor besvikelse att bläddra igenom sista numret.  Blir det inte bättre än så här så lägg ner bladet..
/Roffe

2018-05-06 12:23:48
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
bem
Skicka mail
Min privata åsikt är att på sikt borde SMFF skapa "Min sida" på SMFF's hemsida där medlemmar kan logga in och läsa senaste numret av Modellflygnytt som PDF eller annat lämpligt elektroniskt format. När sen nästa nummer kommer åker föregående nr över till dagens "Modellflygnytt på nätet" (sidorna med äldre nummer).
http://www.modellflygforbund.se/TidningenModellflygnytt/Gamlanummer/
www.modellflygnytt.se

Önska/drömma kan man ju alltid. Har i och för sig inget emot papperstidningen som sådan, men om den slukar onödigt mycket pengar som istället kunde användas i verksamheten på ett bättre sätt så tror jag nog det är vettigare med en e-tidning så småningom. Skulle nog gå att göra en e-tidning lite mer spännande också när man ej behöver tänka så mycket på antal sidor osv för att spara pengar, 20 eller 30 sidig elektronisk tidning lär väl bli samma kostnad i stort sett. Kanske det även blir enklare för redaktören av MFN om den skulle bli elektronisk som t ex PDF. Att skapa en PDF fil brukar ju bara vara en knapptryckning. Kanske redaktören för MFN därmed skulle kunna ägna mer tid åt tidningens innehåll än idag och mindre runt det tekniska också (som jag antar det kan bli när en tidning skall tryckas)?

Med vänlig hälsning
Bo

2018-05-06 12:41:22
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
reparatörn
Skicka mail
Bo,

Tack för ett vettigt inlägg! Jag kan bara hålla med. Jag gillar också papperstidningen, men är den för dyr för oss så är den. Sedan har vi aspekten av att arbeta ideellt för förbundet. Det kan inte vara direkt upplyftande att hela tiden inkassera bredsidor med kritik. Att arbeta ideellt under sådana förutsättningar torde på kort tid ta kål på den begränsade motivation som redaktören med kollegor kanske har just nu.

Sedan undrar jag även hur länge Rolle orkar hålla på han också. Även han har ju att hantera (som jag ser det i alla fall) helt onödig kritik.

Jag tycker vi skall vara glada för det förbund vi har. De gör så gott de kan, och det räcker för mig.

Douglas

"Han är galen Lew. Han bygger leksaksflygplan". Kapten Frank Towns (Jimmy Stewart) i den första filmen "Flight of the Phoenix".

2018-05-06 14:46:43
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Hej Gänget!
Jag citerar tre inlägg ovan:
 En redaktör som jobbar aktivt med kontakter i så många modellflyggrenar som möjligt hade sett till att det inte behövts mer än en modellflygtidning i Sverige. Och den tidningen kunde varit riktigt fyllig.
 jag har skrivit i Mfn tidigare, några enstaka artiklar. Dock kom inte den senaste med. Men senast (ett par år sen) så fick jag inte ens svar på om artikeln var bra eller dålig, skulle förbättras eller glömmas (den hade kommit fram till red.).

Jag har också skrivit artiklar – färdigredigerade  – bara att lyfta in. En enda kom in, sedan jag undrat om den spolats. Och den kom in totalt förstörd av Red. Det märkliga är, att Red tydligen INTE vill ha kontakt utåt.

 Det kan inte vara direkt upplyftande att hela tiden inkassera bredsidor med kritik. Att arbeta ideellt under sådana förutsättningar torde på kort tid ta kål på den begränsade motivation som redaktören med kollegor kanske har just nu.
Den kommentaren kommer från Reparatören, som får till det, men enligt min mening är ute och cyklar. Om produkten inte uppfyller de krav, som ställs på den, kommer kritiken som ett  brev på Posten (jag nämner inte Postnord!) Kritik är bra att få! Med hjälp av kritik kan man få fram den produkt, som uppdragsgivarna vill ha – och det är väl också tillämpligt även för en medlemstidning. Därför tycker jag det är märkligt,att Red inte ens kommenterar de synpunkter, som kommer från medlemmarna. Kontakt med medlemmarna är väl det första en Red ska försöka bygga upp och inte stänga in sig.

 Jag trodde jag kunde hjälpa till, så jag skickade ett 12-sidigt "kompendium" eller vad man nu ska kalla det? till Red. Tror Ni jag fick det minsta kommentar, NEJ, inte heller till vissa i SMFFs styrelse. Varför denna instängdhet? Jag begriper ingenting. Men hade jag varit 30 år yngre har jag utan problem dragit igång en  ny modellflygtidning. Svårare är det inte!
Sture Tingwall

2018-05-07 12:05:15
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
edvkal
Skicka mail
Hej!

Jag har alltid stridit för modellflygnytt. 90% av SMFF:s medlemmar ser tydligt att de får en sak för avgiften till SMFF....MFN.

Innebär en avveckling av MFN att SMFF kan sänka avgiften till 100-150 kr?

Edvard

2018-05-09 10:52:12
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
McRegor
Skicka mail
Det tog tid innan jag kollade - råkade se första inlägget i denna tråd först och sen avtog intresset drastiskt. Men kollade ändå igenom den häromdagen och kan inte annat än hålla med, tyvärr. Två mycket omfattande (sidmässigt) reklam-artiklar om 2 olika kärror som tog upp i stort sett 1/3 av tidningen - nä, bättre borde det kunna bli.
Annars kan man nog lika gärna lägga ner tidningen och därmed spara en hel del pengar.
Roger
www.mcregor.se

2018-05-11 06:23:14
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Som tidningen är idag,så bör den läggas ner och kanske ersättas av mindre tilldragande pdf-fil el motsv.
Så påstod jag för att kolla om någon reagerade
Jag provocerade, men jag vill att Modellflygnytt ska fortleva, men var finns den/de, som ställer upp?
Jag är villig att bidra med så mycket jag kan. Och jag kan, det vet jag (obs inget skryt eller skitsnack! – fyra års studier i grafisk formgivning).
Dagens problem är, att Mfns redaktion vill vara helt isolerad. Men kan ingen dra igång med öppna sinnen och lyssna på medlemmarna. Varför inte köra med småtävlingar med vinster som motorer, böcker med mera? Hobbyfirmor kan stötta, backar upp och omvänt kan man bjussa på annonskostnad en.
Varför inte köra igång en NYA PRYLAR-sida? = gratis för firmor att visa  nyheter.
Och som sagts många gånger tidigare – sovra bilder i en artikel, kör inte med dupletter, dra ner på rubrikutrymmet  – modellflygare är inte blinda. Ett beprövat sätt att hålla koll på produktionskostnaden är att ta fram kostnaden per sida och den kostnaden ska bära såväl text som bilder. Det kan väl bli en blomma från styrelsen och revisorn, om man kan visa, att allt innehåll går att lägga ut på färre antal sidor utan att innehållet därvid på något vis stryps.
Nu undrar jag igen – varför ödslar jag tid på att tjata om detta?  Resultatet blir ju bara att jag klassas som gnällgubbe. Å det inte konstigt, att jag aldrig ger upp? Jo, men jag vet att jag har rätt – i varje fall vad gäller grafisk formgivning. GoNatt! Sture Tingwall

2018-05-11 09:25:16
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
honken
Skicka mail
 
Citat från: sommrsol
Jag provocerade, men jag vill att Modellflygnytt ska fortleva, men var finns den/de, som ställer upp?
Jag är villig att bidra med så mycket jag kan. Och jag kan, det vet jag (obs inget skryt eller skitsnack! – fyra års studier i grafisk formgivning).


Betvivlar inte dina kunskaper i att göra tidningar.
Men det är inte det som saken gäller, frågan är om det verkligen behövs en tidning utgiven av förbundet?
För mig är svaret nej.
Tidigare var jag direktansluten och fick Mfn samt köpte flera andra tidningar, både svenska och utländska.
Men som internet utvecklats finns det inget behov av tidningar längre.
Finns en outsinlig mängd läsning på nätet. Filmer, produkttester, guider i allehanda ämnen och tipsåtricks.
Bara på de svenska forumen finns det byggtrådar som är så omfattande att ingen tidning kan mäta sig med dem.
Det räcker för förbundet att ha en aktuell hemsida och ett nyhetsbrev i månaden.

2018-05-11 12:22:50
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
Jag tycker synpunkterna som har kommit i denna tråd är mycket sakliga. Men vem/vilka kommer att sila igenom dem och fundera på vad vi kan/ska göra med MFN? Det borde vara i en redaktörs intresse. Men också ALLAS VÅRT - då vi ju skjuter till medel till den som medlemmar. Likväl borde vår styrelse ha detta som en viktig punkt på agendan; var står vi nu/hur var det förr/vart ska vi härnäst? Som det är nu så känns det som att frågan driver "vind för våg" utan någon som helst styrsel. Artiklar och info ÄR VIKTIGT. För att skapa bättre utnyttjande och nöje av hobbyn/sporten. För att skapa gemenskap, där sådan önskas. Och för att döda myter och vanföreställningar.

Tommi

2018-05-11 18:55:41
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
airfoil
Skicka mail
Du har väldigt rätt i det du skriver Tommi. Frågan är nog snarare om det ska vara papperstidning eller nätupplaga...

Överallt ser man numera människor, både gamla och unga kolla Facebook med sina mobiler och jag tror det är där SMFF och RCFF har sin medieframtid. Kanske också nedladdningsbara PDF-dokument via en hemsida. Papperstidningen oavsett bransch går kräftgång.

Ett undantag, än så länge, är ju Svensk Flyghistorisk Tidskrift. Något av det bästa i flygväg som trycks. 72 sidor, inga externa annonser och massor av intressant läsning. Med så många skribenter att tillgå är det ju smaskens att vara redaktör.

Okej, fullskalaflyget är bredare som ämne än modellflyg.

Många skriver att SMFF-styrelsen borde ta en funderare, men egentligen är det väl vi medlemmar i förbundet som borde delge våra synpunkter. Direkt till styrelsen och redaktionen, inte via forum på nätet.

2018-05-11 20:08:27
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
McRegor
Skicka mail
airfoil - å andra sidan är ju detta ett SMFF-forum numera så helt fel är det ju inte att ta diskussionen här.
Roger
www.mcregor.se

2018-05-12 17:25:28
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
airfoil - å andra sidan är ju detta ett SMFF-forum numera så helt fel är det ju inte att ta diskussionen här.
Roger


Tänkte inte på det.....

2018-05-13 13:47:32
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Gasman
Skicka mail
Kolla in linflygarnas nätpublikation, Lina. Förnämlig layout och intressant innehåll. Skulle MFN kunna funka som nättidning?
http://slis.org/_Media/2016_lina_1.pdf

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2018-05-13 18:23:16
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Puggen
Skicka mail
Lintidningen är helt ypperlig,  men som vanligt gäller det att få in material samt att layouten blir bra. Så helt fel med nättidning är det inte enligt min åsikt.
/Roffe

2018-05-13 18:26:33
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Gasman

Kolla in linflygarnas nätpublikation, Lina. Förnämlig layout och intressant innehåll. Skulle MFN kunna funka som nättidning?

http://slis.org/_Media/2016_lina_1.pdf


//Mange
Det hade ju varit perfekt om man kunde få välja om man vill läsa tidningen på nätet eller få den i papper.
LINA kommer som helt underbar papperstidning med hög kvalitet.
Enligt stämmobeslut ska även MFN ligga ute på nätet med en månads fördröjning efter papperstidningen.
Med så få nummer av LINA så skulle det innehållet lätt få plats som en del i MFN om viljan finns. Samma med tidningen Oldtimer som inte har lika många sidor men kommer med 4 ca nummer per år. Även den tidningen har väldigt hög kvalitet även om den inte är i färg.

Flyg lågt nära och sakta

2018-05-13 22:44:07
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
TACK Gasman för att du gav mig möjlighet att ändra uppfattning. Jag trodde LINA var en liten tidning, ja, kanske rent av ett litet häfte för linflygare. Så fel jag hade! LINA är vad Modellflygnytt skulle kunna vara – en suverän tidning, med en stringent  och härochdär lekfull layout.
Samtidigt som jag hissar flaggan för LINA, skulle jag vilja ha en bra svar på varför inte Modellflygnytt skulle  kunna ge samma "fullmatade" intryck.

SMFF:s styrelse bör ge sina medlemmar ett svar:
Varför (i IHerrans namn alternativt Sjutton gubbar!)  LINA,  kan produceras som en rejäl tidning med ett betydligt färre  antal flygare  bakom sig, medan Modellflygnytt ska vara så bedrövlig trots ett betydligt större antal flygare att vända sig till? Bör vara en enkel fråga för dem, som bidragit till denna underliga situation.
Sture Tingwall

2018-05-13 23:15:54
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Gasman
Skicka mail
Sedan är väl frågan om modellflyg i Sverige är så stort att vi behöver tidningar för varje del av modellflygandet? Aircombatgänget gjorde(gör?) en suverän nättidning för ett par år sedan. Finns det fler publikationer?
Personligen tror jag att vi behöver samarbeta mer. Det finns bevisligen hur mycket underlag som helst för en stor och härligt tjock blaska i papper några gånger om året om vi bara kunde samordna det hela lite mer.
Eller vad tror ni?

/Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2018-05-13 23:38:29
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Gasman
Skicka mail
 
Citat från: bem
Min privata åsikt är att på sikt borde SMFF skapa "Min sida" på SMFF's hemsida där medlemmar kan logga in och läsa senaste numret av Modellflygnytt som PDF eller annat lämpligt elektroniskt format. När sen nästa nummer kommer åker föregående nr över till dagens "Modellflygnytt på nätet" (sidorna med äldre nummer).
http://www.modellflygforbund.se/TidningenModellflygnytt/Gamlanummer/
www.modellflygnytt.se

Önska/drömma kan man ju alltid. Har i och för sig inget emot papperstidningen som sådan, men om den slukar onödigt mycket pengar som istället kunde användas i verksamheten på ett bättre sätt så tror jag nog det är vettigare med en e-tidning så småningom. Skulle nog gå att göra en e-tidning lite mer spännande också när man ej behöver tänka så mycket på antal sidor osv för att spara pengar, 20 eller 30 sidig elektronisk tidning lär väl bli samma kostnad i stort sett. Kanske det även blir enklare för redaktören av MFN om den skulle bli elektronisk som t ex PDF. Att skapa en PDF fil brukar ju bara vara en knapptryckning. Kanske redaktören för MFN därmed skulle kunna ägna mer tid åt tidningens innehåll än idag och mindre runt det tekniska också (som jag antar det kan bli när en tidning skall tryckas)?

Med vänlig hälsning
Bo


Det finns sedan länge ett styrelsebeslut om att tidningen SKALL publiceras som pdf-fil en (1) månad efter utgivningen. Tyvärr har detta av olika skäl inte blivit fallet! Detta lyfte jag på senaste styrelsemötet varvid det klubbades att detta beslut skall förverkligas. Så fort jag får tillgång till dessa pdf-filer kommer de att finnas tillgängliga på www.modellflygforbund.se.

Men frågan kvarstår! Skulle vi kunna skapa en vassare tidning om vi samarbetade mellan modellflygets olika grenar?

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2018-05-14 03:56:23
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Min diskussionskompis reparatören skrev:
Det kan inte vara direkt upplyftande att hela tiden inkassera bredsidor med kritik.

Vi är överens reparatören och jag – det kan inte vara upplyftande. MEN jag anser att det blir onödigt laddat, om man kallar synpunkter för kritik. För nära hundra år sedan var jag redaktör för vårt medlemsblad och vad skulle jag göra utan att få veta läsekretsens önskemål? Det jag fick in som kommentarer/synpunkter tog jag in i tidningen. Allt för att vädra de åsikter man hade om innehållet. Det var min enda möjlighet att i någon mån kunna åstadkomma en tidning, som läsarna önskade. Att gör en tidning idag – rent tekniskt – är otroligt mycket enklare än förr. Då gällde klippa/klistra med manus hand- eller maskinskrivna, som måste skrivs ner i Word-form, för att sedan "läggas ut". Idag gör redaktören så gott om allt med datorns hjälp och ett nummer av tidningen ryms på ett USB-minne, som går till tryckeriet. Enkelt, ja rent av roligt (tyckte jag!

Mr Gasman ställer en vass fråga, så vass att det inte finns några undringar. Frågan svarar själv – det är klart som själva korvens spad att det då blir en intressantare tidning. Och se ovan nånstans här i tråden på de innehållsförteckningar, som fanns då – varför skulle de inte kunna förverkligas idag. Jag ser inte ett enda skäl till att de inte skulle kunna förverkligas idag. Heter det Sveriges Modellflygförbund, som famnar allt svenskt modellflyg, varför skulle inte dess tidning göra detsamma. Eller hur?
Sture Tingwall • nutida modellflygmumie

2018-05-14 07:42:57
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Gasman
Men frågan kvarstår! Skulle vi kunna skapa en vassare tidning om vi samarbetade mellan modellflygets olika grenar?
//Mange


Det finns olika åsikter om vad man vill ha med i sin tidning.
Även friflygarna har haft sitt blad under någon period.
Det som verkar gemensamt för alla tävlingsgrenar är att de önskar få sina resultatlistor presenterande - och det är ju ofta information som är mindre intressant för de som inte är intresserade av just den grenen av modellflyg.
Ska man kunna göra en gemensam tidning så måste nog redaktören för den gemensamma tidningen vara beredd att ta med ALLT som skrivs av grenredaktörerna och lita på att de vet hur de vill ha innehållet med layout av text och bilder.
En Modellflygnytt som tar med allt från alla grenar kan komma ut oftare än i dag, kanske digitalt och billigt, men den kommer så klart att få kritik från dem som inte är intresserad av att läsa resultatlistor. kanske skulle denna kritik kunna minskas om tidningen hade väl avgränsade "kapitel" för de olika grenarna så att man lätt kan skippa det som man inte är intresserad av.

HOPPSAN - kollade just på rcflyg.se och ser att RCFF-medlemmar kan prenumerera på MFN för 200:- per år och är välkomna att skicka in artiklar!
Det ska bli riktigt kul att se hur detta kommer att bli!
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/55675-Lite-nyheter-fr%C3%A5n-RCFF

Man kan läsa att tidningen ska komma med 4 nummer per år vilket borde gälla från 2019 då det finns 5 nummer beslutade för 2018. Kanske något som man kan läsa i stämmoprotokollet som ska vara publicerat den 18 maj - senast 60 dagar efter stämman.

Flyg lågt nära och sakta

2018-05-15 17:42:27
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Ere inte dags nu?

2018-05-25 13:23:41
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
Tänkte kolla när nästa nummer ska komma ut.
Och det är lite komiskt med tanke på hur många som tyckte att senaste numret inte var något direkt höjdare...........
Nummer 2 var ju så magert att det inte ens räknades - Manusstopp för nummer två är den 4 juni med utgivning den 29 juni om man läser mitt på sidan 7.

Med halvnummer så är det nog OK att det bara kommer ut 4 nummer som jag läste någonstans.


Och nu har tiden helt klar gått ut för publicering av stämmoprotokollet enligt stadgarna... Men var är det?


Flyg lågt nära och sakta

2018-05-25 23:10:15
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Modellflygnytt sägs vara medlemmarnas tidning. Den, som då är ansvarig för tidningen, borde väl då undersöka vad medlemmarnas vill ha och ta reda på detta. Då först har han/hon underlag för att göra tidningen. Men sitta klart isolerad går mot nedläggning – vilket väl INTE är meningen. Visst vore det schysst med några kommentarer i sak från den nya styrelsen? Men var är den?  Sture Tingwall

2018-05-26 08:14:35
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Per P
perpalsson81@gmail.com
Men en grej som ju visat sig nu och är bra, att de RCFFmedlemmar som vill köpa tidningen kan  göra det för 200kr/år. Då borde det ju vara lika lätt att för mig som INTE vill ha tidningen att dra av 200kr/år på min medlemsavgift till SMFF.
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2018-05-27 00:49:39
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Petrik
Skicka mail
Mycket gnäll på MFN.  Har för mig att Sommarsol skrev för längesedan att han skulle gå ur SMFF (eller hade gått ur) så då kanske man inte behöver bry sig.

Jag vet inte vem som gör tidningen eller hur mycket tid denne har till förfogande men är det ideellt arbete så är det alltid svårt att få tid.  Är det tunt med reportage får man ta det som finns.

Det finns mycket jag själv skulle vilja se i tidningen men då ingen skriver om det så blir det inget (men jag klagar inte för jag har inte skrivit något själv heller).

Själv gillar jag att få tidningen i brevlådan. Ibland är det något intressant och ibland inte.

/Petrik

________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-05-29 21:30:06
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Jaha. Gnällgube! Tänk jag tål det!
Bakgrund vad gäller modellflygnytt:
Som ledamot i SMFF:s styrelse runt 80-talet sa jag en gång, att jag tyckte Modellflygnytt kunde vara mycket bättre än den var. Den dåvarande redaktören blev naturligtvis förbannad och fick ur sig: ja, men för fasen gör då tidningen själv då, om det ska va så enkelt som du snackar om!
Handsken var kastad. Jag hade utmanat. Vad göra? Självklart. Han man visat synpunkter, så ska man stå för dem. Så gjorde jag i 18 år i sträck, nej det var uppehåll nån gång på nåt år, tills jag ombads fortsätta.
Så alla, som tycker jag är en jädrans skit med mera, bör inse, att jag själv har suttit i den  – för mig, då – mycket stimulerande uppgiften att göra en tidning för medlemmarna. Och utan medlemmarnas synpunkter hade jag inte haft en enda möjlighet att göra tidningen, som medlemmarna ville ha den. Visst fick jag kritik, men den hjälpte mig att komma allt närmare den tidning man ville ha.
Men det va då det! Sture Tingwall

2018-05-30 09:56:33
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pettersson
Skicka mail
Angående Gasmans inlägg om Aircombat-tidningen så var det så att Aircombat i Sverige under många år gav ut en egen liten tidning (Aces High) till medlemmarna. I den  var det lite referat från tävlingarna och resultat osv. Den var rätt kul att få hem i brevlådan trots att det egentligen bara var ett par A4 sidor körda i en kopiator. Efter ett antal år försvann denna och sen gjordes det ett försök med en nätvariant. Denna gavs bara ut i två ex, av olika anledningar.

När de gällde de två pdf tidningar som gjordes tog det ungefär 100 timmar per tidning att göra layout, jaga material, redigera om artiklar osv. Detta arbete gjordes av en person. Till detta tillkom den tid det tog att skriva artiklar. Vilket var tid som delades av ett antal (men för få) personer.

Att det inte blev fler ex berodde troligen på flera faktorer men tidsåtgången och svårighet att få fram bra material var de största.

/Fredde

*** Redigerat av pettersson klockan 2018-05-30 11:46:14 ***
*** Redigerat av pettersson klockan 2018-05-30 11:46:47 ***

2018-05-30 12:30:55
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: pettersson
Angående Gasmans inlägg om Aircombat-tidningen..
/Fredde


Även ACES hemsida ligger nere sedan ett bra tag verkar det som.
Men ett par nummer av ACES HIGH ligger fortfarande på
www.modellflygnytt.se som enligt styrelsebeslut lades ner årsskiftet 2016-2017
Flyg lågt nära och sakta

2018-06-06 18:43:36
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Stig H
Skicka mail
Men visst behöver det här landet en modellflygtidning. Efter ett ha läst nummer 2-2018 av Mfn tycker jag inte att den är så dålig. Har inga problem med en och annan storbild. Ovanligt mycke Multiplex är det förståss i de senaste årens utgåva har jag märkt. Lite tunn för en garvad flygare kanske, men säkert inspirerande för nytillträdande i modellhobbyn - om man nu kommer åt att läsa papperstidningen som icke-medlem. En nätvariant fri för alla borde till med det snaraste.

2018-06-20 14:58:44
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
sommrsol
Skicka mail
Har inga problem med en och annan storbild.
Nej det är inga problem med en storbild – inte ens om den tar ett helt uppslag, det vill säga två hela sidor.
Men en bild, som täcker ett helt uppslag förmedlar mycket sällan mer info än om samma bild hade lagts ut som en halvsida. Detta påstående har jag inte formulerat själv, utan jag citerar en av grafiska formgivningens "biblar" (schweiziska utgåvor!) Därför är det ekonomiskt omotiverat, att dra upp bilder större än 1/2-sidor.
Sture Tingwall, leg. gnällgube, som väntar nyfiket på vad dessa hans rader skall utlösa för folkstorm.

2018-06-20 16:59:37
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
Per P
perpalsson81@gmail.com
Det inlägget kan väl knappast ge nån folkstorm, är ju helt rätt som du skriver. Finns dock undantag till gånger där en bild inte passar nerskalad, det finns bilder där det försvinner detaljer (stort gruppfoto vill man ju kanske se vem som står var utan att behöva läsa råden nedanför som oftast säger vem som är var.) Här man där en halvsida så alla ansiktena bara blir pixlar så kan man ju skippa kortet helt =)
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2018-06-20 19:26:53
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
honken
Skicka mail
 
Citat från: sommrsol
Därför är det ekonomiskt omotiverat, att dra upp bilder större än 1/2-sidor.


Skitsnack!
Tänk om Fibbans och Lektyrs mittuppslag reducerats till en halvsida. Då hade nog inte vi hormonstinna gossar offrat veckopengen på tidningarna...

2018-06-20 19:33:22
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
McRegor
Skicka mail
Fast nu är väl inte MFN riktigt att jämföra med vad Fibban och Lektyr var för "hormonstinna gossar" så jag håller nog med Sture.
Roger
www.mcregor.se

2018-06-20 19:42:40
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: honken
 
Citat från: sommrsol
Därför är det ekonomiskt omotiverat, att dra upp bilder större än 1/2-sidor.


Skitsnack!
Tänk om Fibbans och Lektyrs mittuppslag reducerats till en halvsida. Då hade nog inte vi hormonstinna gossar offrat veckopengen på tidningarna...


FLYGPLANSPORR!
Visst - det är häftigt med en superbild men det är nog tyvärr inte den typen av bilder som Sture menar.
OCH - det känns tämligen meningslöst att försöka komma med något konstruktivt till ett förbund som också, precis som Sture i ett annat inlägg skriver, inte har haft ett enda protokollfört styrelsemöte mellan de två senaste stämmorna. ( Jag kan så klart ha missat något där?)
Ny ordförande och övrig styrelse som är ungefär lika anonyma som Stures skyltdockor. PR och charm är nog ett par kurser som borde ingå i SISU som krav hos styrelser :-)
Jag trodde att de gamla "SAS Jan Carlson-charmkuserna" var ute men inte...
Flyg lågt nära och sakta

2018-06-20 20:38:10
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Fast nu är väl inte MFN riktigt att jämföra med vad Fibban och Lektyr var för "hormonstinna gossar" så jag håller nog med Sture.
Roger

Uppskattar du inte "PARTING SHOT" i RCM&E som haft riktigt kvivskarpa  "porrbilder".
Det hade vi med i minst ett nummer av MFN när tidningen stod utan redaktör och vi var ett team som tog fram material.
Till bilden ska förutom beskrivning av motiv, datum, plats finnas uppgifter om fotograf kamera optik bländare slutartid mm. Med andra ord REN PORR.
Flyg lågt nära och sakta

2018-06-21 09:29:02
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
McRegor
Skicka mail
Jo, just detta med "kamera, optik, bländare och slutartid" var ju väldigt viktiga uppgifter under varje bild under en viss tidsera...
Sen har ju faktiskt nuvarande styrelse hos SMFF tillsammans med RCFFs nuvarande styrelse fått igång ett samarbete förbunden emellan och det tycker i alla fall jag är en stor framgång - oavsett obefintliga styrelseprotokoll. Kanske det viktigaste som skett inom det svenska, organiserade modellflyget under senare år.
Roger
www.mcregor.se

2018-07-06 09:36:31
RE: Lägg ner Modellflygnytt!    
StaffanA
Skicka mail
Ack ja, senaste MFN tog ca fem minuter att konsumera. Tråkigt.

En vän som är insatt mj-rallare anger att en annan hobby,
modelljärnvägsbygge, har ca 20.000 utövare i landet, och
en tidskrift med ca. 4500 prenumeranter och en med ca. 800.