Svenskt Modellflyg

 
Användarnamn         
Lösenord      Kom ihåg mig
glömt lösenordet?  


                 För att skapa nytt ämne måste du logga in.


Bläddrar i: Allmänt/Tips / Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.
2018-02-02 21:11:32
Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
Har monterat långa spakar med en trelägesswitch och tryckknapp i min FrSky X10S, Jag får ett lustigt fenomen när jag använder 3-lägesswitchen. Servot rör sig snabbt och bra till ändlägena men det kryper i snigelfart när jag går till mittläge? Vad kan det vara för fel?

Kolla videon! https://www.youtube.com/watch?v=ao_tipyRiM8


FrSky X10S.


Spakarna inhandlade på Engel Modellbau, Stick switch with 3-pos. switch and push button Horus X10(S)-X12S, anodized silver


5-poliga uttaget på moderkortet.


Här är kopplingsschemat jag använt.

/Ville
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-05 09:52:40 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-05 09:54:29 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-05 09:55:48 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-05 09:57:08 ***
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-02 22:08:16
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Gee_Bee
Skicka mail
Är ganska säker på att det inte är hårdvaran. Leta i menyerna efter parametern servo speed eller dyl.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2018-02-02 22:47:53
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
Det finns installationsmanualer för flera märken inklusive FrSky, dock inte för X10. Kollade manualer för Taranis E och i den ska man montera in ett 47 KOhms motstånd mellan gul och svart kabel med för likadan spak som jag inhandlat. Kan hända ska det monteras något liknande i X10, dock finns ingen gul kabel då anslutningen är 5-polig. Tyvärr bristfällig info från Engel Modellbau, men jag ska pressa på för det är jäkligt dyra spakar.  Stödet för spakswitcharna i X10 kom med senaste uppdateringen så det kanske bara är en barnsjukdom som snart rättas till, men irriterande är det.

I radions spak och switchsimulator ser det ut som att tryckknappen fungerar, men det gör den inte, så det är ytterligare ett irritationsmoment. Har testat med riktigt servo så det är ett faktum. tryckknappen är av on-off-typ.

Oj så trist sånt här är...

/Ville
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 20:01:26 ***
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-02 23:39:03
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
McRegor
Skicka mail
Ville,
Men Taranis E har ju vanliga spakar med pottar och din har väl spakar med Hall-element så detta med extra-motståndet är nog tveksamt om det gäller på din radio.
F ö kan du kanske testa att skicka frågan till FRSky's europeiska service-center - service@rcstudio.cz
Roger
www.mcregor.se

2018-02-03 10:44:21
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Ville,
Men Taranis E har ju vanliga spakar med pottar och din har väl spakar med Hall-element så detta med extra-motståndet är nog tveksamt om det gäller på din radio.
F ö kan du kanske testa att skicka frågan till FRSky's europeiska service-center - service@rcstudio.cz
Roger


Tack Roger, har nu skickat förfrågan.

/Ville
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-03 10:56:46
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: Ville

...Här är kopplingsschemat jag använt.

/Ville


Jag antar att det rör sig om en treläges on-off-on och en tryckknapp off-on?
Vad ska "AGND" kopplas till?
/Leif

2018-02-03 12:37:23
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
 
Citat från: pernstig
 
Citat från: Ville

...Här är kopplingsschemat jag använt.

/Ville


Jag antar att det rör sig om en treläges on-off-on och en tryckknapp off-on?
Vad ska "AGND" kopplas till?


hej!
Ja, det är en treläges on-off-on och en tryckknapp, typ dörrklocka.
Till AGND har jag kopplat trelägesswitchens ena blåa kabel. Vet egentligen inte om jag gjort rätt, då elektronik inte är min starka sida.
En annan sak är att om jag kopplar in den andra spaken, ja då blir det riktig cirkus. När jag provade montera den så testade jag också att kasta om ordningsföljden eftersom Con 11 är omvänt monterad.


(högra uttaget= Con 12)

1. Vit > treläges Blå 1
2. Grön > treläges Svart
3. Gul > treläges Blå 2
4. Röd > tryckknapp Blå
5. Svart > tryckknapp Svart


Motsvarande i spaken (högra= Con 12).


Innanför skalet.

/Ville
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 13:11:41 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 14:04:12 ***
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-03 14:40:35
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Cox
Skicka mail
Jag vet inte särskilt mycket om just detta problemet, men AGND brukar stå för "analog ground". I alla fall så jag sett det i andra sammanhang...

/Kör så det ryker!

2018-02-03 15:11:25
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
pernstig
Skicka mail
Funderade på om pinnarna 1,2 och 3 i kontakterna är avsedda för (analoga) potentiometrar och inte för omkopplare? När man då växlar med en omkopplare från ett ändläge till mittläget kommer pinne 2 att bli hängande "i luften" bortkopplad från omvärlden. Detta händer ju inte om man har en potentiometer inkopplad.
Bara en tanke som slog mig
/Leif

2018-02-03 15:25:42
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
 
Citat från: pernstig
Funderade på om pinnarna 1,2 och 3 i kontakterna är avsedda för (analoga) potentiometrar och inte för omkopplare? När man då växlar med en omkopplare från ett ändläge till mittläget kommer pinne 2 att bli hängande "i luften" bortkopplad från omvärlden. Detta händer ju inte om man har en potentiometer inkopplad.
Bara en tanke som slog mig


Tackar Leif, undrar om du inte är inne på rätt spår!? Logiskt så det förslår! För i konfigvertyget "Input map" heter tilldelningarna EXTPOT1 och EXTPOT2, (POT= potentiometer). Sen finns det SWEXTR och SWEXTL. När jag konfigurerar och rör 3-lägesbrytaren så tilldelas EXTPOT2 automatiskt och trycker jag på spakknappen så tilldelas SWEXTR.
Om det är som du säger Leif får jag i såna fall göra som tanken var från början och som man tydligen gör på X12, nämligen att byta ut 2 switchar på chassit, (SwSB och SwSC) och lägga dem på spakswitcharna istället, (eller köra dem parallellt med SwSB och SwSC) . Och jag har faktiskt inhandlat täcklock (från Taranis E) till hålen som blir efter chassiswitcharna.
Ska försöka göra lite mätningar på uttagen och spaken också.

/Ville
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 15:51:44 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 16:00:10 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 16:05:11 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 16:08:37 ***
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-03 15:32:15
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
pernstig
Skicka mail
Har X10, liksom t.ex. X9E, någon meny "Hardware" eller liknande där man kan ange vilka hårdvaror man har inkopplade?
/Leif

2018-02-03 15:53:21
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
 
Citat från: pernstig
Har X10, liksom t.ex. X9E, någon meny "Hardware" eller liknande där man kan ange vilka hårdvaror man har inkopplade?


Kolla mitt tidigare och uppdaterade inlägg.

/Ville
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-03 19:34:31
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
Inga problem att byta ut chassiswitchen (SwSC) mot trelägesbrytaren i spaken. Men tryckknappen fungerar fortfarande inte. Ni ser den längst upp till höger på bilden men där heter den SExR.

Fick ett bra tips av Magnus Hedlund om att koppla in ett 22k Ohms motstånd mellan AGND och EXTPOS och ett mellan VREF och EXTPOS. Och jag kommer nu ihåg att jag gjorde en sån manöver på en Multiplex SX9 jag hade. Ja, helt plötsligt dyker det upp flera alternativ, och Magnus tips är bra för då får jag ju behålla alla switchar. Får se hur jag gör, om jag ids laborera något mer.

Nedan en bild från spak & switch-simulatorn.



/Ville

ps.
Gjorde lite mätningar på 5-polia utgången:

Position (tryckknapp)
4. + Röd > tryckknapp Blå
5. - Svart > tryckknapp Svart.     3,28V

Position (3-lägesswitch)
1. - Vit > treläges Blå 1
3. + Gul > treläges Blå 2.          2,5V

Position (3-lägesswitch)
2. - Grön > treläges Svart
3. + Gul > treläges Blå 2           0,11V

Position (3-lägesswitch)
1. - Vit > treläges Blå 1
2. + Grön > treläges Svart        0,09V
---
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 19:57:35 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 19:58:40 ***
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 20:02:47 ***
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-03 23:29:35
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
Gillar inte trial and error, eller rättare sagt, hur fan har du räknat Magnus? 22k Ohms motstånd gav -19% subtrim...BLÄÄÄHHH!

/Ville
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-03 23:48:45 ***
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-05 10:01:30
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
Hej!
Som sagt, gjorde försök med 22k Ohms motstånd och även med ett 47k Ohms med samma nedslående resultat. Och det som funkade så bra när jag moddade min Mpx Cockpit SX9. Kommer dock inte ihåg om jag den gången mätte neutralläget på potten jag ersatte. Länk till den tråden; http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=317671&page=&CurrentMainTopic=1&replypage=99
Som sagts, inga problem att byta ut chassiswitcharna mot spakswitcharna men idén med motstånd är ju lockande eftersom jag då får behålla alla switchar på radion.
Efter att ha gjort fler tester kan jag konstatera att spakknappen faktiskt fungerar, men inte att användas som de andra switcharna i radion, t.ex. köra ett servo. Du kan använda den till t.ex. tillsammans med en logisk switch, starta en timer. Men bara med momentan funktion.

/Ville
---
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-05 15:10:53
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
Ville
Skicka mail
Hej!
Tänker avsluta och summera enligt min slutsats. Dessa spakar går lätt och smidigt att montera i sändaren, superspakar av högsta kvalité. Eftersom det är tredjepartsgrejer så kan jag inte kräva att FrSky ska hjälpa mig, däremot tycker jag att Engel Modellbau borde ha varit mer behjälpliga.
Vad gäller inkopplingen av spakarna så ser jag som enda lösning att ersätta chassibrytarna mot 3-pos brytaren i spakarna och dess 3 trådar löder jag in på trådarna från chassibrytarna och kopplar således inte in dem på moderkortets uttag Con11 och Con12.
Tryckknapparna i spakarna kopplar jag in på Con11 och Con12 enligt kopplingsschema. Sen får jag hitta på nåt listigt sätt att använda dem på.
Tack till alla som varit med i tråden.

/Ville

ps.


Monterade spakar.
---
*** Redigerat av Ville klockan 2018-02-05 21:24:34 ***
- Jag vet det jag vet och jag gör vad jag kan -

2018-02-05 15:42:56
RE: Problem med spakswitch, servot går långsamt till mittläge.    
pernstig
Skicka mail
Det tycker jag är ett klokt beslut Ville. Du kommer säkert att klara dina behov med "endast" sex originalomkopplare plus de nya två på spaktopparna.

/Leif