Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Tillstånd för modellflygklubbar ???
2017-09-15 23:40:22
Tillstånd för modellflygklubbar ???    
AVA
Skicka mail
Nu kan man se på SMFF:s FB-sida att transportstyrelsen söker folk för att bla. utfärda tillstånd för modellflygklubbar. Vad är det för tillstånd ?
Nån som vet mer vad som är på gång ?

2017-09-16 08:53:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Jag tror att man vill ha kvar vanligt modellflyg men ha koll på var modellflygplatserna finns och att de är OK.
Finns en forumtråd om ämnet här

2017-09-16 20:13:44
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Det här är mycket oroväckande. Om modellflyg blir tillståndsplicktigt så är en faktura ifrån TS bara en utskrift och postnords tid för att leverera brevet bort.

Tro mig, TS gör idag INGET gratis, alla verksamheter inom TS skall vara självbärande. Om det nu anställs en person för att utfärda dessa tillstånd så kostar det TS minst en miljon i personalkostnader. Dessa pengar skall fördelas på tillstånden och i bästa fall så är det enbart klubbarna. Om det finns 100st modellklubbar i landet så kommer tillståndet att kosta 10000kr (100x10000 = 1MSEK) per klubb. Det är samma sak som att samla alla sändare i en hög och bränna dem till första maj, det kommer inte att finnas en enda klubb kvar inom några år.

Jag hoppas verkligen att SMFF gör allt vad de kan för att förhindra denna utveckling inom TS.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-09-16 21:22:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Davlu
Skicka mail
Det är väl försent. Remisstiden på de nya reglerna gick ut i somras. Jag har nyfiket väntat på SMFFs respons i frågan. Hetsar dock inte upp mig i onödan, men jag tycker det hade varit önskvärt att med snabb och tydlig information från förbundet

2017-09-17 12:41:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
airfoil
Skicka mail
Platsannonsen

2017-11-03 09:23:32
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
Mange (Gasman) har föredömligt publicerat alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida!
http://www.strangnasmodellflygare.se/Arkiv/remissutlatandetsforslagpanyareglerfordronaretsf2017-13/
Men var är SMFF:s/Flygsportförbundets remissvar??
De kanske inte har skickat in något svar?


.................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-03 10:29:45
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Ja Thomas - den spontana reaktionen på det är ju att det är häpnadsväckande så vi får väl höra vad orsaken kan vara. Märkligt är det i alla fall för dom borde ju slåss till sista blodsdroppen för det "normala" modellflyget och att vi inte borde bli klassificerade i samma grupp som "drönare" och därmed drabbas av dessa nya och tämligen hårda regler.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-03 13:53:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Om man begärt ut alla remissvar om en fråga hos en myndighet så borde ju alla svar vara med. Kunde väl tänkas att myndigheten missat i utskicket nåt av remissvaren, men om inte har väl helt enkelt SMFF och Flygsportförbundet inte skickat in nåt remissvar. Om de ej skickat in nåt remissvar är det ganska märkligt tycker jag.
I synnerhet sett i ljuset av att "förhandlingarna" (diskussionerna) med TS om de kommande föreskrifterna som bl a SMFF suttit med i inte protokollförts. Varför vet jag ej men det kanske bara var på "diskussionsnivå" och således ej formella möten med krav på protokollföring. För hade det protokollförts så borde dessa ha blivit allmän handling och gått att begära ut från myndigheten.
Att diskussionerna med TS, som SMFF och RCFF deltagit i, inte protokollförts framgår av detta inlägg (som skrevs av en representant från RCFF som varit med vid diskussionerna med TS i denna fråga):

http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/53805-Remiss-fr%C3%A5n-TS-ang%C3%A5ende-f%C3%B6reskrifter-f%C3%B6r-obemannade-luftfartyg?p=429847&viewfull=1#post429847

/Bo

2017-11-03 15:11:05
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail
"Ja Thomas - den spontana reaktionen på det är ju att det är häpnadsväckande så vi får väl höra vad orsaken kan vara. Märkligt är det i alla fall för dom borde ju slåss till sista blodsdroppen för det "normala" modellflyget och att vi inte borde bli klassificerade i samma grupp som "drönare" och därmed drabbas av dessa nya och tämligen hårda regler.
Roger"

Jag är övertygad om att förbundet bara kämpar halvhjärtat. Annars hade man ju unisont från RC-utövarna krävt separation mellan säker flygplats och inom synhåll och drönare i stadsmiljö. Nu har ju förbundet världens chans att få myndigheten att lagstadga om obligatorisk förbunds/ klubbtillhörighet. Den möjligheten vill man naturligtvis inte missa. Kan ju vara liiite pinsamt om medlemmarna upptäcker detta fenomen förstås. Bäst att undvika att kommentera det och smyga med skrivelserna till TS. Annars kunde ju tvivlarna få vatten på sin kvarn.....

Vad skulle det annars finnas för förklaring till att förbundets remissvar inte offentligtgjorts?

Det är viktigt att alla förbund släpper sin prestige och kämpar för ett fritt modellflyg. Det är ju de "oorganiserade" som är vår framtid.

2017-11-03 16:36:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör

Både SMFF och FSF lämnade svar på remissen i våras.
Oves övertygelse är fel.
Nej vi jobbar inte efter devisen att tvinga/lagstadga in någon i något förbund.
Det som däremot är ytters fundersamt är vad Ove gör åt saken.
När varken EASA eller FAA är kapabla att särskilja drönare och klassiskt modellflyg i ett regelverk, UAS, då går det inte att tjoa om att allt ska vara som förr. Det funkar inte. Ingen av de mest stridiga debattörerna verkar ha fäst någon större vikt vid EASAs artikel 14. SMFF gör allt vi kan för att få ett så fortsatt fritt modellflyg som möjligt. Vi krigar för våra medlemmar genom samtal och möten med TS. Diskusdionklimatet ska vara mycket gott. Av de rapporter jag får så ser jag vissa kommande förändringar i dagsläget. Men inga konstigheter i stort. Definitivt inte detta midvintermörker och domedagsprofetior som gärna publiceras.
På frågan om varför det inte finns några protokoll så var det ett krav från TS. Protokoll = offentlig handling.
Inte helt ovanligt är att det som diskuterats tas till protokollet. Och någon oinvigd begär ut protokollet, drar sina egna förvirrade slutsatser så har vi raskt in interbetsanning. Varken TS eller vi var särskilt förtjusta i det upplägget. Alltså inga protokoll.

Som jag sagt förut, ingen ting har ändrats i sak. Flyg och ha kul. SMFF kommer att i god tid meddela när det blir några påtagliga förändringar.

Bortsett från Oves irrelevanta påståenden så är det mindre än 10 personer som kontaktat mig och frågat vad som händer.
Tomas Leijon fick ett antal frågor på marknaden i Falköping
Hade BEM (om jag inte är felunderrättad GS i F3A) varit med på Bosön föra helgen så hade han fått en kortare info där.

Rolle

Det är skillnad på olika !!

2017-11-03 17:22:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Rolle - om det nu lämnats info till det mycket begränsat antal SMFF-medlemmar som besökte Bosön så kanske det inte vore fel att också informera klubbarna via utskick - det borde ju vara relativt lätt idag. Förr kom det månadsutskick ifrån förbundet via vanlig post med nyheter och annan info så det kanske är dags att ta upp detta igen men via e-mail speciellt som utgivningstakten för MfN dessutom minskat. Bara ett litet tips och alldeles gratis dessutom...
Roger
www.mcregor.se

2017-11-03 17:41:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
Det tråden handlar om - utan att sprida några "internetsanningar" här - tycks i vart fall inte ske förändringar plötsligt. Eller utan info. Utan att "lova något" här tycks gången vara att "inget sker innan halvårsskiftet" som tidigast. Och att man från vårt landsorgan "helst ser att VI modellflygare som KAN vår verksamhet" ska komma med förslag på hur/vad - DE vill inte klampa in på vårt område. Jag har fortsatt MYCKET gott förtroende för Tomas Leijon och Ulf Höglin att hantera detta ärende. De är båda högst aktiva modellflygare och har vett och sans att vara våra representanter på ett bra sätt.

Jag som inte är med i förhandlingar och diskussioner kan inte här säga mer. Men jag anser att åtminstone LITE information är bättre än att saker spekuleras onödigt friskt i, eller att svartmåla framtiden är särskilt nyttigt att pyssla med. Förändringar BLIR det. Men Transportverket VET att vi (SMFF likväl som RCFF) gör ett någorlunda bra jobb med att samla oss och göra vår verksamhet hyfsat säker. Så de ser oss gärna sköta vårt så bäst och långt vi kan. Dock inom nya regelverk som är ÖVER nationell nivå.

Man kan även vara full utav "civil olydnad" och skita i regler. Men gud nåde den som skapar ett incitament (orsak) att strypa vår verksamhet - bara för att visa att man "kan" göra ogenomtänkta saker. En tunnelflygning gör mig fortfarande rosenrasande; för den KUNDE ha gett oss en massa gränser och förbud helt plötsligt. Bara för att en kille skulle visa vad kaxig man kan (fysiskt) vara. Dvs det GÅR att genomföra en tunnelflygning. Förstå mig rätt; jag hatar alla onödiga lagar och paragrafer. Jag GILLAR och puffar gärna för äventyr, rekord, "dåd" och bedrifter. SÅ LÄNGE DE GÖRS MED VETT OCH ANSVAR. Hade man gjort som streetrace-folket, så hade man temporärt avlyst/blockerat sin tunnel just under bedriften. Och sen släppt på trafiken snabbt. Och utfört den på hundtimmarna på natten då lägsta störning uppnåtts vad gäller trafiken. Men det var man för LAT för. Just den latheten är vad som gör mig vitglödgande het.

Varför tar jag upp detta här? Jo; för hur det än är - ingen lag eller regel gör minsta nytta när du står där. Redo att flyga. Och göra det du bestämt dig för. Ja, du ser - just DU bestämt dig för. Så JUST DU är den som faktiskt tar ansvar för din handling. Men ÄR just du tillräckligt klok och vettig - att göra det på ett bra sätt? Har du tänkt efter, planerat, vägt för och emot, så att du varken skapar ett tillbud. Eller ett incitament som dödar/eller förstör FÖR OSS ALLA?! Och nu kommer min vädjan - GÖR äventyr! TILLÅT dig drömma om rekord!! Och GÖR BEDRIFTER!!! Men - gör det så jädra genomtänkt och klokt du bara kan!!!! Genom det behåller vi vårt renommé hos Trafikverket och får minsta möjliga inskränkningar. Samt gör Tomas och Uffes jobb så jäkla mycket lättare. Som de gör för ALLA oss.

Detta ansvarstagande beteende borde både SMFF och RCFF jobba för att uppnå hos oss alla. Det anser jag vara kanske den mest avgörande viktiga fråga som finns. Och likaså vi själva ute i klubbarna. Som modellflygkompis. Inte "bara strypa", men väl att stöta och blöta saker så de blir så BRA kan nu kan få dem. Innan man startar sin kärra. Men kom ihåg ATT starta kärror, ge dig hän och njuta ditt flyg. Så länge du ger fanken i att vara FÖR våghalsig, lat - eller bara dum. (Jo, även JAG har gjort en och annan DUM grej. Fått personligen sota lite för det. Och SKÄMS över.)
Tänkte

Tommi
*** Redigerat av Finnräser klockan 2017-11-03 20:33:04 ***

2017-11-03 17:44:23
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Hej Rolle,
Finemang att SMFF lämnat in remissvar, det hade ju varit väldigt konstigt annars.
Det skall bli intressant att läsa det när det blir tillgängligt.
Det stämmer att jag nu är GS Konstflyg. Dock här på forumet diskuterar jag i egenskap av mig själv, ej i egenskap av GS Konstflyg.
Jättebra att du hoppar in lite här och där på våra forum och ger lite info till de som är intresserade i frågan och läser på forumen.

/Bo

2017-11-03 18:14:20
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör
@ McRegor Det var elitmöte förra helgen på Bosön. Då fick de närvarande en muntlig redovisning av läget och möjlighet att ställa frågor.
I övrigt så kommer så kommer som tidigare meddelats info i mfn nr. 5

@Tommi, du får gärna utveckla. Hänger inte riktigt med dig där vad gäller tvång. I Synnerhet när du påstår att jag far med osanning. Vill du inte ta det här kan du ringa. 072-702 09 72

@ BEM, Hör av dig, gärna på telefon

Rolle


Det är skillnad på olika !!

2017-11-03 18:19:24
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gasman
Skicka mail
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange


www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2017-11-03 18:47:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
BEM - tror du missuppfattade Rolles svar för han sa att dom lämnat in remiss-svar i våras och det avsåg nog den förra remiss-ronden och inte denna. Vilket jag personligen tycker känns lite konstigt.
Om Elit-ledamöter fått info så borde rimligen också alla klubbar fått motsvarande info men skriftligt.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-03 20:42:51
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
Rolle - jag trampade "trots att jag trodde mig veta" i klaveret! Nu lite mer fått på fötter av en annan - Magnus Östling - som likt du, Gasman, Leijon m fl som drar ett rejält strå till stacken. Mina ord var tydligen förhastade. Jag tar upp DEN saken i en separat tråd. Och istället så har jag redigerat bort sagda stycke ur denna tråd, samt ber dig härmed om ursäkt. Jag har haft djup respekt för dig under lååång tid. Tar och ringer dig personligen och sedan därefter påbörjar en ny tråd. Angående antaganden, gissningar och frånvaron utav information. Jag kan bara hoppas att du inte blev för ledsen eller upprörd. Ty; våra BRA KRAFTER dit du tillhör, måste vi värna, så att de känner att det det gör för oss alla - uppskattas. Och att de även kan få tid, ork och lust att njuta modellflyg så som vi alla vill göra. Förlåt mina dumma och för snabba ord, Rolle. Jag skäms över att inte haft HELA bilden, bara delar utav den!

Tommi Kinnunen

2017-11-03 21:17:57
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Roger,
OK, det första utkastet då antar jag är det som avses.
Det var den 12 juni det första utkastet om "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg (TSF 2017-13)" kom ut från Transportstyrelsen som man kunde ge remissvar på senast 13 augusti.
Nästa utkast nr 2 kom ut den 22 augusti och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 11 sept.
Sista utkast nr 3 kom ut den 5 oktober och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 1 nov.
Utkasten och datumen hittar man ganska enkelt på Transportstyrelsens hemsida.
Själv är jag nyfiken att läsa de skriftliga remissvaren från olika håll, det är allt (kanske är fler som är intresserade att läsa dem också?).
Manges initiativ att lägga ut alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida är mycket bra tycker jag. Tack och bock för det!
Personligen har jag 100% förtroende för att våra modellflygorganisationer har gjort och kommer att göra vad som står i deras makt för att de kommande föreskrifterna får rimliga konsekvenser för oss modellflygare, organiserade och även oorganiserade så långt det är möjligt.

/Bo

2017-11-03 21:20:58
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör

Ingen fara Tommi. Bara att höra av sig.
Det är skillnad på olika !!

2017-11-03 23:11:59
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
 
Citat från: bem
Roger,
OK, det första utkastet då antar jag är det som avses.
Det var den 12 juni det första utkastet om "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg (TSF 2017-13)" kom ut från Transportstyrelsen som man kunde ge remissvar på senast 13 augusti.
Nästa utkast nr 2 kom ut den 22 augusti och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 11 sept.
Sista utkast nr 3 kom ut den 5 oktober och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 1 nov.
Utkasten och datumen hittar man ganska enkelt på Transportstyrelsens hemsida.
Själv är jag nyfiken att läsa de skriftliga remissvaren från olika håll, det är allt (kanske är fler som är intresserade att läsa dem också?).
Manges initiativ att lägga ut alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida är mycket bra tycker jag. Tack och bock för det!
Personligen har jag 100% förtroende för att våra modellflygorganisationer har gjort och kommer att göra vad som står i deras makt för att de kommande föreskrifterna får rimliga konsekvenser för oss modellflygare, organiserade och även oorganiserade så långt det är möjligt.

/Bo


Var hittar man SMFF:s remissvar för de olika datumen?
Alltså slutdatum 13 augusti, 11 september och 1 november?
Har jag missat nåt??

Inte en massa svammel, utan en Länk, tack!


.................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-04 09:42:13
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail
Nu är det ju så att viss information från de informella TS- mötena läckt ut.
- där framkom bl.a att SMFF föreslagit obligatoriskt klubb/förbundstillhörighet för ALL modellflygning. RCFF's representant protesterade kraftfullt mot detta förslag och fick medhåll från TS. Detta förslag faller ju på sin orimlighet då det finns tio gånger så många utövare som INTE är och kan vara anslutna till klubb/förbund.

- de organisationer som "försvarar" modellflyget nere i Europa är FAI- förbund som ju överlever om nya medlemmar tillförs organisationerna. Varför ställde de sig inte upp och krävde en differentiering mellan säker flygning inom synhåll och drönarproblematiken? Det hade ju varit den naturliga reaktionen OM man inte har en baktanke om att en lagstiftning skulle gynna organisationerna.

- Det finns en tydlig lagstiftning om att myndigheter inte får särbehandla grupper. I RC-flygets fall är det att man vill lagstifta om en markant skillnad mellan organiserade och oorganiserade RC-flygare. Inom flygsporten finns det mig veterligen inget krav på att privatflygare, segelflygare, skärmflygare, fallskärmshoppare, flygbolag, kommersiella piloter etc. ska tillhöra en klubb eller förbund för att få utöva sin hobby/yrke! Varför har inte detta argument förts fram nere i Europa?

- Avsaknaden av mötesprotokoll vittnar tyvärr endast om att myndigheten inte lägger speciellt stor vikt vid vad som kommer fram vid träffarna. "Vi gör som vi vill ändå"...

- Det finns ingen som helst anledning att reglera modellflyg på säker plats oavsett om det är "organiserad form" eller inte. Modellflyg är utan tvekan den absolut säkraste verksamheten inom flyget. Varför trycker man inte hårdare på det faktum vid mötena?

- Modellflyget hänger bokstavligt talat i luften vad gäller Luftfartsmyndigheterna. Vi ägnar oss åt leksaker och lek enligt myndigheterna. Men plötsligt ska vår verksamhet betraktas som "riktigt" flyg. Då inför myndigheterna en hård och onyanserad reglering av modellflyget helt enkelt för att det inte finns ett erkännande och en sakligt underbyggd värdering av modellflyget inom hela regelverket. Då stiftar man lagar som inte hade fungerat en sekund om det gällde exempelvis att alla kommersiella piloter och flygbolag skulle tillhöra en klubb eller förbund för att få utöva sitt jobb. Antingen är modellflyget ett accepterat luftfartsfenomen eller inte. Det ska inte finnas något mellanting. Ska modellflyg betraktas som luftfartsverksamhet ska det behandlas lika med all annan luftfartsverksamhet. Inte detta mischmasch som är fallet just nu och som ger myndigheterna fria händer att stifta lagar som ligger utanför de lagstadgade ramarna.

2017-11-04 09:50:57
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Thomas Berggren,
Jag vet ej om någon länk till det du efterfrågar.
/Bo

2017-11-04 15:26:32
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gasman
Skicka mail
 
Citat från: Thomas Berggren
 
Citat från: bem
Roger,
OK, det första utkastet då antar jag är det som avses.
Det var den 12 juni det första utkastet om "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg (TSF 2017-13)" kom ut från Transportstyrelsen som man kunde ge remissvar på senast 13 augusti.
Nästa utkast nr 2 kom ut den 22 augusti och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 11 sept.
Sista utkast nr 3 kom ut den 5 oktober och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 1 nov.
Utkasten och datumen hittar man ganska enkelt på Transportstyrelsens hemsida.
Själv är jag nyfiken att läsa de skriftliga remissvaren från olika håll, det är allt (kanske är fler som är intresserade att läsa dem också?).
Manges initiativ att lägga ut alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida är mycket bra tycker jag. Tack och bock för det!
Personligen har jag 100% förtroende för att våra modellflygorganisationer har gjort och kommer att göra vad som står i deras makt för att de kommande föreskrifterna får rimliga konsekvenser för oss modellflygare, organiserade och även oorganiserade så långt det är möjligt.

/Bo


Var hittar man SMFF:s remissvar för de olika datumen?
Alltså slutdatum 13 augusti, 11 september och 1 november?
Har jag missat nåt??

Inte en massa svammel, utan en Länk, tack!


Jag fick nu även sista remissrundan (5/10 - 1/11) och har lagt till dessa på vår hemsida som en undermapp till de tidigare remissvaren. Tidigare publicerade remissvar avser både 12/6 - 13/8 respektive 22/8 - 11/9.

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2017-11-05 11:24:45
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bokis
Skicka mail

Moderator
Tack Mange för sammanställningen,jag ryser av en del genmälen utifrån min utsiktspunkt..Man får hoppas att det blir något som gör att man kan fortsätta flyga i framtiden..
//BOKIS WWW.RCFLYG.SE

2017-11-05 18:16:11
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Rolle - om det nu lämnats info till det mycket begränsat antal SMFF-medlemmar som besökte Bosön så kanske det inte vore fel att också informera klubbarna via utskick - det borde ju vara relativt lätt idag. Förr kom det månadsutskick ifrån förbundet via vanlig post med nyheter och annan info så det kanske är dags att ta upp detta igen men via e-mail speciellt som utgivningstakten för MfN dessutom minskat. Bara ett litet tips och alldeles gratis dessutom...
Roger


Eller varför inte skapa en SMFF FB sida där man kan delge information till medlemmarna.

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2017-11-05 18:44:27
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Petrik
Eller varför inte skapa en SMFF FB sida där man kan delge information till medlemmarna.  /Petrik

SMFF har en FB-sida https://www.facebook.com/groups/252138728702/
Men man väljer att bara prata med de man känner samt ett löfte om att skriva lite i näste nummer av Modellflygnytt. /P
Flyg lågt nära och sakta

2017-11-07 13:07:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
hbi
hans@birgander.se
 
Citat från: pgrts
 
Citat från: Petrik
Eller varför inte skapa en SMFF FB sida där man kan delge information till medlemmarna.  /Petrik

SMFF har en FB-sida https://www.facebook.com/groups/252138728702/
Men man väljer att bara prata med de man känner samt ett löfte om att skriva lite i näste nummer av Modellflygnytt. /P


Nej Patrik,
SMFF har ingen FB sida. En grupp är inte alls samma sak, den är till för diskussioner och inlägg där kan ramla långt ner ganska snabbt.
En FB sida är till för ägaren att publicera information, göra reklam etc, mer som en vanlig hemsida.
Men SMFF verkar inte vara intresserad av att sätta upp en, och ska man vara ärlig är väl iofs deras officiella helsida ett bättre ställe att publicera kungörelser.
en FB sida ska nog mer ses som et reklamsida.
SMFF har faktiskt ett instagramkonto, också en trevlig kanal att publicera fin reklam på, tänk om ett antal akriva ledamöter kunde lägga ut lite fina bilder där, från meetings, tävlingar, söndagsflygning. Just nu är den tom tyvärr.
Mvh. Hans
---------
"If flying was the language of man, Soaring would be its poetry..."
---------
Min enkla blogg: http://termikhatt.wordpress.com/
Välkommen till vår FB grupp; RC Segelflyg i Skåne http://www.facebook.com/home.php?sk=group_199879063370395

2017-11-10 16:48:21
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gasman
Skicka mail
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2017-11-10 22:25:10
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: Gasman
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//MangeNä, de har ju förhandlat fram underlaget till remissen.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-11-10 23:34:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
Så du menar alltså att SMFF har mörkat sina åsikter i frågan!
Och DÄR föll det lilla förtroendet jag hade för det s.k. riksförbundet.
Dom går alltså helt och hållet på TS linje och sväljer det med hull & hår.
Svagt.... MYCKET SVAGT!
Om man inte protesterar så blir man lätt överkörd av Myndigheterna..................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-10 23:47:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
 
Citat från: Gasman
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//MangeBra Mange!
Jag tycker också det är skumt att inte SMFF har lämnat in nåt 'överklagande'  till TS.
Det känns som att du verkar för att 'allmänflyget' i Sverige ska få flyga på samma premisser som vi alltid har gjort!


.................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-11 08:43:23
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Jo, nog kan man tycka att detta agerande av SMFF är lite märkligt. Vi får väl se vad styrelsen skriver om detta i kommande nummer av MFN för det är tydligen hemligt (nästan i alla fall) till dess.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-11 17:23:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: Gasman
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//MangeDet kan man tolka på flera sätt.

1) TS har fått remissvar, men vill inte av prestigeskäl medge det.
2) TS har inte fått det, men SMFF/FSF har skickat och det har kommit på avvägar i cyberrymden
3) SMFF/FSF har inte skickat det.

Vilket väljer man att tro på?

Känns som om det är mycket "Fake news" i den här tråden.

2017-11-11 18:48:00
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Airfoil,
Tvivlar inte en sekund på Mange och registraturen hos TS så det är med all säkerhet punkt 3 som gäller i din uppräkning.
Vad syftar du på i denna tråd som "fake news" ? Om det är "mycket" så borde det ju finnas gott om exempel. Visst - Ove är ju en aning färgad av sitt RCFF-förflutna men vad mera ?
Roger
www.mcregor.se

2017-11-11 19:12:06
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Michael
Skicka mail
För fullständighetens skull:

Som kompletterande underlag för arbetet med bestämmelserna genomförde TS inledningsvis vintern 2016/2017 ett par referensgruppsmöten där många olika intressenter var inbjudna att lämna synpunkter. Vid dessa möten deltog bl.a. SMFFF/FSF och RCFF (undertecknad). Synpunkterna beaktades av TS vid utformandet av det första regelförslaget som låg ute på remiss till den 12 augusti.

Det förslag på bestämmelser som nu föreligger på TS hemsida innehåller, i förhållande till det första förslaget, för modellflygets del enbart ändringar som motiveras av inkomna remissvar. Det föreligger inga ändringar om modellflyg som  går att härleda till "förhandlingar".

Vid de tillfällen då RCFF lämnat in remissvar har TS registrator bekräftat inlämnandet med vändande epost. Risken att ett remissvar skulle "försvinna" utan att man vet om det är därför i det närmaste obefintlig. Att en myndighet skulle hemlighålla ett remissvar är helt otänkbart då de är offentliga handlingar.

Det som nu sker är att olika intressenter (exv. SMFF och RCFF) tagit kontakter med TS för att diskutera med TS om hur reglerna praktiskt ska tillämpas. Inte heller här är det fråga om några "förhandlingar" då TS sitter i ensam beslutandeställning. Jag upplever dock att handläggarna på TS är välvilligt inställda och att de gärna för konstruktiva diskussioner med modellflygets intresseorganisationer om praktiska lösningar.

En myndighet får inte ge en intresseorganisation några fördelar framför någon annan. Den slutliga regeltillämpningen ska därför tillämpas LIKA för alla modellflygföreningar, oavsett eventuell förbundstillhörighet. Detta har på ett tidigt stadium deklarerats av TS bl.a. vid ett referensgruppsmöte.

/Michael (RCFF)

2017-11-11 19:39:28
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Stig Johansson
Skicka mail
Michael

Vill bara ge en eloge till dig för ditt klara och sakliga inlägg.

Stig

2017-11-21 19:04:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Heli
Skicka mail

Haha, en del skribenter i den här tråden borde känna sig rätt billiga just nu när klarläggande kommer från Michael.

Påminner om Rolle´s kommentar vid flera tidigare tillfällen "Skit i det här nu - ut, flyg eller bygg något roligt så kommer svar med tiden".

Tomma tunnor skramlar alltid mest!!!

2017-11-22 09:35:49
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Heli - och vad tillförde din kommentar ? Dessutom har du ett anonymt konto och vågar tydligen inte stå för dina ironiska åsikter om andra skribenter.
Men precis som Stig J så ger jag också en eloge till Michael.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-30 05:57:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
Hittade en intressant artikel om vad som händer i Storbritannien där man jobbar för att polisen ska få utökade  befogenheter att gripa in om man flyger något som väger mer än 250g och att nu tillverkarna av drönare protesterar mot detta. https://www.theguardian.com/technology/2017/nov/27/drone-bill-police-safety-crackdown-uk-civilian-use

Här kommer framöver deras modellflygförbund ha en intressant diskussion med deras lagstiftande departement: https://bmfa.org/News/News-Page/ArticleID/2496/DfT-announces-commitment-to-implement-new-rules-for-drones

Det verkar inte som Sverige kommer gå någon liknande väg i närtid av det man kan läsa på transportstyrelsens sidor.

/ Ingemar

2017-12-02 18:38:24
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
MarcusMiettinen
Skicka mail
Hej i grunden råder föreningsfrihet. Sedan är det en annan sak beträffande organisation i olika förbund man är inte tvungen att vara med men det kan bli problem vid tävlingar som är organiserade inom förbund. Ännu får man väl flyga utanför kontrollzoner. (jfr drönarkartan hos TS)Se i alla fall över försäkringsskyddet. Modellflyg kan i enklaste fall vara väldigt "lekbetonat" lätta modeller som flygs på en äng eller i trädgården. Jag flög lina på en liten gräsplätt i min ungdom eller på en fotbollsplan när ingen spelade fotboll vilket gick mkt bra. Vårt land håller på att bli mera tätbefolkat och så har drönarna kommit som gör att vem som helst kan (försöka) men inte bör flyga var som helst. SMFF har sina intressen men tycks i viss mån ha tappat greppet om söndagsflygarna?
Fär vi be SMFF visa evt remissvar på detta forum please.
hälsningar Marcus Miettinen

2017-12-05 18:47:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
oestling
oestling@telia.com

Moderator
 
Citat från: Heli

Haha, en del skribenter i den här tråden borde känna sig rätt billiga just nu när klarläggande kommer från Michael.

Påminner om Rolle´s kommentar vid flera tidigare tillfällen "Skit i det här nu - ut, flyg eller bygg något roligt så kommer svar med tiden".

Tomma tunnor skramlar alltid mest!!!


Det verkar som att marknadspriset på skribenter har stigit rejält efter publiceringen av MFN #5... ;-)
.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
/Magnus Östling - FlyingGiants Hard Man - Rockin´& Rollin´
Det går fortare lodrätt!   Riktiga män flyger på "trettifem"

www.oestling.net

2017-12-06 09:44:14
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: oestling

Det verkar som att marknadspriset på skribenter har stigit rejält efter publiceringen av MFN #5... ;-)


Ja - att vara ironisk mot medlemmar och potentiella medlemmar har ju alltid varit ett vinnarkoncept...
F ö finns det fortfarande många frågetecken men det lär väl bara vara att avvakta och se vad resultatet blir. Att det blir sämre och med mera administration ifrån bl a klubbarnas sida än vi haft tidigare är väl det enda som är säkert.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-06 14:51:53
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
..Att det blir sämre och med mera administration ifrån bl a klubbarnas sida än vi haft tidigare är väl det enda som är säkert.
Roger

Nu har du väl inte läst på ordentligt?
Det står på flera ställen att man ska ta fram interaktiva hjälpmedel till MEDLEMMARNA. Nu är det väl så att det är personer som är medlemmar och inte klubbarna - eller har jag totalt fel där?
SMFF är ju duktiga på IT - eller hur?
Flyg lågt nära och sakta

2017-12-06 15:50:22
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Patrik - antar att du skämtar en aning för visst är personerna medlemmar men det är SMFF-klubbarna som "samlar in" som betalar in avgifterna till förbundet. Ja - frånsett de special-medlemskap som finns. Så SMFF avser med all sannolikhet klubbarna och inte de enskilda medlemmarna. Men jag gissar att det fanns en hel del ironi i ditt inlägg...
Roger
www.mcregor.se

2017-12-06 20:17:56
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Sorry grabbar. Men det är föreningen som är medlem i SMFF, inte personerna.
Sedan är det ett litet fel i grafiken i artikeln. Modellflygklubbarna är direkt anslutna till FSF, inte via SMFF. Men det är en parantes i sammanhanget.

Det viktiga att förstå är att modellflygare är endast med i en(eller flera) Förening, det är föreningarna som är medlemmar i Förbunden.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-06 21:03:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Gee_Bee
Sorry grabbar. Men det är föreningen som är medlem i SMFF, inte personerna...

Hur många medlemmar har då SMFF om det är klubbarna som är medlemmar?
100 medlemmar?
Och den interaktiva utbildningsplattformen som beskrivs att man ska ta fram - är den för klubbarna?
Varför skrivs detta i tidningen som inte går ut till SMFFs medlemmar utan till klubbarnas medlemmar? Man kan ju vara lite frågande hur det står till.
Flyg lågt nära och sakta

2017-12-06 21:31:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Till sist är det nog ändå personerna som är medlemmar även om dom klumpas ihop i klubbar som sen också är registrerade i SMFF. Men i Idrottonline är ju trots allt personerna registrerade.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 11:42:24
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
NEJ, personer är inte medlemmar i SMFF, FSF eller RF. Det är endast föreningar och förbund som är medlemmar.

Ta en funderare, är det medlemmar eller föreningar som har rösträtt på förbundsmötet?
Är medlemsavgiften utställd till föreningen eller till föreningens medlemmar?

Sedan är antalet röster en funktion av föreningens storlek och samma sak med avgiften. Men det är föreningen som juridisk person som är ansluten, inte personerna.

SMFF stadgar 3 § Sammansättning:
Förbundet består av de föreningar som upptagits i SMFF och Svenska Flygsportförbundet (FSF) som medlemmar och som bedriver verksamhet inom ett eller flera av SMFF:s verksamhetsområden. SMFF kan efter styrelsebeslut även godkänna annan förening som medlem.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-07 16:56:23
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Gee_Bee - men lik förbaskat så redovisar man individer som medlemsantal och alla individer skall vara registrerade i Idrott Online - och alla får en SMFF-identitet. Lite småstruligt tycker jag att det är även om detta egentligen mera är en mera akademisk diskussion än nåt som har praktisk betydelse.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 17:26:42
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
Där har vi så klart en paragraf som kan vara väldigt bekväm att använda när man känner för det.
Förbundet behöver inte bry sig alls om vad personer säger eller tycker om de inte representerar klubbens styrelse.
Det är lätt att påstå att man ska komma till förbundsstämman och göra sin röst hörd - och veta att man inte har ett dugg inflytande om man inte är representant för en klubb.

Frågan är då vad Rolle menar i artikeln med en interaktiv utbildningsplattform för medlemmarna. Jag vet vad det betyder i Danmark där varje person har inlogg till sin profil i sitt förbund. Fast någon har ju påstått att just Danmark ligger många år efter Sverige när det gäller modellflyget :-)
Flyg lågt nära och sakta

2017-12-07 18:09:52
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
oestling
oestling@telia.com

Moderator
Alla medlemmar i anslutna klubbar har närvaro- och yttranderätt på Förbundsmötet men endast de registrerade ombuden har rösträtt.
.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
/Magnus Östling - FlyingGiants Hard Man - Rockin´& Rollin´
Det går fortare lodrätt!   Riktiga män flyger på "trettifem"

www.oestling.net

2017-12-07 20:04:49
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: oestling
Alla medlemmar i anslutna klubbar har närvaro- och yttranderätt på Förbundsmötet men endast de registrerade ombuden har rösträtt.


Och detta är ett ganska vanligt upplägg för RF-förbund i SMFF-storlek. Blir förbunden större så finns det distriktsförbund som klubbarna har rösträtt till och distrikten har rösträtt på förbundsstämman. Det är som i politiken, en indirekt demokrati.

Men det är förvånansvärt vad få personer det är som förstår detta upplägg, hela diskussionen om tvångsanslutning blir t.ex lite löjlig när man vet att ingen person är medlem i SMFF.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-07 20:04:52
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: oestling
Alla medlemmar i anslutna klubbar har närvaro- och yttranderätt på Förbundsmötet men endast de registrerade ombuden har rösträtt.


Och detta är ett ganska vanligt upplägg för RF-förbund i SMFF-storlek. Blir förbunden större så finns det distriktsförbund som klubbarna har rösträtt till och distrikten har rösträtt på förbundsstämman. Det är som i politiken, en indirekt demokrati.

Men det är förvånansvärt vad få personer det är som förstår detta upplägg, hela diskussionen om tvångsanslutning blir t.ex lite löjlig när man vet att ingen person är medlem i SMFF.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-07 20:29:12
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Gee_Bee - fast ditt resonemang är ju också teoretiskt och inte det man uppfattar som modellflygare ansluten till SMFF - om än via sin klubb. Förstår inte riktigt varför tråden tog denna inriktning...
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 20:57:58
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
..Förstår inte riktigt varför tråden tog denna inriktning...
Roger

Kan det vara så att den förklaring i Modellflygnytt som vi väntat på så länge inte var precis så glasklar som den var tänkt?
Det är ju så i politiken - eller hur?
Flyg lågt nära och sakta

2017-12-07 21:31:25
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
 
Citat från: oestling

Det verkar som att marknadspriset på skribenter har stigit rejält efter publiceringen av MFN #5... ;-)


Ja - att vara ironisk mot medlemmar och potentiella medlemmar har ju alltid varit ett vinnarkoncept...
F ö finns det fortfarande många frågetecken men det lär väl bara vara att avvakta och se vad resultatet blir. Att det blir sämre och med mera administration ifrån bl a klubbarnas sida än vi haft tidigare är väl det enda som är säkert.
Roger

Under alla dessa år så är du förmodligen den som har gnällt mest om allt och inget..
Ha,ha kunde inte i kväll knipa igen...

Lasse P

2017-12-07 21:35:58
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Patrik - lite så är det nog men det är väl så att inte ens SMFF vet så mycket mera får man hoppas - annars borde dom rimligen berättat det.
Det jag främst saknade var info om den beryktade 7 kg gränsen som inte är nåt problem för mig och antagligen inte heller för dig men det finns ju andra i ens bekantskapskrets som har större kärror. Sen kommer väl info om hur vi skall få våra fält godkända och är det nåt som går fort så är det tiden och alla fält måste ju vara godkända till 1/7 -18 så det bör nog hända nåt tämligen snart.
Roger

www.mcregor.se

2017-12-07 21:37:43
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
Du gnällde redan på tiden när det gällde säkerheten för jetflyg på Skaladagarna .
Jag hoppas verkligen att även "du" inser att det finns större problem än det 2017...

/Lasse Palm
*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-07 21:59:17 ***

2017-12-07 21:38:38
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm
Under alla dessa år så är du förmodligen den som har gnällt mest om allt och inget..
Ha,ha kunde inte i kväll knipa igen...
Lasse P

Kunde inte låta bli att citera dig Lasse för imorrn är väl inlägget säkert bortplockat av dig i vanlig ordning, ha ha !
Roger
Edit:
Behövde tydligen inte ens vänta till imorrn, ha ha !
www.mcregor.se

2017-12-07 21:39:55
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör
Förstår faktiskt inte smack.
Inte någonting i organisationen har ändrats så länge jag varit med i styrelsen.
Vad gäller medlemskap så är det som gee-bee skriver. Om jag inte är helt ute och cyklar så har INTE distrikten rösträtt på Flygsportförbundets årsmöte, i den mån de finns. Detta ändrades för några år sen. Tror jag.
Medlemmarna är med i klubben. Klubben har valt att ansluta sig till SMFF. Klubben registrerar sina medlemmar i ett datasytem som tillhandahålls av SMFF men ägs av riksidrottsförbundet.
Så vad är problemet? Så här har det varit hur länge som helst.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2017-12-07 21:46:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Rolle - jag ser det inte som nåt problem ö h t men faktum kvarstår att Klubben är registrerad hos SMFF och betalar avgifter för de som är anmälda som medlemmar i SMFF så på nåt sätt känns det som att man även som individ är med i SMFF. Även SMFF redovisar ju hur många individer som är medlemmar i SMFF så nån koppling finns ju helt klart - annars borde man rimligen bara räkna antalet klubbar. Även om det rent formellt är själva klubben. Nåja - inget problem som jag grottar ner mig i på nåt sätt. Vi har nog viktigare saker för oss framöver.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 21:46:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
 
Citat från: Lasse Palm
Under alla dessa år så är du förmodligen den som har gnällt mest om allt och inget..
Ha,ha kunde inte i kväll knipa igen...
Lasse P

Kunde inte låta bli att citera dig Lasse för imorrn är väl inlägget säkert bortplockat av dig i vanlig ordning, ha ha !
Roger
Edit:
Behövde tydligen inte ens vänta till imnorrn, ha ha !


Absolut inte!
När det gäller "dig" behöver du absolut inte vara orolig..

Mvh
Lasse Palm

2017-12-07 21:57:32
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
Att jag plockar bort inlägg är att jag har insett att de betyder nada för de flesta..
Men, faktum är att dina negativa inlägg om allt och alla verkar aldrig ta slut.. ;-)
Att du bara orkar!
Har insett att du förmodligen är miljonär i "tid" = pensionär..

/Lasse P

2017-12-07 22:04:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm

Att jag plockar bort inlägg är att jag har insett att de betyder nada för de flesta..
Men, faktum är att dina negativa inlägg om allt och alla verkar aldrig ta slut.. ;-)
Att du bara orkar!
Har insett att du förmodligen är miljonär i "tid" = pensionär..
/Lasse P

Du verkar väldigt långsint Lasse Palm - bara för att jag i en diskussion för väldigt länge sen kritiserade säkerhetstänket på "ditt" meeting, som jag f ö gillade skarpt, så ligger det tydligen som en tagg hos dig för evig tid.
Sen har jag svårt att se att jag ständigt skriver "negativt om allt och alla". Vad skall man då kalla dina inlägg ikväll ?
F ö har jag nog skrivit avsevärt mycket mera hjälp och råd till andra här än vad du presterat under åren. Så jag känner mig rätt lugn trots allt.
Ja - jag är numera pensionär men jobbar kanske mera än nånsin lokalt för min klubb.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 22:18:03
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
Yes!
Du har rätt..
Jag är långsint.
Och personligen tycker jag du fortfarande är en riktig gnällspik.
/Lasse P

2017-12-07 22:24:44
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm
Yes!
Du har rätt..
Jag är långsint.
Och personligen tycker jag du fortfarande är en riktig gnällspik.
/Lasse P


Det är OK Lasse - alla kan inte älska alla...
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 22:41:08
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör
 
Citat från: McRegor
Patrik - lite så är det nog men det är väl så att inte ens SMFF vet så mycket mera får man hoppas - annars borde dom rimligen berättat det.
Det jag främst saknade var info om den beryktade 7 kg gränsen som inte är nåt problem för mig och antagligen inte heller för dig men det finns ju andra i ens bekantskapskrets som har större kärror. Sen kommer väl info om hur vi skall få våra fält godkända och är det nåt som går fort så är det tiden och alla fält måste ju vara godkända till 1/7 -18 så det bör nog hända nåt tämligen snart.
RogerUrsäkta Roger jag vill inte låta kartig eller nosig men har du läst modellflygnytt?
SMFF kommer att ansöka om delegation hos TS att få reglera modellflyget för sina anslutna klubbar och klubbarnas medlemmar. Att söka delegation hos TS följer artikel 14 i EASA-lagstiftningen. Vill man inte vara med i SMFF går det alldeles utmärkt att som klubb söka delegation hos TS, och därmed ta hela den byråkratiska processen och kostnaden själv. Vill man inte tillhöra SMFF och inte heller söka delegation för sin klubb hos TS så gäller artikel 12 och 15. Det är i den ena av de två artiklarna du hittar kravet om max 7 kg och 90 km/t. Vi har inte engagerat oss så mycket i de artiklarna då de inte motsvarar vår eller EMFUs verksamhet. Därför jobbar vi på enligt artikel 14.
Ansökan om delegation är ännu inte inskickad så därför kan vi inte redogöra för vilka regler som kommer gälla. Men jag LOVAR!
Vi kommer inte jobba för en viktbegränsningar på 25 kg
Vi kommer jobba för en lösning på höjdproblematiken 120m i G-luft
Vi kommer med stor sannolikhet att behöva ta fram någon form av interaktiv utbildning för att kunna visa att medlemmarna i anslutna klubbar har en viss nivå av kunskap.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2017-12-07 22:47:01
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
 
Citat från: Lasse Palm
Yes!
Du har rätt..
Jag är långsint.
Och personligen tycker jag du fortfarande är en riktig gnällspik.
/Lasse P


Det är OK Lasse - alla kan inte älska alla...
Roger

Visst, så är det!
Men "du" om någon vet att att "jag" varnade på den tiden för allt vad UAS/drönare skulle kunna inskränka på ditt och mitt "modellflyg" i dagsläget.


*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-07 23:02:20 ***
*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-07 23:10:45 ***
*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-08 05:13:51 ***

2017-12-07 23:54:01
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Jodå Lasse - och där är vi nog relativt överens.
Det första jag blev orolig för var alla som för några år sen började långdistans-flyga via FPV men det är nog inte riktigt lika aktuellt/kul längre. Jag blev rätt hårt åtgången av vissa när jag uttryckte mitt ogillande över långdistans-FPV - och det var verkligen lång distans för många och inte typ 500--1000 meters avstånd. Men det stora problemet har väl blivit alla "Phantom-flygare" som i många fall inte har en aning om var man får flyga och inte ens behöver lära sig flyga för att få upp farkosterna i luften och få den att flyga omkring.
Lite olyckligt att det konventionella modellflyget grupperats ihop med dessa farkoster men nu är det väl antagligen inget att göra åt detta.
Roger

www.mcregor.se

2017-12-08 09:30:10
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
Lite olyckligt att det konventionella modellflyget grupperats ihop med dessa farkoster men nu är det väl antagligen inget att göra åt detta.
Roger


Att det krånglar till det för oss jetflygare som flyger högre än 120 meter inser de flesta.
Men vi får nog försöka leva med det och hoppas att vårt förbund jobbar för ett så fritt modellflyg det bara går.

/Lasse P 


2017-12-08 16:28:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
jaka
Skicka mail
Hej!
Och alla modellflygklubbar som ligger innanför kontrollzon??? Vad händer med dem? T.ex Väsby Modellflygare, vallentuna MFk, stockholms radioflygklubb osv.

2017-12-08 18:16:17
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Rolle - jodå, jag hade läst artiklarna men just beträffande de lite tyngre kärrorna såg jag ingen info eller så missade jag det.
Hoppas att ni når fram med de mål ni har i de fortsatta förhandlingarna.
Hälsningar
Roger
www.mcregor.se

2017-12-08 19:34:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm
 
Citat från: McRegor
Lite olyckligt att det konventionella modellflyget grupperats ihop med dessa farkoster men nu är det väl antagligen inget att göra åt detta.
Roger


Att det krånglar till det för oss jetflygare som flyger högre än 120 meter inser de flesta.
Men vi får nog försöka leva med det och hoppas att vårt förbund jobbar för ett så fritt modellflyg det bara går.

/Lasse P 


http://www.vt.se/nyheter/vastervik/bakslag-for-dronare-vid-flygplatsen-om4920150.aspx.
Ja krångligt verkar det vara även för kommuner. Så att det tar tid förvånar inte. Och mina funderingar på att någon gång börja med riktigt jetflyg får anstå tills vi vet hur det blir. Nog svårt att hålla sig under 120 meter med det jag har om det skulle gå så illa.
/ Ingemar

2017-12-09 13:47:50
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: jaka
Hej!
Och alla modellflygklubbar som ligger innanför kontrollzon??? Vad händer med dem? T.ex Väsby Modellflygare, vallentuna MFk, stockholms radioflygklubb osv.


Vårt fält ligger inom Örebro flygplats kontrollzon och vi räknar med att vårt avtal med trafikledningen sedan flera år gäller även i fortsättningen. Avtalet i korthet säger att vi inför varje flygpass ska kontakta örebrotornet som beviljar flygtillstånd och och aktiverar "Sektor Ikaros" till 150m alternativt 300m över marken. Under flygpasset ska vi ha passning på ett särskilt mobilnummer och sedan meddela när passet avslutats.

2017-12-09 20:00:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Samma här - vi har också skriftligt avtal med trafikledningen hos Hässlö (Västerås-Stockholm) och det räknar vi med skall gälla även fortsättningsvis. Vi behöver dock inte ringa och aktivera vår sektor så vi har det rätt enkelt om vi håller oss under 120 m maxhöjd.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-10 14:27:20
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
jaka
Skicka mail
Hej!
vad innebär"avtal med trafikledningen"??

2017-12-10 15:43:17
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Ett kort inlägg om luftrum och trafikledning.

En trafikledare kan endast klarera luftfarkoster i ett kontrollerat luftrum. I grova drag så är kontrollzoner ned till backen, C-luft börjar på lägst 1200fot men kan ha undersidor som är på högre höjder.

Detta gör att en flygledare kan endast ge tillstånd till modellflygning över 120m om man ligger innanför en kontrollzon. Ligger man utanför en kontrollzon så är det G-luft(fri luft). Har man kontrolllerad luft över huvudet men som inte går tillmark så kan inte flygledare klarera ett modellflygplan i den luften, zet är utanför dennes ansvar och befogenheter.

Så för att flyga över 120m så måste modellfältet ligga i en kontrollzon och klarering skall ges av aktuell flygtrafikledare.

Rolle nämner i MFN begreppet flygsportsektor, detta finns inte definierat i AIP men lokala avtal kan ge flygare tillstånd att flyga i området utan enskilda klareringar. Kruxet är att några sådanna inte finns för modellflygare utanför kontrollzoner eftersom en lokal flygledare inte "äger" luten ned till mark i övrigt luftrum, nya modellflygsektorer måste upprättas av Sweden CTR och publiseras i AIP eller som ett Notam för att vara gällande.
Denna väg är förmodeligen den möjliga vi modellflygare har, men det kräver en hel del jobb för att få till det. Fram tills dess så är det max 120m som gäller.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-10 15:53:46
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Avtalet upprättas skriftligt innan man får flyga inom kontrollzonen och reglerar i detalj vad som gäller för modellflyget till exempel hur kommunikationen mellan tornet och modellflygansvarig ska ske och tillåtet flygområde i höjd och sida. Jag förmodar att avtalen kan se lite olika ut beroende på lokala förhållanden. Kan tillägga att övrig luftfart fortfarande är tillåten inom modellflygsektorn så man ska alltså se och synas på samma sätt som i okontrollerad luft. Skillnaden ligger i att övrig trafik informeras om att modellflygsektorn är aktiv.

2017-12-11 22:07:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: Gee_Bee
...
Ligger man utanför en kontrollzon så är det G-luft(fri luft).
...
Så för att flyga över 120m så måste modellfältet ligga i en kontrollzon och klarering skall ges av aktuell flygtrafikledare.


Känns tvetydigt ovan.
Betyder detta att man lika gärna kan kasta sina Elseglare om man Flyger på Ekeby?
Kan man inte flyga över 120m så måste jag väl skaffa annan hobby eller gå ur klubben och flyga på egenhittade "ful" fält.

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2017-12-12 07:25:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: Petrik
 
Citat från: Gee_Bee
...
Ligger man utanför en kontrollzon så är det G-luft(fri luft).
...
Så för att flyga över 120m så måste modellfältet ligga i en kontrollzon och klarering skall ges av aktuell flygtrafikledare.


Känns tvetydigt ovan.
Betyder detta att man lika gärna kan kasta sina Elseglare om man Flyger på Ekeby?
Kan man inte flyga över 120m så måste jag väl skaffa annan hobby eller gå ur klubben och flyga på egenhittade "ful" fält.

/Petrik


Hur gjorde du under 2016 & 2017? 120m regel är inte ny, den har funnits i flera år men uppenbarligen inte varit utkommunicerad så att modellflygarna förstått detta. Så flyg du som du tidigare gjort.

Men på sikt så måste Eskilstuna MFK få till en flygsportsektor som går ned till mark och upp till lämplig höjd för att det skall vara lagligt att flyga över 120m.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-12 09:14:13
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: Gee_Bee
...120m regel är inte ny, den har funnits i flera år...Njae, om det är en REGEL tycker jag är lite oklart, TS har använt uttryck som "bör" och liknande. Så här står det till exempel i dagsläget under rubriken RÅD OCH REGLER FÖR DRÖNARE där andemeningen är att du ska kunna se din drönare utan hjälpmedel:"Se till att inte flyga på mer än 120 meters höjd eller längre bort från dig än 500 meter". Är det ett råd eller en regel?

2017-12-12 14:23:44
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: pernstig
 
Citat från: Gee_Bee
...120m regel är inte ny, den har funnits i flera år...Njae, om det är en REGEL tycker jag är lite oklart, TS har använt uttryck som "bör" och liknande. Så här står det till exempel i dagsläget under rubriken RÅD OCH REGLER FÖR DRÖNARE där andemeningen är att du ska kunna se din drönare utan hjälpmedel:"Se till att inte flyga på mer än 120 meters höjd eller längre bort från dig än 500 meter". Är det ett råd eller en regel?Så här ser jag det: Föreskrift som fortfarande gäller sedan många år: https://www.transportstyrelsen.se/TSFS/TSFS%202009_88k.pdf
Där står det bara om en 120 m gräns för kategori 1B och 2 som inte gäller fritidsanvändare. Det är denna föreskrift som nu kanske ändras enligt remissen som har varit ute.
/ Ingemar

2017-12-12 16:12:53
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Lite längre ned står det:

Operativa bestämelser §18:
4. En flygning får inte genomföras på högre höjd än 120 m (400 ft) över
marken eller vattnet.
Denna paragraf är inte kopplad till någon specifik kategori, jag tolkar det därför att det gäller alla obemannade farkoster.


-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-12 16:52:29
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Ja Per, jag får instämma i ditt tidigare inlägg om att TS inte är tydlig i sin kommunikation i dagsläget och inte heller varit det tidigare   

2017-12-12 19:31:17
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
insve
Skicka mail
Man kan även läsa Bibeln som fan gör.

Läs speciellt §1 punkt 1 till 4 där man kan tolka att reglerna inte gäller för nöje och rekreation? Detta innebär att allt som står efter detta kan vi bortse ifrån tills de nya reglerna kommer!
Har jag helt fel, ute och cyklar?

Vad som står i EG-direktiven har jag ingen aning om men det kanske någon annan på forat har kontroll över.

Tillämpningsområde
1 §
Dessa föreskrifter ska tillämpas vid konstruktion, tillverkning, modifiering, underhåll och verksamhet med civila obemannade luftfartygssystem
inom  Sverige  som  inte  omfattas  av  Europaparlamentets  och  rådets  för-
ordning  (EG)  nr  216/2008  av  den  20  februari  2008  om  fastställande  av 
gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av
en  europeisk  byrå  för  luftfartssäkerhet,  och  om  upphävande  av  rådets 
direktiv    91/670/EEG,    förordning    (EG)    nr    1592/2002    och    direktiv   
2004/36/EG.  Dessa  föreskrifter ska  vidare  tillämpas  vid  konstruktion,  tillverkning,  modifiering,  underhåll  och  verksamhet  med  civila  obemannade 
luftfartygssystem inom Sverige och som används eller är konstruerade för
1. utprovning eller forskning,
2. kommersiella  ändamål,  vilket  här  inbegriper  all  sorts  verksamhet  där 
ersättning erhålls för utfört arbete,
3. uppdragsflygning  och  liknande  ändamål  som  inte  är  att  betrakta  som 
nöje eller rekreation, eller
4. att flygas utom synhåll för piloten.

2017-12-12 20:36:04
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: insve
Läs speciellt §1 punkt 1 till 4 där man kan tolka att reglerna inte gäller för nöje och rekreation? Detta innebär att allt som står efter detta kan vi bortse ifrån tills de nya reglerna kommer!
Har jag helt fel, ute och cyklar?

Vad som står i EG-direktiven har jag ingen aning om men det kanske någon annan på forat har kontroll.


Jag tycker TS bekräftar just den tolkningen på sin hemsida:
"Den 1 januari 2018 börjar Transportstyrelsens nya regler för drönare att gälla. De största skillnaderna är att reglerna då även kommer gälla för dig som flyger privat, samt att tillståndskravet för drönare upp till 7 kilo tas bort."

EG direktiven har jag för mig behandlar UAS som väger över 150 kg.

/ Ingemar

2017-12-13 06:01:12
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: pernstig

Ja Per, jag får instämma i ditt tidigare inlägg om att TS inte är tydlig i sin kommunikation i dagsläget och inte heller varit det tidigare    


Det är mycket som har varit och fortfarande blir otydligt. Nu verkar det som riksdag och regering börjar vakna och man pratar om att tillsätta en utredning om skyddsvärda naturområden, men jag tror det kommer att växa till hela frågan om att implementera de regler som EU parlamentet kommer fastställa i närtid.
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/dronare-i-skyddsvarda-naturomraden_H5023401

2017-12-13 10:08:49
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
 
Citat från: pernstig
Vårt fält ligger inom Örebro flygplats kontrollzon och vi räknar med att vårt avtal med trafikledningen sedan flera år gäller även i fortsättningen. Avtalet i korthet säger att vi inför varje flygpass ska kontakta örebrotornet som beviljar flygtillstånd och och aktiverar "Sektor Ikaros" till 150m alternativt 300m över marken. Under flygpasset ska vi ha passning på ett särskilt mobilnummer och sedan meddela när passet avslutats.pernstig,
Kan verkligen de flyghöjder ni idag kan begära, 150m eller 300m, även få gälla efter årsskiftet?
/Bo

2017-12-13 14:05:38
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör
Om ni läser i modellflygnytt nummer 5 så har vi redogjort för vad som gäller idag och vad som kommer att gälla från 1/1 -18. Läser man allt-i-hopa så förstår man att det även kommer att vara en implementering/övergångsperiod på 6 månader.

Hela andemeningen och tänket med det nya regelverket är att bringa ordning och reda. Av den anledningen så har de klubbar som ligger inom kontrollzon eller i C-luft om ni så vill enklare att flyga över 120 meter eftersom det finns en flygledare som övervakar och har kontroll på luftrummet inom kontrollzonen. Det betyder att dessa klubbar fortsätter som vanligt. Innan start så ringer man upp flygtrafikledningen och öppnar den sektor som avtalet gäller. efter avslutad flygning ringer man och avslutar/stänger sektorn. Inga förändringar vad vi fått information om i dag.

För klubbar som ligger utanför kontrollzon, i G-luft, så ligger det ett tak på 120 meter from. 1/1 -18. Vi arbetar för att kunna få flyga över 120 meter i G-luft. Hur det ska ske kan vi inte svara på just nu.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2017-12-13 21:30:06
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Guzzten
guzzten@gmail.com
Så J***a skönt att man flyger linflyg, så man slipper älta med gamla sega gubbar. Helt ärligt, jag tycker en del av er har riktigt taskig attityd, både här och i verkligheten. Hacka inte på dom som verkligen försöker få till nått bra för oss. Är ni inte nöjda kan ni väl börja dra skiten med EU/TS själva då, så får ni se var ni hamnar.


Happy Landings!
Anders Hellsen
http://www.solvesborgmfk.se

2017-12-13 23:03:40
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Hej,
Kanske kan vara bra med ett förtydligande. Det finns modellflygfält som ligger i okontrollerat luftrum (dvs luftrumsklass G) vid fullskalaflygfält där det finns föreskrifter för flygfältet som bl.a. reglerar modellflygverksamheten.
T.ex. där jag ofta flyger modellflyg är det så och föreskrifterna vid den flygplatsen säger att modellflyg får flyga upp till 300 meter (idag). Från årsskiftet gäller alltså 120 meter max flyghöjd för modellflyg även vid sådana platser om fullskala flygplatsen ligger inom okontrollerat luftrum.
Men vi får hoppas att våra modellflygorganisationer tillsammans med Transportstyrelsen så småningom kan enas om lämpliga kriterier för när det kan tillåtas högre flyghöjd än 120 meter i okontrollerat luftrum.
/Bo

2017-12-14 09:15:45
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
För mig känns det lite som modellflygets död.
Ungefär som att om man inte kör bil inom stadsplanerat område så får man bara köra i 50km/h.

Hur kommer alla som flyger elseglare, F5j, F3b mm göra, kasta planen eller?
Antagligen skiter man i regeln och flyger ändå.

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2017-12-14 11:31:59
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
maghed
Skicka mail
Rolle,
Har du möjlighet att förtydliga vad 6 månaders implementering/övergångsperioden innebär i praktiken, påverkar den t.ex. 120 meters regeln i G-luft from 1/1 2018?

/Magnus
(F3J o F5J)

2017-12-14 14:50:43
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
Jag tror varken Rolle eller någon annan kan uttrycka det bättre än Rolle gör i tidningen.

Flyg lågt nära och sakta

2017-12-15 02:33:30
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
En grupp inom SMFF jobbar hårt för att vårt modellflyg ska kunna fungera så gott som bara går, även i framtiden. Jag har stor tillit till både dem och medparten Transportstyrelsen. TS vill att "vi själva" dvs modellflygförbunden (ja - både SMFF och RCFF) ska ansvara för vår verksamhet i största möjliga mån. TS vill INTE lägga hinder eller trilskas med oss, utan tvärtom.

Det som är verklighet - är att nytt regelverk tas nere i europa. Det ligger ovanför vad vi inom Sverige kan besluta om. Ja. Men sedan tillkommer de nationella verken/förbundens egna önskemål under just nämnda "paraply". Och det är precis DÄR Uffe, Tomas och Rolle jobbar på med att förhandla och resonera med vårt TS om vad vi BEHÖVER. Så att vi kan fortsätta flyga "som vanligt så mycket det går". Oavsett om det är fri flygning för nöje och rekreation, eller tävlande. Där behovet är tillåten större höjd än de standardiserade 120 metrarna. ATT det blir förändringar - kan vi inte komma ifrån. Men de behöver inte bli så "måla-fan-svart-på-vägg" som både en och annan påstår.

Det är ett problem med er som "läser fel" (det hävisas envist ibland till fel paragrafer bl a) och påstår, och misstänkliggör; handen på hjärtat - vad VILL ni med allt detta negativa? Att de som jobbar för oss ska tröttna? Och släppa detta arbete? DÅ dör i stort sett modellflyget - strypt av oss själva. Och här kommer en drapa; om du i din iver eller illvilja(!) själv tar kontakt med TS och rör om i förhandlingarna - är du inte då bra dum i huvudet? (Jo, någon har gjort t o m det.) Exakt VAD mandat tror du att du har? BURR! för sådana människor. JAG tänker förlita mig på den grupp som jobbar så sakligt och bra de kan för mig och andra.

Rolle försöker envist att förklara på bästa sätt han förmår vad som sker och komma skall. Några sådana punkter är:
* All tidigare fri luft (G-luft) är borttaget och 120 m flyghöjd gäller
* För våra modellfält inom G-zon så måste vi - t ex via SMFF eller RCFF begära att få högre tillåtna flyghöjder hos TS - detta förhandlas det om NU
* För klubbar inom kontrollzon - så sker ingen förändring, de fortsätter med kontakt med flygledare vid flygningens början, kontakt vid avslut
* ANSVARSFRÅGAN blir nu lyft ett steg; när du slår på sändaren och skickar iväg planet i luften - så ÄR det bara DU SJÄLV som kan ta ansvar för din flygning. Så har det alltid varit och är fortfarande. Men - det blir lite mer kravfyllt i och med de nyare regelverken vi inte slipper undan; du kommer som ansluten (oavsett förbund) att få fylla i, genomläsa, "ha förstått" och underteckna de tillämpliga punkter kring flygsäkerhet. För att det kommer att krävas. Är det nu så illa? Jag tycker det är ett ganska rimligt krav. Och märk väl - JAG personligen - är "en lös bohem" som inte gillar något "storebrorssamhälle". För mig som kommer (som vanligt) att göra så gott jag förmår att INTE SKAPA TILLBUD, så känns ett sådant intyg som rätt ok. Jag vill heller inte att DU - min modellflygkompis - ska slarva för mycket och i din tur skapa tillbud eller olyckor. Skillnaden mot förr är att vi har skrivit under på och förstått.

En annan skillnad är sannolikt - ifall man (som exempelvis jag) vill göra något utöver det vanliga. T ex rekordförsök eller någon slags "äventyrsflygning" - att man i större mån får lov att söka temporära tillstånd för att få använda det aktuella luftrummet.

Material kommer i vart fall SMFF att ta fram. Men vad gör RCFF? Man representerar en skrälldus av oss modellflygare. Jag har bråkat en del FÖR valfriheten med förbundstillhörighet (se "lös bohem"). Många av mina vänner är numera RCFF medlemmar. Kommer RCFF att göra samma sak, haka på den kula SMFF försöker rida i mål? Detta är VIKTIGT. Så att ni också innefattas utav och kan få fortsätta flyga "så fritt och obergränsat som möjligt". Märk väl att jag inte vill bråka om något "vi och de" mellan förbunden. Det existerar nämligen inte för mig på det viset. För mig existerar bara "vi alla modellflygare" oavsett vilket val man har gjort. Skulle inte RCFF göra sin del för SINA medlemmar - hamnar ni inte då under 120m, punkt?! Jag ber er att ta tag i saken, så snart som möjligt. Jag själv RÅKAR av lokala och personliga skäl vara med i SMFF. Men det kunde lika gärna varit RCFF om min personliga situation varit lite en annan.

SMFF's grupp jobbar inte exkluderande. Men för att RCFF ska åtnjuta samma förhoppningsvis bra nationella undantag, tillgodose våra behov så långt det går, så måste man agera för RCFF medlemmars skull. Att INTE göra det...

Jag ber om ursäkt för eventuella misstolkningar, men de bör vara få. Då jag brytt mig om att få lite info från "nära källa". Tack Uffe, Tomas och Rolle, i mina ögon är ni kalasgrabbar, beundransvärda. Jag hoppas och tillönskar er att också få tid till eget flygande med kompisarna, det är ni med råge värda. Känna VARFÖR ni gör detta tungrodda där man oförskyllt får ta en massa spott o spe, dessutom? Huh? Tack så ini h...e mycket.
Tänkte

Tommi

2017-12-15 18:23:11
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Michael
Skicka mail
 
Citat från: Finnräser
...Material kommer i vart fall SMFF att ta fram. Men vad gör RCFF? Man representerar en skrälldus av oss modellflygare. Jag har bråkat en del FÖR valfriheten med förbundstillhörighet (se "lös bohem"). Många av mina vänner är numera RCFF medlemmar. Kommer RCFF att göra samma sak, haka på den kula SMFF försöker rida i mål? Detta är VIKTIGT.
Tommi


RCFF hakar inte på någon, då man redan från början deltagit i TS process med det nya regelverket. RCFF och SMFF arbetar parallellt med frågeställningarna, visserligen på lite olika vis, men troligen med samma mål i sikte, dvs. att verka för att modellflyg i Sverige även fortsättningsvis ska kunna bedrivas under så enkla former som möjligt med funktionella lösningar exv. för hanteringen av tillstånd (eller snarare dispenser för undantag från de generella drönarreglerna).

Tommi undrar vad RCFF gjort i frågan och kortfattat kan sägas att:
1) RCFF har deltagit i samtliga referensgruppsmöten som Transportstyrelsen kallat till och där redogjort för modellflygets förutsättningar och behov samt lämnat synpunkter på regelverkets utformning.
2) RCFF har lämnat in två remissvar, dels för det ursprungliga regelverksförslaget och dels för det andra, något omarbetade förslaget som TS utarbetade.
3) RCFF har kontakt med TS angående tillämpningen av det regelverk som beräknas träda i kraft vid årsskiftet och där modellflygklubbarna efter halvårsskiftet 2018 måste inordna sig i det nya regelverket. RCFF kommer under inledningen av 2017 att föra samtal med TS om hur regelverket på bästa sätt kan tillämpas.

Punkten 2 ovan har haft det goda, högst konkreta resultatet, att TS strök en skrivning i det första regelverksförslaget, bilaga 2, punkt 7, som kunde ha inneburit att modellflygföreninar skulle behövt genomföra mer eller mindre knepig säkerhetsanalys av sin verksamhet. 

Värt att notera är, som jag skrev tidigare i denna tråd, att TS är organisationsneutralt, dvs. att alla modellflygföreningar ska behandlas lika av TS. Dvs. det spelar ingen roll om en klubb är fristående eller ansluten till något förbund för möjligheten att få tillstånd att bedriva modellflygverksamhet. Det är givetvis praktiskt om man kan samla hanteringen av tillstånd inom en större organisation som SMFF eller RCFF för att minimera arbetet för de enskilda klubbarna.

Det finns i det nya regelverket inte någon kravbild som innebär att modellflygare ska behöva skaffa sig någon form av "behörighet" exv. i form av utbildningsbevis för att modellflygklubbarna ska kunna få dispens från drönarreglerna för att bedriva "modellflyg". Däremot ska klubbarna tillse att deras medlemmar är informerade om gällande säkerhetsbestämmelser och då är det givetvis bra om ett utbildnings-/informationsmaterial tas fram. Eftersom det är ett och samma regelverk som vi kommer att behöva förhålla oss till finns det ingen egentlig anledning att göra dubbelt arbete och därför samarbetar gärna RCFF med SMFF (om de vill) vad det gäller att utarbeta ett informationsmaterial.

I RCFFs eget forum, rcflyg.se har fortlöpande frågan om "drönarregelverket" diskuterats i flera trådar och medlemmarnas synpunkter beaktats exv. vid utformandet av remissvar.

Med vänlig hälsning,
Michael
(styrelseledamot i RCFF med ansvar för regelverksfrågor)

2017-12-15 18:32:23
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: Michael
Punkten 2 ovan har haft det goda, högst konkreta resultatet, att TS strök en skrivning i det första regelverksförslaget, bilaga 2, punkt 7, som kunde ha inneburit att modellflygföreninar skulle behövt genomföra mer eller mindre knepig säkerhetsanalys av sin verksamhet. Ja, jag blev glad när TS tog bort punkt 7 i bilaga 2. Det var den punkten som mest triggade mig att skriva ett remissvar för Jönköpings Radioflygklubb samt att SMFF skrev på sin hemsida."Vem som helst har rätt att skriftligen framföra synpunkter på förslaget".

Lycka till med de fortsatta TS samtalen allihop som jobbar med detta både i SMFF och RCFF!

Med vänlig hälsning
Ingemar Thörn

2017-12-16 01:47:59
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
Bra Michael! En hejdundrande eloge för dina bägge informativa inlägg! Och tack, för även ditt m fl's arbete för RCFF-medlemmarna. Du har all min respekt. Och med detta, så kan vi ALLA känna oss lite lugnare, oavsett förbund vi råkar tillhöra. Ni som gör detta för oss - ni är ena riktiga hedersknyfflar. Jag hoppas även du/ni kommer att få tid och orka att njuta av kul modellflyg med polarna, det som det hela går ut på.
Än en gång tack, Michael!

Tommi

2017-12-21 22:30:28
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Flygteknikern
Skicka mail
Hej.

Jag har en liten fundering.
Vad händer med dom som inte är med i en klubb och anslutna till
SMFF direkt? Hur ska dom kunna söka för att bli en godkänd klubb?
För SMFF räknas väl ändå inte som en klubb.

TomasETomas Eklund
Team JetSweden

2018-01-16 15:27:24
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Flygteknikern
Skicka mail
Det verkar som att det inte finns något svar på min fråga.
Vi får väl vänta och se vad som händer.
Tomas Eklund
Team JetSweden

2018-01-16 16:11:09
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Här kommer min tolkning:
TS ger möjlighet för modellflygklubbar att bedriva sin verksamhet enligt egna regler istället för de nya drönarreglerna. I en ansökan om "godkänd modellflygklubb" vill TS bl.a. ha uppgifter om klubbens flygområde, omgivningar och lokala flygregler d.v.s. man utgår från att klubben har ett eget flygfält. Det finns inget krav om anslutning till ett förbund men SMFF kommer att hjälpa sina anslutna klubbar med bl.a. ansökningsförfarandet.

Vad händer alltså med direktanslutna SMFF-medlemmar utan klubbtillhörighet? Jag antar att man får följa TS drönarregler utan de undantag som en godkänd modellflygklubb ger alternativt bilda en klubb och ansöka om godkännande.

2018-01-16 16:53:00
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Jag har mycket svårt att TS kommer att se mellan fingarna och ge klubbarna egna regler att flyga efter. Det skulle vara ett lagbrott att inte följa luftfartsförfattnignen.

Det TS kan göra är att de ger oss tillstånd att flyga kategori I & II flygplan inom givna ramar vid ett registrerat modellflygfält, och det är bra det.
SMFF har inget delegerat myndighetsansvar så jag utgår ifrån att varje tillstånd skall göras per Klubb / fält. SMFF kan inte stå som ansvariga för vad som händer ute i landets alla hörn utan bara hjälpa klubbarna att få sina tillstånd.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2018-01-16 17:30:45
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
SMFF kommer att "söka delegation hos TS för SIN verksamhet med stöd av artikel 14 i EASA:s lagstiftning" (MFN 5/2017)

2018-01-17 05:52:41
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
En högre viktgräns utan åldersgräns har vi förhoppningsvis fått draghjälp med från våra vänner i Europa. 120 meters verkar fortfarande mer jobbig av vad våra vänner i bland annat alperna skriver. Det blir alltid bara bilder på gubbar i dessa sammanhang:
https://www.dmfv.aero/recht/easa/dmfv-und-smv-bei-der-easa/
/Ingemar

2018-01-17 08:47:14
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: N17NL
...Det blir alltid bara bilder på gubbar i dessa sammanhang:


Lite off topic men ja, tyvärr är det så. Och det är likadant i många klubbar, det är mest vi gubbar/pensionärer som har tid och/eller vill engagera oss i styrelser, fältskötsel m.m.

2018-01-17 15:29:50
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: pernstig
 
Citat från: N17NL
...Det blir alltid bara bilder på gubbar i dessa sammanhang:


Lite off topic men ja, tyvärr är det så. Och det är likadant i många klubbar, det är mest vi gubbar/pensionärer som har tid och/eller vill engagera oss i styrelser, fältskötsel m.m.Tyvärr är det nog så att just på grund av detta så är det organiserade modellflyget på utdöende. Följden för TS, Flygvapnet, Helikopterförare m fl är att det kommer att flygas lika vilt och ostrukturerat som före de här reglerna. De som antas stävja och hålla ordning på det är fullt sysselsatta med att stoppa skjutningar mellan gäng.

2018 års första pessimism....

2018-01-30 12:34:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rctoken
Skicka mail
Hej! Många har synpunkter på TS nya förordningar. Kommuner  privatpersoner företag
Rcff m.m.  men inga synpunkter alls från SMFF.Betyder det att man är helt nöjd med liggande förslag?

2018-01-30 12:54:04
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Rolle Bredberg beskriver vad han, Ulf Höglin och Tomas Lejon har gjort i ärendet i SMFF.:s namn i senaste numret av Modellflygnytt (nr5 2017). Det har skett genom informella samtal med TS personal under processens gång och vi är skyldiga honom och de andra ett stort tack.
För tydlighetens skull bör påpekas att de regler som TS publicerat inte är ett förslag utan de slutliga regler som ska gälla, i vart fall fram till 2021 då EASA ska vara klar med gemensamma europeiska regler.

2018-01-30 14:12:50
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: pernstig
Rolle Bredberg beskriver vad han, Ulf Höglin och Tomas Lejon har gjort i ärendet i SMFF.:s namn i senaste numret av Modellflygnytt (nr5 2017). Det har skett genom informella samtal med TS personal under processens gång och vi är skyldiga honom och de andra ett stort tack.
För tydlighetens skull bör påpekas att de regler som TS publicerat inte är ett förslag utan de slutliga regler som ska gälla, i vart fall fram till 2021 då EASA ska vara klar med gemensamma europeiska regler.Jag är hobby modellflygare och bryr mig inte vilka regler som skall gälla i resten av Europa och mig spelar det ingen roll om vi har gemensam regel eller inte. Fullskala flyg är väl sällan under 400m - 500m utom vid start & landning (och nu menar jag kommersiellt flyg).  Det borde alltså inte vara problem att flyga på 200m - 250m.

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-01-30 17:58:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör

Hej Petrik
Jag ser vad du skriver och hoppas att ditt inläg hamnade på nätet utan föregående utskriftskontroll. I bland kan det vara lönt att tänka till ett varv extra.

Följande gäller:
EU-lagstiftningen är tvingande och inget vi kan förhandla om, det är bara organiserat klubbflyg som KAN undantas enligt artikel 14.
EASA har givit varje lands luftfartsmyndighet möjligheten, inte skyldigheten, att för organiserade modellflygklubbar göra undantag från den tvingande lagstiftningen gällande luftrummet. Alla andra som opererar i luftrummet skall följa de nya lagarna utan undantag.

När nu SMFF söker delegation hos Transportstyrelsen att få ansvara för och reglera modellflyget i SMFF-anslutna klubbar. Då går du ut och skriver att det där skiter ju jag i. Dom får ha vilka regler dom vill. Då måste du ju också förstå att vi kommer få väldigt svårt att godkänna dig och din klubb. Förklara gärna varför du/ni ska få flyga på SMFFs delegation och efter SMFFs regler när du redan nu, innan du vet vilka förutsättningar som kommer gälla, deklarerat att det skiter du i. Viljan att följa uppsatta regler verkar ju på ditt inlägg inte stå överst på dagordningen.

Bara en fundering på ditt inlägg

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2018-01-30 19:34:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
I remissvaret står faktiskt att (SMFF) Sveriges Modellflygförbund och RCFF Svenska RC-flygförbundet varit med - om man tittar i svaret på Jönköpings inlägg.

Sedan kan ju vem som vill ha åsikter om vikten med att skriva förslag och få skriftliga svar mot att berätta att man har haft diskussioner.....
Flyg lågt nära och sakta

2018-01-30 21:00:35
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail
Och DÄR kom SMFF’s avsikter i öppen dager.
SMFF vill få ensamrätt att över huvudena på många av landets klubbar sköta kontakterna med myndigheterna. Naturligtvis efter erlagd förbundsavgift.
Tyvärr medger Sveriges grundlag inte detta, så det kommer att även i framtiden stå var och en klubb fritt att själv kontakta TS om registrering etc.
Det är illa nog att TS skiljer på klubb och oorganiserad utövare ( Max 7 kg för icke klubbanslutna).

2018-01-30 22:00:14
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: Ove
Och DÄR kom SMFF’s avsikter i öppen dager.
SMFF vill få ensamrätt att över huvudena på många av landets klubbar sköta kontakterna med myndigheterna. Naturligtvis efter erlagd förbundsavgift.
Tyvärr medger Sveriges grundlag inte detta, så det kommer att även i framtiden stå var och en klubb fritt att själv kontakta TS om registrering etc.
Det är illa nog att TS skiljer på klubb och oorganiserad utövare ( Max 7 kg för icke klubbanslutna).


Vart, exakt vart utan krusedeuller och politiska svamlerier står det i Rolles inlägg att SMFF söker exlusiv ensamrätt?


Det är frivilligt för varje varje förening att ordna sitt egna tillstånd. Men jag är ganska säker på att om SMFF ror sin delegering i hamn så kommer många klubbar att pusta ut och hänga med på tåget. Inte för att det blir billigare utan för att det blir avsevärt mycket enklare.

För att få lite perspektiv på hur mycket jobb det är med en delegering så kan ni snegla på Segelflyghandboken, som är de operstiva reglerna för segelflygklubbarna som är anslutna till segelflygförbundet.
Skippa kapitel 1, 7, 8 & 9 för det är annat. Resten är vad som krövs för att upprätthålla en klubbbaserad skol, underhålls och flygsäkerhetsorganksation.

http://www.segelflyget.se/Instruktionerblanketter/SegelflyghandbokenSHB/

Tror ni det är något som man snyter ur sig på en pisskvart? Tror ni varje enskild klubb kommer orka ta fram detta?
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2018-01-30 22:13:53
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Jag tror att både TS och SMFF i grunden har goda avsikter. TS vill/måste få ordning på vildvuxet oorganiserat "drönarflygande" som utgör flygsäkerhetsrisker. SMFF vill hjälpa sina klubbar att kunna fortsätta sin traditionella modellflygverksamhet så opåverkad som möjligt i en ny verklighet.

2018-01-30 22:29:57
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Steffe8
Skicka mail
Dessa svar från TS var intressanta, eftersom man här förklarar lite mer om den verkliga innebörden.
Se särskilt svaren på sidan 12 som handlar om undantag från 7-kilos regeln på modellflygfält.

https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/regler/remisser/luftfart/tsf-2017-13-obemannade-luftfartyg/remissammanstallning-uas-sekretessgranskad-jurist-tsf-2017-13.pdf

/Stefan

2018-01-31 18:40:27
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Per P
perpalsson81@gmail.com
Snälla Ove lugna ner dig lite nu.... se det här lite som att vara med i facket eller att inte vara med i facket. Jobbar du på ett företag men väljer att inte vara med i facket så sköter dom ändå förhandlingarna åt dig gentemot arbetsgivaren och du får ta fördel av det dom åstadkommer även om du inte är medlem... Kan man inte försöka tänka såhär istället att 'hoppas förhandlarna lyckas få till en bra förhandling med TS så det blir enklare att få tillstånd att flyga' istället? Eller tänker jag helt fel?
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2018-01-31 20:55:40
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
jaka
Skicka mail
Hej!
Så...vad kommer att gälla framöver för oss klubbar som ligger inom kontrollzonen?? Till exempelvi i Upplands Väsby (Väsby Modellflygare) som ligger inom Arlandas kontrollzon,kommer SMFF eller är det klubbledningen i vår klubb,eller enskilda klubbmedlemmar...som ska kontakta flygledningen varje gång vi ska flyga?!
Och hur högt får vi flyga? 120m är ju ett skämt!!

2018-01-31 21:40:26
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
jaka - ligger ni inom kontrollzon (och minst 5 km från närmaste bana) så är det fr o m 1/2 50 m maxhöjd som gäller utan klarering. Sen kan klubben komma överens med trafikledningen om t ex 120 m och 200 m men då måste ni ringa och klarera - och över 120 m måste ni antagligen ha höjdmätning via telemetri. Detta har vi också drabbats av men vi är inte klara med klarerings-rutinerna och avtalen runt detta ännu. Men i grunden får nog klubben och trafikledningen skriva nån form av avtal som reglerar dessa frågor och sen får de som behöver höjden ringa och klarera enligt överenskommelsen. Vi måste t ex ha en telefon med fast nummer på fältet som skall användas för dessa kontakter.
Roger
*** Redigerat av McRegor klockan 2018-01-31 21:55:42 ***
www.mcregor.se

2018-01-31 22:34:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail

”När nu SMFF söker delegation hos Transportstyrelsen att få ansvara för och reglera modellflyget i SMFF-anslutna klubbar”.

Det är ju utskuret i papp!
SMFF ber TS att ge dem ensamrätt att sköta registreringen av medlemsklubbarna. Men hur blir det när klubbarna har blandat medlemskap SMFF, resp. RCFF? Ska även RCFF-medlemmar i klubben registreras hos SMFF och betala SMFF medlemsavgift?
Allt fler klubbar ger sina medlemmar den självklara rätten att välja förbund. Då uppstår det ett problem som är olösligt om man ska följa SMFF’s diktat att alla medlemmar i en klubb måste vara SMFF-anslutna.

2018-01-31 22:44:51
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: Rolle

Hej Petrik
Jag ser vad du skriver och hoppas att ditt inläg hamnade på nätet utan föregående utskriftskontroll. I bland kan det vara lönt att tänka till ett varv extra....
Rolle


Du läste nog inte så som jag menade. Naturligtvis följer vår klubb uppsatta regler då vi är en SMFF ansluten klubb.
Vad jag menar är att jag i grunden är ointresserad av andra länders flyghöjdsregler om vi på något vis kan få flyga högre.  Ungefär som jag är ointresserad av andra länders trafik regler så länge det inte inskränker för oss i Sverige.  Det är ju inte direkt så att alla länder inom EU har samma regler och lagar för allt.
I mitt tycke förstör dessa regler modellflyget i Sverige.

/Petrik

________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-02-01 05:50:46
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
Hej!

Då är de nya reglerna igång och för er information skrev jag lite för JRFKs räkning hur jag tolkar dagsläget:Men det väntas nya regler redan till våren från EASA som träder igång direkt men där länderna har tre år på sig att implementera dessa regler enligt:
https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=fi&u=http://www.lentsu.fi/lennokkimaaraysten-tilanne-2018-alussa/&prev=search

Hoppas ni förstår Googles lite dåliga översättning för jag tycker det annars är en riktigt bra beskrivning av läget på europanivå just nu som kommer påverka oss. Jag tolkar det som att det finns ljus lite längre bort i detta mörker där bland annat nya automatiska flygtjänster kan hjälpa oss att enklare få zoner att flyga högre i framtiden. Men det är inte lätt att veta  vad som kommer att hända.

/ Ingemar

2018-02-01 08:44:35
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: Ove
...SMFF’s diktat att alla medlemmar i en klubb måste vara SMFF-anslutna.


Har jag missat något? Det är väl de enskilda klubbarna som bestämmer om deras medlemmar måste vara anslutna till SMFF? Och om/när en klubb blivit "godkänd modellflygklubb" så är det som tidigare klubben som bestämmer vem som får flyga på klubbfältet.

2018-02-01 09:15:35
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
tobbepostis
Skicka mail
Ordet kontrollzon är vad jag vet borttaget så nu gäller 5km från närmaste flygplats och max 120m höjd enligt Sveriges Radio P1 morgon som jag lyssnade på 0615 i morse där dom pratade med Transportstyrelsen
Tobbe

2018-02-01 10:00:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
Hej!

Luftfartsverkets drönarkarta visar nu både kontrollzoner och 5km gränser samt helikopterzoner trafikzoner m.m. https://daim.lfv.se/echarts/dronechart/

/ Ingemar

2018-02-01 10:29:07
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: tobbepostis
Ordet kontrollzon är vad jag vet borttaget så nu gäller 5km från närmaste flygplats och max 120m höjd enligt Sveriges Radio P1 morgon som jag lyssnade på 0615 i morse där dom pratade med Transportstyrelsen
TobbeNej, ordet kontrollzon finns kvar, det tog ca 10 sekunder att ta fram på TS hemsida


"Ta kontakt med flygplatsen för all annan flygning inom dess olika zoner"
och
"Se LFV:s drönarkarta för information om var de olika zonerna och områdena finns:
Kontrollzon förkortas CTR
Trafikzon förkortas ATZ
Trafikinformationszon förkortas TIZ"

2018-02-01 12:31:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail
Leif,
Det strider mot SMFF`s paragraf 37 som säger att ALLA aktiva medlemmar i en klubb ska vara medlemmar i SMFF. Många klubbar struntar i det och har en självklar möjlighet för medlemmarna att välja förbundstillhörighet.

Det är skillnad på att samtala med TS kring regelverket och att begära att få bli delegerad av TS att sköta all klubbregistrering. Det måste väl ändå vara frivillig för klubbarna att få gratis hjälp med TS-registreringen - inte att klubbregistreringen MÅSTE gå genom förbundet.

2018-02-01 13:00:12
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: Ove

”När nu SMFF söker delegation hos Transportstyrelsen att få ansvara för och reglera modellflyget i SMFF-anslutna klubbar”.

Det är ju utskuret i papp!
SMFF ber TS att ge dem ensamrätt att sköta registreringen av medlemsklubbarna. Men hur blir det när klubbarna har blandat medlemskap SMFF, resp. RCFF? Ska även RCFF-medlemmar i klubben registreras hos SMFF och betala SMFF medlemsavgift?
Allt fler klubbar ger sina medlemmar den självklara rätten att välja förbund. Då uppstår det ett problem som är olösligt om man ska följa SMFF’s diktat att alla medlemmar i en klubb måste vara SMFF-anslutna.


Ove, SMFF ansöker hos TS om att få reglera modellflyget i SMFF- anslutna klubbar. Observera: SMFF-ANSLUTNA KLUBBAR.

Det innebär INTE, säger INTE att SMFF ber TS att endast godkänna SMFF som modellflygförbund.

SMFF förhandlar med myndigheter för SMFF-medlemmar.

Då borde ju RCFF förhandla för sina medlemmar. Så sluta larva Dej här och börja jobba för RCFF-medlemmarna i stället.

2018-02-01 13:26:13
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: Ove
Det strider mot SMFF`s paragraf 37 som säger att ALLA aktiva medlemmar i en klubb ska vara medlemmar i SMFF.

Ja Ove, jag hittade och kollade i SMFF stadgar och du har rätt.
Och för att undvika missförstånd: Medlemskap i vår klubb inkluderar alltid anslutning till SMFF alternativt att man som gästmedlem är SMFF-ansluten via sin moderklubb.

2018-02-05 18:47:11
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
Transportstyrelsen skriver om tillstånd utan att säga vad det kostar och ett fiktivt exempel på godkännande av modellflygklubb: https://transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Obemannade-luftfartyg-UAS/Sok-tillstand-for-UAS/

2018-02-09 19:34:22
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Billingetrollet
Skicka mail
I Transportstyrelsens fiktiva exempel skall klubben uppge ev överenskommelser med trafikledning i kontrollzon. Måste man söka klubbtillstånd hos TS även om man är överens med trafikledningen att flyga upp till 300 meter? Någon som fattar? Blir ett moment 22.
/Kjell

2018-02-09 21:03:16
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Kjell, som jag uppfattat detta så är det 2 helt olika saker så mitt svar blir därmed Ja ! Men förhoppningsvis kan du söka klubbtillståndet via SMFF eller RCFF istället.
Roger
www.mcregor.se

2018-02-09 22:21:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Jag kan inte se att ett avtal med trafikledningen medför tvång på av TS godkänt modellflygfält.

2018-02-09 22:42:48
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gasman
Skicka mail
Vi får väl ge SMFF/RCFF en rimlig sportmössa att försöka komma till en vettig lösning med detta. Fast jag uppmanar båda organisationerna att hålla alla oss alla aviatörer löpande informerade om framstegen i detta! Vi är många tusen som hoppar jämfota över vad som kommer att hända framöver. Både glada hobbyflygare och de som i höst ska åka till USA och försvara Sveriges färger i VM i IMAC.

Och vi som under sommaren har erbjudit oss att hålla SM-tävlingar som vida går utanför de nya gränserna, både vad gäller höjd och vikt måste i god tid få klarhet i om vi kan genomföra dessa tävlingar utan att behöva bryta mot de nya reglerna.

Efter att ha läst regelverket både framlänges och baklänges åtskilliga gånger blir jag inte mycket klokare. Annat än att jag får det till att varje, enskild 'modellflygförening' själva måste begära tillstånd av TS för att köra efter sina egna stadgar och flygbestämmelser.

Strängnäs Modellflygare, som avser att genomföra en IMAC-tävling i början av augusti, avvaktar tills vidare att söka sådant godkännande innan SMFF/RCFF har fått jobba med detta. Men om det dröjer allt för länge, säg slutet av april, måste vi snabbt besluta oss för att söka egen dispens alternativt avblåsa alltsammans.

Vad kommer ett eget ansökningsförfarande att kosta föreningen? Ingen aning! Men TS har uppgivit att timkostnaden för handläggande ligger på ca 1.400,-/tim (misstänker starkt att moms tillkommer). Man kan väl anta att ett ansökningsärende med TS tempo kommer att ta ca en dag att behandla med kafferaster mm så säg att (8h x 1.400 kr) x 1,25 = 14.000,- Sedan lär väl någon slags årsavgift tillkomma.

Så snälla SMFF/RCFF; -Håll oss informerade om vad som händer! Så här kan vi inte hålla på!

//Mangewww.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2018-02-10 09:10:11
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Pernstig - jag ser det fortfarande som två helt olika saker. Avtal med lokal trafikledning måste vi som har RC-fält inom en kontrollzon ha för att få flyga högre än 50 m - allt under förutsättning att våra fält ligger > 5 km ifrån fullskala-fältet.
Avtal med TS (eller via t ex SMFF) är ju för att vi som "modellflyg-förening" skall komma förbi bl a 7 kg-gränsen och andra nya påfund som kommer att drabba oss senast 1/7 detta år. Rätt eller fel uppfattat vet jag inte men så ser jag på det.
Helt avtalslöst kan vi också flyga om vi ligger > 5 km ifrån aktuellt fullskalafält och i kontrollzon - då kan vi flyga upp till 50 m högt och med kärror <= 7 kg och i en hastighet <= 90 km/t - tror jag i alla fall för det är inte så enkelt detta... Precis som alla enskilda flygare kan göra. Och utanför kontrollzon upp till 120 m höjd och <= 7 kg resp <= 90 km/t... Många siffror blir det...
Håller med Mange att det skulle vara väldigt bra att hålla oss föreningar uppdaterade med hur förhandlingarna går för SMFF och RCFF för sen dessa ev nått en uppgörelse så återstår ju det stora jobbet för både oss ute i föreningarna och för dessa organisationer med att hinna få allt på plats till 1/7 - och tiden går tyvärr fort. Och lyckas inte SMFF och RCFF nå nån uppgörelse så måste ju vi enskilda klubbar söka dessa tillstånd direkt hos TS istället för hos våra resp organisationer. Detta år blir ett påfrestningarnas år för oss organiserade modellflygare, tyvärr.
Roger
www.mcregor.se

2018-02-10 11:10:35
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Billingetrollet
Skicka mail
Tack Roger och Leif för era svar. Ni har nog rätt båda två. Tiden fram till den 1/7 kan min trafikledare ge mig tillstånd att flyga mellan 50 och 300 meter, efter den 1/7 kan jag bara få tillåtelse att flyga mellan 50 och 120 meter utan tillstånd från TS, vilken ingen klubb hinner få.
Mange din klubb måste troligen ändra i era stadgar vad gäller medlemsbegreppet. ändra stadgar brukar ta minst ett år. Men vi kanske inte skall ta det så seriöst, SMFFs förhandlare säger ju hela tiden att vi ska fortsätta som förut och det löser sig.
Drönarkartan har inte med alla R-områden men man är alltid skyldig att känna till om man är i ett område, det är inte lätt om man vill vara laglig!
/Kjell

2018-02-10 14:08:53
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Kjell - jag kan givetvis ha missuppfattat detta men jag tror inte att TS i sig har nåt att göra med om att ni skall få tillstånd att flyga över 120 m - om det är C-luft så är det nog den lokala trafikledningen som bestämmer och är det G-luft så är ju regelverket max 120 m fr o m 1/2.
TS-godkännandet (direkt eller via SMFF/RCFF) för modellflygklubbar berör väl i huvudsak möjligheterna att enklare få flyga med större och snabbare kärror(> 7 kg resp > 90 km/t) och andra nytillkomna begränsningar utan att resp flygare måste ansöka om detta hos TS - tror jag i alla fall men det är inte jämt så lätt att förstå det som skrivits.
Hursomhelst så har det blivit mera komplicerat inte minst för oss organiserade modellflygare för som vanligt bryr sig väl de övriga knappast om dessa nya regler.
Roger

www.mcregor.se

2018-02-11 16:14:30
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rctoken
Skicka mail
Om en regelöverträdelse upptäcks. T ex någon flyger för högt  eller med för tungt plan på ett klubbfält. Vem  /Vilka blir påföljds ansvarig?

2018-02-11 17:33:43
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
Det är alltid piloten själv som är ansvarig.
Påföljden lär vi väl knappast få reda på när TS inte ens vet själva hur de ska hantera ansökningar och priser än.

Eller var det en retorisk fråga?
Flyg lågt nära och sakta

2018-02-11 21:09:11
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rctoken
Skicka mail
Tyvärr vet jag ej vad retorisk innebär.
Det fanns många motsägelsefulla betydelser i akademins ordlista.
En till fråga. Vilken myndighet är tillsynsmyndighet för kontroll av flyghöjd. 

2018-02-11 21:09:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rctoken
Skicka mail
Tyvärr vet jag ej vad retorisk innebär.
Det fanns många motsägelsefulla betydelser i akademins ordlista.
En till fråga. Vilken myndighet är tillsynsmyndighet för kontroll av flyghöjd. 

2018-02-12 08:39:01
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail
En liten anmärkning bara:
Varken SMFF, RCFF eller någon annan organisation FÖRHANDLAR med TS.
Det har bara genomförts formella samtal som INTE har protokollförts.
Så våra möten med TS kan sammanfattas till ”Vi hör vad ni säger, men bestämmer själv”.
Dess bättre har TS tagit till sig flera avgörande förslag från RCFF, vilket gynnat modellflyget.
Man ser på den lista TS publicerat att i princip alla intressenter - både privatpersoner, myndigheter och förbund - skickat in svar och synpunkter till TS. Alla UTOM SMFF! 

2018-02-12 21:33:41
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Kjell - jag kan givetvis ha missuppfattat detta men jag tror inte att TS i sig har nåt att göra med om att ni skall få tillstånd att flyga över 120 m - om det är C-luft så är det nog den lokala trafikledningen som bestämmer och är det G-luft så är ju regelverket max 120 m fr o m 1/2.
TS-godkännandet (direkt eller via SMFF/RCFF) för modellflygklubbar berör väl i huvudsak möjligheterna att enklare få flyga med större och snabbare kärror(> 7 kg resp > 90 km/t) och andra nytillkomna begränsningar utan att resp flygare måste ansöka om detta hos TS - tror jag i alla fall men det är inte jämt så lätt att förstå det som skrivits.
Hursomhelst så har det blivit mera komplicerat inte minst för oss organiserade modellflygare för som vanligt bryr sig väl de övriga knappast om dessa nya regler.
Roger


Om man har sitt klubbfält utanför 5km gränsen går det alltså aldrig att få tillstånd att flyga över 120m.  Det betyder mao att segelflyg i stort sett är dött fom nu.  En jävligt skrämmande tanke.  Men det ju som vanligt pengar som styr.

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-02-12 21:39:17
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: Ove
...
Dess bättre har TS tagit till sig flera avgörande förslag från RCFF, vilket gynnat modellflyget.
... 


Vilka avgörande förslag har gynnat modellflyget?
En inskränkning gynnar inte modellflyget!

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-02-13 14:57:27
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
No4
Skicka mail
Vi har aldrig fått flyga över 120 meter med modellflygplan eller drakar.
De flesta av oss har känt till det väldigt länge. Att vi sedan ibland brytit mot regeln är en annan sak. Det har ju gått bra och man är ju självklart extra försiktig då man gör det. En bra försiktighets åtgärd är att man har en medhjälpare när man flyger.     
If it´s too loud.....you´re too old

2018-02-13 16:48:57
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
jaka
Skicka mail
Hej!
Det har väl aldrig tidigare funnits några restriktioner vad gäller flyghöjd!??


2018-02-13 17:22:05
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
https://www.nyteknik.se/fordon/sverige-forst-med-forarlosa-flygplan-i-blandat-luftrum-6415007

För tio år sedan talade man inte om någon 120 meters gräns.

/ Ingemar

2018-02-13 18:56:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Var inte 120 m en rekommenderad maxhöjd generellt eller är det en missuppfattning ?
Nåja - nu är det andra regler och vi väntar med spänning på hur tillståndsförfarandet för modellflygfält/klubbar skall gå till.
Roger
www.mcregor.se

2018-02-13 19:28:58
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Var inte 120 m en rekommenderad maxhöjd generellt eller är det en missuppfattning ?
Nåja - nu är det andra regler och vi väntar med spänning på hur tillståndsförfarandet för modellflygfält/klubbar skall gå till.
Roger


"Rekommenderad" är ju lite skillnad.  Det kan man ju gå över.
/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-02-14 07:46:22
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Var inte 120 m en rekommenderad maxhöjd generellt eller är det en missuppfattning ?
Nåja - nu är det andra regler och vi väntar med spänning på hur tillståndsförfarandet för modellflygfält/klubbar skall gå till.
Roger


Tyvärr inte, 120m har varit en absolut regel i många år. Det är bara det att vi modellflygare har tolkat det som en rekomendation snarare än en regel.
TS har tyvärr inte lyckats kommunicera ut 120m regeln på ett tydligt sätt tidigare, men den har som sagts funnits i många år. Det som är nytt är att de nu verkligen belyser att den finns och skall efterlevas.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2018-02-14 09:44:05
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Gee_Bee - vill minnas att TS faktiskt ändrade en tidigare formulering till att bli en rekommendation för ett eller ett par år sen - och då var det i samband med olika FPV-diskussioner och LOS-flygningar.
Men minnet kan givetvis svikta...
Roger
www.mcregor.se

2018-02-14 11:42:14
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Gee_Bee - vill minnas att TS faktiskt ändrade en tidigare formulering till att bli en rekommendation för ett eller ett par år sen - och då var det i samband med olika FPV-diskussioner och LOS-flygningar.
Men minnet kan givetvis svikta...
Roger


Osäker på exakt tidpunkt för när regeln infördes. Men det är inte nu och inte heller förra året utan det är i storleksordningen 5-10 år sedan.

Det hela handlar om TS käpphäst om sepparation. vanligt flyg får inte flyga under 500fot(150m) över marken resp 1000fot(300m) över tätbebyggt område. med undantag för start/landning eller med speciellt låghöjdsflygningstillstånd

Att då släppa loss modellflyget upp till 120m  känner de sig säkert trygga med. Medans modellflygning över 120m gör att sepparation inte kan uppnås på ett säkert sätt.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2018-02-14 11:59:03
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Billingetrollet
Skicka mail
Roger och Leif och alla andra. Har fått det bekräftat från TS att klubben måste söka tillstånd från TS för att flyga högre än 120 meter oavsett om vi är i en kontrollzon eller i G-luft. Prislista kommer att publiceras av TS när den är klar.
/Kjell

2018-02-14 13:13:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Hej Gee_Bee,
Det finns "arkiv" med arkiverade webbsidor.

Sen ca mars 2017 var formuleringen på Transportstyrelsens hemsida:
"Se till att inte flyga på mer än 120 meters höjd eller längre bort från dig än 500 meter."
Källa:
https://web.archive.org/web/20170326085839/https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Obemannade-luftfartyg-UAS/

Från ca nov 2015 hade Transportstyrelsen en "bör" (dvs rekommenderad men ej tvingande) formulering:
"För att undvika annan luftfart och inte vara en fara för andra på marken bör du inte flyga högre än 120 m eller längre bort än 500 m från dig."
Källa:
https://web.archive.org/web/20151125060403/http://www.transportstyrelsen.se/dronare

Ca aug 2015 var det en "är" (tvingande) formuleringen:
"Den maximala avstånd rekommenderas inte överstiga 500 meter i sidled och är begränsad till 120 meter i höjdled om man inte har tillstånd från Transportstyrelsen." (lite rörig formulering men så stod det)
Källa:
https://web.archive.org/web/20150811024011/https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Obemannade-luftfartyg-UAS/

Den som orkar kan säkert snoka reda på alla formuleringar vi modellflygare behövt hålla reda på genom åren.

Men det intressanta är ju vad som gäller nu och möjligheterna från 1 februari 2018 när de nya reglerna om obemannade luftfarkoster trädde i kraft.
Om vi håller oss till okontrollerat luftrum så kan man ju säga att det är en generell regel om att hålla sig under 120 meter med sin obemannade luftfarkost.
Men övergångsbestämmelserna fram till 30 juni 2018 medger t ex om det finns lokala flygfältsregler för en fullskalflygplats inom okontrollerat luftrum som tillåter högre flyghöjd än 120 meter får de gälla fram till 30 juni.
Det har jag kollat med Transportstyrelsen och fått svar av en flygteknisk inspektör den 7 februari 2018 att det förhåller sig så.
Hela svaret kan du läsa här:
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/53805-Remiss-från-TS-angående-föreskrifter-för-obemannade-luftfartyg?p=433839&viewfull=1#post433839

Själv är jag med i två modellflygklubbar (båda anslutna till SMFF), med fullt medlemskap i ena och som gästmedlem i den andra. Åtminstone i den ena klubben skall det nu påbörjas så smått att göra iordning ansökan till Transportstyrelsen om godkännande av modellflygklubb så att klubben kan följa organisationens (av TS godkända) stadgar istället för Transportstyrelsens föreskrifter och ev. få med i tillståndet att få flyga högre än 120 m (t ex 300 m) om det kan av TS anses lämpligt på modellflygfältet.

Vad kalaset att få tillstånd och den årliga avgiften kommer att kosta klubben vet vi ju inte än och är nog nåt de flesta klubbar vill veta innan man skickar in en ansökan.

/Bo

2018-02-14 17:44:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Kjell - är det inte den lokala trafikledningen som avgör flyghöjden när våra fält ligger inom kontrollzon ? Blir lite komplicerat detta eftersom vår lokala flygledning och alla intressenter inom kontrollzonen tydligen skall uttala sig i frågan om vi skall få flyga över 50 m överhuvudtaget. Trots att vårt fält fanns på plats innan fältet var allmänflygplats med kontrollzon och inga av de nuvarande intressenterna fanns när vårt fält anlades.
Att vi skall redovisa ev avtal med lokal trafikledning när vi söker tillstånd för fältet har jag förstått men jag trodde att det var mest för att få dessa överenskommelser registrerade - inte för att TS också skall godkänna dessa eller att det uteslutande är TS som skall godkänna avvikelser ifrån de generella flyghöjderna.
Det är inte lätt att försöka följa regelboken när man är organiserad modellflygare...
Roger

www.mcregor.se

2018-02-14 18:15:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Mjoelner
Skicka mail
 

Så snälla SMFF/RCFF; -Håll oss informerade om vad som händer! Så här kan vi inte hålla på!


+1 på detta! Håller till fullo med. F.ö. håller jag med om resten också :)

2018-02-14 18:24:27
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Mjoelner
Skicka mail
 
Citat från: Gee_Bee
Tyvärr inte, 120m har varit en absolut regel i många år. Det är bara det att vi modellflygare har tolkat det som en rekomendation snarare än en regel.
TS har tyvärr inte lyckats kommunicera ut 120m regeln på ett tydligt sätt tidigare, men den har som sagts funnits i många år. Det som är nytt är att de nu verkligen belyser att den finns och skall efterlevas.

Där har du i min mening fel.

För inte alltför många år sen så ansågs modellflyg vara leksaker, våra flygetyg klassades inte som luftfartyg. Luftfartsverket reglerade helt enkelt luftfart, till vilket våra "leksaker" inte hörde. Därmed gällde inte heller någon höjdgräns på 120 meter oss.

Hela resonemanget om 120 meter och att det "alltid" gällt är helt enkelt felaktigt. Det har kanske alltid gällt inom luftfart, men på senare tid har myndigheterna brutit ny mark och regelverket kommit att inkludera oss. Fast att då påstå att 120 meter alltid gällt är i min mening felaktigt, det är en ny gräns för oss.

2018-02-14 19:47:27
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Michael
Skicka mail
 

Så snälla SMFF/RCFF; -Håll oss informerade om vad som händer! Så här kan vi inte hålla på!


Eftersom detta numera är SMFF:s forum har jag valt att avstå från att skriva om RCFF:s arbete här. Jag kan dock meddela att vi inom RCFF fortsatt arbetar med frågan och för samtal med TS om att hitta en bra och för alla parter smidig lösning på ansökningsförfarandet. Håll ut ett tag till. Om några veckor kan jag bli tydligare i mina uttalanden.
/Michael

2018-02-17 18:30:10
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Pontus Claesson
Skicka mail
Eftersom detta nu är SMFFs forum och webbplats (eller ?) så skulle jag vilja föreslå att det inrättas
inte en ny tråd utan en ”sida” där förloppet i denna fråga uppdateras sakligt och fortlöpande av de som vet och jobbar med frågan.
Då det är tydligt att även några RCFF representanter är väl insatta och gör ett bra
jobb i frågan så skulle de också kunna få fylla i och förklara på denna sida.
(”hjälpas åt”, ett begrepp jag fick upp ögonen för när jag var typ 4 år gammal)

Sen undrar jag varför inte SMFF och RCFF tar och går ihop till ett igen.
Men det är ju ett helt annat ämne, eller är det...?

2018-02-17 18:34:27
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: Pontus Claesson
Eftersom detta nu är SMFFs forum och webbplats (eller ?) så skulle jag vilja föreslå att det inrättas
inte en ny tråd utan en ”sida” där förloppet i denna fråga uppdateras sakligt och fortlöpande av de som vet och jobbar med frågan.
Då det är tydligt att även några RCFF representanter är väl insatta och gör ett bra
jobb i frågan så skulle de också kunna få fylla i och förklara på denna sida.
(”hjälpas åt”, ett begrepp jag fick upp ögonen för när jag var typ 4 år gammal)

Sen undrar jag varför inte SMFF och RCFF tar och går ihop till ett igen.
Men det är ju ett helt annat ämne, eller är det...?2018-02-17 18:46:31
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: Pontus Claesson
Eftersom detta nu är SMFFs forum och webbplats (eller ?) så skulle jag vilja föreslå att det inrättas
inte en ny tråd utan en ”sida” där förloppet i denna fråga uppdateras sakligt och fortlöpande av de som vet och jobbar med frågan.
Då det är tydligt att även några RCFF representanter är väl insatta och gör ett bra
jobb i frågan så skulle de också kunna få fylla i och förklara på denna sida.
(”hjälpas åt”, ett begrepp jag fick upp ögonen för när jag var typ 4 år gammal)

Sen undrar jag varför inte SMFF och RCFF tar och går ihop till ett igen.
Men det är ju ett helt annat ämne, eller är det...?www.mcregor.se

2018-02-17 20:05:43
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör

Hej på er
Jo visst borde luftrumsfrågor ha en egen del/sida/flik av forumet. Vi jobbar med det nya forumet så mycket det går. Där kommer det finnas en helt egen del med luftrumsfrågor och allt som rör det. Det är ju en klen tröst i dag, men försök att hålla ut. Vi hade ambitionen att vara ganska klara så här i mitten på februari. Man det var mer jobb än vi tänkt. Bland annat har översättningen tagit väldigt mycket tid i anspråk. Så med risk för att göra er besvikna så kommer det inte att läggas ner något arbete eller tid på detta forumet utan allt fokus ligger på det nya forumet.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2018-02-17 20:24:01
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Administratör
[quote]Citat från: Pontus Claesson
Sen undrar jag varför inte SMFF och RCFF tar och går ihop till ett igen.
Men det är ju ett helt annat ämne, eller är det...?
/quote]

Det är väll en högst rimlig fråga att ställa. Själv är jag av den åsikten att det borde ha gjorts för ett bra tag sen. Och jag har gjort ett ärligt försök för ganska precis 2 år sen. Men det föll inte i god jord. Då. Nu har ju RCFF bytt styre så förutsättningarna kanske har ändrats. Vi har inte riktigt haft tid och ork att rodda i den frågan också. Så vi får väl se vad som händer framöver.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2018-02-17 22:34:43
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
+1 på den, Rolle !
Roger
www.mcregor.se

2018-03-19 19:02:34
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Pontus Claesson
Skicka mail
Nån som vet när man kan vänta sig information från vad som hände och informerades om i frågan i helgen?
Jag går in på SMFF webbplats var 30:e minut...