Svenskt Modellflyg

 
Användarnamn         
Lösenord      Kom ihåg mig
glömt lösenordet?  


                 För att skapa nytt ämne måste du logga in.


Bläddrar i: / Tillstånd för modellflygklubbar ???
2017-09-15 23:40:22
Tillstånd för modellflygklubbar ???    
AVA
Skicka mail
Nu kan man se på SMFF:s FB-sida att transportstyrelsen söker folk för att bla. utfärda tillstånd för modellflygklubbar. Vad är det för tillstånd ?
Nån som vet mer vad som är på gång ?

2017-09-16 08:53:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Jag tror att man vill ha kvar vanligt modellflyg men ha koll på var modellflygplatserna finns och att de är OK.
Finns en forumtråd om ämnet här
/Leif

2017-09-16 20:13:44
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Det här är mycket oroväckande. Om modellflyg blir tillståndsplicktigt så är en faktura ifrån TS bara en utskrift och postnords tid för att leverera brevet bort.

Tro mig, TS gör idag INGET gratis, alla verksamheter inom TS skall vara självbärande. Om det nu anställs en person för att utfärda dessa tillstånd så kostar det TS minst en miljon i personalkostnader. Dessa pengar skall fördelas på tillstånden och i bästa fall så är det enbart klubbarna. Om det finns 100st modellklubbar i landet så kommer tillståndet att kosta 10000kr (100x10000 = 1MSEK) per klubb. Det är samma sak som att samla alla sändare i en hög och bränna dem till första maj, det kommer inte att finnas en enda klubb kvar inom några år.

Jag hoppas verkligen att SMFF gör allt vad de kan för att förhindra denna utveckling inom TS.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-09-16 21:22:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Davlu
Skicka mail
Det är väl försent. Remisstiden på de nya reglerna gick ut i somras. Jag har nyfiket väntat på SMFFs respons i frågan. Hetsar dock inte upp mig i onödan, men jag tycker det hade varit önskvärt att med snabb och tydlig information från förbundet

2017-09-17 12:41:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
airfoil
Skicka mail
Platsannonsen

2017-11-03 09:23:32
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
Mange (Gasman) har föredömligt publicerat alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida!
http://www.strangnasmodellflygare.se/Arkiv/remissutlatandetsforslagpanyareglerfordronaretsf2017-13/
Men var är SMFF:s/Flygsportförbundets remissvar??
De kanske inte har skickat in något svar?


.................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-03 10:29:45
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Ja Thomas - den spontana reaktionen på det är ju att det är häpnadsväckande så vi får väl höra vad orsaken kan vara. Märkligt är det i alla fall för dom borde ju slåss till sista blodsdroppen för det "normala" modellflyget och att vi inte borde bli klassificerade i samma grupp som "drönare" och därmed drabbas av dessa nya och tämligen hårda regler.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-03 13:53:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Om man begärt ut alla remissvar om en fråga hos en myndighet så borde ju alla svar vara med. Kunde väl tänkas att myndigheten missat i utskicket nåt av remissvaren, men om inte har väl helt enkelt SMFF och Flygsportförbundet inte skickat in nåt remissvar. Om de ej skickat in nåt remissvar är det ganska märkligt tycker jag.
I synnerhet sett i ljuset av att "förhandlingarna" (diskussionerna) med TS om de kommande föreskrifterna som bl a SMFF suttit med i inte protokollförts. Varför vet jag ej men det kanske bara var på "diskussionsnivå" och således ej formella möten med krav på protokollföring. För hade det protokollförts så borde dessa ha blivit allmän handling och gått att begära ut från myndigheten.
Att diskussionerna med TS, som SMFF och RCFF deltagit i, inte protokollförts framgår av detta inlägg (som skrevs av en representant från RCFF som varit med vid diskussionerna med TS i denna fråga):

http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/53805-Remiss-fr%C3%A5n-TS-ang%C3%A5ende-f%C3%B6reskrifter-f%C3%B6r-obemannade-luftfartyg?p=429847&viewfull=1#post429847

/Bo

2017-11-03 15:11:05
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail
"Ja Thomas - den spontana reaktionen på det är ju att det är häpnadsväckande så vi får väl höra vad orsaken kan vara. Märkligt är det i alla fall för dom borde ju slåss till sista blodsdroppen för det "normala" modellflyget och att vi inte borde bli klassificerade i samma grupp som "drönare" och därmed drabbas av dessa nya och tämligen hårda regler.
Roger"

Jag är övertygad om att förbundet bara kämpar halvhjärtat. Annars hade man ju unisont från RC-utövarna krävt separation mellan säker flygplats och inom synhåll och drönare i stadsmiljö. Nu har ju förbundet världens chans att få myndigheten att lagstadga om obligatorisk förbunds/ klubbtillhörighet. Den möjligheten vill man naturligtvis inte missa. Kan ju vara liiite pinsamt om medlemmarna upptäcker detta fenomen förstås. Bäst att undvika att kommentera det och smyga med skrivelserna till TS. Annars kunde ju tvivlarna få vatten på sin kvarn.....

Vad skulle det annars finnas för förklaring till att förbundets remissvar inte offentligtgjorts?

Det är viktigt att alla förbund släpper sin prestige och kämpar för ett fritt modellflyg. Det är ju de "oorganiserade" som är vår framtid.

2017-11-03 16:36:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Både SMFF och FSF lämnade svar på remissen i våras.
Oves övertygelse är fel.
Nej vi jobbar inte efter devisen att tvinga/lagstadga in någon i något förbund.
Det som däremot är ytters fundersamt är vad Ove gör åt saken.
När varken EASA eller FAA är kapabla att särskilja drönare och klassiskt modellflyg i ett regelverk, UAS, då går det inte att tjoa om att allt ska vara som förr. Det funkar inte. Ingen av de mest stridiga debattörerna verkar ha fäst någon större vikt vid EASAs artikel 14. SMFF gör allt vi kan för att få ett så fortsatt fritt modellflyg som möjligt. Vi krigar för våra medlemmar genom samtal och möten med TS. Diskusdionklimatet ska vara mycket gott. Av de rapporter jag får så ser jag vissa kommande förändringar i dagsläget. Men inga konstigheter i stort. Definitivt inte detta midvintermörker och domedagsprofetior som gärna publiceras.
På frågan om varför det inte finns några protokoll så var det ett krav från TS. Protokoll = offentlig handling.
Inte helt ovanligt är att det som diskuterats tas till protokollet. Och någon oinvigd begär ut protokollet, drar sina egna förvirrade slutsatser så har vi raskt in interbetsanning. Varken TS eller vi var särskilt förtjusta i det upplägget. Alltså inga protokoll.

Som jag sagt förut, ingen ting har ändrats i sak. Flyg och ha kul. SMFF kommer att i god tid meddela när det blir några påtagliga förändringar.

Bortsett från Oves irrelevanta påståenden så är det mindre än 10 personer som kontaktat mig och frågat vad som händer.
Tomas Leijon fick ett antal frågor på marknaden i Falköping
Hade BEM (om jag inte är felunderrättad GS i F3A) varit med på Bosön föra helgen så hade han fått en kortare info där.

Rolle

Det är skillnad på olika !!

2017-11-03 17:22:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Rolle - om det nu lämnats info till det mycket begränsat antal SMFF-medlemmar som besökte Bosön så kanske det inte vore fel att också informera klubbarna via utskick - det borde ju vara relativt lätt idag. Förr kom det månadsutskick ifrån förbundet via vanlig post med nyheter och annan info så det kanske är dags att ta upp detta igen men via e-mail speciellt som utgivningstakten för MfN dessutom minskat. Bara ett litet tips och alldeles gratis dessutom...
Roger
www.mcregor.se

2017-11-03 17:41:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
Det tråden handlar om - utan att sprida några "internetsanningar" här - tycks i vart fall inte ske förändringar plötsligt. Eller utan info. Utan att "lova något" här tycks gången vara att "inget sker innan halvårsskiftet" som tidigast. Och att man från vårt landsorgan "helst ser att VI modellflygare som KAN vår verksamhet" ska komma med förslag på hur/vad - DE vill inte klampa in på vårt område. Jag har fortsatt MYCKET gott förtroende för Tomas Leijon och Ulf Höglin att hantera detta ärende. De är båda högst aktiva modellflygare och har vett och sans att vara våra representanter på ett bra sätt.

Jag som inte är med i förhandlingar och diskussioner kan inte här säga mer. Men jag anser att åtminstone LITE information är bättre än att saker spekuleras onödigt friskt i, eller att svartmåla framtiden är särskilt nyttigt att pyssla med. Förändringar BLIR det. Men Transportverket VET att vi (SMFF likväl som RCFF) gör ett någorlunda bra jobb med att samla oss och göra vår verksamhet hyfsat säker. Så de ser oss gärna sköta vårt så bäst och långt vi kan. Dock inom nya regelverk som är ÖVER nationell nivå.

Man kan även vara full utav "civil olydnad" och skita i regler. Men gud nåde den som skapar ett incitament (orsak) att strypa vår verksamhet - bara för att visa att man "kan" göra ogenomtänkta saker. En tunnelflygning gör mig fortfarande rosenrasande; för den KUNDE ha gett oss en massa gränser och förbud helt plötsligt. Bara för att en kille skulle visa vad kaxig man kan (fysiskt) vara. Dvs det GÅR att genomföra en tunnelflygning. Förstå mig rätt; jag hatar alla onödiga lagar och paragrafer. Jag GILLAR och puffar gärna för äventyr, rekord, "dåd" och bedrifter. SÅ LÄNGE DE GÖRS MED VETT OCH ANSVAR. Hade man gjort som streetrace-folket, så hade man temporärt avlyst/blockerat sin tunnel just under bedriften. Och sen släppt på trafiken snabbt. Och utfört den på hundtimmarna på natten då lägsta störning uppnåtts vad gäller trafiken. Men det var man för LAT för. Just den latheten är vad som gör mig vitglödgande het.

Varför tar jag upp detta här? Jo; för hur det än är - ingen lag eller regel gör minsta nytta när du står där. Redo att flyga. Och göra det du bestämt dig för. Ja, du ser - just DU bestämt dig för. Så JUST DU är den som faktiskt tar ansvar för din handling. Men ÄR just du tillräckligt klok och vettig - att göra det på ett bra sätt? Har du tänkt efter, planerat, vägt för och emot, så att du varken skapar ett tillbud. Eller ett incitament som dödar/eller förstör FÖR OSS ALLA?! Och nu kommer min vädjan - GÖR äventyr! TILLÅT dig drömma om rekord!! Och GÖR BEDRIFTER!!! Men - gör det så jädra genomtänkt och klokt du bara kan!!!! Genom det behåller vi vårt renommé hos Trafikverket och får minsta möjliga inskränkningar. Samt gör Tomas och Uffes jobb så jäkla mycket lättare. Som de gör för ALLA oss.

Detta ansvarstagande beteende borde både SMFF och RCFF jobba för att uppnå hos oss alla. Det anser jag vara kanske den mest avgörande viktiga fråga som finns. Och likaså vi själva ute i klubbarna. Som modellflygkompis. Inte "bara strypa", men väl att stöta och blöta saker så de blir så BRA kan nu kan få dem. Innan man startar sin kärra. Men kom ihåg ATT starta kärror, ge dig hän och njuta ditt flyg. Så länge du ger fanken i att vara FÖR våghalsig, lat - eller bara dum. (Jo, även JAG har gjort en och annan DUM grej. Fått personligen sota lite för det. Och SKÄMS över.)
Tänkte

Tommi
*** Redigerat av Finnräser klockan 2017-11-03 20:33:04 ***

2017-11-03 17:44:23
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Hej Rolle,
Finemang att SMFF lämnat in remissvar, det hade ju varit väldigt konstigt annars.
Det skall bli intressant att läsa det när det blir tillgängligt.
Det stämmer att jag nu är GS Konstflyg. Dock här på forumet diskuterar jag i egenskap av mig själv, ej i egenskap av GS Konstflyg.
Jättebra att du hoppar in lite här och där på våra forum och ger lite info till de som är intresserade i frågan och läser på forumen.

/Bo

2017-11-03 18:14:20
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com
@ McRegor Det var elitmöte förra helgen på Bosön. Då fick de närvarande en muntlig redovisning av läget och möjlighet att ställa frågor.
I övrigt så kommer så kommer som tidigare meddelats info i mfn nr. 5

@Tommi, du får gärna utveckla. Hänger inte riktigt med dig där vad gäller tvång. I Synnerhet när du påstår att jag far med osanning. Vill du inte ta det här kan du ringa. 072-702 09 72

@ BEM, Hör av dig, gärna på telefon

Rolle


Det är skillnad på olika !!

2017-11-03 18:19:24
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gasman
Skicka mail
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange


www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2017-11-03 18:47:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
BEM - tror du missuppfattade Rolles svar för han sa att dom lämnat in remiss-svar i våras och det avsåg nog den förra remiss-ronden och inte denna. Vilket jag personligen tycker känns lite konstigt.
Om Elit-ledamöter fått info så borde rimligen också alla klubbar fått motsvarande info men skriftligt.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-03 20:42:51
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
Rolle - jag trampade "trots att jag trodde mig veta" i klaveret! Nu lite mer fått på fötter av en annan - Magnus Östling - som likt du, Gasman, Leijon m fl som drar ett rejält strå till stacken. Mina ord var tydligen förhastade. Jag tar upp DEN saken i en separat tråd. Och istället så har jag redigerat bort sagda stycke ur denna tråd, samt ber dig härmed om ursäkt. Jag har haft djup respekt för dig under lååång tid. Tar och ringer dig personligen och sedan därefter påbörjar en ny tråd. Angående antaganden, gissningar och frånvaron utav information. Jag kan bara hoppas att du inte blev för ledsen eller upprörd. Ty; våra BRA KRAFTER dit du tillhör, måste vi värna, så att de känner att det det gör för oss alla - uppskattas. Och att de även kan få tid, ork och lust att njuta modellflyg så som vi alla vill göra. Förlåt mina dumma och för snabba ord, Rolle. Jag skäms över att inte haft HELA bilden, bara delar utav den!

Tommi Kinnunen

2017-11-03 21:17:57
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Roger,
OK, det första utkastet då antar jag är det som avses.
Det var den 12 juni det första utkastet om "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg (TSF 2017-13)" kom ut från Transportstyrelsen som man kunde ge remissvar på senast 13 augusti.
Nästa utkast nr 2 kom ut den 22 augusti och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 11 sept.
Sista utkast nr 3 kom ut den 5 oktober och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 1 nov.
Utkasten och datumen hittar man ganska enkelt på Transportstyrelsens hemsida.
Själv är jag nyfiken att läsa de skriftliga remissvaren från olika håll, det är allt (kanske är fler som är intresserade att läsa dem också?).
Manges initiativ att lägga ut alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida är mycket bra tycker jag. Tack och bock för det!
Personligen har jag 100% förtroende för att våra modellflygorganisationer har gjort och kommer att göra vad som står i deras makt för att de kommande föreskrifterna får rimliga konsekvenser för oss modellflygare, organiserade och även oorganiserade så långt det är möjligt.

/Bo

2017-11-03 21:20:58
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com

Ingen fara Tommi. Bara att höra av sig.
Det är skillnad på olika !!

2017-11-03 23:11:59
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
 
Citat från: bem
Roger,
OK, det första utkastet då antar jag är det som avses.
Det var den 12 juni det första utkastet om "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg (TSF 2017-13)" kom ut från Transportstyrelsen som man kunde ge remissvar på senast 13 augusti.
Nästa utkast nr 2 kom ut den 22 augusti och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 11 sept.
Sista utkast nr 3 kom ut den 5 oktober och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 1 nov.
Utkasten och datumen hittar man ganska enkelt på Transportstyrelsens hemsida.
Själv är jag nyfiken att läsa de skriftliga remissvaren från olika håll, det är allt (kanske är fler som är intresserade att läsa dem också?).
Manges initiativ att lägga ut alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida är mycket bra tycker jag. Tack och bock för det!
Personligen har jag 100% förtroende för att våra modellflygorganisationer har gjort och kommer att göra vad som står i deras makt för att de kommande föreskrifterna får rimliga konsekvenser för oss modellflygare, organiserade och även oorganiserade så långt det är möjligt.

/Bo


Var hittar man SMFF:s remissvar för de olika datumen?
Alltså slutdatum 13 augusti, 11 september och 1 november?
Har jag missat nåt??

Inte en massa svammel, utan en Länk, tack!


.................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-04 09:42:13
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Ove
Skicka mail
Nu är det ju så att viss information från de informella TS- mötena läckt ut.
- där framkom bl.a att SMFF föreslagit obligatoriskt klubb/förbundstillhörighet för ALL modellflygning. RCFF's representant protesterade kraftfullt mot detta förslag och fick medhåll från TS. Detta förslag faller ju på sin orimlighet då det finns tio gånger så många utövare som INTE är och kan vara anslutna till klubb/förbund.

- de organisationer som "försvarar" modellflyget nere i Europa är FAI- förbund som ju överlever om nya medlemmar tillförs organisationerna. Varför ställde de sig inte upp och krävde en differentiering mellan säker flygning inom synhåll och drönarproblematiken? Det hade ju varit den naturliga reaktionen OM man inte har en baktanke om att en lagstiftning skulle gynna organisationerna.

- Det finns en tydlig lagstiftning om att myndigheter inte får särbehandla grupper. I RC-flygets fall är det att man vill lagstifta om en markant skillnad mellan organiserade och oorganiserade RC-flygare. Inom flygsporten finns det mig veterligen inget krav på att privatflygare, segelflygare, skärmflygare, fallskärmshoppare, flygbolag, kommersiella piloter etc. ska tillhöra en klubb eller förbund för att få utöva sin hobby/yrke! Varför har inte detta argument förts fram nere i Europa?

- Avsaknaden av mötesprotokoll vittnar tyvärr endast om att myndigheten inte lägger speciellt stor vikt vid vad som kommer fram vid träffarna. "Vi gör som vi vill ändå"...

- Det finns ingen som helst anledning att reglera modellflyg på säker plats oavsett om det är "organiserad form" eller inte. Modellflyg är utan tvekan den absolut säkraste verksamheten inom flyget. Varför trycker man inte hårdare på det faktum vid mötena?

- Modellflyget hänger bokstavligt talat i luften vad gäller Luftfartsmyndigheterna. Vi ägnar oss åt leksaker och lek enligt myndigheterna. Men plötsligt ska vår verksamhet betraktas som "riktigt" flyg. Då inför myndigheterna en hård och onyanserad reglering av modellflyget helt enkelt för att det inte finns ett erkännande och en sakligt underbyggd värdering av modellflyget inom hela regelverket. Då stiftar man lagar som inte hade fungerat en sekund om det gällde exempelvis att alla kommersiella piloter och flygbolag skulle tillhöra en klubb eller förbund för att få utöva sitt jobb. Antingen är modellflyget ett accepterat luftfartsfenomen eller inte. Det ska inte finnas något mellanting. Ska modellflyg betraktas som luftfartsverksamhet ska det behandlas lika med all annan luftfartsverksamhet. Inte detta mischmasch som är fallet just nu och som ger myndigheterna fria händer att stifta lagar som ligger utanför de lagstadgade ramarna.

2017-11-04 09:50:57
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bem
Skicka mail
Thomas Berggren,
Jag vet ej om någon länk till det du efterfrågar.
/Bo

2017-11-04 15:26:32
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gasman
Skicka mail
 
Citat från: Thomas Berggren
 
Citat från: bem
Roger,
OK, det första utkastet då antar jag är det som avses.
Det var den 12 juni det första utkastet om "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg (TSF 2017-13)" kom ut från Transportstyrelsen som man kunde ge remissvar på senast 13 augusti.
Nästa utkast nr 2 kom ut den 22 augusti och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 11 sept.
Sista utkast nr 3 kom ut den 5 oktober och tiden för att lämna remissvar på det gick ut den 1 nov.
Utkasten och datumen hittar man ganska enkelt på Transportstyrelsens hemsida.
Själv är jag nyfiken att läsa de skriftliga remissvaren från olika håll, det är allt (kanske är fler som är intresserade att läsa dem också?).
Manges initiativ att lägga ut alla remissvar på Strängnäs Modellflygares hemsida är mycket bra tycker jag. Tack och bock för det!
Personligen har jag 100% förtroende för att våra modellflygorganisationer har gjort och kommer att göra vad som står i deras makt för att de kommande föreskrifterna får rimliga konsekvenser för oss modellflygare, organiserade och även oorganiserade så långt det är möjligt.

/Bo


Var hittar man SMFF:s remissvar för de olika datumen?
Alltså slutdatum 13 augusti, 11 september och 1 november?
Har jag missat nåt??

Inte en massa svammel, utan en Länk, tack!


Jag fick nu även sista remissrundan (5/10 - 1/11) och har lagt till dessa på vår hemsida som en undermapp till de tidigare remissvaren. Tidigare publicerade remissvar avser både 12/6 - 13/8 respektive 22/8 - 11/9.

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2017-11-05 11:24:45
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
bokis
Skicka mail
Tack Mange för sammanställningen,jag ryser av en del genmälen utifrån min utsiktspunkt..Man får hoppas att det blir något som gör att man kan fortsätta flyga i framtiden..
//BOKIS WWW.RCFLYG.SE

2017-11-05 18:16:11
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Rolle - om det nu lämnats info till det mycket begränsat antal SMFF-medlemmar som besökte Bosön så kanske det inte vore fel att också informera klubbarna via utskick - det borde ju vara relativt lätt idag. Förr kom det månadsutskick ifrån förbundet via vanlig post med nyheter och annan info så det kanske är dags att ta upp detta igen men via e-mail speciellt som utgivningstakten för MfN dessutom minskat. Bara ett litet tips och alldeles gratis dessutom...
Roger


Eller varför inte skapa en SMFF FB sida där man kan delge information till medlemmarna.

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och för lite och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2017-11-05 18:44:27
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Petrik
Eller varför inte skapa en SMFF FB sida där man kan delge information till medlemmarna.  /Petrik

SMFF har en FB-sida https://www.facebook.com/groups/252138728702/
Men man väljer att bara prata med de man känner samt ett löfte om att skriva lite i näste nummer av Modellflygnytt. /P
/P@rik www.ripamfk.com
Flyger mest sånt som ryms i den lilla bilen tillsammans med ett par jyckar.

2017-11-07 13:07:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
hbi
hans@birgander.se
 
Citat från: pgrts
 
Citat från: Petrik
Eller varför inte skapa en SMFF FB sida där man kan delge information till medlemmarna.  /Petrik

SMFF har en FB-sida https://www.facebook.com/groups/252138728702/
Men man väljer att bara prata med de man känner samt ett löfte om att skriva lite i näste nummer av Modellflygnytt. /P


Nej Patrik,
SMFF har ingen FB sida. En grupp är inte alls samma sak, den är till för diskussioner och inlägg där kan ramla långt ner ganska snabbt.
En FB sida är till för ägaren att publicera information, göra reklam etc, mer som en vanlig hemsida.
Men SMFF verkar inte vara intresserad av att sätta upp en, och ska man vara ärlig är väl iofs deras officiella helsida ett bättre ställe att publicera kungörelser.
en FB sida ska nog mer ses som et reklamsida.
SMFF har faktiskt ett instagramkonto, också en trevlig kanal att publicera fin reklam på, tänk om ett antal akriva ledamöter kunde lägga ut lite fina bilder där, från meetings, tävlingar, söndagsflygning. Just nu är den tom tyvärr.
Mvh. Hans
---------
"If flying was the language of man, Soaring would be its poetry..."
---------
Min enkla blogg: http://termikhatt.wordpress.com/
Välkommen till vår FB grupp; RC Segelflyg i Skåne http://www.facebook.com/home.php?sk=group_199879063370395

2017-11-10 16:48:21
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gasman
Skicka mail
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2017-11-10 22:25:10
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: Gasman
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//MangeNä, de har ju förhandlat fram underlaget till remissen.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-11-10 23:34:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
Så du menar alltså att SMFF har mörkat sina åsikter i frågan!
Och DÄR föll det lilla förtroendet jag hade för det s.k. riksförbundet.
Dom går alltså helt och hållet på TS linje och sväljer det med hull & hår.
Svagt.... MYCKET SVAGT!
Om man inte protesterar så blir man lätt överkörd av Myndigheterna..................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-10 23:47:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Thomas Berggren
thomasbergren@hotmail.com
 
Citat från: Gasman
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//MangeBra Mange!
Jag tycker också det är skumt att inte SMFF har lämnat in nåt 'överklagande'  till TS.
Det känns som att du verkar för att 'allmänflyget' i Sverige ska få flyga på samma premisser som vi alltid har gjort!


.................
Jag är en lagom ung man med en lysande framtid bakom mig!

2017-11-11 08:43:23
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Jo, nog kan man tycka att detta agerande av SMFF är lite märkligt. Vi får väl se vad styrelsen skriver om detta i kommande nummer av MFN för det är tydligen hemligt (nästan i alla fall) till dess.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-11 17:23:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: Gasman
 
Citat från: Gasman
Jag tillskrev Transportstyrelsen med en formell begäran om "samtliga inkomna remissvar gällande TSF 2017-13 (Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg)".
Dessa översändes inom två dagar och är samtliga publicerade på Strängnäs Modellflygares hemsida.
Bland dessa finns inte vare sig SMFF:s eller moderförbundet Svenska Flygsportförbundets remissvar med.
Nu kan ju förstås TS ha klantat bort dem i sin hantering så jag ska be dem leta fram dessa.

//Mange
Jag fick svar från registraturen på TS idag. De har inte erhållit några remissvar från vare sig SMFF eller FSF.

//MangeDet kan man tolka på flera sätt.

1) TS har fått remissvar, men vill inte av prestigeskäl medge det.
2) TS har inte fått det, men SMFF/FSF har skickat och det har kommit på avvägar i cyberrymden
3) SMFF/FSF har inte skickat det.

Vilket väljer man att tro på?

Känns som om det är mycket "Fake news" i den här tråden.

2017-11-11 18:48:00
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Airfoil,
Tvivlar inte en sekund på Mange och registraturen hos TS så det är med all säkerhet punkt 3 som gäller i din uppräkning.
Vad syftar du på i denna tråd som "fake news" ? Om det är "mycket" så borde det ju finnas gott om exempel. Visst - Ove är ju en aning färgad av sitt RCFF-förflutna men vad mera ?
Roger
www.mcregor.se

2017-11-11 19:12:06
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Michael
Skicka mail
För fullständighetens skull:

Som kompletterande underlag för arbetet med bestämmelserna genomförde TS inledningsvis vintern 2016/2017 ett par referensgruppsmöten där många olika intressenter var inbjudna att lämna synpunkter. Vid dessa möten deltog bl.a. SMFFF/FSF och RCFF (undertecknad). Synpunkterna beaktades av TS vid utformandet av det första regelförslaget som låg ute på remiss till den 12 augusti.

Det förslag på bestämmelser som nu föreligger på TS hemsida innehåller, i förhållande till det första förslaget, för modellflygets del enbart ändringar som motiveras av inkomna remissvar. Det föreligger inga ändringar om modellflyg som  går att härleda till "förhandlingar".

Vid de tillfällen då RCFF lämnat in remissvar har TS registrator bekräftat inlämnandet med vändande epost. Risken att ett remissvar skulle "försvinna" utan att man vet om det är därför i det närmaste obefintlig. Att en myndighet skulle hemlighålla ett remissvar är helt otänkbart då de är offentliga handlingar.

Det som nu sker är att olika intressenter (exv. SMFF och RCFF) tagit kontakter med TS för att diskutera med TS om hur reglerna praktiskt ska tillämpas. Inte heller här är det fråga om några "förhandlingar" då TS sitter i ensam beslutandeställning. Jag upplever dock att handläggarna på TS är välvilligt inställda och att de gärna för konstruktiva diskussioner med modellflygets intresseorganisationer om praktiska lösningar.

En myndighet får inte ge en intresseorganisation några fördelar framför någon annan. Den slutliga regeltillämpningen ska därför tillämpas LIKA för alla modellflygföreningar, oavsett eventuell förbundstillhörighet. Detta har på ett tidigt stadium deklarerats av TS bl.a. vid ett referensgruppsmöte.

/Michael (RCFF)

2017-11-11 19:39:28
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Stig Johansson
Skicka mail
Michael

Vill bara ge en eloge till dig för ditt klara och sakliga inlägg.

Stig

2017-11-21 19:04:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Heli
Skicka mail

Haha, en del skribenter i den här tråden borde känna sig rätt billiga just nu när klarläggande kommer från Michael.

Påminner om Rolle´s kommentar vid flera tidigare tillfällen "Skit i det här nu - ut, flyg eller bygg något roligt så kommer svar med tiden".

Tomma tunnor skramlar alltid mest!!!

2017-11-22 09:35:49
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Heli - och vad tillförde din kommentar ? Dessutom har du ett anonymt konto och vågar tydligen inte stå för dina ironiska åsikter om andra skribenter.
Men precis som Stig J så ger jag också en eloge till Michael.
Roger
www.mcregor.se

2017-11-30 05:57:02
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
Hittade en intressant artikel om vad som händer i Storbritannien där man jobbar för att polisen ska få utökade  befogenheter att gripa in om man flyger något som väger mer än 250g och att nu tillverkarna av drönare protesterar mot detta. https://www.theguardian.com/technology/2017/nov/27/drone-bill-police-safety-crackdown-uk-civilian-use

Här kommer framöver deras modellflygförbund ha en intressant diskussion med deras lagstiftande departement: https://bmfa.org/News/News-Page/ArticleID/2496/DfT-announces-commitment-to-implement-new-rules-for-drones

Det verkar inte som Sverige kommer gå någon liknande väg i närtid av det man kan läsa på transportstyrelsens sidor.

/ Ingemar

2017-12-02 18:38:24
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
MarcusMiettinen
Skicka mail
Hej i grunden råder föreningsfrihet. Sedan är det en annan sak beträffande organisation i olika förbund man är inte tvungen att vara med men det kan bli problem vid tävlingar som är organiserade inom förbund. Ännu får man väl flyga utanför kontrollzoner. (jfr drönarkartan hos TS)Se i alla fall över försäkringsskyddet. Modellflyg kan i enklaste fall vara väldigt "lekbetonat" lätta modeller som flygs på en äng eller i trädgården. Jag flög lina på en liten gräsplätt i min ungdom eller på en fotbollsplan när ingen spelade fotboll vilket gick mkt bra. Vårt land håller på att bli mera tätbefolkat och så har drönarna kommit som gör att vem som helst kan (försöka) men inte bör flyga var som helst. SMFF har sina intressen men tycks i viss mån ha tappat greppet om söndagsflygarna?
Fär vi be SMFF visa evt remissvar på detta forum please.
hälsningar Marcus Miettinen

2017-12-05 18:47:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
oestling
oestling@telia.com
 
Citat från: Heli

Haha, en del skribenter i den här tråden borde känna sig rätt billiga just nu när klarläggande kommer från Michael.

Påminner om Rolle´s kommentar vid flera tidigare tillfällen "Skit i det här nu - ut, flyg eller bygg något roligt så kommer svar med tiden".

Tomma tunnor skramlar alltid mest!!!


Det verkar som att marknadspriset på skribenter har stigit rejält efter publiceringen av MFN #5... ;-)
.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
/Magnus Östling - FlyingGiants Hard Man - Rockin´& Rollin´
Det går fortare lodrätt!   Riktiga män flyger på "trettifem"

www.oestling.net

2017-12-06 09:44:14
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: oestling

Det verkar som att marknadspriset på skribenter har stigit rejält efter publiceringen av MFN #5... ;-)


Ja - att vara ironisk mot medlemmar och potentiella medlemmar har ju alltid varit ett vinnarkoncept...
F ö finns det fortfarande många frågetecken men det lär väl bara vara att avvakta och se vad resultatet blir. Att det blir sämre och med mera administration ifrån bl a klubbarnas sida än vi haft tidigare är väl det enda som är säkert.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-06 14:51:53
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
..Att det blir sämre och med mera administration ifrån bl a klubbarnas sida än vi haft tidigare är väl det enda som är säkert.
Roger

Nu har du väl inte läst på ordentligt?
Det står på flera ställen att man ska ta fram interaktiva hjälpmedel till MEDLEMMARNA. Nu är det väl så att det är personer som är medlemmar och inte klubbarna - eller har jag totalt fel där?
SMFF är ju duktiga på IT - eller hur?
/P@rik www.ripamfk.com
Flyger mest sånt som ryms i den lilla bilen tillsammans med ett par jyckar.

2017-12-06 15:50:22
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Patrik - antar att du skämtar en aning för visst är personerna medlemmar men det är SMFF-klubbarna som "samlar in" som betalar in avgifterna till förbundet. Ja - frånsett de special-medlemskap som finns. Så SMFF avser med all sannolikhet klubbarna och inte de enskilda medlemmarna. Men jag gissar att det fanns en hel del ironi i ditt inlägg...
Roger
www.mcregor.se

2017-12-06 20:17:56
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Sorry grabbar. Men det är föreningen som är medlem i SMFF, inte personerna.
Sedan är det ett litet fel i grafiken i artikeln. Modellflygklubbarna är direkt anslutna till FSF, inte via SMFF. Men det är en parantes i sammanhanget.

Det viktiga att förstå är att modellflygare är endast med i en(eller flera) Förening, det är föreningarna som är medlemmar i Förbunden.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-06 21:03:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Gee_Bee
Sorry grabbar. Men det är föreningen som är medlem i SMFF, inte personerna...

Hur många medlemmar har då SMFF om det är klubbarna som är medlemmar?
100 medlemmar?
Och den interaktiva utbildningsplattformen som beskrivs att man ska ta fram - är den för klubbarna?
Varför skrivs detta i tidningen som inte går ut till SMFFs medlemmar utan till klubbarnas medlemmar? Man kan ju vara lite frågande hur det står till.
/P@rik www.ripamfk.com
Flyger mest sånt som ryms i den lilla bilen tillsammans med ett par jyckar.

2017-12-06 21:31:47
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Till sist är det nog ändå personerna som är medlemmar även om dom klumpas ihop i klubbar som sen också är registrerade i SMFF. Men i Idrottonline är ju trots allt personerna registrerade.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 11:42:24
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
NEJ, personer är inte medlemmar i SMFF, FSF eller RF. Det är endast föreningar och förbund som är medlemmar.

Ta en funderare, är det medlemmar eller föreningar som har rösträtt på förbundsmötet?
Är medlemsavgiften utställd till föreningen eller till föreningens medlemmar?

Sedan är antalet röster en funktion av föreningens storlek och samma sak med avgiften. Men det är föreningen som juridisk person som är ansluten, inte personerna.

SMFF stadgar 3 § Sammansättning:
Förbundet består av de föreningar som upptagits i SMFF och Svenska Flygsportförbundet (FSF) som medlemmar och som bedriver verksamhet inom ett eller flera av SMFF:s verksamhetsområden. SMFF kan efter styrelsebeslut även godkänna annan förening som medlem.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-07 16:56:23
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Gee_Bee - men lik förbaskat så redovisar man individer som medlemsantal och alla individer skall vara registrerade i Idrott Online - och alla får en SMFF-identitet. Lite småstruligt tycker jag att det är även om detta egentligen mera är en mera akademisk diskussion än nåt som har praktisk betydelse.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 17:26:42
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
Där har vi så klart en paragraf som kan vara väldigt bekväm att använda när man känner för det.
Förbundet behöver inte bry sig alls om vad personer säger eller tycker om de inte representerar klubbens styrelse.
Det är lätt att påstå att man ska komma till förbundsstämman och göra sin röst hörd - och veta att man inte har ett dugg inflytande om man inte är representant för en klubb.

Frågan är då vad Rolle menar i artikeln med en interaktiv utbildningsplattform för medlemmarna. Jag vet vad det betyder i Danmark där varje person har inlogg till sin profil i sitt förbund. Fast någon har ju påstått att just Danmark ligger många år efter Sverige när det gäller modellflyget :-)
/P@rik www.ripamfk.com
Flyger mest sånt som ryms i den lilla bilen tillsammans med ett par jyckar.

2017-12-07 18:09:52
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
oestling
oestling@telia.com
Alla medlemmar i anslutna klubbar har närvaro- och yttranderätt på Förbundsmötet men endast de registrerade ombuden har rösträtt.
.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
/Magnus Östling - FlyingGiants Hard Man - Rockin´& Rollin´
Det går fortare lodrätt!   Riktiga män flyger på "trettifem"

www.oestling.net

2017-12-07 20:04:49
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: oestling
Alla medlemmar i anslutna klubbar har närvaro- och yttranderätt på Förbundsmötet men endast de registrerade ombuden har rösträtt.


Och detta är ett ganska vanligt upplägg för RF-förbund i SMFF-storlek. Blir förbunden större så finns det distriktsförbund som klubbarna har rösträtt till och distrikten har rösträtt på förbundsstämman. Det är som i politiken, en indirekt demokrati.

Men det är förvånansvärt vad få personer det är som förstår detta upplägg, hela diskussionen om tvångsanslutning blir t.ex lite löjlig när man vet att ingen person är medlem i SMFF.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-07 20:04:52
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: oestling
Alla medlemmar i anslutna klubbar har närvaro- och yttranderätt på Förbundsmötet men endast de registrerade ombuden har rösträtt.


Och detta är ett ganska vanligt upplägg för RF-förbund i SMFF-storlek. Blir förbunden större så finns det distriktsförbund som klubbarna har rösträtt till och distrikten har rösträtt på förbundsstämman. Det är som i politiken, en indirekt demokrati.

Men det är förvånansvärt vad få personer det är som förstår detta upplägg, hela diskussionen om tvångsanslutning blir t.ex lite löjlig när man vet att ingen person är medlem i SMFF.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-07 20:29:12
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Gee_Bee - fast ditt resonemang är ju också teoretiskt och inte det man uppfattar som modellflygare ansluten till SMFF - om än via sin klubb. Förstår inte riktigt varför tråden tog denna inriktning...
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 20:57:58
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
..Förstår inte riktigt varför tråden tog denna inriktning...
Roger

Kan det vara så att den förklaring i Modellflygnytt som vi väntat på så länge inte var precis så glasklar som den var tänkt?
Det är ju så i politiken - eller hur?
/P@rik www.ripamfk.com
Flyger mest sånt som ryms i den lilla bilen tillsammans med ett par jyckar.

2017-12-07 21:31:25
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
 
Citat från: oestling

Det verkar som att marknadspriset på skribenter har stigit rejält efter publiceringen av MFN #5... ;-)


Ja - att vara ironisk mot medlemmar och potentiella medlemmar har ju alltid varit ett vinnarkoncept...
F ö finns det fortfarande många frågetecken men det lär väl bara vara att avvakta och se vad resultatet blir. Att det blir sämre och med mera administration ifrån bl a klubbarnas sida än vi haft tidigare är väl det enda som är säkert.
Roger

Under alla dessa år så är du förmodligen den som har gnällt mest om allt och inget..
Ha,ha kunde inte i kväll knipa igen...

Lasse P

2017-12-07 21:35:58
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Patrik - lite så är det nog men det är väl så att inte ens SMFF vet så mycket mera får man hoppas - annars borde dom rimligen berättat det.
Det jag främst saknade var info om den beryktade 7 kg gränsen som inte är nåt problem för mig och antagligen inte heller för dig men det finns ju andra i ens bekantskapskrets som har större kärror. Sen kommer väl info om hur vi skall få våra fält godkända och är det nåt som går fort så är det tiden och alla fält måste ju vara godkända till 1/7 -18 så det bör nog hända nåt tämligen snart.
Roger

www.mcregor.se

2017-12-07 21:37:43
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
Du gnällde redan på tiden när det gällde säkerheten för jetflyg på Skaladagarna .
Jag hoppas verkligen att även "du" inser att det finns större problem än det 2017...

/Lasse Palm
*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-07 21:59:17 ***

2017-12-07 21:38:38
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm
Under alla dessa år så är du förmodligen den som har gnällt mest om allt och inget..
Ha,ha kunde inte i kväll knipa igen...
Lasse P

Kunde inte låta bli att citera dig Lasse för imorrn är väl inlägget säkert bortplockat av dig i vanlig ordning, ha ha !
Roger
Edit:
Behövde tydligen inte ens vänta till imorrn, ha ha !
www.mcregor.se

2017-12-07 21:39:55
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com
Förstår faktiskt inte smack.
Inte någonting i organisationen har ändrats så länge jag varit med i styrelsen.
Vad gäller medlemskap så är det som gee-bee skriver. Om jag inte är helt ute och cyklar så har INTE distrikten rösträtt på Flygsportförbundets årsmöte, i den mån de finns. Detta ändrades för några år sen. Tror jag.
Medlemmarna är med i klubben. Klubben har valt att ansluta sig till SMFF. Klubben registrerar sina medlemmar i ett datasytem som tillhandahålls av SMFF men ägs av riksidrottsförbundet.
Så vad är problemet? Så här har det varit hur länge som helst.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2017-12-07 21:46:37
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Rolle - jag ser det inte som nåt problem ö h t men faktum kvarstår att Klubben är registrerad hos SMFF och betalar avgifter för de som är anmälda som medlemmar i SMFF så på nåt sätt känns det som att man även som individ är med i SMFF. Även SMFF redovisar ju hur många individer som är medlemmar i SMFF så nån koppling finns ju helt klart - annars borde man rimligen bara räkna antalet klubbar. Även om det rent formellt är själva klubben. Nåja - inget problem som jag grottar ner mig i på nåt sätt. Vi har nog viktigare saker för oss framöver.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 21:46:54
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
 
Citat från: Lasse Palm
Under alla dessa år så är du förmodligen den som har gnällt mest om allt och inget..
Ha,ha kunde inte i kväll knipa igen...
Lasse P

Kunde inte låta bli att citera dig Lasse för imorrn är väl inlägget säkert bortplockat av dig i vanlig ordning, ha ha !
Roger
Edit:
Behövde tydligen inte ens vänta till imnorrn, ha ha !


Absolut inte!
När det gäller "dig" behöver du absolut inte vara orolig..

Mvh
Lasse Palm

2017-12-07 21:57:32
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
Att jag plockar bort inlägg är att jag har insett att de betyder nada för de flesta..
Men, faktum är att dina negativa inlägg om allt och alla verkar aldrig ta slut.. ;-)
Att du bara orkar!
Har insett att du förmodligen är miljonär i "tid" = pensionär..

/Lasse P

2017-12-07 22:04:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm

Att jag plockar bort inlägg är att jag har insett att de betyder nada för de flesta..
Men, faktum är att dina negativa inlägg om allt och alla verkar aldrig ta slut.. ;-)
Att du bara orkar!
Har insett att du förmodligen är miljonär i "tid" = pensionär..
/Lasse P

Du verkar väldigt långsint Lasse Palm - bara för att jag i en diskussion för väldigt länge sen kritiserade säkerhetstänket på "ditt" meeting, som jag f ö gillade skarpt, så ligger det tydligen som en tagg hos dig för evig tid.
Sen har jag svårt att se att jag ständigt skriver "negativt om allt och alla". Vad skall man då kalla dina inlägg ikväll ?
F ö har jag nog skrivit avsevärt mycket mera hjälp och råd till andra här än vad du presterat under åren. Så jag känner mig rätt lugn trots allt.
Ja - jag är numera pensionär men jobbar kanske mera än nånsin lokalt för min klubb.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 22:18:03
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
Yes!
Du har rätt..
Jag är långsint.
Och personligen tycker jag du fortfarande är en riktig gnällspik.
/Lasse P

2017-12-07 22:24:44
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm
Yes!
Du har rätt..
Jag är långsint.
Och personligen tycker jag du fortfarande är en riktig gnällspik.
/Lasse P


Det är OK Lasse - alla kan inte älska alla...
Roger
www.mcregor.se

2017-12-07 22:41:08
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Rolle
Rollerex@hotmail.com
 
Citat från: McRegor
Patrik - lite så är det nog men det är väl så att inte ens SMFF vet så mycket mera får man hoppas - annars borde dom rimligen berättat det.
Det jag främst saknade var info om den beryktade 7 kg gränsen som inte är nåt problem för mig och antagligen inte heller för dig men det finns ju andra i ens bekantskapskrets som har större kärror. Sen kommer väl info om hur vi skall få våra fält godkända och är det nåt som går fort så är det tiden och alla fält måste ju vara godkända till 1/7 -18 så det bör nog hända nåt tämligen snart.
RogerUrsäkta Roger jag vill inte låta kartig eller nosig men har du läst modellflygnytt?
SMFF kommer att ansöka om delegation hos TS att få reglera modellflyget för sina anslutna klubbar och klubbarnas medlemmar. Att söka delegation hos TS följer artikel 14 i EASA-lagstiftningen. Vill man inte vara med i SMFF går det alldeles utmärkt att som klubb söka delegation hos TS, och därmed ta hela den byråkratiska processen och kostnaden själv. Vill man inte tillhöra SMFF och inte heller söka delegation för sin klubb hos TS så gäller artikel 12 och 15. Det är i den ena av de två artiklarna du hittar kravet om max 7 kg och 90 km/t. Vi har inte engagerat oss så mycket i de artiklarna då de inte motsvarar vår eller EMFUs verksamhet. Därför jobbar vi på enligt artikel 14.
Ansökan om delegation är ännu inte inskickad så därför kan vi inte redogöra för vilka regler som kommer gälla. Men jag LOVAR!
Vi kommer inte jobba för en viktbegränsningar på 25 kg
Vi kommer jobba för en lösning på höjdproblematiken 120m i G-luft
Vi kommer med stor sannolikhet att behöva ta fram någon form av interaktiv utbildning för att kunna visa att medlemmarna i anslutna klubbar har en viss nivå av kunskap.

Rolle
Det är skillnad på olika !!

2017-12-07 22:47:01
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
 
Citat från: Lasse Palm
Yes!
Du har rätt..
Jag är långsint.
Och personligen tycker jag du fortfarande är en riktig gnällspik.
/Lasse P


Det är OK Lasse - alla kan inte älska alla...
Roger

Visst, så är det!
Men "du" om någon vet att att "jag" varnade på den tiden för allt vad UAS/drönare skulle kunna inskränka på ditt och mitt "modellflyg" i dagsläget.


*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-07 23:02:20 ***
*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-07 23:10:45 ***
*** Redigerat av Lasse Palm klockan 2017-12-08 05:13:51 ***

2017-12-07 23:54:01
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Jodå Lasse - och där är vi nog relativt överens.
Det första jag blev orolig för var alla som för några år sen började långdistans-flyga via FPV men det är nog inte riktigt lika aktuellt/kul längre. Jag blev rätt hårt åtgången av vissa när jag uttryckte mitt ogillande över långdistans-FPV - och det var verkligen lång distans för många och inte typ 500--1000 meters avstånd. Men det stora problemet har väl blivit alla "Phantom-flygare" som i många fall inte har en aning om var man får flyga och inte ens behöver lära sig flyga för att få upp farkosterna i luften och få den att flyga omkring.
Lite olyckligt att det konventionella modellflyget grupperats ihop med dessa farkoster men nu är det väl antagligen inget att göra åt detta.
Roger

www.mcregor.se

2017-12-08 09:30:10
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Lasse Palm
Skicka mail

Annonsör
 
Citat från: McRegor
Lite olyckligt att det konventionella modellflyget grupperats ihop med dessa farkoster men nu är det väl antagligen inget att göra åt detta.
Roger


Att det krånglar till det för oss jetflygare som flyger högre än 120 meter inser de flesta.
Men vi får nog försöka leva med det och hoppas att vårt förbund jobbar för ett så fritt modellflyg det bara går.

/Lasse P 


2017-12-08 16:28:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
jaka
Skicka mail
Hej!
Och alla modellflygklubbar som ligger innanför kontrollzon??? Vad händer med dem? T.ex Väsby Modellflygare, vallentuna MFk, stockholms radioflygklubb osv.

2017-12-08 18:16:17
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Rolle - jodå, jag hade läst artiklarna men just beträffande de lite tyngre kärrorna såg jag ingen info eller så missade jag det.
Hoppas att ni når fram med de mål ni har i de fortsatta förhandlingarna.
Hälsningar
Roger
www.mcregor.se

2017-12-08 19:34:19
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: Lasse Palm
 
Citat från: McRegor
Lite olyckligt att det konventionella modellflyget grupperats ihop med dessa farkoster men nu är det väl antagligen inget att göra åt detta.
Roger


Att det krånglar till det för oss jetflygare som flyger högre än 120 meter inser de flesta.
Men vi får nog försöka leva med det och hoppas att vårt förbund jobbar för ett så fritt modellflyg det bara går.

/Lasse P 


http://www.vt.se/nyheter/vastervik/bakslag-for-dronare-vid-flygplatsen-om4920150.aspx.
Ja krångligt verkar det vara även för kommuner. Så att det tar tid förvånar inte. Och mina funderingar på att någon gång börja med riktigt jetflyg får anstå tills vi vet hur det blir. Nog svårt att hålla sig under 120 meter med det jag har om det skulle gå så illa.
/ Ingemar

2017-12-09 13:47:50
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
 
Citat från: jaka
Hej!
Och alla modellflygklubbar som ligger innanför kontrollzon??? Vad händer med dem? T.ex Väsby Modellflygare, vallentuna MFk, stockholms radioflygklubb osv.


Vårt fält ligger inom Örebro flygplats kontrollzon och vi räknar med att vårt avtal med trafikledningen sedan flera år gäller även i fortsättningen. Avtalet i korthet säger att vi inför varje flygpass ska kontakta örebrotornet som beviljar flygtillstånd och och aktiverar "Sektor Ikaros" till 150m alternativt 300m över marken. Under flygpasset ska vi ha passning på ett särskilt mobilnummer och sedan meddela när passet avslutats.

/Leif

2017-12-09 20:00:15
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
McRegor
Skicka mail
Samma här - vi har också skriftligt avtal med trafikledningen hos Hässlö (Västerås-Stockholm) och det räknar vi med skall gälla även fortsättningsvis. Vi behöver dock inte ringa och aktivera vår sektor så vi har det rätt enkelt om vi håller oss under 120 m maxhöjd.
Roger
www.mcregor.se

2017-12-10 14:27:20
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
jaka
Skicka mail
Hej!
vad innebär"avtal med trafikledningen"??

2017-12-10 15:43:17
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
Gee_Bee
Skicka mail
Ett kort inlägg om luftrum och trafikledning.

En trafikledare kan endast klarera luftfarkoster i ett kontrollerat luftrum. I grova drag så är kontrollzoner ned till backen, C-luft börjar på lägst 1200fot men kan ha undersidor som är på högre höjder.

Detta gör att en flygledare kan endast ge tillstånd till modellflygning över 120m om man ligger innanför en kontrollzon. Ligger man utanför en kontrollzon så är det G-luft(fri luft). Har man kontrolllerad luft över huvudet men som inte går tillmark så kan inte flygledare klarera ett modellflygplan i den luften, zet är utanför dennes ansvar och befogenheter.

Så för att flyga över 120m så måste modellfältet ligga i en kontrollzon och klarering skall ges av aktuell flygtrafikledare.

Rolle nämner i MFN begreppet flygsportsektor, detta finns inte definierat i AIP men lokala avtal kan ge flygare tillstånd att flyga i området utan enskilda klareringar. Kruxet är att några sådanna inte finns för modellflygare utanför kontrollzoner eftersom en lokal flygledare inte "äger" luten ned till mark i övrigt luftrum, nya modellflygsektorer måste upprättas av Sweden CTR och publiseras i AIP eller som ett Notam för att vara gällande.
Denna väg är förmodeligen den möjliga vi modellflygare har, men det kräver en hel del jobb för att få till det. Fram tills dess så är det max 120m som gäller.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2017-12-10 15:53:46
RE: Tillstånd för modellflygklubbar ???    
pernstig
Skicka mail
Avtalet upprättas skriftligt innan man får flyga inom kontrollzonen och reglerar i detalj vad som gäller för modellflyget till exempel hur kommunikationen mellan tornet och modellflygansvarig ska ske och tillåtet flygområde i höjd och sida. Jag förmodar att avtalen kan se lite olika ut beroende på lokala förhållanden. Kan tillägga att övrig luftfart fortfarande är tillåten inom modellflygsektorn så man ska alltså se och synas på samma sätt som i okontrollerad luft. Skillnaden ligger i att övrig trafik informeras om att modellflygsektorn är aktiv.
/Leif