Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / A4 delta nostalgibygge! Mer info tack!
2016-11-30 16:26:05
A4 delta nostalgibygge! Mer info tack!    
Martin 0725
Skicka mail
Hallå på er:!
Jag kör ett riktigt nostalgibygge, det blir efter ritning och med lösvirke denna gång, precis som förr. Modellen heter A4 och är ritad av Bosse Gårdstad i slutet av 70 talet. Ska bli riktigt kul å bygga en klassiker.
Tänkte kolla om ni har några erfarenheter av kärran? Har byggt uppföljaren (SF-121) men vill åt det äldre utseendet. För det var bättre förr:)
Sen är jag nyfiken på vilka motorer ni har använt eller rekommenderar, jag vill testa å bygga superlätt å köra med min GP-25 tvåtaktare, tror ni det blir för mesigt? Har en 35:a och en 46:a men vill hålla vikten nere.
Så, skriv av er för jag är väldigt nyfiken!
Mvh Martin

2016-11-30 20:06:31
RE: A4 delta nostalgibygge! Mer info tack!    
Michael
Skicka mail
Jag har en gång i tiden haft en A4. Den mesta informationen är tyvärr förlorad då loggboken för den tidsperioden försvann vid den senaste flytten. Det jag minns är att min motor var en OS 32F, en lätt men stark motor. Flygplanet var känsligt på skeven och mycket mindre känsligt på höjdrodret. Den tappade snabbt fart i svängarna om man inte gasade på. Upplevelsen var att den "surfade" fram på vingen som var en enkel flakvinge med platt profil. I övrigt var det ett ganska okritiskt plan att flyga.

Din GP25-motor kommer säkert att fungera bra då den är minst lika stark som de .20-.25-motorer som oftast användes på den tiden det begav sig. Med användning av dagens lätta servon och elektronisk elevon-mixer spar du ganska säkert in ett drygt ett hekto i vikt och det är värdefullt i detta fall.

2016-11-30 22:14:54
RE: A4 delta nostalgibygge! Mer info tack!    
Björta
bjorta@tele2.se
Sett den flyga,kompisen hade en på 80 talet,minns den som ovan skrev att den var känslig på skeven,men flög annars fint,impad att den siluetten mot mot himmlen blev så realistisk,han var inget proffs på att flyga,men ner kom den hel.
         "Vill du vara med där det händer? lägg dig i en termik blåsa"                                                                                                                                                                        

2016-12-01 13:32:59
RE: A4 delta nostalgibygge! Mer info tack!    
StaffanA
Skicka mail


A4 på Bosse Gårdstads sida


2016-12-09 12:51:10
RE: A4 delta nostalgibygge! Mer info tack!    
Olle_W
Skicka mail
Jo jag har haft två stycken i slutet 70/början 80. Den första tog jag alla måtten x 0.8 och körde med en 1,5 cc motor. Handstart. Vill minnas det som om den gick ganska bra. snabb som .. men den funkade bra. Den andra förstorade jag upp med 1.2 vill jag minnas och körde med en 40-motor. Den gick också bra, men jag tyckte nog att den mindre var lite trevligare i all sin enkelhet.
Den stora sparkade jag igång igen i samband med mitt återfall. Den flög då också men så mycket mer blev det inte.

2016-12-23 20:37:25
RE: A4 delta nostalgibygge! Mer info tack!    
tragi702
patrikgustavsson@home.se
Körde oxo A4 i böjan av 80 talet.hade en super tigre vill minnas 28-34 nånting.fanns rikligt med drag!.hoppas du kör med den släden som skevservot satt på.monterade min så att servot(std futaba)satt i bakkant av tyngdpunkten. Vid höjdroderinput så flyttades tp något framåt vilket gjorde att den kunde "hasa" med stjärten som en stor deltamaskin gör..
Byggde min i nåt skyltmaterial som bestod i typ 5mm depron eller liknande som var klätt med styv papp på båda sidor.balsalist som kantlist,lätt/styvt o enkelt o måla.
Flög den så mycket att kretskortet i höjdservot gick av o den gjorde en siista stoor loop som slutade 45grader ner i marken.. Gillade den verkligen. Har flugit många maskiner av gårdstad A4,SF121(pappvarianten)sk78,josefin,bingo,kompis1o3 o nåra till.många må ha åsikter om kassa/konstiga konstruktionslösningar han valde.. Men Oj så välflygande de var...

Glöm inte o fota o filma projektet.. Vore kul o se o minnas hur det såg ut. :))

//Patrik