Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Bogserkrok, var sätter man den?
2016-09-03 10:56:57
Bogserkrok, var sätter man den?    
airfoil
Skicka mail
Jag idén att köra lite segelmodellbogsering när jag vaknade, vi höll på lite med sån't för ett antal år sedan i vår klubb.

Man kan ju sätta bogserlinan i aktern på motormodellen, eller så kan man sätta den på kroppens översida precis bakom vingen. Det är de två varianter jag sett.

Vilket är bäst? Och hur lång lina brukar man ha?

Jag tänker mej att segelmodellen är Blue Phoenix och liknande - alltså 2-2,5 m spännvidd och uppemot 1000-1100 gram flygvikt.

Se'n är det ju en fråga om motormodellen, jag tror att det ska vara en relativt långsam modell med en vikt på kanske 1,5-2 kg...

Nå'n som regelbundet sysslar med detta?

2016-09-03 12:33:41
RE: Bogserkrok, var sätter man den?    
Gee_Bee
Skicka mail
Hallå

Enkel tumregel, bogseraren skall väga mera än segelmodellen.
Flygfarten skall givetvis vara lämplig fart för segelmodellen. Tänk dock på att det är fart vid stig som är intressant. För en BP så fungerar en vanlig 40-60 trainer eller liknande utmärkt. En MPX FunCub fungerar till lätta 2m seglare, en FunCub XL drar nog upp lätta 3m seglare utan problem.

Sitter bogserkoplingen längt bak finns en risk att segelkärran drar och styr bogserkärran. Bättre är att sätta kopplingen på ovansidan precis bakom vingen. Se dock upp med så att linan inte traslar in sig i roderspaleter etc, ett trick för att undvika detta är att trä en bränsleslang över bogserlinan som är längre är kroppen.

Vi körde lite bogsering i Arboga för nåpgra år sedan, det är skitkul!
Jag har precis byggt klart en kärra som jag gärna bogserar, den väger 2kg så en 60 trainer eller större behövs nog.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2016-09-04 11:38:52
RE: Bogserkrok, var sätter man den?    
airfoil
Skicka mail
Tjena,
Du tänker ungefär som jag. Klart det är skalenligt att sätta kroken i baken på modellen och sedan flyga lågt över banan, släppa linan och sedan landa för att dra upp nästa.... men säkerhet och annat har sina krav.

Bra tips det där med bränsleslang.

2016-09-05 11:19:47
RE: Bogserkrok, var sätter man den?    
ThomasW
Skicka mail
Linlängden för dom flesta storlekar brukar ligga runt 25 meter, absolut inte under 20 meter för den storlek du tänker dig. Biltemas vanliga stumma (ca: 2 mm.) persiennlina funkar bra med en karbinhake i aluminium där seglaren skall kopplas på. I seglaren fästs en loop i en klenare dimension för enkel ikoppling i linan.
Ska man ha bogserkopplingen där bak bör bägge vara rejält rutinerade flygare med tidigare bogsererfarenhet. Anledning till att de allra flesta som bogserar med modeller har kopplingen ungefär vid vingens bakkant är att seglaren oftast stiger snabbare och ligger högre än motorplanet. Vid starten ska man se till att linan ligger på stabben och inte under, för då kan det gå riktigt illa redan vid starten.
Farten i bogseringen reglerar man enklast genom att bogsermaskinen håller lämplig stigvinkel. Går det för fort för seglaren så är det enklaste att bogseraren stiger desto mera så att farten går ner.
Knappen för kopplingen ska vara en brytare som inte fjädrar tillbaka, utan en som du slår om och sedan kan glömma. Vi har varit med om att linan inte släppt från en seglare en gång där sådan brytare användes med ett kraftigt ryck som kunde slutat illa för bägge planen.
Tänk på att hålla fingret på kopplingsknappen vid hela bogseringen och att det är bogserpiloten som bestämmer om man ska koppla ur tidigare än man själv önskar. Stå bredvid varandra under bogseringen så att ni kan kommunisera.
Ett till tips när det gäller själva bogseringsmomentet är att endast titta på sitt eget plan, annars sticker det väldigt lätt iväg åt något håll.

Lycka till, för det är skitkul att hålla på med segelbogsering. :-)

/ThomasW