Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Hej då Macken!
2015-07-25 17:18:21
Hej då Macken!    
sommrsol
Skicka mail
Har kört Mac sedan 1986. Utan minsta problem mer än med mig själv.
Skulle avsluta en  bok på runt 300 sidor & CMYKa & 300dpia alla nära 1000 bilder,
Stängde för en paus. Kopierade in på tre hårddiskar. Så tillbaks för vidare jobb.
MEN. Då jag skulle öppna kom meddelande antingen "kan inte öppna saknar vamp lib" eller
"kan inte öppna hittar inte okänt" – så här såg det ut.
Bakgrund: Gammal hederlig PageMaker (bättre än InDesign) samt liten MacMini.
Hur återställa? Jag vet, att det finns experter här, därför serverar jag från till dem
och hoppas på "purex" för snabb öppning igen!
Dingwallius


2015-07-26 08:03:48
RE: Hej då Macken!    
Freddan_6
Skicka mail
OS X • 10.4.11 har ett filsystem som inte av sig själv raderar filer*, du har nog råkat ut för en sektor som har gått sönder. Det finns två alternativ
1) byt disk och installera om
2) du kan hoppas din disk forfarande håller och försöka installera om pagemaker.

Jag skulle med tanke på datorns ålder snabbprova alt 2) och ifall det misslyckas gå på alternativ 1).

Vill du reparera=byta disk själv finns en guide på ifixit. Annars kan de flesta datorfixarbutiker göra det på under en halvtimme; max rimligt pris 400 kr.
Den nya disken ska vara 2,5" SATA (3GByte/s) t.ex. en sån prisjakt. Jag skulle köpt från en butik med bra returpolicy och 1000-tals recensioner med bra betyg, typ dustin eller komplett även om det kan kosta en hundring extra. Jag skulle även köpt 1TByte SSHD t.ex. Seagate Laptop SSHD ST1000LM014 64MB 1TB hybrid då den är snabbare än en vanlig hårddisk.
mvh //Fredrik

* till skillnad från Windows där det här med att förlora filer händer i tid och otid, då Microsoft inte riktigt klarade av att implementera loggat filsystem.
*** Redigerat av Freddan_6 klockan 2015-07-26 08:23:29 ***

2015-07-26 14:06:40
RE: Hej då Macken!    
marta
Skicka mail
Låt disken vila tills det är dags att göra räddningsförsöket. All användning förbrukar värdefull återstående drifttid och åstadkommer även förvärrade logiska skador på det trasiga filsystemet.

Ominstallation eller automatiska räddningsprogram skall Du låta bli. Sådana desperata åtgärder är rena katastrofen för ett skadat filsystem. Iver är en av dataräddningens värsta fiender.

Är det verkligt värdefull data, ta ut hårddisken och skicka in till http://www.ahlbergdata.se eller http://www.ibas.se . Det kommer att kosta ett antal tusingar, men chasen är stor att få ut det mesta. Åtminstone Ahlberg gör en kostnadsfri (Du betalar givetvis frakt i båda riktningarna) undersökning och ger Dig ett fast pris på att återställa data.

Är det inte lika viktigt så går det att göra en image med t.ex. gnu ddrescue . Detta program läser enbart och har algoritmer för att oftast maximera återvunnen data. Proceduren måste givetvis göras på en annan dator och av en person vet vad hen gör, annars är katastrofen snabbt ett faktum.

Därefter kan denna image (kopia av den) användas för att extrahera så mycket av filerna som möjligt. Så länge det är en kopia av image som används är det fritt fram att prova med allt man kan tänka sig. photorec är en bra startpunkt utan kostnad. Hanterar det mesta trots namnet. Får det kosta är rstudio ett bra alternativ. Finns en fri demo som kan visa vad som går att extrahera innan köp.
*** Redigerat av marta klockan 2015-07-26 14:25:11 ***
*** Redigerat av marta klockan 2015-07-26 14:33:33 ***

2015-08-12 11:08:43
RE: Hej då Macken!    
morgan99
Skicka mail
Halloj
Ang det tekniska har jag mindre aning. Men i övrigt ett par andra tips.

Nuförtiden behöver man inte ratta till bilderna var och en för sig med rätt färgkurva/ICC-profil och ställa om till cmyk. Det gör du med en knappryckning när du skjuter ut den högupplösta pdf:en.

Välj rätt färgkurva enl. skärmdumpen - det jag sitter och gör just nu - nedan . Då CMYKas alla bilder, eller rättare sagt hela pdf:en får den kurva som stämmer överens med tryckeriet. Det skulle ta alldeles för lång tid att ställa bilderna rätt, en och en.

Är det 133 lpi (linjeraster i vanligt magasin) vid tryck så behöver heller inte bilderna vara 300dpi - 266 räcker ofta.

När man sitter med Indesign hela dagarna och tidigare Quark - en nyfiken fråga; hur kommer det sig att du föredrar Pagemaker?... ;o)

Lycka till! Och hojta till om du har fler funderingar. På förekommen anledning så slänger jag in en brasklapp om att gamla nummer av Modellflygnytt är ca 266 ggr bättre än nu... ;o)


*** Redigerat av morgan99 klockan 2015-08-12 11:37:55 ***
*** Redigerat av morgan99 klockan 2015-08-12 11:38:40 ***

2015-08-12 16:56:25
RE: Hej då Macken!    
pgrts
Skicka mail
Har linjerastreringen något att göra med hur mycket bättre tidningen var förr?
133/266 - så där på ett ungefär......
Flyg lågt nära och sakta

2015-08-12 17:21:59
RE: Hej då Macken!    
morgan99
Skicka mail
133 lpi linjer kräver en bild med 266 dpi. Man sejfar oftast med 300 för att göra det enkelt. Att jag skrev att tidningen var 266 ggr förr - på Den gambles tid - var bara att jag menade att den var många ggr  bättre tidigare...

2015-08-14 15:37:17
RE: Hej då Macken!    
sommrsol
Skicka mail
Ja Du Morgan och övriga. Skälet till att jag sliter med PageMaker är att den"räcker" för mig. Jagbörjade med en Mac Plus runt 80-talet med PageMaker. Då kostade en dator med program och en skrivare runt 110.000:-. Den skaffade jag då jag gick över från att vara anställd till att jag startade egen ruljans. Då InDesign kom köpte jag programmet, gick kurs (ensam macare bland idel PCC_tjejer!). Medborgarskolans kurs kostade skjortan och siktade på "gör Dina egna utskick och sammanställningar och reklamblad". AV fösta kvällens tre timmar gick jag hem efter 20 minuter. och kom aldrig mer tillbaks. Men nu närmar sig krisen som enföljd av min envishet.
Det är bara gamla maskiner som idag kan köras med PM. Jag har köpt tre MacMini och nästan på direkten pajade en. Men hårddiskens innehåll kunde räddas. Där fanns en 300-siders present/fotobok, som skulle fram till hösten. Som tur var, lagrad på tre sidodiskar (man har väl lärt sig!) Och snart får jag väl krypa till korset och dra igång min InDesign, som nu oanvänd är lite för gammal för de allra nyaste Macarna. Men är man en god bit över 80,så är man försiktig att investera trots att priserna nu är vettiga jämfört med 80-talets. Men v ifår si. InDesign hade inte samma grafiska karaktär som PM, så jag hade svårt att acceptera en del lattjo fackutttryck, som inte förekommit tidigare – det var nog ingen grafisk snubbe, som textat tablåerna?
Det var det! Tack för vänliga ord om Mfn på den tiden. Jag håller med, men bör ligga lågt trots allt. Det måste ligga en brinnande själ bakom ett dylikt projekt annars blir det ingen  karaktär på produkten. gäller allt för resten! Ha det bra! Den Gamble Redaktören/dingwallius

2015-08-15 23:21:08
RE: Hej då Macken!    
huvmannen
wcarraft@gmail.com
Pengar är inge å spara på gör inge nytta där dom ligger på hög
________________________________________________________________________________

Håll det enkelt ju mer prylar ni kör med ju mer fel kan det bli.