Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Dröm eller mardröm
2015-06-17 07:51:03
Dröm eller mardröm    
edvkal
Skicka mail
Det beror på vem man frågar:

http://www.di.se/artiklar/2015/6/17/fler-drommer-om-dronare/

En egen drönare att flyga runt med — det verkar en hel del svenskar drömma om.

Nu gäller det att vi organiserade modellflygare är vakna så att det här inte blir en mardröm för oss.

Edvard

2015-06-17 07:58:33
RE: Dröm eller mardröm    
reparatörn
Skicka mail
Edvard,

Nu är goda råd dyra. Jag håller med om att något måste göras, men vad? Något som skulle kunna fungera vore gratis utdelning av långskjutande hagelbössor till alla som ogillar dessa drönare, men några mera realistiska förslag kommer jag inte på. Däremot är jag säker på att "det kommer att hända grejer" (otrevliga sådana) när den första allvarliga drönarolyckan inträffar.....för olyckor blir det.

Douglas

"Han är galen Lew. Han bygger leksaksflygplan". Kapten Frank Towns (Jimmy Stewart) i den första filmen "Flight of the Phoenix".

2015-06-17 10:05:39
RE: Dröm eller mardröm    
edvkal
Skicka mail
Hej!

En sak som vi kanske kan göra är att aktivt ställa våra flygfält och kunskap till potensiella drönarpiloters förfogande. Lägga upp hemsidan, dronare.se med information om regler, risker och kontaktuppgifter till modellflygklubbar. Kontakta de som säljer utrustningen i Sverige och informera. Vi gör vad vi kan sen kanske inte det räcker. 

Modellflyget har levt under principen "frihet under ansvar". Jag tycker att vi som kollektiv tagit det ansvaret. Risken är att drönarverksamheten förstör det upplägget som tjänat alla inblandade väl under så lång tid.

Regler kostar att ta fram och underhålla. Övervakning av att reglerna följs kostar ännu mer om den ska vara effektiva. Ökade "stämpelkostnader" gör inte modellflyget mer attraktivt. Personligen vill jag fortsätta med principen "frihet under ansvar". Personligen kommer jag att följa de regler som tvingas på oss samtidigt som jag övertygad om att regleringar inte kommer att hjälpa.
Det blir som med tunga raciga sporthojar. En del som äger och framför dem gör det oreggat, utan körkort, oförsäkrat och kör som dårar. Kommer farbror blå så kör de ifrån dem och polisen väljer förståndigt nog att inte jaga dem. Orsaken är sporthojarna är så dyra att försäkra att många väljer fel väg. Att ta MC-kort är heller inte direkt gratis.   

Edvard


2015-06-17 12:14:58
RE: Dröm eller mardröm    
airfoil
Skicka mail
Vi som klubbanslutna modellflygare kan inte göra ett dugg åt den där utvecklingen.
Tids nog kommer ägare/piloter till de här tingestarna underfund med att det finns ett modellflygfält i närheten. Då åker dom dit och flyger. Så långt är allt gott och väl.
Men när vi upplyser om att vi vill ha 400 Kr per år i medlemsavgift så drar dom någon annanstans.

2015-06-17 12:40:51
RE: Dröm eller mardröm    
pjaett
Skicka mail
 
Citat från: edvkal
Orsaken är sporthojarna är så dyra att försäkra att många väljer fel väg. Att ta MC-kort är heller inte direkt gratis.   Kör själv sporttouringhoj med betoning på touring( 3000kr/helår halvf.) och är inne på din linje att drogpåverkade i bil/mc utsätter omgivningen för fara med sin ohämmade framfart. Har inte sett någon olycka irl än..men läser  i tidningarna om mc-olyckor varje dag. Registrerade drönare, finns det?
/p