Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Humbrol färg
2015-01-26 21:02:59
Humbrol färg    
cubflyer
Skicka mail
Klarar humbrols blanka färger nitrerat bränsle? Givetvis väl torkad färg!

2015-01-26 22:05:43
RE: Humbrol färg    
jaka
Skicka mail
Hej!
Nej!
Inga enkomponents syntfärger vare sig lacknaftabaserade (som Humbrol)eller  vattenbaserade färger du hittar ute i färghandeln "klarar" nitrosoppa.
De enda färger som i längden klarar nitrosoppa är 2-komp billacker (Måste sprutas) eller 2-komp båtlacker (kan penselmålas).

Med "klarar" menar jag att färgen inte blir mjuk, reser eller lossar under månader och års användning och att man kan ta nageln och dra på färgytan utan att färgen följer med.Har ni andra krav på "klarar nitro" så berätta.

2015-01-27 07:10:29
RE: Humbrol färg    
reparatörn
Skicka mail
Jan,

Bara en dum(?) fråga....klarar Humbrol dieselbränsle? Frågar, då det ju rör sig om andra ingredienser....

Douglas

"Han är galen Lew. Han bygger leksaksflygplan". Kapten Frank Towns (Jimmy Stewart) i den första filmen "Flight of the Phoenix".

2015-01-27 16:39:04
RE: Humbrol färg    
sebbe
sebbeholm13@hotmail.com
Jag har erfarenheter att humbrol tål flygbränsle utan problem. Även med nitro i. Flugit många aircombatsäsonger ex.vis med humbrollackade plan utan att det släppt eller klibbat


//Sebbe
HonoredAirCombat 2007

2015-01-27 21:22:27
RE: Humbrol färg    
Gasman
Skicka mail
Det är nitrot som är synnerligen aggressivt mot färgen. Om man inte håller på och spiller och dräller alltför mycket när man tankar så är det inga problem. Nitrot brinner upp i motorns förbränning så kvar blir bara oljeöverskottet som inte påverkar färgen det minsta.
Vad gäller dieselbränslet så var det aldrig några problem. Inte ens med flera procent amylnitrat. Idag kör man väl med etylhexylnitrat eftersom amylnitrat tydligen är narkotikaklassat, men jag tror knappast det är något större problem för färgen.

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2015-01-28 09:51:21
RE: Humbrol färg    
reparatörn
Skicka mail
Sebbe/Mange,

När det gäller glödstiftsbränsle (även nitrerat), så har jag själv mycket goda erfarenheter av att använda polyuretanfärg. Dessvärre vet jag inte vad den "rätta" färgen heter på svenska. I nordamerikatt såldes den som "Perfect Paint" i hobbyaffärerna. Ersattes senare med "Chevron" eller möjligen "Cheveron". Från Pactra kunde man inhandla "Formula U". Ville man inte göra sig besväret med att besöka en hobbyhandlare fanns samma "Perfect Paint" i de flesta varuhus, färgen kallades då "Flecto".

Bottom line...denna typ av polyuretanfärg fungerar helt förträffligt med nitrobränsle. Det finns en del brasklappar i samband med användningen (typ max tillåten luftfuktighet, min temperatur), endast en typ av thinner rekommenderad vid utspädning osv. Men dessa var överkomliga. Resultatet blev en färg som när den torkat tycktes vara helt immun mot glödstiftsbränsle. Dessvärre är den långt ifrån immun mot dieselbränsle, den klibbar och kletar och lossnar. Det är här som Humbrol äntrar scenen, så den bara måste prövas.

Jan har nog rätt när han föreslår tvåkomponentfärger, men jag gillar inte tanken på att blanda in en härdare. Men det är nog bara jag....

Douglas

"Han är galen Lew. Han bygger leksaksflygplan". Kapten Frank Towns (Jimmy Stewart) i den första filmen "Flight of the Phoenix".