Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Lågprisradio
2014-09-22 20:58:45
Lågprisradio    
StefanR
Skicka mail
Båda mina barn (7 resp 10 år) har visat intresse för modellbåtar så häromveckan beställde jag varsin Tugster från ZippKits. Det är EN variant av den kända(?) Springer Tug, det finns flera andra, bl.a. Ramborator från Aeronaut och Springer Tug från RBC Kits. Jag valde ZippKits variant, dels för att den är lite mindre detaljerad än de andra och därmed förhoppningsvis lättare för oss att bygga (jag har aldrig byggt någon båt förut), dels för att den var relativt billig även när man räknar in tillbehörssatsen. Om jag minns rätt blev det ungefär 1200:- inkl frakt för två byggsatser och två tillbehörssatser.

Byggsatserna har kommit och ett av byggena har påbörjats. Motor och fartreglage är beställt, servo kommer tas från bra-att-ha-lådan, men på radiofronten är det stopp. Förmodligen kommer vi börja med en gammal 27 MHz rattradio, men jag vill inte ha det som permanentlösning.

Så, finns det några tips på lågprisradio? Har ni några erfarenheter av 'fällor' som man ska akta sig för (t.ex. usla spakar, glappande kontakter eller något annat)? Rattradio kontra spakradio? (Jag vill nog helst att de vänjer sig med spakradio så att det är lättare att få in dem på flygning också....)

Jag är tacksam för alla råd och tankar

/Stefan

P.S. Om någon har tips på var man hittar lite enklare 'skaladetaljer' såsom livbojar, bildäck, lanternor, etc så tar jag gärna emot tips på det åxo.

2014-09-22 21:06:09
RE: Lågprisradio    
Gee_Bee
Skicka mail
Jag har köpt två Hobbyking rattradios för typ 20-30$. Billigare än så blir det nlg inte. För mig har det fungerat bra, inga konstiga fel eller så. Men mottagarna är känsliga för vatten, en av mina pajat efter ett litet bad.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-09-25 15:43:15
RE: Lågprisradio    
Bios
Skicka mail
På hobbyking finns ju bl.a. deras orange rx radio. Den är orange och mycket är kopierat från den populära nybörjarradion spektrum DX6i. Orange rx mottagarna är kompatibla med spektrum radios.

Men.. Skulle jag köpa en lågprisradio, vilket jag funderar på snart så att jag kan köra lite buddy box trainer med barnen så blir det en Turnigy 9x från hk. Sen tänkte jag flsha om den med er9x firmwaren, göra motståndsmodden för trainer porten samt byta till en upplyst LCD, hjälpt en polare att göra dessa saker på den radio och det blir en helt annan radio med mycket möjligheter.

Vill du verkligen ha billiga saker så gå in på ebay och sök på "2,4ghz radio 6ch" då hittar du en radio & mottagare från ~300kr med frakt.

2014-09-25 16:27:08
RE: Lågprisradio    
McRegor
Skicka mail
Av det som framkommit hittills så tror jag mest på Orange DX6i-kopia. Fungerar säkert fullt tillfredsställande till det den skall användas till och kostar inte många kronor - och mottagare finns ju att köpa för nån enstaka dollar/st.
Roger
www.mcregor.se

2014-09-25 23:19:12
RE: Lågprisradio    
StefanR
Skicka mail
Tack för era svar

Orangeradion hade jag missat helt, men den verkar ju vara ett riktigt intressant alternativ för den verkar ju vara användbar även till flygplan. Det är nog framförallt expo-funktionen och modellminnen som jag är intresserad av.

HK har backorder på sändaren, men jag hittade den på Aliexpress för 70 Euro (inkl frakt), så jag slog till på en. Framtiden får väl visa ifall det var ett bra eller dåligt köp.

Bara som kuriosa: OrangeRX T-Six uppges vara DSM2-kompatibel men inte DSMX-kompatibel. Jag har ingen koll alls på Spektrums protokollvarianter, är det någon allvarlig nackdel att inte klara av DSMX?


Edit: Jag har läst lite mer om radion och på vissa håll uppges den vara DSMX-kompatibel också. Kan kanske vara årsmodellsberoende. Återstår att se vad 'min' radio klarar.

2014-09-26 05:29:38
RE: Lågprisradio    
Bios
Skicka mail
Även om den inte har dsmx så ska den vad jag vet klara av alla BNF (bind and fly) plan i alla fall. dsm2 och dsmx skiljer bla när den tappar radiokontakten, så tar dsm2 längre tid innan den "startar" upp igen. När det kommer till räckvidd så verkar det vara i stort sett samma sak på de tester jag sett.

Lite trist med backorder, men med tull och frakt så hade det nog blivit samma pris. Du fick med mottagare då också?


2014-09-26 08:34:48
RE: Lågprisradio    
McRegor
Skicka mail
Om jag förstått det rätt så är DSMX ett "riktigt" frekvenshoppande protokoll medan DSM2 normalt använder en enda frekvens men har en "reservfrekvens" som den kan koppla om till i händelse av störningar på den primära frekvensen. Sen är det fortfarande ett mysterium hur Spektrum lyckats få DSM2 klassat som ett frekvenshoppande system och därmed tillåtas använda högre sändareffekt - men det är en helt annan fråga som man brukar säga...:)
De flesta mottagarna är ju också kompatibla mellan DSM2 och DSMX så du får säkert inga problem med att hitta lämpliga mottagare, Stefan. Rent funktionellt kommer du nog aldrig att märka nån skillnad på om du kör DSMX eller DSM2.
Roger
www.mcregor.se

2014-09-26 09:59:02
RE: Lågprisradio    
Freddan_6
Skicka mail
DSM2 kan störas om två gubbar/gummor kommer till flygfältet och bägge har aktiverat WIFI hotspot i sina telefoner. Därför bör man förbjuda hotspot i telefonen under flygning, kanske till och med stänga av telefonerna när någon flyger. Det känns som rätt svårt för mig i alla fall att prata i en smartphone och flyga samtidigt. Utom detta lite korkade särfall ska det inte märkas någon skillnad mellan DSM2 och DSMX. Tänk bara på att eventuella sattelliter har samma protokollstandard som huvudmottagaren. (Been there done that)
regards //Fredrik

2014-09-26 23:27:07
RE: Lågprisradio    
StefanR
Skicka mail
Tack för alla svar

Det känns som om både Turnigy- och Orangeradio hade varit ok alternativ, men jag märker också vad många farthinder av okunskap (hos mig själv) jag stöter på så fort jag ger utanför min egen komfortzon (Multiplex-radio).

 
Citat från: Bios
Lite trist med backorder, men med tull och frakt så hade det nog blivit samma pris. Du fick med mottagare då också?Jag lyckas inte ens lägga sändaren i varukorgen hos HK så jag kan inte se fraktkostnaden där, men jag gissar att det faktiskt blir billigare att köpa från Aliexpress. Fördelen med AE är att pengarna står kvar på ett mellankonto (utom säljarens räckhåll) tills jag har godkänt att jag tagit emot varan och att det är som säljaren utlovat. Nackdelen är att det sägs vara svårt att hävda några garantirättigheter om varan går sönder efter att jag godkänt den. Å andra sidan har ju HK knappast gjort sig kända som någon förebild inom kundvård...