Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Klä en vinge av balsa/foam core..
2014-05-12 15:25:48
Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
hej, har en äldre pylon racer där vingen behöver stärkas upp lite så den blir lite styvare, är inte ute efter att kunna ställa 50 kg på vingen, men så starkt de går utan att lägga på för mycket vikt.

hela vingen är av konstruktion foam core med fullsheeted balsa, det finns ingen spar i vingen.. vingen är också lite kurvad upp längs med, så svårt att få en en kolfiberstav längs med tyvärr,,,,

Jag har redan bestämt mig för hur jag ska stärka upp vingen så den blir styv längs med, ska skär upp ett snitt på undersidan så långt det går, ca 3mm brett, lägga ner carbon tow i botten, sedan balsa över det för att avsluta med carbon tow, fått reda på att denna metoden är stark och bygger ingen vikt.

Det jag undrar mest är: Jag skulle vilja öka styrkan torisionellt också så den blir vridstyv, visst man kan glasa hela vingen med glasfiberväv, sedan måla, problemet är att jag aldrig gjort det, och vet inte om jag ska ge mig på det, dom säger att det lätt blir bubbligt och svårt att få rätt mängd epoxi, brukar lätt bli överflöd och tungt..

Det räcker inte bara med att klä vingen vanlig film som oracover, då orginalet är klätt i bara detta, och jag vill ha det starkare...

Har också fått höra att om man glasar vingen med väv först, så fastnar inte oracover bra på det? kan de stämma ?

Tips tack....

Finns de film som är ultra styv kanske,,,

hittade detta också:
http://www.alofthobbies.com/new-stuff-laminating-films.html

?????


Eller ska jag bita i äpplet och ge mig på att glasa vingen,, väv köper jag, med vad för laminat, biltema ??

Sebbe

2014-05-12 15:59:10
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
pjaett
Skicka mail
wellkomm back hundrakg! Jag skulle tänka mig att snitta en eller flera skåror med kniv/såg längs vingen och lägga in persiennlamell, då tror jag det skulle bli rätt starkt. bara trycka ner det i vingskåran ihop med epoxy. billigt och bra! Lamellerna är ju rundade, kanske man kan platta till dom med marmorkavel eller annat?  /p

2014-05-12 17:20:52
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
Tackar för välkommnande ord :)

ok, men gör de så vingen blir vridstyv om man vrider på den?
Det är ju det jag har problem med, den andra biten löser jag antingen med kolfibberrör/lister eller kolfiner-tow med balsa..

Jag vill ha den vridstyvheten som oracover ger då man klär en vingen fast ännu mer....


2014-05-12 18:01:58
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
Så här tänkte jag göra:

en skåra på undersidan ca 3mm bred längs med vingen där den gör mest nytta, i med kolfiber-tow+epoxi sedan balsa sedan kolfiber-tow igen sedan täcka skåran med de jag skar bort från början, slipa ner allt, spackla, på med glasfiberväv, slipa, spackla, sedan sist lacka,, På översidan klär jag med Oracover, Vingen kommer bli mycket starkare i alla led.

På det här viset får jag en snygg översida, och om undersidan blir lite ful gör de inte så mycket...

Då till min fråga:
Jag har väv i glasfiber, tunn i fin, finns de någon tunn epoxi jag kan rolla på från Biltema? eller var kan jag köpa en liten skvätt för hyffsat pris??


2014-05-12 19:20:04
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
uppdatering: Kommer beställa hem lite lamineringsfilm, the "new stuff" , sen när det kommer hem får jag se vilken metod jag kommer använda, den nya "new stuff" stryks på som film, men är starkare.. kanske är nåt för mig..

ha de gott...

(om nån orkar skriva vilken epoxi man har när man stryker på glasfiberväv så är jag tacksam, och vart köpa det, behöver bara en lite skvätt)..

Sebbe

2014-05-12 20:07:56
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
MarcusMiettinen
Skicka mail
Skulle nog klä den med tunn väv glasfiber  eller siden eller konstsiden och sedan stryka tunt med epoxy(kreditkort som spatel)
Väven kan evt provosoriskt fästas med en aning utspätt vitlim.
Det ger något/några hekto i viktökning men du slipper hacka i balsan. Du kan tom slipa bort en aning balsa först. Vingen blir sen stenhård./Marcus

2014-05-12 20:23:26
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
Robert
Skicka mail
Hej Sebbe och välkommen tillbaka :-)

Här duger inget Biltemaepoxi skaffa riktigt epoxi som väter ordentligt om du vill ha något som håller.
Du hittar en länk och några tips i den här gamla tråden.

Lycka till.

/ Robert

Mjölkkartongsflygplans-mästare 2007
Några filmer

2014-05-12 21:17:01
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
Lars 41an
Skicka mail
Hej Sebbe!

Du behöver inte skära spår i den färdiga vingen för att lägga in kolfibertow. Det ger böjstyrka om towen är väl förankrad i balsafaneret men det ger inte den vridstyvhet som du vill ha. Principen är att ett styvt material i vingens yta skall ta upp dragpåkänning som blir på vingens undersida vid höga G-tal.

En vridande kraft på vingen innebär dragning från hörn till hörn. Tänk dig att du, med vingroten fast förankrad, böjer vingspetsen framåt-nedåt. En linje från vingmittens framkant till vingspetsens bakkant måste bli längre om det skall gå att vrida vingen. Alltså vill du lägga kolfibersnöre längs den diagonala linjen för att hindra den vridningen. Dessutom vill du lägga kolfibersnöre i kors för att förhindra vridning åt andra hållet. MYCKET JOBB OCH MYCKET VIKT! Hur gör man då med en balsaplankad vinge?

Jag har byggt många cellplastvingar med plankning av balsa eller abachi. Balsa blir lika starkt som abachi om det är dubbelt så tjockt så valet balsa eller abachi handlar mest om kostnad och till en liten del om jobb. Lösningen på ditt problem är glasfiberväv och epoxy på HELA undersidan. Det väger c:a 2 g/dm2. Sen väger grundfärg och lack ytterligare 1,5 g/dm2. Oracover väger 0,8 g/dm2 men det är svårt att undvika blåsor när man stryker Oracover på en plastyta.

Mina cellplastvingar, med faner+glasfiber+lamineringsepoxy, har till stor del suttit på pylonkärror. De har vingbalk om det sitter landställ i vingarna, annars inte. De håller för tuff flygning utan kolfiber men de håller inte för krascher...På de senaste 3 åren har jag inte kommit åt att köpa epoxy från Complast eller LP Agentur så jag använder nu Biltemas lamineringsepxy. http://biltema.se/sv/Bat/Kemikalier/Polyester-och-Epoxi/Lamineringsepoxi-252134/ Har inget problem med att använda den.

Öva följande på en nybyggd vinge eller en balsaplanka innan du ger dig på din gamla pylon-vinge. Slipa bort gammal ytbehandling med 220-papper så att epoxyn kan fästa i ren balsa. Klipp med en vass sax till stycken av 25 g/m2 glasfiberväv som räcker 2 cm utanför vingens konturer. Lägg ut vävstycket över hela vingen med överskottet runt kanterna. Häll en sträng av plast i zig-zag över vingens yta. Använd en mjuk skrapa utan tänder(kreditkort) för att sprida ut plasten till ett tunt och jämnt skikt. Torka av skraprester med hushållspapper så att balsan inte suger i sig för mycket. Se till att väven går ner runt vingens framkant och ligger an där utan att det hänger droppar av plast. Vid de andra tre kanterna skall väven sticka rakt ut. Lämna vingen att härda. Använd inte pensel annat än vid vingspetsen, det kan bli det randigt och tungt. Skydda dig med engångshandskar av nitrilgummi!

Hur stor och hur tjock är din pylonvinge?
Upp till 20 dm2 vingyta är det optimalt med glasfiberväv 25 g/m2. På en större vinge kan man ha 40 g/m2 glasfiber eller så kan man lägga två lager 25 g/m2 väv närmast vingroten (1/3 av spännvidden). Det är inte glasfibern som tynger utan det är epoxyplasten.

Det känns kladdigt och ovisst första gången men det brukar bli fint. Fråga gärna om du vill veta mera!
/ Lars

2014-05-14 21:57:41
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
tack alla,,,,  jag har beställt ett nytt material som kallas för "the new stuff" från usa, tydligen någon film som ska ge bra styrka..ska kolla hur de verkar först när de kommer hem..

http://www.alofthobbies.com/new-stuff-laminating-films.html

tydligen bara strykas på :)

----------------------

annars blir det 25gr väv som åker på,,,, vingen är oklädd, alltså bara foamkärna + balsa.... den är ca 1.3 meter wingspann och ca 15 dm^2 vingyta......

Balsa sparen jag tänkte göra är bara för att ge vingen styvhet längs med, givetvis måste jag klä vingen med väv för att öka vridstyvheten så klart..

Är lite kluven bara: egtersom jag tänkt ha oracover över (som jag redan beställt), men förstår att de kanske inte är de bästa att stryka över om man glasat vingen med väv + epoxi ?  fastnar inte så bra va?

Sebbe

2014-05-14 22:10:07
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
några funderingar till:

* måste man lägga väven 45 grader mot vingen? blir de mycket svagare om man lägger den längs med, frågar för den biten väv jag har räcker inte att lägga i 45 grader...

* skulle det bli katastrof dåligt om man bara glasade undersidan, och sedan oracover enbart på toppen, blir lättare att göra så + snyggare på ovansidan..
tappar man mycket vridstyvhet då mot att glasa bägge sidorna..

Sebbe

2014-05-15 08:13:47
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
huvmannen
wcarraft@gmail.com
brunpapp kanske kan ge styrka också
används väl en hel del inom dogfight tror jag
________________________________________________________________________________

Håll det enkelt ju mer prylar ni kör med ju mer fel kan det bli.

2014-05-15 09:47:19
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
edvkal
Skicka mail
Hej!

Att klä en vingen med glasfiber (25g) blir i förhållande till oracover tungt. Väljer du glasfiber "måste" du även måla. Glasfiber blir å andra sidan avsevärt mycket starkare. Givetvis ska du klä både över och undersida av vingen med glasfiber. I annat fall förlorar du 75% av vinsten med glasfiber. Ytan blir kanske hårdare men inte vridstyvare. Enligt min uppfattning går det förslaget bort helt. 

Ibland när jag lägger på glasfiberväv använder jag celulosalack för att fästa väven. Det blir dock inte lika hårt som epoxy men går avsevärt fortare och är enklare. Viktmässigt blir det något tyngre än epoxy förutsatt att man vet hur man jobbar viktbesparande med epoxy.

Om du vill ha en vridstyv vinge ska du definitivt lägga väven 45 grader. Vill du att vingen ska hålla bättre för ren g-belastning så ska det glasfibern ligga 90 grader. Vill du ha både och kan du lägga två lager (ett 90 grader och ett 45), men det blir tungt.

Vill man välja ett enkelt miljömässigt och billigt arternativ så finns brunpapp/tidningspapper och tapetklister eller utspätt vitlim som alternativ.

Allt är så att säga en kompromiss.

2014-05-15 09:59:37
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
McRegor
Skicka mail
Nu beror det ju på hur fort och hårt du skall köra men jag tror att du överarbetar detta. Om du lägger på ett par glasfiber-remsor runt skarven i mitten och sätter fast dessa med vitlim, sen Oracover utanpå hela vingen så skulle jag bli mycket förvånad om inte vingen håller. Men det beror som sagt på hur mycket du kommer att belasta den. Det fungerade i alla fall på våra pylon-kärror i forntiden...:)
Varför skall du kunna ställa 50 kg på vingen förresten ?
Roger
www.mcregor.se

2014-05-15 14:11:13
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
OK, så här ligger det till, palnet i fråga är en Simprop Turn Left ARC,, jag har redan ARF verisionen på 3s lipo jag flyger med nu, dom säger att standardvingen bara med klädsel typ oracover pallar ca 250km/h, denna ska byggas för 4s lipo, så jag gissar på fart runt 270km/h max.... Jag kan tänka mig att klädsel typ oracover inte är inom säkerheten för vad jag ska flyga,, därav en spar som ska gjutas in + något extra för vridstyvheten..

jag vill heller inte överdriva de hela, men något mer än orginalet får jag nog göra..

Vingen är hel, ingen skarv i mitten..

Fundera lite på vad som händer om man lägger 2 lager oracover?? skulle det funka, vikten är jag inte bekymmrad över då den ska byggas lätt i övrigt med setup, kommer att hamna inom rek. flygvikt ändå trots 4s lipo. :)


*** Redigerat av hundrakg klockan 2014-05-15 14:35:24 ***

2014-05-15 19:01:48
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
Lars 41an
Skicka mail
Oj, nu skall det gå undan!!!

På Simprops websida kan man läsa att Turn Left är tänkt för farter upp till 160 km/h. Nu vill du köra 270, OK. Det innebär att G-kraften blir 2,85 ggr högre under förutsättning att ditt plan får samma vikt som originalet och att det svänger lika snävt. Tack vare LiPo kanske det går. I EF-1 flyger vi "bara" 170 km/h på 4S LiPo men de planen är större, tyngre och har landställ.

Beklädnadsmaterialet "The New Stuff" verkar intressant men det är nog inget för dessa farter. Berätta gärna när du har använt det! Oracover är inte heller tillräckligt hårt för att göra vingen så vridstyv som du vill ha den.

Jag envisas med att rekommendera 25g glasfiber. Det måste dock finnas nå'n typ av vingbalk ut till halva spännvidden. Gjut gärna in en "spar" som är 650 mm lång. Sen är det glasfiber som gäller, på bägge sidor. Gör som Edvard skriver, börja med ett extra lager i 45 grader på undersidan ut till halva spännviden. Lägg sedan på väv i 90 grader över hela ytan. Sprid ut lamineringsepoxy när båda vävstyckena liger på plats. Detta kommer att väga 30-40 gram på din modell. Sen tillkommer ljus grundfärg(sprutspackel) för att fylla väven samt ett lager läcker färg. Det väger ytterligare 40-60 gram, summa max 100 gram.

Min erfarenhet av pylon-racing stannar vid 200 km/h. Du närmar dig nu F3D så det skulle vara värdefullt att få tips från någon av de experterna.

/Lars

2014-05-15 22:10:13
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
tack lars för tips o alla andra..

Först måste vi nog bena ut lite saker:

* Turn Left kärran i orginalutförande (klädd med endast någon film) ingen spar i vingen, klarar utan problem 250km/h vid "normal" flygstil... är inte ute efter att dra full höjd efter fullt dyk..

alltså då återstår ju frågan, om jag nu har en oklädd vinge, behövs verkligen en extra kolfiberspar inlämmad i vingen + dubbla lager väv på över och undersida, för 20km/h extra fart???

Att det står att Turn Left är byggd för 160km/h är nog lite underdrift, hehe, har flugit min orginal i många år, inga problem med 230-240km/h alls.. och nää jag har inte haft tur, finns månag som flugit den i den farten orginal, visst vingen flexar om man drar höjd snabbt och i svängarna, men de håller...

Så åter igen utan att vara traggig, + 20km/h till, vad behövs ? jag skulle ju lätt klara mig med en spar inbyggd + oroacover om de bara gällde flex i vingen, men jag vill ju ha vridstyvhet också...

Uschh ja,, jag får väl kanske bita i äpplet ändå och glasa vingen,,,, drar mig för det , men får se...ska nog kolla på new stuff när de kommer, bör vara här på mån-tis senast om jag har tur... ska jämföra hur starkt det är jämfört med oracover...

2014-05-16 10:09:58
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
En fråga: är det ok att stryka oracover 2ggr på vartannat ?

2014-05-16 11:31:31
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
Lars 41an
Skicka mail
Det är MYCKET svårt att undvika blåsor av luft, eller gaser från underlaget, när man stryker på det andra lagret Oracover. Att stryka på små stycken eller remsor, som dekor, utan att få blåsor är svårt. Att klä hela ytan med två lager skulle se för xxgt ut om jag gjorde det.

Lars

2014-05-16 12:30:24
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
Gee_Bee
Skicka mail
Jag tror du kommer långt med att klä vingen med 25g glasfiber som ligger 45grader och lamineringsepoxy. Bara det att du gör ytskicktet hårt med epocy så blir vingen starkare. Lägger du på glasfiber så fungerar ju hela skalet som förstärkt vingbalk.

25g glasfiber + epoxy + lätt filler + färg/lack väger faktist inte så mycket mera än oracover. Det gäller att strycka på snålt med epoxyn som väger mest, spackla alla ojämnheter och sedan slipa bort 95% av spacklet. Sedan så lackar och målar man till den ytan man önskar få.

Jag har någongång lackat fast glasfiber med cellolosa lack eller PU-golvlack och sedan målat direkt med bilsprayfärg. Det blir då en lätt struktur kvar i ytan efter glasfibern men jag tror faktist detta blir lättare än oracover, samtidigt som det blir oändligt mycket starkare.

-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-05-16 12:50:08
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
ok,,, märks att jag är nybörjare på den här biten.. puuuhh..

problemet är att jag köpt orocover i tron att det skulle räcka, sen förstod jag att vingen bör vara lite vridstyvare trots allt, sen köpte jag hem "new stuff" lamineringsfilm från usa, men har förstått att det inte är de ideala att använda heller... ska jag köpa hem väv + lam.epoxi + roller + spackel + färg så kostar mig snart vingen mer än ett annat plan som redan är gjutet o glasfiber, hehe...
Och jag är väldigt osäker på att epoxa väv på vingen, uschh, inget jag vill börja med som första jobb på denna vingen...

Nää, jag får helt enkelt använda det jag har och reder ut.. även om jag aldrig direkt strukit på oracover känns de lättare att reda ut, samt att jag redan har köpt hem rätt färg osv...

Dock undrar jag på en sak jag skulle kunna göra för vridstyvheten kanske.. vad tror ni, om jag lägger kolfiber+tow (har en hel rulle hemma) i mönstret som bilden visar, enkelt att få bra, visst tar lite tid, men detta reder jag ut, sedan klär jag allt med oracover... skulle väl funka för en vridstyvare vinge ? eller ?  jag kan göra mönstret tätare också..


2014-05-16 13:02:31
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
Gee_Bee
Skicka mail
Visst kan man göra som bilden ovan, utgår ifrån att du göra lika på båda sidorna.

Men det blir knappast aerodynamiskt optimalt, du kommer få en massa ränder på vingen som kommer göra vingprofilen sämre.

Plastfilm har ingen positiv effekt för vridstyvheten på en plankad vinge. Den är bara där för det estetiska coh som skydd mot väta/smuts.

Vill du göra detta bra och billigt så köper du någon m^2 25grams glasfiber. Hittar en burk vattenbaserad PU-lack (har du inte kvar Poly-C) och sedan slipar försiktigt med 320 sandpapper mellan varje stryckning. Efter 4-5 lager har du en slät och riktigt hård yta som du kan måla med pensel eller sprayfärg. Du kan givetvis klä med plastfilm ovanpå glasfibern, men det kan vara svårt att få den att fästa.
Vill du småla så använder du din lilla glasfiberlapp, klä så långt den räcker ifrån roten ut mot spetsarna. sista 1/3-deln behöver man inte klä, belastnigen är mycker mindre där.

Är du för en delen säker på att du begöver förstärka vingen?
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-05-16 13:23:10
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
 
Citat från: Gee_Bee
Visst kan man göra som bilden ovan, utgår ifrån att du göra lika på båda sidorna.

Men det blir knappast aerodynamiskt optimalt, du kommer få en massa ränder på vingen som kommer göra vingprofilen sämre.

Plastfilm har ingen positiv effekt för vridstyvheten på en plankad vinge. Den är bara där för det estetiska coh som skydd mot väta/smuts.

Vill du göra detta bra och billigt så köper du någon m^2 25grams glasfiber. Hittar en burk vattenbaserad PU-lack (har du inte kvar Poly-C) och sedan slipar försiktigt med 320 sandpapper mellan varje stryckning. Efter 4-5 lager har du en slät och riktigt hård yta som du kan måla med pensel eller sprayfärg. Du kan givetvis klä med plastfilm ovanpå glasfibern, men det kan vara svårt att få den att fästa.
Vill du småla så använder du din lilla glasfiberlapp, klä så långt den räcker ifrån roten ut mot spetsarna. sista 1/3-deln behöver man inte klä, belastnigen är mycker mindre där.

Är du för en delen säker på att du begöver förstärka vingen?


där sa du nåt,, Poly-c,,, tror dock jag har slut på det, men vattenbaserat är ju lättare att handskas med helt klart...  Ok, ska kolla om jag kan hitta billig 25 glasfiberväv... tror nog det är enda utvägen..

VET INTE om vingen måste förstärkas så den blir mer vridstyv?? dock vet jag att den behöver en balk inuti längs med då en flexar en del redan på 3s lipo..

Känner jag på min arf klädda oracover vinge så är den lättare att vrida än mina glasfiber vingar i samma storlek, så de skadar nog inte att göra den mer vridstyv....

OK, ska jaga lite väv + vattenbaserat lack nu,, ska kolla vad Poly-c kostar...

Finns de nåt billigt alternativ annars, PU lack ?

2014-05-16 13:28:14
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
ett problem bara, ska jag lägga väven 45 grader så går de ju åt hur mycket som helst när man ska köpa det,,, kan jag lägga det 90 grader och ändå få en hyffsad vridstyv vinge ?


2014-05-16 13:41:55
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
Lars 41an
Skicka mail
Grundprincipen är att du skall glasa både undersidan och ovansidan lagd i 90 grader. Normalt har man en grövre glasfiberremsa 50 mm bred runt mittfogen som ersätter vingbalk. En annan förstärkning är att lägga 25grams väv i 45 grader ut förbi servobrunnarna som utgör brottanvisningar. Dessa förstärkningar skall ligga under det stora glasfiberstycket för att förstärkningarna inte skall ge fransar som måste slipas bort.

Använd kreditkort för att skrapa ut epoxy eller Poly-C. Torka bort överflöd med hushållspapper. Lägg inga pengar på en roller!

Lars

2014-05-16 14:06:35
RE: Klä en vinge av balsa/foam core..    
hundrakg
Skicka mail
Gött mos,, Ska köpa Poly-c, var inte dyrt,, hittat väv för billig peng osså...

en liten detalj bara: dom säger man ska försegla balsan på vingen innan man börjar med vattenbaserat, annars kan balsan lyfta o kröka sig, vad säger ni? Kan man kanske undvika detta med flera tunna lager.

I så fall, vad ska jag försegla med?
(tycker dock ytan på vingen nu ser ganska halvblank/matt ut, kanske inte behövs förseglas)