Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Watts Up - En 100" RES-elseglare
2014-01-19 00:45:39
Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Vi har väl alla våra favoritobjekt - såna där plan man snegler på länge och säger "en dag så ska jag bygga mig en sån där"? Jag har det i alla fall. Eller rättare sagt: jag har ganska många såna. Ett av dem är Watts Up. Jag började snegla på henne (hmm, är segelflygplan 'hon' precis som båtar, eller är det 'den'?) när hon först presenterades i RC Model World i september -09 och jag har fortsatt att sukta efter henne sedan dess.

Här är några bilder på två färdigbyggda plan:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=14261775&postcount=101
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=15173907&postcount=181
(Det gul-lila planet är f.ö. byggd av ägarens flickvän! Snacka om att ha gjort ett bra val!  )

Konstruktören, Brian Austin, hade ett krav på sig för att få med planet i tidningen: planet skulle vara möjligt att bygga även av dem som inte har stor erfarenhet av segelbyggen, och det fick inte innehålla alltför exotiska material eller komponenter. Mr Austin har löst det genom att använda en av mittendelarna från ett metspö till kroppsbom och genom att använda remsor från färdiglaminerade kolfiberplattor på flera ställen, samt två remsor kolfibermatta på ett ställe. I övrigt består planet av balsa och plywood.

Målet med planet var att få fram ett konkurrenkraftigt - men ändå billigt - plan till den i Storbrittanien så populära ALES-klassen. (ALES påminner om F5J. Största skillnaden är att i ALES _måste_ motorn stoppas vid 200m eller 30s, men flygtiden börjar inte räknas förrän vid motoravstängningen. Det är alltså ingen poängskillnad på 15 eller 30 sekunders motortid, men heller ingen bonus för att stänga av den lägre än 200m.) Det verkar som om han lyckades för planet har vunnit ett antal tävlingar i UK, däremot har jag ingen aning om hur stora startfälten var.

Mitt personliga mål med planet är att delta både i Elsegelutmaningen och minst en F5J-tävling under året. Efter att ha läst på en del om F5J förefaller det som om stora plan dominerar resultatlistorna, vilket fick mig att fundera en extra gång på ifall Watts Up är rätt plan för mig eller ifall jag bör satsa på något större. Fast med tanke på att det faktiskt går att vinna ALES-tävlingar med henne har jag bestämt mig för att hon är tillräckligt bra för mig - jag tror inte att jag är tillräckligt duktig ännu för att klara av att utnyttja fördelarna som ett större plan ger. Inte heller tror jag att jag skulle ha någon nytta av att kunna reglera hela vingens bakkant, det är nog bättre att ägna koncentrationen åt att försöka hitta lyft (eller åtminstone att undvika sjunk). Så därför slog jag till på en Watts Up.

Vad kan man då säga om planet? Som rubriken antyder så är hon avsedd att vara en hundratumsseglare (det finns tydligen en klass för detta i Storbrittanien), vilket motsvarar 2,54m. Men i ett inlägg i Watts Up-tråden på RcGroups inser Mr Austin att glömt/missat att räkna med vingspetsarna, så den verkliga spännvidden är ungefär 260 cm. Flygvikten är ungefär 1200 gram och med en vingarea på 55,7 dm2 (864 sq in) blir vingbelastningen ungefär 21 g/dm2. Vingprofilen är MH32 vilket beskrivs som en bra allround-profil.

Som sagt, jag slog till på en Watts Up, närmare bestämt en så kallad short-kit från Traplet (http://www.trapletshop.com/gb/p/13214/watts-up-100). Da'n före julafton dök den upp.  Jag var alldeles för nyfiken för att vänta till julafton med att öppna den. Så här såg den ut då:Idag var det äntligen dags att börja. Jag har tidigare funderat en del över vilken del jag ska börja med. Normalt vill jag börja med vingarna så att det händer lite grann, men den här gången har jag bestämt mig för att börja med stabben. Varför? Enbart för att den verkar allra enklast och jag vill ta alla chanser att skaffa mig mer erfarenhet innan jag ger mig på de lite trickigare delarna.

Jag är inte så förtjust i att klippa sönder ritningen, men jag tycker det är ganska bängligt att försöka vika ihop den så att rätt del är på rätt ställe på byggbrädan, så jag har förberett mig lite genom att kopiera valda delar av ritningen.

Till stabben ingår inte fram- och bakkantlisten i byggsatsen. De ska vara kvarttum, så jag skar ut dem ur ett 6mm mellanhårt flak och limmade ihop med de färdigskurna delarna från satsen. Det ska åxo vara 2,5x3,2mm (3/32x1/8", han är lite gammeldags, Mr Austin, som fortfarande använder tum) lister på diagonalen, så dessa skar jag ut ur 3mm mellanhård balsa. Det gick förvånansvärt fort att mäta ut, kapa, justera och limma diagonallisterna. Just nu när jag skriver detta ligger de och torkar. Sedan blir det till att vända på stabben för att limma den andra diagonalen.För övrigt tycker jag det är kanonkul att bygga med dessa tunna lister och har bestämt mig för att nån gång göra ett riktigt "pinna-bygge".
2014-01-19 09:44:46
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
srlund
Skicka mail
Men detta ska ju bli kul att följa. Funderade lite när jag själv hoppade på ett liknande byggprojekt å det var mååånga år sedan.

Lycka till å som sagt, ska bli riktigt kul att följa detta bygge.

---------------------------------------------------------------------
Stefan Andersson, Skellefteå
Futaba T9VAP
Pulsar 4PRO F5J

2014-01-19 17:06:11
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
 
Citat från: srlund
Lycka till å som sagt, ska bli riktigt kul att följa detta bygge.Tack Stefan, jag kan behöva lita till lyckan, för skickligheten är klart begränad.Jag hade inte så mycket tid att bygga idag, men resten av diagonalpinnarna (finns det ett 'riktigt' namn för dem?) är i alla fall fastlimmade och de båda halvorna till höjdrodret är hoplimmade.

I och med det är stabilisatorn nästan träfärdig. Nu återstår bara att spackla igen hålen efter nålarna och forma profilen på framkanten och höjdrodret. Total tidsåtgång så här långt: c:a 3 timmar effektiv tid (plus minst lika mycket för att leta verktyg, grunna över ritningen, etc).

2014-01-19 17:37:19
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
McRegor
Skicka mail
Hej,
Kul bygge och även för mig i rätt storlek. Vore jag inte så slö byggare så är det en intressant kärra.
Men spackla igen hålen efter nålarna ? Nä - det har jag aldrig gjort...:)
Lycka till hälsar
Roger
www.mcregor.se

2014-01-20 22:23:00
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
 
Citat från: McRegor
Men spackla igen hålen efter nålarna ? Nä - det har jag aldrig gjort...:)Spackla nålhålen är kanske överkurs. Jag funderar på att ha halvtransparent klädsel, något som jag aldrig använt förut, och då är jag osäker på hur mycket småfel som syns igenom.

På tal om klädsel, vad har ni andra för erfarenheter av färgval som syns bra under nordiska förhållanden. Läser man amerikanska forum så ser man ju massor av tvärsäkra uttalanden om vad som är "bäst", men det framgår liksom sällan ifall det gäller i solsken eller moln, eller ifall molnen är tjocka eller tunna. Så vad säger ni andra?


Idag blev det lite småpill gjort på stabben. Först hyvlade och slipade jag framkanten halvrund. Fortsatte sedan med att fasa av bakkanten på höjdrodret till ett (mer eller mindre) trekantigt tvärsnitt. Den största svårigheten var att få det jämntjockt och rakt över hela längden (eller säger man bredden?) som är 55 cm. Med hjälp av rakbladshyveln och ett slipark utlagt på bordet gick det hyfsat, men tittar men med hjälp av linjal ser man att det är lite propellerformat.


Sedan kom ett för mig helt nytt moment: kolfiberlaminering. Om jag tolkar ritningen och byggbeskrivningen rätt så ska man såga ett snitt i stabben med en smal såg (razor saw). I snittet ska man sedan peta ner en smal remsa från en 0,4 mm kolfiberskiva och limma fast med CA. Sedan fortsätter man med tre remsor till på ömse sidor om hålen för fästskruvarna. Då får man något som ser ut så här:Men det är OM jag har fattat rätt. Jag ställde en fråga i Watts Up-tråden på RcGroups i går men har ännu inte fått något svar, men jag är lite för ivrig på att bygga för att vänta längre, så jag har förutsatt att jag fattat rätt och kört på.

Jag började med att märka upp de två invändiga snitten och började sedan såga.Sågen är för övrigt 0,32 mm tjock, så med lite vingel under sågningen blev det rätt bra med 0,4 mm kolfiberremsa. Jag petade ner den, spännde ihop snitet med tvingen, försökte trycka stabben helt plan mot byggbrädan, droppade i lite tunn CA, väntade 10 sekunder, och avslutade med att slita loss fingret från balsabiten. Det verkar som om CA:n kryper mer än två cm genom balsaklossen...
jag fortsatte sedan med de andra tre snitten på samma sätt och avslutade med att slipa bort det mesta av överskottslimmet. Mittenbiten blev lite missfärgad på översidan, men jag är inte säker på om färgen kommer kolfibern eller från kulspetspennan jag använde för att markera snittlinjerna.


För övrigt är det första gången jag använder bakplåtspapper att täcka ritningen med - jag har tidigare använt Glad Pack - men jag är positivt överaskad över hur bra det funkar. Inte ens CA fastnar, det är stabilare än plastfilmen, men ändå inga problem att se ritningen. Det känns som om jag kommer fortsätta med bakplåtspapper.

Tidsåtgången idag blev ungefär två timmar för hyvling, slipning och CA-remsor, så total tidsåtgång är nu ungefär fem timmar.Edit: Korrigerat sågbladets tjocklek från 3,2mm till 0,32mm. Lagt till den sista bilden som jag hade glömt.

2014-01-21 01:09:59
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Petrik
Skicka mail
Jäkligt kul att du lade ut detta bygge här och de är snygga de två planen på RCGROUPS länkarna.
Undrar bara varför inte kolfiber listerna i stabben skulle monteras när stabben byggdes istället för att skära spår och montera efteråt?

________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2014-01-21 06:12:44
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
PerN
info@nilssondrones.se
Hej Stefan, ser väldigt bra ut. Hoppas kolfiberbitarna vart som du tänkt dig .

Med vänlig hälsning Per Nilsson    www.nilssoncomposite.se


Ordförande Vo Bredd i SMFF

Ordförande i styrelsen för UAS Sweden

Flyger mest UAS både multirotor och flygplan
Medlen i Aerospace Cluster Sweden.

2014-01-21 06:30:37
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
McRegor
Skicka mail
Hej Stefan,
De små hålen ifrån knappnålar syns nog mindre om du struntar i att spackla dom. Är du orolig för vad som syns igenom så skall du nog i så fall undvika mycket CA-lim som ju suger in i ändträet (t ex) och då blir det både hårdare och lite mörkare. Fast det har ju ibland andra fördelar som kan överväga så hur man än vänder sig som man säger...
De få gånger jag bygger så föredrar jag ofta nån form av vitlim (även om torktiden är längre) inte minst då av hälso-orsaker (jämfört med CA) för jag har ett par kompisar som inte tål CA längre så det är nog inte helt ofarligt, tyvärr.
Sen kan du ha nytta av några små träbitar som du limmat slippapper på - jag har både smala och bredare och att ha papperet fastlimmat gör ju att det ligger plant emot slipklossen och inte "buktar ut" vilket brukar ge mindre bra resultat när man slipar mjuk balsa.
Men lycka till - det skall bli spännande att följa ditt byggprojekt !
Hälsningar
Roger
www.mcregor.se

2014-01-21 08:42:51
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Aerobatic_Tom
Skicka mail
Hej,

Jag har klätt mycket med transparent Monocote, vilken jag tycker är bäst. Oroa dig inte för knappnålshålen Däremot kulpenna som sagts ovan, det syns ordentligt. Jag vill också hålla med ovan - jag bygger i princip enbart med vanligt Casco vitlim. Jag späder det för olika applikationer. Ofta sätter jag en bit som i fackverket ovan med outspätt (använd sparsamt med lim och skrapa bort allt överflöd som pressas ur fogen). När det torkat tar jag utspätt lim och penslar fogen och materialet runtomkring. Man kan också pensla kontaktytorna först och sen lägga på outspätt när man monterar. Då suger det ännu bättre i första steget.

Jag har alltid uppskattat den sega och flexibla fogen som vitlim ger. Den håller bra, är inte spröd och kan repareras enkelt. Om man späder och är sparsam enligt ovan finns ingen viktproblematik jämf med CA.

De här är klädda med Monocote, färgad och heltransparent. Syns mycket bra oavsett moln. Röd, blå och orange mycket bra i min erfarenhet också. Gul skulle jag undvika. Kom ihåg att kontrast är lika viktigt som färgval.
2014-01-21 09:46:19
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Gee_Bee
Skicka mail
Slipar man på kolfiber så blir det gärna fula svarta märken som kommer att synnas när man klär.

Hål efter nålar kommer inte att synas, väntar man några dagar och slipar på listerna så "försvinner" hålen av sig själv.

Röd/Vit är ger bra konstrast på segelkärror. Gul/Blå fungerar också hyggligt. Tänk på att göra stora fält med varje färg. Att göra små och många ger inte samma effekt.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-01-21 22:16:22
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
 
Citat från: Petrik
Undrar bara varför inte kolfiber listerna i stabben skulle monteras när stabben byggdes istället för att skära spår och montera efteråt?


Ja, jag har åxo funderat på det. Jag tror att antingen har jag fattat helt fel hur det var tänkt att monteras. Eller så är det för att man ska få alla mått helt enligt ritningen först, innan man monterar kolfibern. Men i så fall fattar jag inte riktigt på vilket sätt det skulle bli annorlunda med kolfibern samtidigt som monteringen.


 
Citat från: PerN
Hej Stefan, ser väldigt bra ut. Hoppas kolfiberbitarna vart som du tänkt dig .


Ja, Per, de blev helt perfekta. Fast först så trodde jag att du laminerat dem med pansarplåt för det var helt omöjligt att skära av en remsa. Sen kom jag på att det kanske skulle vara en bra idé att bryta fram en ny bit på brytbladskniven och då blev det skillnad.... Ibland överaskar jag till och med mig själv med min egen dumhet. 
Citat från: McRegor
Är du orolig för vad som syns igenom så skall du nog i så fall undvika mycket CA-lim som ju suger in i ändträet (t ex) och då blir det både hårdare och lite mörkare. Fast det har ju ibland andra fördelar som kan överväga så hur man än vänder sig som man säger...
De få gånger jag bygger så föredrar jag ofta nån form av vitlim (även om torktiden är längre) inte minst då av hälso-orsaker (jämfört med CA) för jag har ett par kompisar som inte tål CA längre så det är nog inte helt ofarligt, tyvärr.


Ja, det här bygget har jag tänkt hålla mig borta från CA-lim så långt som går. Just till kolfiberbitarna i stabben rekommenderades tunnt CA, så där tyckte jag det var bäst att följa rekommendationen. Till resten av fogarna använder jag Titebond som jag köpte från MBS på hobbymässan. Ägaren (jag kommer tyvärr inte ihåg hans namn) rekommenderade just det limmet framför vitlim, dels för att det ger en gulare fog som syns mindre, dels för att det är lite lättare att slipa. Jag har inte använt det så mycket ännu att jag kunnat bilda mig en egen uppfattning.


 
Citat från: McRegor
Sen kan du ha nytta av några små träbitar som du limmat slippapper på - jag har både smala och bredare och att ha papperet fastlimmat gör ju att det ligger plant emot slipklossen och inte "buktar ut" vilket brukar ge mindre bra resultat när man slipar mjuk balsa.


Jag har en sådan bit du nämner, och den är också ett av mina mest använda verktyg. Den klossen är gjord av en ca 10cm lång furulist, ca 15x20mm, med 180- eller 240-papper på.

Jag gjorde iordning en större kloss, ca 25x10cm, men konstaterade att jag hade använt för mycket vitlim när jag limmade pappret, så det blev bubblor och åsar i papperet. Att göra fler såna står på att-göra-listan, men det är ju så mycket roligare att limma flygplan så slipklossarna har ännu inte kommit högst upp.
 
Citat från: Aerobatic_Tom
Jag vill också hålla med ovan - jag bygger i princip enbart med vanligt Casco vitlim. Jag späder det för olika applikationer. Ofta sätter jag en bit som i fackverket ovan med outspätt (använd sparsamt med lim och skrapa bort allt överflöd som pressas ur fogen). När det torkat tar jag utspätt lim och penslar fogen och materialet runtomkring. Man kan också pensla kontaktytorna först och sen lägga på outspätt när man monterar. Då suger det ännu bättre i första steget.


Jag använde utspätt vitlim i mitt förra bygge och gillade det. Speciellt gillade jag att pensla på det så att det inte blev för mycket. Vilken nytta får man av att pensla fogen efteråt?

Jag ingen aning om ifall Titebond kan spädas. Är det någon annan som vet? 
Citat från: Gee_Bee
Röd/Vit är ger bra konstrast på segelkärror. Gul/Blå fungerar också hyggligt. Tänk på att göra stora fält med varje färg. Att göra små och många ger inte samma effekt.

Vad räknas som stora respektive små fält? Jag är just nu inne på att följa något av de färgscheman som används på planen i mitt första inlägg, dvs antingen ha alternerande färger för varje vingsektion, eller också ha samma färg på de båda yttersektionerna på varje sida med mittensektionen i annan färg. Varje sektion är ungefär en halvmeter bred.


Hmmm, det blev mycket text med bara kommentarer. Jag bryter här och lägger dagens byggresultat i ett nytt inlägg.

2014-01-21 22:32:49
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Eftersom stabben är klar för klädsel så har jag gått på nästa byggsektion: stjärtfenan. Ritningen över den ser ut så här:När jag tittar runt bland bitarna i mitt short-kit så visar det sig att precis alla bitar utom en finns med! Jag är verkligen positivt överaskad över hur komplett satsen är. Den enda bit till fenan jag inte hittar är framkantslisten (den som är markerad 5/16 x 7/16 på ritningen) men den är ju inte så jobbig att skära till.

Efter att ha lossat alla bitarna ur sina balsaflak och slipat av alla svarta kanter kom dagens enda arbetsmoment: laminering. Det syns ganska dåligt på ritningen, men bakkantstolpen på fenan (alltså den som främre delen av gångjärnet är fäst i) ska bestå av två balsabitar med en kolfiberremsa emellan, alltihop laminerat med epoxy. Det är väl inte så mycket att säga om momentet - jag försökte vara sparsam med limmet och har satt biten i spänn.

Nästa byggsession kommer ett problem som är helt nytt för mig. Fenan är tjockare vid bakkantstolpen än vid framkanten. Den är även tjockare i nederkant än i överkant. "Spryglarna" inne i fenan är alltså approximativt trekantiga. Hur placerar man delarna över ritningen för att få allt vinkelrätt? Min enda idé är att försöka palla med spillbitar under framkanten, men det verkar knepigt att få till höjden rätt. Några tips?

2014-01-22 09:50:12
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Gee_Bee
Skicka mail
Mitt tipps till slipklossar är att köpa korkklossar (20x50x100mm) på färghandeln eller Biltema, samtidigt köper man bred dubbelhäftande tejp. Kontrollera att klossen är rak/plan med stållinjal, tejpa sedan på klossen, riv av skyddspappret och tryck fast på baksidan av sandpappret. Sist av allt så skär man rent kanterna.

Om man köper ett ark av 80, 120, 180 och 240 så kan man välja att göra en kloss med två sorters papper (en på varje sida) eller så gör man 4 klossa med samma papper på båda sidorna. Lämpligtvis så skriver man med spritpenna på kortsidan av varje kloss vilket papper man satt dit. När pappret är slut är det relativt enkelt att riva av det gamla och tejpa dit ett nytt. Ett ark papper räcker till 4 sidor på klossen. 4 ark, 4 klossar och en rulle tejp kanske kostar 100kr och räcker till många flygplansbyggen.

Till fenan är det enklast att nåla bakkanten plant mot bordet och sedan palla upp framkanten med spillbitar så att den kommer centrerad. Listerna där mellan göra då lika höga som bakkanten, dessa hyvlas/slipas sedan till ”triangel form” när du lossar fenan ifrån byggbordet. Tjockleken på pallningen är enkel, det är halva skillnaden mot aktuellt område mot den tjockaste punkten. Hittar man inget som passar så tar man lite tjockare balsa och slipar ned till rätt dimension. Man behöver inte palla under hela framkanten, det räcker i varje ände och kanske en bit under mitten om listen sviktar av nåltrycket.

Gult ”vitlim” har jag lite blandade erfarenheter av. Det fungerar bra på balsa, det fungerar mindre bra på hårdträ så som plyfa, furu och rödbok. Börjar man bryta i en limfog med hårdträ så har det hänt att det släpper och man måste limma om. Jag hade också en sort som efter ett tag började lukta ruttet ägg, mindre roligt…

Jag bygger numera med [img]http://www.hobbytra.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=83&category_id=23&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=36;Ages Vitlim[/url]. Billigt, torkar hyggligt fort,  får en genomskinlig limfog och är slipbar.

Med stora fält menar jag 1/4-del av vingen. Gör man minder har de en tendens att flyta ihopp när man är på hög höjd och upplevs av ögat som en färg.
Ett flygplan som detta måhända ser snyggt ut, men om undersidan är lika så är det förkastligt ur kontrast hänsende.


Jag skulle inte göra mindre fält på undersidan än detta:


Till min Sky Bird blev ovansidan snygg:

Och undersidan funktionell
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-01-22 10:01:17
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Tack Per för ditt (som vanligt) utmärkta svar.

Två frågor till på klädseltemat:

1. Jag ser ibland plan som har luftbromsen och/eller skevroder/klaff klädd i annan färg än vingen i övrigt. Finns det någon nytta med att ha kontrollytorna i kontrasterande färg?

2. Är lättviktsklädsel ett bra eller dåligt alternativ på ett plan av den här storleken (260 cm)?

2014-01-22 10:07:01
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Aerobatic_Tom
Skicka mail
 

Jag använde utspätt vitlim i mitt förra bygge och gillade det. Speciellt gillade jag att pensla på det så att det inte blev för mycket. Vilken nytta får man av att pensla fogen efteråt?Well... det är mer en känsla jag har att konstruktionen blir ännu segare och bättre på att absorbera vibrationer och smällar. Det gäller framförallt tunna spröda saker som din stabbe och liknande stickor och strån-byggen. Jag tycker ofta att när en fog spricker så är det materialet som ger sig via spricka mellan limfog och trä. Om jag penslar upplever jag att fogen blir längre, kraftkoncentrationen fördelas och belastningen sprids.

Jag planterade t ex den högvingade kärran på bilden ovan i en åker med nosen ned i rätt brant vinkel. Jag fick lite sprickor och sånt i kroppen runt vinginfästning men förvånansvärt lite skador i övrigt. Jag är övertygad om att hade jag byggt kärran med CA hade det varit skrot. Ny var det bara att först pensla på utspätt vitlim och sen pressa ihop de sprickor som bildats. Det blir segt och flexibelt helt enkelt som jag upplever det.

2014-01-22 11:17:14
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: StefanR
Tack Per för ditt (som vanligt) utmärkta svar.

Två frågor till på klädseltemat:

1. Jag ser ibland plan som har luftbromsen och/eller skevroder/klaff klädd i annan färg än vingen i övrigt. Finns det någon nytta med att ha kontrollytorna i kontrasterande färg?

2. Är lättviktsklädsel ett bra eller dåligt alternativ på ett plan av den här storleken (260 cm)?


1: Det är mera snyggt är praktiskt. På min SkyBird blev klaffarna röda mot vit mittsektion. klart att klaffarna syns bättre vid landning, men så syns kärran bra iallfall för man är bara 10-20m bort.

2: Beror på vad du menar med lättviktsklädsel.  OraLight (ca 35g/m^2) eller annan tunnare plastfilm skulle jag kunna tänka mig, det är fortfaraden en hållbar klädsel. Lightspann eller annan lätt klädsel (20-25g/m^2) går så lätt sänder att du kommer laga med tejp för att kunna flyga. Vanlig klädsel väger ca 50g/m^2 så besparingen med Oralight är kanske 15-20g på ditt flygplan. Vill man bygga lätt så är det värdefulla gram, annars så tar jag någon standardklädsel som jag har hemma.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-01-28 23:21:48
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Petrik
Skicka mail
Håller nog med Gee_Bee här.
Jag tycker själv att det är jäkligt snyggt med många av de transparanta klädslarna men i lite sol ljus så är det ett helsike för mig att se vad som är över/under sida.
Alla mina plan som jag lackat själv har alltid svart/vita fält på undersidan.
Jag har även en liten FYRY 3D med Lila transparant klädsel. Även på den fixade jag svart/vita fält på undersidan.
Problemet är bara att i sol ljus lyser det igenom mot översidan så är man en bit upp ser jag ändå knappt skillnad på över/under sida.
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2014-02-03 20:29:42
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
jackack
Skicka mail
Jag ser ovan att ni diskuterar färg på vinge. Jag kan inte förstå varför man jobbar med samma färg på ovan och undersida, i olika mönster/mängd... på riktigt hög höjd när man har nytta av färgkontrast undersida vs ovansida,,, ja då ser man ju ändå inte om det är fyrkanter eller streck...

Jag går allin och byter färg helt och hållet, undersidan kan lika gärna vara svart, för det är den ändå i skuggan vid flygning...
På ovansidan har jag en färg som skiljer sig väldigt mycket från undersidan,,,

Sen är ju rosa väldigt manligt

Är det bara jag som tänker så här?
www.AUTOPARTNER.se

2014-02-03 22:17:20
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: jackack
Jag ser ovan att ni diskuterar färg på vinge. Jag kan inte förstå varför man jobbar med samma färg på ovan och undersida, i olika mönster/mängd...


Jäkligt snygga plan.
Bara fegisar som inte törs ha rosa :-)

________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2014-02-19 09:28:44
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Björta
bjorta@tele2.se
Hej..har du bestämt vad det blir för drivlina i den?
         "Vill du vara med där det händer? lägg dig i en termik blåsa"                                                                                                                                                                        

2014-02-19 12:20:13
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
 
Citat från: Björta
Hej..har du bestämt vad det blir för drivlina i den?


Nej, jag har faktiskt inte ens bestämt mig för om det ska vara växlat eller oväxlat.

Den har plats för motor på upp till 35-36mm ungefär i diameter. Det förefaller finnas gott om plats att flytta batteriet för att få till tyngdpunkten, så det verkar inte vara en begränsande faktor. Planet blir ju relativt lätt - ca 1200 g - så det behövs ingen monstermotor för att komma upp. Faktum är att en byggare faktiskt har kört med en 2830-motor på 150W, men det tycker jag själv blir alldeles för klent - minst det dubbla effektuttaget vill jag nog ha. Målet är att kunna komma upp på 200m på tider mellan 15-25 sekunder, tillräckligt för att nå maxhöjd på F5J med några sekunders strulmarginal. Jag kommer inte under de närmaste åren utnyttja möjligheten att söka låghöjdstermik först för att sedan fräsa upp till höghöjd om man inte hittar den, för så bra är jag inte på att söka termik. Jag vill bara komma upp så att jag har gott om tid att glida omkring för att hitta blåsor som är stora nog för att jag ska klara av att utnyttja dem.

Beträffande växlat eller oväxlat tar jag gärna emot synpunkter. För några år sedan verkar det helt klart ha krävts växellåda för att få till bra stig, men jag inbillar mig att motorerna har gått framåt sedan dess? Vidare är jag inte ute efter någon superduperextraspecial-motor med inbyggd logger, värmeväxlare, kaffekokare och personlig tränare. Inte heller vill jag ha en lågbudget specialpriceonlyforyou-motor med magneter av gjutjärn och lindningar av ståltråd. Någonstans däremellan tror jag är lagom. Jag har inte kollat jättemycket på modeller och priser, men jag tror att det går att hitta bra alternativ under 800kr. Kommentarer?

För övrigt har bygget legat stilla i ett par veckor. Stjärtfjädrarna är klara. Stolpen under stabben ligger på tur, men den tror jag tar mindre än en timme att fixa. Därnäst står kroppen på tur. Där visar det sig dock att två av plywoodsidorna har slagit sig och nu mest av allt liknar två träskruvar. Jag har läst någonstans att man kan räta ut sådant genom att spraya med vatten och sedan låta torka i spänn mellan två glasskivor. Är det någon som har provat så tar jag gärna emot tips på detta också. Annars tror jag att jag sågar till två nya bitar, för det verkar lite oroväckande att bara räta ut de bintliga bitarna med våld och sedan limma ihop dem till en fyrkantig låda. I och för sig kanske just hoplimningen gör att de håller formen. Eller kanske inte. Erfarenheter?


2014-02-19 13:32:42
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Gee_Bee
Skicka mail
Först av allt, jag tycker du skall sikta lite högre än att precis nå höjden 200m på 30s. Träffar man sjunk under uppstigningen så finns risken att du inte kommer upp i tid. Till en F5J kärra så tycker jag att det är rimligt att dimensionera så att man når 200m på max 20s. Då är det möjligt att dra av på gasen och stiga långsammare, mycket svårare att dra på mera om man inte har kraften tillgängligt. Så sikta på 10m/s i stig, dvs lite mindre än vertikalt stig.

Till 10m/s behöver man ca 250-300 w/kg, din kärra väger 1200g så 300-350W är good enough.
Till detta skulle jag nästan uteslutande titta på outrunners pga kostnadsläget. Du vill ju inte ha för billiga kina motorer, inte heller för dyra supermotorer så här kommer mina förslag:

Även om Turnigy är kinamotorer så tror jag en Turnigy SK 3536 /  SK3542 gör jobbet väl till ett bra pris.
Alternativen är AXI 2814 / AXI2820 eller Hyperion GS 3014 / GS3020.
Stor eller liten motor kan delvis väljas efter behovet av vikt för korrekt Tp, de mindre har tillräckligt effekt, de större går lite effektivare och svalare.
Vill du spara vikt i nosen så titta på Hyperion GS2218, den klarar av att leverera 400W om du bara låter bli att köra motorn kontinuerligt tills accen tar slut.
Vikten av vikten på motorn väger tillslut tyngst…

Välj en motorn med hyggligt het lindning, ett Kv-tal på ca 1100-1300 blir bra för att köra med 3S lipol och ett reglage som klarar 40A. Många väljer motorer med lägre Kv tal för att kunna dra större proppar. Men lägre Kv innebär lägre max ström och varmare gång. Bättre att ta en motor med snurr och välja en lite mindre propp.
Proppen väljer du så att motorn drar ca 30-35A, det är bara att titta på tillverkarnas rekommendationer och prova några i rätt spann. Jag skulle tro att det blir en propp mellan 9x6 och 11x6, lika bra att köpa 10x6 också kan du prova dig fram med alla tre. Mät ström, kolla in stiget och välj den som passar.

Vill man vara omständig så skulle man kunna välja en lite större propp för ESU flygningar och en lite mindre för F5J flygningar. Eller så drar man bara av på gasen och fiser runt lite på F5J flygningarna.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-02-20 09:26:04
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
McRegor
Skicka mail
Om det är nån Hyperion-motor som passar så har Aircraft World grym rea på vissa modeller av dessa motorer. Frakten ligger för småpaket runt 2,5 $ - sen har man prylarna ca: 1 w efter beställningen. Har börjat handla lite mera av av denna butik igen (handlade rätt mycket där före Hobbyking-perioden) för dom har en hel det intressanta grejor och 2,5 $ i frakt (för mindre grejor) är ju klart överkomligt.
Roger
www.mcregor.se

2014-02-20 11:28:32
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: StefanR
Nej, jag har faktiskt inte ens bestämt mig för om det ska vara växlat eller oväxlat.Jag håller nog med Gee_Bee här.

Vill man inte gå "All In" med en "High end" växlad motor så ger en borstlös outrunner mycket kräm för lite pengar, om man får plats med den (kan vara lite lurigt med kablarna som skall förbi den snurrande "kannan" ibland men det går att fixera).
Om man sedan skall ha en dyr, mellan eller billig outrunner beror väl på hur många slantar man vill lägga och hur man skall använda den.
Har man köpt en super seglare för 15000: tom och skall tävla på hög nivå så kanske även motorn och annan elektronik skall vara första klass.

När det gäller Hög, Mellan eller Låg pris motorer så vet jag inte var kvalitetsgränsen går riktigt.
De dyraste "märkes" motorerna jag har är två Scorpion motorer men dom satt i planen när jag köpte dem begagnade. Allt annat har jag HobbyKing motorer i som har fungerat minst lika bra. Men kvaliteten kanske inte är lika bra så att de håller lika länge men dit har jag inte kommit ännu.
Jag har även haft mer problem med Castle reglage än jag haft med HK reglage.
Den enda motor jag köpt och snabbt gjort mig av med var PowerHD som jag inte tyckte om alls.

Själv skulle jag lika gärna köpa en HobbyKing motor (man behöver ju inte köpa den billigaste HK motorn) som en Scorpion om inte planet i sig självt är exklusivt eller att jag av annan anledning vill ha finpryler i den.

Genom att labba med olika proppar kan man komma dit man vill (eller väldigt nära) med billigare motorer.
Jag har exempelvis en Surprise Hotliner (köpt beggad av Gee_Bee förra året) med en "light" setup med HK motor (SK eller NTM kommer inte ihåg) & HK reglage som jag kört med HK LiPo.
Stigningen är nog 25m/s vilket är mesigt för en Hotliner men jäkligt vasst för en nybörjare på Hotliners.

Eller som McRegor säger, kolla i Hyperion som just nu har bra pris på en del motor modeller. Jag tror man får bra prylar för dessa pengar och dessutom gillar jag att de är gjorda för segelplan och därav lite smalare framtill.
Lurar själv på en Hyperion till ett av mina plan.
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2014-02-20 13:21:21
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Gee_Bee
Skicka mail
Den här skulle var klockren på en seglare som väger 1200g:
http://www.aircraft-world.com/shopexd.asp?id=5533 Välj den som har högst KV och proppa med 12x6 tillsammans med ett 40A reglage och ett 3s@1500mAh Lipol så får du en lätt, billig och kraftfull setup.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2014-02-20 14:11:32
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Tack allihop för era svar.

Pris-prestanda-förhållandet på Hyperionmotorerna från Aircraft World är ju svårslaget, så en så'n får det nog bli, även om jag lockas lite av bakkantsanslutningen av strömmatningen på MVVS-motorer.

På vissa ställen förefaller det som om Hyperion rekommenderar en lagring i bakkanten på motorn. Är det någon som använder så'n? Är det en nödvändighet eller bara bra-att-ha?

2014-02-20 14:27:28
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
McRegor
Skicka mail
Om du inte redan har det så passa på att köpa folding-nav samtidigt. Dom har hyfsat sortiment så förhoppningsvis finns nåt som passar.
Roger
www.mcregor.se

2014-02-20 16:11:59
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: StefanR
På vissa ställen förefaller det som om Hyperion rekommenderar en lagring i bakkanten på motorn. Är det någon som använder så'n? Är det en nödvändighet eller bara bra-att-ha?


Jag har aldrig varit med om att det behöfts på så här små motorer med så lågt Kv.
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2014-02-25 14:18:25
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Tack igen för er hjälp

Två stycken (en i reserv eftersom de var så billiga) Hyperion Z3013-14 enligt Gee_Bee's förslag är på väg tillsammans med spinnrar (heter det så i plural?) och de mellanstycken jag inbillade mig att jag behöver. Jag beställde strax efter midnatt (ny månad, tjohooo!!!) och i morse när jag vaknade låg det en beställningsbekräftelse och väntade i inkorgen tillsammans med besked om att paketet skickats. Det var snabbt!

Nu får jag lägga på ett kol på byggandet så att jag har något att stoppa in motorn i när den kommer....

2014-03-11 00:56:15
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
Petrik
Skicka mail
 
Citat från: StefanR
Tack igen för er hjälp

Två stycken (en i reserv eftersom de var så billiga) Hyperion Z3013-14 enligt Gee_Bee's förslag är på väg tillsammans med spinnrar (heter det så i plural?) och de mellanstycken jag inbillade mig att jag behöver. Jag beställde strax efter midnatt (ny månad, tjohooo!!!) och i morse när jag vaknade låg det en beställningsbekräftelse och väntade i inkorgen tillsammans med besked om att paketet skickats. Det var snabbt!

Nu får jag lägga på ett kol på byggandet så att jag har något att stoppa in motorn i när den kommer....


Har motorerna kommit?
Undrar lite hur snabbt man kan få hem en Hyperion motor.
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2014-03-11 06:25:42
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
McRegor
Skicka mail
Hej Petrik,
Hur snabbt - ja, det har jag nog redan nämnt men räkna med ca: 1 w. Det är i alla fall leveranstiden för mina senaste beställningar ifrån ACW.
Roger
www.mcregor.se

2015-09-24 16:13:12
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
fujihighflyer
Skicka mail
Hej Stefan, hur har det gått med din Watts up? jag köpte ett short kit förra året och i sommar har jag byggt min Watts up. Jag valde att öka spannet till 110" ca 2,8m. Jag har en växlad Hacker motor på två celler som ger 280 Watt. Jag provflög den igår kväll i låg vind men mulet väder. Ingen termik att tala om! Den flyger väldigt fint och har ett lågt sjunk. Bromsen är mycket effektiv men var beredd på att modellen dyker brant när du reser bromsbladet. Jag skall mixa in höjdroder. Färdig med ett 2-cells 2200mAh batteri samt 30 gr bly i nosen, väger den ca 1400 gr. Jag skall skaffa ett tyngre batteri för att ersätta blyet med mer batteri istället. Lycka till med din Watts up!
MVH
Mikael
Bilder kommer!

2015-09-24 22:20:38
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Hej Mikael

Kul att höra att din Watts Up flyger bra! Bygget av min har tyvärr legat i träda under hela året, men jag har blivit mer o mer sugen på att bygga klart. I vintras fick jag till och med tag på ett par av de snabba tvåmetersvingarna till Watts Up, så det finns lite extra incitament till att få fart på bygget. Problemet är egentligen mest att jag haft betydligt fler reparationer att ta hand om än jag räknat/hoppats på (det säger kanske en del om min egen flygförmåga....).

Hur gjorde du för att öka spannet, fler spryglar eller glesare mellan dem? Fördelade du ökningen på alla vingsegmenten?

/Stefan

P.S. Ser fram emot bilderna.

2015-09-27 11:41:10
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
jocke1963
Skicka mail
 
Citat från: StefanR
Som sagt, jag slog till på en Watts Up, närmare bestämt en så kallad short-kit från Traplet (http://www.trapletshop.com/gb/p/13214/watts-up-100). Da'n före julafton dök den upp.  Jag var alldeles för nyfiken för att vänta till julafton med att öppna den.Usch och fy! Hålla på och visa såna där snygga kärror!!
Nu blev jag sådär sugen igen på ett balsabygge..
Hur mycket blev frakten? Gissar att du köpte träpack + ritning-kombon?

2015-09-27 18:58:31
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Frakten blev £7,50 för "kortbyggsatsen" (jag köpte ritningen först och delarna senare).

Watts Up är ju en RES-modell. Om du är sugen på balsabygge och vill ha andra roderkombinationer så har jag själv sneglat en hel del på:

Watts New: Storebror till Watts Up av samma konstruktör (Brian Austin). Watts New är "full house" med 3,8 meters spännvidd. Mer info här. Jag har köpt ritningarna till den och hoppas börja bygga den i vinter, men jag har lite annat som ligger högre upp i kön (bl.a. Watts Up) så vi får väl se hur långt jag hinner.

Introduction F5J: Hölleins instegsmodell för F5J som tydligen har sålt väldigt bra. REF-modell på 292 cm. Mer info hos Höllein och på RcGroups.

Inside F5J: Introduction sålde tydligen så bra att Höllein tog fram en efterföljare baserad på samma kropp men med "6-Klappen-Flügel"-konfiguration. Faktiskt något mindre med sina 286 cm. Mer info hos  Höllein och på RcGroups.


2015-09-27 22:17:33
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
McRegor
Skicka mail
Jocke - absolut att man kan bli byggsugen när men ser sånt här - men väntar man en stund så brukar det värsta suget gå över....
Roger
www.mcregor.se

2015-09-28 11:45:05
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
fujihighflyer
Skicka mail
Hej Stefan, för att öka spannet gjorde jag några nya spryglar till mittsektionen. Jag valde att göra den 1000 mm lång och bromsbladet blev förlängt lika mycket. Avståndet mellan spryglarna är nästan detsamma som ursprunget. Till ytterpanelerna ökade jag avståndet mellan spryglarna med ca 9%. Totalt blev det ca 2800 mm. Brian sågade upp slitsar att fylla i med kolfiberskivor längs alu-rören till vingstången i kolfiber. Jag valde att surra med kevlartråd istället runt hela vingalu-rör och vingbalkarna. Det håller ihop balkarna och blir väldigt starkt med liten vikt.
Flög igår igen. Det var lite blåsigt men Watts up flyger bra även i lite mer vind. Hittade en blåsa med bra lyft i ett annars av sjunk dominerat lufthav. ¨Det blev två 20-minuters flygningar.

MVH Mikael

2015-09-28 18:03:08
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Tack för tipset.

Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska bygga vingen enligt ritningen eller ifall jag ska förlänga den. Tidigare var jag nog mest inställt på att öka spännvidden, men nu lutar jag mest åt att behålla den enligt ritningen föär att lättare klara lite vind. Nåja, det dröjer innan jag börjar med vingen, så jag hinner vela fram o tillbaka lite till...

2015-09-29 10:19:46
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
jocke1963
Skicka mail
Bra tips om andra kärror!
Den där Watts New lät ju ännu bättre, men jag tycker det är såååå långtråkigt att skära ut alla delar.
Men annars tycker jag nog byggandet är minst halva nöjet, Roger. 😜

Fick svar av Traplet igår, frakten för ritn+träsats skulle gå på 28£. 😢
Ska ev på en Londontripp senare i höst, kanske blir köp då...

2015-10-06 09:05:40
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
fujihighflyer
Skicka mail
Här kommer lite bilder på min "Watts up 110". Jag tyckte inte riktigt om spoilerarrangemanget, så jag har ändrat det lite. Även om kraftutväxlingen blir lite fel här, så är krafterna på ett så långsamt flygande plan väldigt små och det hela fungerar mycket bra. Total kontroll på hela spoilerrörelsen.

2015-10-07 09:53:58
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
StefanR
Skicka mail
Väldigt snyggt plan du byggt!


Några frågor:

På bilderna av bromsen ser det ut att ligga kolfiber på insidan, är det så?

Hur stort servo använder du till bromsen?

Vad använde du till kroppsbom?

Vad är det för litet plan som skymtar bakom Watts Up:en på sista bilden?

2015-10-08 10:16:51
RE: Watts Up - En 100" RES-elseglare    
fujihighflyer
Skicka mail
Tack för komplimangen! Jag har lagt en kolfibermatta på insidan av bromsbladet. Det blir väldigt vridstyvt utan att öka på vikten för mycket. Gillar när bladet stänger snyggt mot vingen! Jag använder uteslutande MKS 6100 servon. Små, starka och mycket precisa. Jag tror att det drar cirka 3kg/cm. Till kroppsbommen köpte jag ett 3 meters metspö i den lokala järnaffären. Det var målat med en färg för att se ut som ett bamburör. Färgen slipade jag bort och var noga med att inte slipa i kolfibren. Planet bakom är en "Souwester" Byggt från en "pull out" ritning från en engelsk modelltidning i början av 90-talet. Jag lärde mig flyga med den men sålde den till en kompis i Italien. Blev nostalgisk och byggde en till likadan förra året. 140 cm i spann och väger ingeting! flyger mycket bra! Hoppas att du bygger din Watts up! det är en mycket välflygande modell...