Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Totalförbudet rycker allt nämre
2013-03-05 21:59:03
Totalförbudet rycker allt nämre    
Gårdö
Skicka mail
Nu är det någon pappskalle med bristande omdöme som ställt till det för modellflyghobbyn igen.

Artikel i DN

Jag undrar vart det här kommer leda framöver.

/Peter
  ~ Livet är för kort för att ha tråkigt ~

2013-03-05 22:43:33
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
Du är inte ensam att undra över det Peter. Man behöver tyvärr bara kolla diverse FPV-filmer för att konstatera att vi numera anser oss ha rätt att flyga nästan överallt i samhället. Förr småbråkade vi lite över vilket förbund som hade bästa försäkringen om nåt skulle hända på klubbfältet men nu känns det som att riskerna till alltför stor del flyttat bort från fälten och ut i samhället.
Absolut att nya tekniska möjligheter som FPV skall få utvecklas men jag skulle inte vilja ha en sån kärra flygandes över mitt hus med en pilot ett par km härifrån. Även om piloten är skicklig så har vi under alla år drabbats av olika tekniska problem som förorsakat kvaddar och ju längre ifrån sändaren, ju högre vill jag tro att risken är. Nästan alla våra kärror kvaddar så småningom så statistiken talar tyvärr emot oss...
Men jag är väl som vanligt en sur gammal gubbe (ja, gammal gubbe stämmer ju i alla fall)....:)
Hälsningar
Roger
www.mcregor.se

2013-03-05 22:53:22
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
kajakmannen
kajakmannen@hotmail.com
Innan FPV fanns så flög ju alla fint och säkert! Det är nog tur att inte allt fastnade på film då som det gör idag ;) men visst jag håller med om att några pappskallar finns det ju faktiskt där ute :)

Ursäktar mig redan innan för min kommentar ovan men kunde inte hålla mig.

MVH/ Kajaken

2013-03-05 23:24:48
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
F3A-anders
Skicka mail
Jag har en tid förundrats över fenomet med omdömeslösa FPV-piloter. Icke omdömeslösa behöver alltså inte ta åt sig. Att flyga iväg en modell utom synhåll, i många fall över och ibland till och med bland bebyggelse, kan bara beskrivas som korkat. Bara för att det är tekniskt möjligt betyder det inte att det måste göras. Att dessutom skryta om det genom att lägga upp filmerna på nätet och sedan invänta de lika korkade fansens beröm får väl anses patetiskt. "-Bara jag får min stund i strålkastarljuset så skiter jag i andra!" tycks vara det rådande resonemanget.
Eftertanke tack!

Mvh Anders J

PS Kanske

2013-03-06 06:20:17
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
Hej Kajaken,
Visst flögs det "osäkert" på våra modellflygfält tidigare liksom det fortfarande gör men grejen är att det sker på just ett avlyst modellflygfält där de allra flesta närvarande också själva är modellflygare och förhoppningsvis medvetna om att dom är på ett modellflygfält med de risker det kan medföra och inte hemma i trädgården..:)
Så även om kommentaren var skriven med glimten i ögat så var den på sitt sätt sann ..:) Men att vara på ett avlyst fält kontra att bli överraskad av ev RC-kärra i en normal miljö ute i samhället är som jag ser det en mycket stor skillnad.
Och allt detta snack om behov av väldigt långa räckvidder för FPV-flyget känns bara som nån sorts egotripp för det behovet finns inte om man bara är ute efter upplevelsen att kunna flyga sin kärra - det känns mera som någon form av skryt-behov vilket är samma slutsats som Anders dragit i sitt inlägg.
Roger
www.mcregor.se

2013-03-06 08:19:59
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
sommrsol
Skicka mail
Hej Gänget! Får man som helblåst lirare komma med undringen – vad betyder FPV?
Dingwall den oförbätterlige.

2013-03-06 08:27:58
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Gårdö
Skicka mail
Hej Sture!

Inte helt lätt med alla "självklara" förkortningar nuförtiden.

FPV -First Person View - FörstaPersonsVy - Förstahandsperspektiv - som om man var där själv.

/Peter
  ~ Livet är för kort för att ha tråkigt ~

2013-03-06 08:31:02
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
lassebetong
Skicka mail
Suck!
Ja tyvärr kommer det nog sluta illa.
Kan bara hålla med Anders och Roger.
Sedan är det väl inte alltid självklart att det rör sig om fpv.
Det utövas ju tyvärr modellflyg av alla slag på de mest korkade ställen ibland.
Tyvärr så används ordet drönare allt oftare och det klingar ju rätt illa.
/Lasse
----------------------------------------
Räkmacksglidande FPV flygare.

2013-03-06 09:05:00
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
bosse_jansson
Skicka mail
Oroväckande!
Omdömeslösa handlingar har alltid utgjort ett effektivt "bränsle" för okunniga politiker...ingen bra mix...


.
--------------------------------
...sådär lagom vintage...

2013-03-06 09:25:19
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Gee_Bee
Skicka mail
EAS har flygsäkerhet på sin agenda, i deras senaste "newsletter" nämner de säkerhet runt modellgflyg. De nämner inte FPV utan använder benämningen: REMOTELY PILOTED AIR CRAFT SYSTEMS (RPAS)

 

in view of the above EAS takes the position that four guiding principles are of paramount importance for the safe and successful integration of RPAS operation in the existing air space structure:
1. Safety of flight must not be impaired and there must be no increase in the low level of mid-air collisions
2. There should be no additional equipment requirements for
manned aircraft
3. Detect and avoid systems used by RPAS must work with uncooperative aircraft
(that is, aircraft that are not equipped with specialist detection systems)
4. RPAS should be marked to improve their visual detectability
Furthermore, the Commission has appreciated our advice as regards keeping model flying strictly apart from RPAS. This is of key importance in order to ensure that aeromodeling is not negatively affected by future legislation on RAPS. EAS insists that any regulation applicable to RPAS must by definition not apply to aeromodels.
We have insisted that the fundamental characteristics of an
aeromodel are:
1. It is operated for sport and recreational purposes and in a
non commercial environment
2. It is operated within visual line of sight (VLOS) of the operator
3. The primary purpose of a flight is to fly the aeromodel, whereas with an RPAS the primary purpose of the flight is the achievement of the task (aerial work) with the control of a flight being a secondary or automated function.
EAS will stay closely involved in further regulatory activities in this area and keep readers updated.http://iof2.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_32832/cf_78/EAS_NL_February_2013_final_01_-2-.PDF
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2013-03-06 09:32:35
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
Hej Sture,
Ja - Peter har ju sagt vad förkortningen står för men det är ju tal om att flyga kärror via kamera på kärran och nån form av bildskärm som man ser detta på - och idag är det huvudsakligen via s k videoglasögon. Man har alltså ingen "optisk" kontakt med kärran.
Sen håller jag med om att det inte jämt är FPV-flygare som flyger på olämpliga platser men eftersom den fria sikten i bebyggt område brukar vara rätt begränsad så är rimligen inte vanligt flyg så vanligt även om det givetvis förekommer och i de fall är nästan lika illa som FPV-flyg. Nästan för att flygaren förhoppningsvis står alldeles i närheten av där han flyger och rimligen har lite bättre koll på omgivningen - hoppas jag.
Roger
www.mcregor.se

2013-03-06 09:51:30
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
kajakmannen
kajakmannen@hotmail.com
Det finns säkert alla sorter där ute men jag flyger FPV för att jag tycker att det är kul och en ny dimension av modellflyget. Visst är det ett plus om någon uppskattar och tycker att mina filmer är häftiga och snygga men mitt mål är inte att flyga så långt bort som möjligt eller att flyga över tätbebyggda områden. Det som är lite olykligt i frågan är att ny teknik drar uppmärksamhet och strålkastarljus i nyhetsflödet.

Min personliga åsikt är att alla modellflygare skall tillämpa sunt förnuft, bedömma och avgöra riskerna med sitt agerande och flyga förståndigt. Detta oavsett om man flyger friflyg, glödstift, jet eller FPV. Problemet är väl att inte alla gör detta.

Alla som flyger FPV är inte egotrippsökande, omdömmeslösa personer ;) Alla har inte som mål att flyga över städer,så långt bort som möjligt eller att puscha gränsen hela tiden.

Men visst vore det väldigt olyckligt om vi fick strängare regler runt vårat hobbyutövande.

En sak jag skulle vilja lägga till i debatten är även att om jag skall utgå från min egen situation och erfarenheter så är man sjukt nogrann och harig då man flyger FPV. Man har mycket pengar i sin utrustning och är livrädd för att man skall flyga bort grejorna och inte få tillbaka dom, krascha etc. Detta gör att åtminstonde jag inte flyger som någon beskrev det att man flyger nära hus etc på långt avstånd.


Angående fältdiskussionen så håller jag med om att visst borde många välja lite nogrannare vart man flyger men att man flyger på ett godkännt fält är inte likställt med att riskerna är små. En liten jämnförelse. Jag går ut på en stor åker och flyger mitt frigolitflygplan med FPVutrustning kontra jag flyger min jetkärra på barkaby flygfält med samhälle runt hela fältet. Vilken situation är potentiellt farligast? Använder alla sunt förnuft så kommer vi långt.

Angående att godkända fält medför att försäkringar etc gäller så säger jag bara har en olycka hänt så har man redan gått för långt. Att stötta sig på att man har försäkring och därmed kan ta större risker anser i allafall jag vara dumdristigt och ignorant (nu var ju inte detta en fråga i denna tråd så ingen pik till någon här utan ett personligt konstanterande).

Hmmm Hoppas att ja ginte råkade poka till någon i och med mina synpunkter ovan. Det var iallafall inte min mening isåfall. Jag vill bara att alla skall kunna fortsätta utöva denna otroligt givande och lärorika hobby. Den har iallafall gett mig massor.

MVH / Kajaken
*** Redigerat av kajakmannen klockan 2013-03-06 10:22:23 ***

2013-03-06 09:51:38
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Mikson
Skicka mail
 
Citat från: lassebetong

Det utövas ju tyvärr modellflyg av alla slag på de mest korkade ställen ibland.

/Lasse


Kan bara hålla med! Jag tror detta mestadels beror  på att allt blir mer och mer lättillgängligt, vem som helst kan ju köpa kinaprylar för en futtig slant och flaxa runt överallt där man tycker det passar.../Micke O

http://bmfk.com/ 

2013-03-06 10:33:22
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
NumnutChriS
Skicka mail
Det är väl denna artikel DN refererar till:
http://edition.cnn.com/2013/03/04/us/new-york-drone-report/

Nåt nöt med kvadd på 450m höjd 60+m från inkommande storflyg. (kan ha räknat fel i fot-m-konverteringarna). Garanterat ingen modellflygare...
/ChriS

2013-03-06 10:40:36
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
kajakmannen
kajakmannen@hotmail.com
Ett klassiskt fall av dåligt omdöme och brist på sunt förnuft enligt min mening. Att dra gemene modellflygare över samma kam som denna typ av uppmärksammade korkbollar är i min mening olyckligt.

Med vänlig hälsning, Kajaken

2013-03-06 10:45:40
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: NumnutChriS
Det är väl denna artikel DN refererar till:
http://edition.cnn.com/2013/03/04/us/new-york-drone-report/

Nåt nöt med kvadd på 450m höjd 60+m från inkommande storflyg. (kan ha räknat fel i fot-m-konverteringarna). Garanterat ingen modellflygare...

Det är väl ungefär samma sak som Mikson skriver att även avancerad teknik är väldigt lätttillgänglig numera så det är inte bara de som har ett genuint intresse av modellflyg som köper grejorna. Till Kajaken kan jag säga att ditt flygande är jag inte det minsta rädd för utan snarare alla nybörjare vars första och största kriterium på utrustningen är att den skall ha så lång räckvidd som möjligt...
"Modellflygare" kanske är mindre farliga - d v s flygare som utvecklats inom hobbyn och inte som första kärra köper en FPV-kärra och ger sig ut med...
Som med allt annat är man nybörjare rätt länge...
Roger
www.mcregor.se

2013-03-06 10:55:38
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
kajakmannen
kajakmannen@hotmail.com
Sant angående lättillgänglighet. Angående att nybörjares första fråga är: vad behöver jag för utrustning för att flyga +10 km så ser iallafall jag det som min skyldighet att avråda och dämpa entusiasmen en aning :) för den nybörjare som ställer den frågan.

Tack för förtroendet Roger :)

En viktig sak i min mening är att modellflygklubbarna inte skjuter bort nya grenar som tex.  FPV. Gör vi det så tappar vi kontrollen samt förlorar även möjligheten att påverka verka för en god säkerhet. Dn avbördar med FPV och som inte känner sig välkommen kommer att hittande ställen att flyga på samt kommer att undvika den sociala kretsen runt modellflygklubbarna vilket är olycklig då det i stor utsträckning kommer att finnas en koppling vad gäller orsak verkan om något händer.

Med vänlig hälsning, kajaken


2013-03-06 11:13:04
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
tobbepostis
Skicka mail
Ska man tala om omdömeslösa så kan man ju också tala om jänkarnas drönare som urskiljningslöst dödar både gamla, kvinnor och barn och en och annan terrorist
Ops nu blev det visst politik
Tobbe

2013-03-06 11:30:28
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
Håller helt med dig Kajaken att vi inom klubbarna absolut inte får förskjuta FPV-flyget och det hoppas jag inte heller sker. Det är ett nytt och intressant spår. Dock är jag tveksam till om speciellt många av de nya FPV-flygarna söker sig till klubbar men det är en annan fråga. Sen gäller det ju också att en ny FPV-flygare i en klubb kan ta råd och även kan ta beskedet att man t ex inte får flyga utom synhåll som ju är den officiella ståndpunkten som vi får förhålla oss till.
Tyvärr verkar ju inte den sociala biten med klubblivet vara nåt som drar speciellt mycket längre utan "själv är bäste dräng" känns mera i tiden - vilket är tråkigt för alla parter. Själv skulle jag inte kunna vara utan den sociala biten av klubblivet - det är liksom kryddan på moset.
Roger
www.mcregor.se

2013-03-06 15:04:27
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Gee_Bee
Skicka mail
 
Citat från: Draken
Är det någon som har koll på reglerna när man flyger med FPV/Autopilot och flyger "utanför vad man ser från marken" är man då inte trampar på militär använding dvs dönare ?


Flyger man bortom synfältet är det UAV, för att få flyga UAV måste man ha tillstånd ifrån transportstyrelsen. Det finns modellflygare som har detta tillstånd, men de tillhör nog en minoritet av de som flyger bortom synfältet.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2013-03-06 20:22:35
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
N17NL
Skicka mail
Vad jag förstår har vi en gemensam nordisk ståndpunkt för FPV men det tolkas på lite olika sätt:
http://iof2.idrottonline.se/SvenskaFlygsportforbundet/Organisation/Grenforbund/Modellflyg/SverigesModellflygforbund/Dokumentarkiv/Sakerhetsregler/RegleromFirstPersonView/
http://www.rcflyg.se/forum/cmps_index.php?pageid=sakerhetregler

Allt går ju ut på att undvika kollisioner med annat flyg och gör man enligt förbundens regler ihop så tycker jag man har minimerat riskerna för alla slags kollisioner. Sedan är det som med så mycket annat att regler inte följs och så länge det inte händer något och ingen tycker man tar onödiga risker så brukar det gå bra. Oftast tas det ju mycket större risker i biltrafiken.

2013-03-06 21:09:23
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
airfoil
Skicka mail
 
Citat från: N17NL
.... Sedan är det som med så mycket annat att regler inte följs och så länge det inte händer något och ingen tycker man tar onödiga risker så brukar det gå bra. Oftast tas det ju mycket större risker i biltrafiken.


Spelar  ingen roll vad som är mer eller mindre riskabelt i det här sammanhanget.
Den dag en FPV krockar med ett fullskala med haveri som följd kommer det att finnas tjänstemän på myndigheter som drar igång stora förbuds- och inskränkningskanonen. Och riksdagen blir inte sen att agera.

Det är bara att hoppas på att det aldrig inträffar.

2013-03-06 21:54:15
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: airfoil
Spelar  ingen roll vad som är mer eller mindre riskabelt i det här sammanhanget.
Den dag en FPV krockar med ett fullskala med haveri som följd kommer det att finnas tjänstemän på myndigheter som drar igång stora förbuds- och inskränkningskanonen. Och riksdagen blir inte sen att agera.

Det är bara att hoppas på att det aldrig inträffar.


Det sker fågelkollisioner då och då, sällan med haveri som följd utan mer eller mindre dyra reparationer. Och det har inte ställs krav på att utrota fåglarna och det är nog ganska svårt att utrota modellflyg också. Allt flyg bygger på risk och säkerhetsanalyser. En svan kan väga 15 kg och en gås eller trana ungefär hälften så jag antar att det inte är någon tillfällighet att det finns 7kg i FPV reglerna.

Ett aktuellt exempel på sex gäss i en motor:
http://avherald.com/h?article=45eac908&opt=0

2013-03-06 22:24:35
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
F3A-anders
Skicka mail
Att jämföra med fågelkollisioner är inte speciellt relevant. Fåglar är en viktig del av vårt ekologiska system. Dessutom har fåglar en stor plats i mångas hjärtan. Utrotning av fåglar är biologiskt och opinionsmässigt omöjligt. Modellflygare är ett annat släkte. Vi fyller ingen samhällsnyttig funktion. Opinionsmässigt har vi genom tjurskallighet, dumhet och personliga vendettor försvagat oss i två olika förbund. Om någon styrande myndighet fick för sig att förbjuda eller kraftigt inskränka möjligheterna till modellflygning skulle det gå tämligen smärtfritt att genomföra. Vi har ingen stark förhandlingsposition och ingen stor folklig opinion i ryggen. Försiktighet och laglydighet för att inte väcka ont blod är vår möjlighet till fortsatt frihet att utöva vår sport. Därav min upprörda ton när jag skriver om omdömeslösa FPV-flygare. (Återigen alltså inte FPV-flygare med omdöme.)
Tänk efter före!

Mvh Anders J

2013-03-06 22:28:40
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
kajakmannen
kajakmannen@hotmail.com
Håller även jag med om att jämnförelser med fågelkollisioner inte är så lyckat. Öppnar vi upp för en sådan diskussion så är det rätt enkelt att lista ut åt vilket håll det kommer att luta och det kommer inte att vara till modellflyget (FPVandets) fördel.

Risker finns alltid men flyger man FPV med sunt förnuft och eftertanke innan man drar iväg så känner iallafall jag att jag har marginalerna på rätt sida. Får väl räkna mig till de FPV flygarna som har omdömme (om jag får säga det själv).

MVH / Kajaken

2013-03-06 22:30:20
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Putteman
Skicka mail
Vi är 'väldigt' få promille som håller på med Rcflyg  (ännu färre fpv) .
Har testat massor av olika hobbys (många farliga) men aldrig en hobby med så få utövare som denna och ändå så överägset mest med ovänskap och stridigheter med kompanjoner som slänger käppar i hjulen för varann.
Vi borde hålla ihop bättre .

När det hela tiden skall skrivas här om vad farligt det är med rcflyg så gör vi  oss själva i sämre dager än vad vi förtjänar och därav ordnar förbud mot oss själva en dag . Sedan måste ju de som är vårdslösa tas hand om .

Man skall ha respekt för hobbyn , men finns nog farligare saker i vardagen som inte snackas ner lika mycket som detta .


*** Redigerat av Putteman klockan 2013-03-06 22:52:53 ***
Välkommen att flyga med oss i Dalsland

2013-03-06 23:04:48
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
conulv
Skicka mail
Om inte jag är helt fel ute så räknas det som UAV så fort piloten eller dennes medhjälpare
Inte ser planet. Visuellt utan hjälpmedel .
Dvs om man flyger FPV med goggles utan en kompis som ser planet och inte har UAV tillstånd
Så bryter man mot luftfartslagen.
Kan ha fel men jag tror inte det.
Tänk på detta ni som flyger ensamma
Kan åtminstone  vara läge att ta reda på vad som gäller, att bryta mot BCL är klart obra.

Conny

Ps
BCL = bestämmeler för civil luftfart
Ds

2013-03-06 23:05:06
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
huvmannen
wcarraft@gmail.com
Så länge FPV finns innom hobbyn så
kommer detta ske å väntar bara på den
dagen nån planterar en kärra i en bil
på en 90 eller 110 sträcka pga att dom
tappat kontakten med videolänken.
________________________________________________________________________________

Håll det enkelt ju mer prylar ni kör med ju mer fel kan det bli.

2013-03-07 07:16:02
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Putteman
Skicka mail
 
Citat från: huvmannen
Så länge FPV finns innom hobbyn så
kommer detta ske å väntar bara på den
dagen nån planterar en kärra i en bil
på en 90 eller 110 sträcka pga att dom
tappat kontakten med videolänken.Även ett stort Rc segelflygplan kan tappa radiokontakten ,,,
Även ett tungt metanolplan som kanske styrs men en gammal 35'a radio kan slita sig ,,,
Även ett stort rc-jett kan slita sig och köra på folk  ,,
Helikopter kan slita sig ...'
Inumhusplan kan tappa radiokontakt och träffa ett flickebarn i publik
o.s.v så kan man hålla på och förstöra och ge varann dåligt ryckte '
istället för att tillrättavisa de som missköter sig.


Ska vi förbjuda allt Rc flyg eller ? :(
Kan ju bli så när någon förstör för en annan vill de drabbade förstöra tillbaka.

Nej får ju inte ! det trevligaste  som finns för oss få utövare med goa vänner man har och få vara ute i mycket naturen .

Och så vidare och så vidare igen kan vi hålla på att leta extrema ytterligheter och fortsätta  och sätta krokben för varann .

Även riktiga plan faller ner , motorcyklar välter ,, där sammarbetar de för säkerheten och ser över rutiner och framförallt tillrättavisar de värsta elementen   .

Fick en fotboll i min vindruta i 90 knyck en gång då ett knattelag spelade boll bredvid en landsväg .

Skall Rcflyg bli enda hobbyn men total noll tollerans där EN ENDA olycka förbjuder allt ?
Bara för  en hel-idiot ute i värden beter sig vårdslöst och flyger bredvid riktiga plan .

Lås in han i fängelse istället .

Nu hoppas vi på vår och trevligt flygväder , och få som vi i denna hobby hjälper vi varann över olika rc grenar istället .


*** Redigerat av Putteman klockan 2013-03-07 08:24:45 ***
Välkommen att flyga med oss i Dalsland

2013-03-07 09:00:57
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
edvkal
Skicka mail
Hej!

Helt klart är att utvecklingen inom FPV bara är i sin början. HAB säljer en Paparazzi Y6 som enligt HAB är "utrustad med NAZA och GPS från DJI som flyger maskinen åt dig , ge möjlighet att låsa maskinen på ett ställe för att i lung och ro kunna ta de bilderna du vill, är även utrustad med "Go homme" funktion som flyger hem maskinen."

Min slutsats är förhållandevis enkel. Inom en inte allt för lång framtid kan i princip vem som helst köpa och använda en FPV oavsett vad vi modellflygare tycker om det.

Jag tycker att via modellflygare / SMFF / ev andra förbund bör vara tydlig här. Modellflygplan väger max t.ex. 25 kg har max 250 cc motor. Vi flyger bara våra modellflygplan på av modellflygklubb godkännt område och inom synhåll. Eventuella UAV:er eller andra tingestar som ligger utanför det får någon annan ta ansvar för.

Tyvärr har airfoil allt för rätt... se ovan.

Edvard

2013-03-07 09:07:53
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
kajakmannen
kajakmannen@hotmail.com
Håller inte med dig Edvard. Myndigheter, allmänhet kommer inte att distingera mellan modelflygare och övriga som flyger modellflyg utanför SMFF. Gör någon fel så att det blir rabalder och nyhetsrubriker så kommer alla om har en RC sändare i handen att dras över samma kam både då dom,en delas ut samt då reglerna blir strängare.

Vill vi (läs de ordningsamma modellflygarna) kunna påverka och sprida information samt bidra till att allt modellflyg utövas på ett säkert sätt så måste vi inte bara ta ansvar för vårt eget utövande utan även verka för att alla utövar hobbyn säkert.

Med vänlig hälsning, Kajaken

2013-03-07 09:42:16
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Putteman
Skicka mail
Man kan även tycka att det oftas dras över samma kam när man pratar om en Easystar i skumplast som körs med regler på max 130 meter och co-pilot ute i ödemarken på landsbyggden ,Som en Stor 4 meters UAV (förarlös )som kört bredvid flygplatser nära storstäder .

Finns ju redan bra regler idag . och följer vi dessa så borde det ju gå bra . men nått kan ju i.o.f sig hända som med allt annat tyvärr om man går till ytterligheter

Eftersom denna man
finns ,skall vi förbjuda allt som går på två hjul då .
Välkommen att flyga med oss i Dalsland

2013-03-07 09:51:13
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
Kajaken - givetvis har du i sak rätt i det du säger men om man som "ordningsam modellflygare" t ex påpekar det olämpliga med att flyga inne i samhällen med FPV så får man snarare tillbaka att det inte är min sak att bedöma för man flyger minsann med sunt förnuft. Inte av alla men det räcker som sagts tidigare också med en allvarligare olycka för att mycket kan raseras för oss modellflygare. Vi är trots allt ingen samhällsnyttig funktion som allmänheten månar om.
Sunt förnuft är tyvärr något med en väldigt bred "definitions-bredd" så jag är rädd för att det inte räcker. Sen kan jag personligen tycka att kärror på 25 kg och med 250 cc-rovor egentligen är alldeles för stora även de för att inrymmas i modellflyg-begreppet - men det är en annan diskussion. Och turbinflyg i närheten av åskådare kan likaså vara riskfyllt men det som talar för det kan vara att det i uppvisningssammanhang ofta är mycket erfarna flygare som likaså är mycket kunniga inom området. Men skulle det misslyckas så kan konsekvenserna bli väldigt ödesdigra även med den typen av mera konventionellt flygande.
Men generellt sett så måste vi nog säga att flygande på våra RC-fält är "säkrare" än ute i samhället av den enkla anledningen att det är avlysta områden och de som befinner sig där förhoppningsvis är mera medvetna om faran.
Ja - detta kan vi säkert diskutera i all oändlighet och gissningsvis finns det ingen enkel lösning som tillfredställer alla - eller i alla fall de flesta.
Roger
www.mcregor.se

2013-03-07 10:01:55
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Putteman
Skicka mail
Hej Roger !! Tycker ofta du skriver mycket bra och vore kul att träffa dig .

Det finns ganska många av oss som flyger ensamna i ödemarken och har på tok för lång att åka till närmsta klubb , vi bor mitt i lilla  Dalsland (ödemarken) och har allt för långt att åka till närmsta klubb med dyrt bensin och tid som går åt .Däremot så har vi ganska gott om tomma gärden där vi kan flyga :-)

Ett tvång att flyga i klubb skulle innebära slut för många av oss i detta avlånga land som inte bor vid städer och bebygelse.
Vi har talat på att försöka starta en klubb men är för få ..

Välkommen att flyga med oss i Dalsland

2013-03-07 10:08:27
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
kajakmannen
kajakmannen@hotmail.com
Håller med om att  sunt förnuft är en personlig definition utifrån varje individ. Att hobbyn blir mer spridd och mer lättillgänglig är både dåligt och bra. Bra för vi får fler utövare och mer uppmärksamhet för de positiva effekterna (den sociala biten, teknikintresse och så vidare) men också negativa effekter såklart om något händer. Tycker dock att debatten oftast tenderar till att vara helt imot FPV och nätet mot omdömmeslöst flygande. Tyvärr så syns det ju mycket tydligare om någon som flyger FPV flyger omdömeslöst då alla kan se det från cockpit på youtube så att säga. Men det kanske är bra på sätt och vis får då har vi ju alla en chans att reagera och säga stopp.

Dtta är en stor och komplicerad fråga som man inte löser med en enda åtgärd.  Utgår jag från mig själv så vill, jag verkligen kunna fortsätta utöva de modellflyggrenar jag håller på med och därför tar jag det i beaktning när jag bedömer riskerna när jag flyger. Jag försöker även påverka andra nybörjare vars första fråga är "vad behöver jag för att flyga +10 km bort, så att undviker onödiga risker för att undvika farliga situationer.

Vad jag försöker säga är att jag skulle vilja att debatten kretsar kring hur vi kan utöva våran hobby säkert istället för att var imot jet, fpv eller någon annan gren inom modellflyget.

Med vänlig hälsning, kajaken

2013-03-07 10:10:17
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
N17NL
Skicka mail
 
Citat från: huvmannen
Så länge FPV finns innom hobbyn så
kommer detta ske å väntar bara på den
dagen nån planterar en kärra i en bil
på en 90 eller 110 sträcka pga att dom
tappat kontakten med videolänken.


Det finns många modellflygfält i Sverige som har 90-120 väg inom synhåll eller bakom närmaste skogsridå så det är knappast ett FPV specifikt problem. Vägverket byggde en 100-väg 50 m från vårt fälts bana och bryr sig överhuvudtaget inte om att det är ett modellflygfält utmärkt på sina prospekteringskartor. Nu letar vi ny plats för fält och det är inte det lättaste bland bönder, grannar och komunalfolk. Ingen annan verkar bry sig heller mer än vi själva. Men händer en olycka kan man ju ana vad ett mediadrev kan innebära. Vi borde vara förberedda på att kunna svara på ett bra sätt om något händer för att rädda det som räddas kan. Finns ju ändå en del argument dock inte jämförelsen med fåglar till media och det var inte min tanke heller utan det var mer en diskussion om den egentliga risken/säkerheten med vår verksamhet när man jämför med andra risker.

2013-03-07 10:11:45
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
edvkal
Skicka mail
Kajakmannen, du har rätt i att alla kan dras över en kam, ( det händer ju ibland) men desto viktigare är att SMFF och dess medlemmar är tydliga här. Det här är vår verksamhet - vi har följande regler .... vi följer de reglerna. Vi kan inte hindra fågelskådare eller terorister från att skaffa en Paparazzi Y6 eller motsvarande lämpligt flygande objekt.

Edvard

2013-03-07 11:53:58
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
Hej Putteman,
Tack för dom orden.
Ja - finns det ingen klubb i närheten så får man ju göra det bästa av situationen vilket ni verkar göra. Och flyg i ödemarken är ju nåt annat än mitt inne i samhällen så det är ju inte att jämföra överhuvudtaget.
Men om ni är några glada gubbar som flyger ihop är ni ju i praktiken redan nån form av "klubb" - om än utan alla formalia...:)
Hälsningar
Roger
www.mcregor.se

2013-03-07 14:26:42
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
edvkal
Skicka mail
McRegor ( du kanske redan vet men..)

Jag föreslår att du ändå går med i en klubb som är ansluten till SMFF. Därefter låter du klubben "upplåta" ett lämpligt område för modellflyg. (Det finns en särskild blankett för det.  En ansluten klubbstyrelse kan godkänna ett lämpligt område och då gäller även SMFF:s försäkring om ni flyger på den platsen.

Utdrag från SMFF:s hemsida
"Försäkringen gäller inte för: -skador som inträffar när modelluftfarkosten dirigeras från en plats utanför område som godkänts för start och landning av SMFF eller ansluten klubbstyrelse."

Edvard

2013-03-07 15:52:13
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
huvmannen
wcarraft@gmail.com
 
Citat från: Putteman
 
Citat från: huvmannen
Så länge FPV finns innom hobbyn så
kommer detta ske å väntar bara på den
dagen nån planterar en kärra i en bil
på en 90 eller 110 sträcka pga att dom
tappat kontakten med videolänken.Även ett stort Rc segelflygplan kan tappa radiokontakten ,,,
Även ett tungt metanolplan som kanske styrs men en gammal 35'a radio kan slita sig ,,,
Även ett stort rc-jett kan slita sig och köra på folk  ,,
Helikopter kan slita sig ...'
Inumhusplan kan tappa radiokontakt och träffa ett flickebarn i publik
o.s.v så kan man hålla på och förstöra och ge varann dåligt ryckte '
istället för att tillrättavisa de som missköter sig.


Ska vi förbjuda allt Rc flyg eller ? :(
Kan ju bli så när någon förstör för en annan vill de drabbade förstöra tillbaka.

Nej får ju inte ! det trevligaste  som finns för oss få utövare med goa vänner man har och få vara ute i mycket naturen .

Och så vidare och så vidare igen kan vi hålla på att leta extrema ytterligheter och fortsätta  och sätta krokben för varann .

Även riktiga plan faller ner , motorcyklar välter ,, där sammarbetar de för säkerheten och ser över rutiner och framförallt tillrättavisar de värsta elementen   .

Fick en fotboll i min vindruta i 90 knyck en gång då ett knattelag spelade boll bredvid en landsväg .

Skall Rcflyg bli enda hobbyn men total noll tollerans där EN ENDA olycka förbjuder allt ?
Bara för  en hel-idiot ute i värden beter sig vårdslöst och flyger bredvid riktiga plan .

Lås in han i fängelse istället .

Nu hoppas vi på vår och trevligt flygväder , och få som vi i denna hobby hjälper vi varann över olika rc grenar istället .
Visst är det så men vanligt flyg har du ögonkontakt med hela tiden.
Med FPV frestar man å flyga där man inte ser kärran.
Du tar också större risker med å flyga längre bort än med en vanlig kärra pga att du har en skärm å titta i.
________________________________________________________________________________

Håll det enkelt ju mer prylar ni kör med ju mer fel kan det bli.

2013-03-07 16:05:09
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
conulv
Skicka mail
Det är väl som vanligt med lagar, man väljer själv om man vill följa dom.
Kan bara vara bra att ha koll på vad som gäller så man vet vad man bryter mot.

Jag säjer inte att alla lagar är bra, jag har tex brutit mot hastighetsbestämmelser hela dan idag på väg hem från Åre och jag vet vad det kostar om jag skulle bli stoppad.
Vore väldigt tråkigt att se några av mina modellflygkompisar sitta i buren eller få höga böter utan att veta om att man bryter mot lagen.

Som FPV pilot bryter man ofta ochså mot radiolagen genom att använda för starka sändare.

Jag tycker FPV är coolt och funderar på att testa men som sagt ta reda på vad som gäller.

Better safe then sorry

Conny

2013-03-07 17:03:38
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Putteman
Skicka mail
Några av oss är redan med i klubbar som är anslutna till SMFFi och skall  gå med i Åmål/Säffles rc flygklubb , MEN vi  har kollat upp och det är inte så lätt ändå med att få tillstånd till nya flygområden  ,dels har vi inte tillgång till klippta fält utan bara vanliga (lånade )gärden där vi landar med små elplan , vi kanske är på cirka 5-6 olika gärden hos bönder och arbetskompisar som äger öde marken , plus att vi kanske står ensamna ute på  olika sjöar och isflyger om vintrarna ( hur blir det med flyg på sjöar ?)  ,Störtsta planet vi har brukar flygas med brukar vara  Funcub  , skall vi helt sluta med det då  ?
Man  vågar inte starta sin microheli hemma i köket längre strax

Vi är ingen klubb men har ändå fasta regler som våra erfarna rcflygare av oss är  med i klubbar och flugit sedan 50 talet varit med och tagit fram  , vi hade till och med en frekvenstavla till 35'a radios innan  2,4 tekniken , pilotrutor  m,m  , Vi uppfattas nog mest som ett litet gäng med nördiga gubbar .

Det är inte så lätt när man bor i Öde Dalsland.

Sedan två år tillbaka har jag alltid med mig en Co-pilot som ser var jag flyger och är bered att ta över . Tack Öysten ! som hjälpte mig senast när vi flög hemma hos min arbets kompis gård .
Fpv under säkra former är helt otroligt trevligt sätt för oss men tunna plånböcker att testa enkel form av flyg , En Easystar är varken dyr eller farlig  . och för att få de bra bilderna finns inga skäl att gå över 130 meter i höjd .
Snälla nån ,, när en medel svenson ser mina grejor har de mycket att fråga om. Vilket säger att det  ju inte så många av oss.
Annat  kan det låta i motståndarnas  skrämselpropaganda där man får uppfattningen att det  svärma med rc farkoster överallt så man knappt ser solen , vanligare än  mygg i Norrland .
Finns det någon som ogillar Fpv så är ni hjärtligt välkomna att komma hem till mig  så skall jag låta er få prova på lite Fvp med en Easystar under säkra förhållanden så skall ni se vad trevligt det är , och kaffe bjuder jag på med !
Skall det stoppas för oss som flyger Fpv med försiktighet , då kan de få förbjuda allt rcflyg för min del Pust !!

Kanske man skulle byta till ofarligare men vanligare kamratligare hobby som
Motocross , ultimate fighting eller  base jumping .Välkommen att flyga med oss i Dalsland

2013-03-07 19:34:16
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
 
Citat från: edvkal
McRegor ( du kanske redan vet men..)
Edvard

Yes - vet helt klart. Har varit med i SMFF sen drygt 40 år tillbaka...
Putteman - som Edvard säger så kan ni, om ni är med i en SMFF-klubb, få klubbstyrelsen att godkänna ert "fält" som ett officiellt fält i er klubb och därmed gäller försäkringen när ni flyger där.
Vi har t ex isytor på Mälaren som officiellt utlyst fält så de gånger man kan flyga där gäller våra försäkringar.
Roger
www.mcregor.se

2013-03-07 21:07:31
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Michael
Skicka mail
 
Citat från: Putteman
Några av oss är redan med i klubbar som är anslutna till SMFFi och skall  gå med i Åmål/Säffles rc flygklubb , MEN vi  har kollat upp och det är inte så lätt ändå med att få tillstånd till nya flygområden  ,dels har vi inte tillgång till klippta fält utan bara vanliga (lånade )gärden där vi landar med små elplan , vi kanske är på cirka 5-6 olika gärden hos bönder och arbetskompisar som äger öde marken , plus att vi kanske står ensamna ute på  olika sjöar och isflyger om vintrarna ( hur blir det med flyg på sjöar ?)  ,Störtsta planet vi har brukar flygas med brukar vara  Funcub  , skall vi helt sluta med det då  ?
Man  vågar inte starta sin microheli hemma i köket längre strax

Vi är ingen klubb men har ändå fasta regler som våra erfarna rcflygare av oss är  med i klubbar och flugit sedan 50 talet varit med och tagit fram  , vi hade till och med en frekvenstavla till 35'a radios innan  2,4 tekniken , pilotrutor  m,m  , Vi uppfattas nog mest som ett litet gäng med nördiga gubbar .

Det är inte så lätt när man bor i Öde Dalsland.Jag skulle föreslå att ni som modellfygare går med i RCFF för 100 kr/person/år och därmed får tillgång till en ansvarsförsäkring som gör det möjligt för var och en av er att själv välja lämpliga platser för flygandet under förutsättning att de dels svarar upp mot RCFFs säkerhetsbestämmelser och att ni inte bryter mot några lokala bestämmelser samt har markägarens tillstånd att flyga.

Länk: RCFF

2013-03-07 22:00:37
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Putteman
Skicka mail
 
Citat från: Michael
 
Citat från: Putteman
Några av oss är redan med i klubbar som är anslutna till SMFFi och skall  gå med i Åmål/Säffles rc flygklubb , MEN vi  har kollat upp och det är inte så lätt ändå med att få tillstånd till nya flygområden  ,dels har vi inte tillgång till klippta fält utan bara vanliga (lånade )gärden där vi landar med små elplan , vi kanske är på cirka 5-6 olika gärden hos bönder och arbetskompisar som äger öde marken , plus att vi kanske står ensamna ute på  olika sjöar och isflyger om vintrarna ( hur blir det med flyg på sjöar ?)  ,Störtsta planet vi har brukar flygas med brukar vara  Funcub  , skall vi helt sluta med det då  ?
Man  vågar inte starta sin microheli hemma i köket längre strax

Vi är ingen klubb men har ändå fasta regler som våra erfarna rcflygare av oss är  med i klubbar och flugit sedan 50 talet varit med och tagit fram  , vi hade till och med en frekvenstavla till 35'a radios innan  2,4 tekniken , pilotrutor  m,m  , Vi uppfattas nog mest som ett litet gäng med nördiga gubbar .

Det är inte så lätt när man bor i Öde Dalsland.Jag skulle föreslå att ni som modellfygare går med i RCFF för 100 kr/person/år och därmed får tillgång till en ansvarsförsäkring som gör det möjligt för var och en av er att själv välja lämpliga platser för flygandet under förutsättning att de dels svarar upp mot RCFFs säkerhetsbestämmelser och att ni inte bryter mot några lokala bestämmelser samt har markägarens tillstånd att flyga.

Länk: RCFF


Det där verkar riktigt vettigt att undersöka . Alltid har markägarens tillstånd eller att markägaren i vårt fall ofta är med och flyger med oss  :-) Tack för ett bra tips !


Hoppas bara att man slutar med att svärta ner alla de som flyger Fpv , däremot de som missköter sig kan ju få sig en skrapa , men det gäller ju i alla  kategorier av rc flyg där vårdslöshet finns.

Har då aldrig varit med om maken till ofarligare hobby av det man testat i livet , men i ingen annan hobby har det i så hög halt talats om faror .
Välkommen att flyga med oss i Dalsland

2013-03-07 22:54:36
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
McRegor
Skicka mail
Hej igen Putteman,
De som  svärtar ned FPV allra mest är nog inte de som är lite oroliga för utvecklingen utan de FPV-flygare som faktiskt gör så att andra blir oroliga - alltså de FPV-flygare (förhoppningsvis ännu en minoritet av FPV-flygarna) som inte riktigt har det alla kallar sunt förnuft.
Så om alla hjälps åt för att hålla tillbaka dessa herrar så blir nog allt bra hoppas jag. Tror att vi måste sluta vara lite mindre "politiskt korrekta" och våga säga ifrån när vi t ex ser filmer där det är uppenbart att man flugit olämpligt - vare sig det är FPV eller ej. Att istället applådera sådant (som kan förekomma) gör tyvärr att dumheterna bara eskalerar. Tror egentligen inte att vi som huserar i dessa spalter har speciellt olika åsikter om vad som är farligt beteende eller ej - det kanske bara är så enkelt som att vi talar förbi varandra lite emellanåt beroende på vår egen bakgrund och våra egna erfarenheter.
Hälsningar
Roger

www.mcregor.se

2013-03-07 23:07:17
RE: Totalförbudet rycker allt nämre    
Gunnar Karlsson
Skicka mail
Oregon Bill 71 mot FPV flygning mm.Länk igen på vanligt Url sätt! :)
Flyg lågt och vackert!

Kolla in F3A.SE, en hemsida för precision