Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Hur gamla är ni?
2011-12-12 23:01:43
Hur gamla är ni?    
dumbo
Skicka mail
Nu hoppas jag inte att jag trampar någon på tårna eller att någon tar illa upp...

Jag har, gång på gång, när jag kollar på bilder och filmer från både träffar och "vardaglig" verksamhet av modellflyg slagits av att väldigt många (för att inte säga den stora merparten) utövare är "gamla gubbar". Själv är jag väl att räkna som gubbe, fast utan "gammal" som prefix, tror jag.
Grejen är att jag, som är 36, känner mig som en "tonåring" i ett gäng modellflygare.

Jag har ju läst en del om att klubbar har svårt att värva nya medlemmar och att de som värvas ofta inte är av yngremodell, men är det verkligen så att medelåldern bland modellflygare ligger över 40, vilket är känslan jag får ibland?
När jag i mitt "förra liv" höll på med modellflyg var nog medelåldern på de aktiva medlemmarna under 20. Eftersom detta är drygt 15 år sedan kunde man nästan tro att det är samma personer som håller på med modellflyg idag som gjorde det då...

Därmed inte sagt att det skulle vara fel att hålla på med modellflyg bara för att man fått visdomständer, utan det är väl med en reflektion över att det är lite syn/tråkigt om det är så att vi inte får in något nytt blod.

Om ni har lust får ni gärna svara med hur gamla ni är och ni får gärna komma med egna reflektioner...

2011-12-12 23:46:04
RE: Hur gamla är ni?    
Guzzten
guzzten@gmail.com
Skämms inte för att vara 41 (-70). Jag kan hålla med om att man känner sig "ung" i kretsen och medelåldern är ganska hög tror jag med.
Happy Landings!
Anders Hellsen
http://www.solvesborgmfk.se

2011-12-13 07:39:51
RE: Hur gamla är ni?    
No4
Skicka mail
Har också gjort samma iaktagelse. Är själv snart 50 och får lite då och då gliringar av sonen att man är en gubbe.... Tror att flertalet "gubbar" har varit med sedan sin ungdom. Ibland kan medelåldern vara över 50år på en del tillställningar. 

Upplever att det är lite skillnad beroende på vilken del av hobbyn man kikar på. Tex är en del tävlingsklasser och inomhusflygträffarna mer nyanserade dvs allt från 15 åringar till pensionärer vilket känns trevligt med avseende på att vi alla mår bra av att få umgås med andra åldrar.If it´s too loud.....you´re too old

2011-12-13 09:50:06
RE: Hur gamla är ni?    
Joxson
joxson.w@hotmail.com
Precis fyllda 18.
Tycker det är svårt att hinna med modellflyget i min ålder. Med skola, jobb och massa såna saker.
Sen hamnar ofta ungdomar i samma "kretsar". Då blir det ofta att man "hänger" någonstans, runt och åker bil eller dylikt. Så man blir lite "beroende" av vad de andra gör.

Hoppas dock att jag kommer kunna flyga mera nu, då jag kommer kunna köra själv till fältet. Mina föräldrar var inte så snälla på den biten.


Reflektionen man brukar få när man säger att man tycker det är kul och att man håller på med modellflyg är dock olika. Några säger att det är larvigt, men de flesta tycker det är häftigt eller inte bryr sig...

Mvh Joxson
-----------------------
Medlem i Smff och Srfk
El är det bästa, man slippar kladd
Ner kommer man alltid^^
Min hemsida

2011-12-13 18:23:54
RE: Hur gamla är ni?    
Puggen
Skicka mail
Fyller 62 i början på nästa år och har flugit sedan 70:talet, "still going strong" , vi har samma symtom i vår klubb , medelåldern ganska hög..men kul har vi.

/Roffe

2011-12-13 22:11:33
RE: Hur gamla är ni?    
mogge
Skicka mail
Jo, man fyllde 66 häromåret o inhandlade nyligen 4 olika EDF:er, bl,annat Draken. Flyger lite inomhus, sitter o pular med en del Depronmodeller, o det känns bara bra. Var en av dom allra första att bilda Växjö Rc klubb.
Då fanns det bara 27 bandet med om jag minns rätt 6 frekvenser.
Så visst det har nog hänt en hel del.
Mogge

2011-12-13 23:46:49
RE: Hur gamla är ni?    
Gasman
Skicka mail
Var tvungen att kolla passet och ta fram miniräknaren. Snart 54! Men både känner mig och ser ut som sjutton!

Bli gammal kan man inte göra så mycket åt. Men man behöver ju inte växa upp...

//Mange
www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2011-12-14 00:14:47
RE: Hur gamla är ni?    
bosse_jansson
Skicka mail
 
Citat från: GasmanBli gammal kan man inte göra så mycket åt. Men man behöver ju inte växa upp...
Klok replik Mange...
Jag blir förresten 63 om ett par dagar.....
--------------------------------
...sådär lagom vintage...

2011-12-14 10:30:31
RE: Hur gamla är ni?    
MattiasJ
Skicka mail
Född -66, 45 år alltså.

Linflyg, Futabas "Svarta Tvåan", Nya Kompis och Gentle Lady (ibland med Baby Bee på taket) under sena sjuttiotalet. Sen blev det fullskalasegel i en massa år, motorcert och egen Super Cub innan EPP, borstlöst och LiPo sög tag i mig.

Jag tycker att jag känner igen åldersfördelningen från de flesta fritidssysselsättningar jag har hållit på med. Intresset väcks i unga år, man engagerar sig så mycket man hinner och har råd med (vilket oftast inte är mycket...). Sen tar studier sitt, det motsatta könet lockar, familjer bildas, barn ska uppfostras - och plötsligt en dag upptäcker man att man har tid över och lite pengar på kontot. Då hittar man tillbaka till sin gamla hobby igen.

Jag tycker mig kunna se det mönstret på många håll: Ett åldersmässigt "glapp" någonstans mellan 20 och 40 år. Jag tror att det gör åldersskillnaderna lite mer synliga.
----------
"Without a Cub you're naked." - Scott Crossfield

2011-12-14 12:21:41
RE: Hur gamla är ni?    
jerrysoderberg
Skicka mail
Hej
En orsak till att många "gubbs" håller på med modellflyg är nog att det inte spelar någon roll vilken ålder man är i. Ett hockey/fotbollslag har inte lika stor ålders-spridning.

Modellflyget är en hobby man kan ägna sig åt hela livet och oavsätt väder. Bygga när det regnar och flyga när solen skiner......

Sedan är det synd att det inte är lika bra återväxt som på 70-80-talet. Men, med ambassadörer som Meijer så attraheras nog en del.

Gubbe 52 år, ha de gott
Jerry S.

Min hemsida- http://jerrysoderberg.se
Min blogg http://blogg.jerrysoderberg.se/
Ny blogg på söndagar

2011-12-14 12:38:48
RE: Hur gamla är ni?    
McRegor
Skicka mail
Hej,
Det ligger nog mycket i det både Mattias och Jerry säger.
Vi har också sett en tillväxt i åldergruppen runt 30--45 år - troligen är det väl så att man fått både lite mera tid och lite mera pengar så att man kan starta upp det som nog legat som ett latent intresse.
Men visst är medelåldern rätt hög i klubbarna numera - men får vi bara fortsatt tillväxt i 30--45-årsgruppen så ser jag inga större problem. Det är nog så enkelt att de riktiga ungdomarna har så oerhört mycket annat som attraherar så man väljer nog inte normalt modellflyg som hobby i de åldrarna.
F ö är vår äldsta, aktive RC-flygare i klubben 85 år och det är väl kul med en hobby som man kan utöva även när man blir lite äldre.
Roger - Gubbe på 60+ som började med RC-flyg 1970. Före det lite andra modellhobbys....
www.mcregor.se

2011-12-14 14:33:17
RE: Hur gamla är ni?    
Gee_Bee
Skicka mail
inom segelflyget brukar vi skämta om att medelåldern blir ungefär ett år högre för varje år som går, det ligger tyvärr en sanning i detta eftersom föryngringen går väldigt sakta, de unga som börjar slutar också tyvärr efter några år medan gubbarna blir kvar slå länge hälsan tillåter.


Jag tror att modellflyget inte är lika hårt drabbat som segelflyget.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2011-12-14 18:20:15
RE: Hur gamla är ni?    
pernstig
Skicka mail
Min känsla är densamma som flera av er andra har nämligen att medelåldern sakta men säkert ökar inom modellflyget. Några av vår klubbs mest aktiva medlemmar tillhör det så kallade VHT-gänget, det vill säga Vi som Har Tid, och de flesta i gruppen är pensionärer!
/Leif (61)

2011-12-14 20:00:27
RE: Hur gamla är ni?    
jerrysoderberg
Skicka mail
Citat från chrisvås
"Fått skäll av sura gubben på fältet som tyckte jag skulle skilja på lek och hobby, gubbfan, vad det är för skillnad förstår jag inte nu såhär 25år senare heller. Däremot har jag i vuxen ålder fått en klar förståelse för mäns förbittring i många fall."

Exakt samma sak har hänt mig då jag tagit fram en liten linflygare eller friflygare. De anses inte av alla som "riktig hobby" utan ses tyvärr som leksaker. Jag har ju tom köpt ett litet "leksaksflygplan" på Biltema för att det är kul.
Flyger annars mest "hobbyflyg" dvs RC-flyg men, tänker flyga mer friflyg i framtiden. Älskar att leka med modellflygplan av alla sorter.

Länge leve barnasinnet!!!
ha de gott
*** Redigerat av jerrysoderberg klockan 2011-12-14 20:02:29 ***
Jerry S.

Min hemsida- http://jerrysoderberg.se
Min blogg http://blogg.jerrysoderberg.se/
Ny blogg på söndagar

2011-12-14 20:13:17
RE: Hur gamla är ni?    
miro
Skicka mail
Man blir aldrig gammal, bara äldre, så det är ju kanon man kan ta med sig hobbyn och visa omgivningen när man hamnat på ålderdomshemmet

2011-12-14 20:39:22
RE: Hur gamla är ni?    
MrOvanhill
Skicka mail
Själv är jag 40 sedan mars och började med RC-hobbyn som 7-åring med radiostyrda bilar i i form av 1:8 banracers samt 1:12 på bana. På den tiden körde man 1:12 på 6 celler och jag var en av få som körde en Sping-motor. Jag tävlade en del både i 1:12 track och 1:8 track. Jag har någon slags minne av nåt nordiskt evenemang där jag kom på 8:e plats som bäst i final.

På den tiden fnös jag åt folk som höll på med flyg, men det var nog mest på grund av de åsikter som jag fick från mina äldre klubbmedlemmar. Några år senare så fick jag en Peanut-modell av en släkting och snubblade alltså in på friflyget och därifrån gick det ju något år med friflygande gummimotormodeller och enklare segelplan innan den dagen jag kom hem med en BlåFenix och en Futaba Gold nånting på 6 eller 7 kanaler. Man skulle ju ha nåt att växa i var tanken. Hur som helst så byggde jag ihop min BP och cyklade iväg till den lokala skidkullen och lärde mig flyga RC på hang. Hangflyget är således mitt ursprung inom RC-flyget och det började ungefär 1985. Därifrån gick jag vidare med en Kobra och en Gyro-Kobra, båda baserade på samma Cox Black Widow-motor. Tanka, starta, kasta och sen flyga för allt vad tygen håller! Full macka hela tiden ända tills tanken tog slut. Lustigt nog flög jag dem också "på hanget", det var ju i princip det enda jag kände till.

Nåväl... Sedan dess har jag flygit till och från, mest till. Just nu mest från med vintern på väg...

/ Thomas
_______________________________________________________________________________
Modellflyg är ett kretslopp. Byggsats - Flygplan - Byggsats igen...

2011-12-14 23:27:17
RE: Hur gamla är ni?    
LIP
Skicka mail
Jag är 69, men gammal vet jag inte om jag håller med om. Kanske början på hög ålder.
Håller fortfarande på med att lösa produktionsproblem åt företag på orten, reparerar vårt hus samt har 2 stora modeller på byggbordet.
Gammal, näe jag tror inte det. Det kommer nog att sluta med att man sitter på hemmet och viker papperssvalor och kastar på tanterna.

2011-12-16 08:30:27
RE: Hur gamla är ni?    
miro
Skicka mail
Kul tråd :)
På måfå och på gott vad har jag garvat.
*** Redigerat av miro klockan 2011-12-16 08:31:20 ***

2011-12-20 11:02:49
RE: Hur gamla är ni?    
el flygaren_93
Skicka mail
Är 18 år och har mitt första avbrott i modellflygandet på mer än 7 år aktivt modellflygande. Är i Nya Zeeland på ett utbytestudent år där modellflygplanen sorgligt nog inte fick plats i resväskan och budgeten begränsar ny inköp.

Jag är nog en av det som kan kalla yngre generationen av modellflygare.

Började bygga min första metanoldrivna lajban vid 10.5 års ålder sjävlständigt och med endast lite hjälp på slutklämmen av en modellflygare att fått den flygande. Även om den kontrollbesiktningen hittade fel som Skyddsfilmen på klädsen var kvar. (trodde i den åldern att det var limmet som höl fast klädsen när man värmde med stryckjärn)

Vad kan jag säga om min erfarenhet?
När jag började i mycket ung ålder var intresset väldigt stort för allt flygande och bygga saker. Den största hindret i början var spara veckopengen tills jag hade råd med allt som behövdes. Därefter att jag färdigställt det första planet kom jag i kontakt med min modellflygklubbs ungdomsverksamhet som hjälpte till med flygskolning och fortsatt modellflygbygge, Som bonus träffade jag även vänner där med likasinat intresse som gjorde det hela mycket roligare.

Men det finns däremot inte så många klubbar i landet med den typen av verksamhet som behövs för unga intresserade utan någon modellflygande förälder eller vän. Kan vara en pusselbit varför inte allt för många <20 är aktiva?

En annan senare anledning kan vara möjligtheten till små billiga RTF plan som i bästa fall får några korta flygturer på "bakgården" och därefter krashar och därmed missar hela modellflygklubbkontakten.

Själv har jag mycket att tacka allt modellflyget har gett i både kunskap, vänner, underhållning och mycket mer.
*** Redigerat av el flygaren_93 klockan 2011-12-20 11:33:17 ***
*** Redigerat av el flygaren_93 klockan 2011-12-20 11:43:07 ***

2011-12-20 11:38:46
RE: Hur gamla är ni?    
KristianB
Skicka mail
Tiderna ändrar sig och ofta får man ett intresse i unga år.
Ser liksom framför mig: DreamHack 2070, tusentals pensionärer irrar runt bland datorerna och trasslar med rullatorerna bland sladdarna....
KristianB

Så här såg jag ut 1963:

2011-12-21 01:32:53
RE: Hur gamla är ni?    
Jonas tecknare
Skicka mail
Har blivit 47! Svårt att inse. Bygge av första RC kärran! Jedelsky vinge! Flög rätt bra. Bilden måste vara från 75-76 nån gång. Den andra bilden är från Laxå 08 så man har hunnit bli ännu äldre.....
Jonas

2011-12-23 11:17:06
RE: Hur gamla är ni?    
eddie_acdc
Skicka mail
Själv fyller man 16 den 25 december,har inte hunnit flyga på ett tag nu då det är ganska mycket plugg på flygmek linjen i uppsala men det ska tas igen nu under julovet
*** Redigerat av eddie_acdc klockan 2011-12-23 11:18:44 ***
/Eddie

2011-12-23 15:20:21
RE: Hur gamla är ni?    
sommrsol
Skicka mail
Hej Gänget! Först en tillönskan om Goa Helger framöver på Er! Det är väl mest depronflygning och bygge som gäller nu. Tror jag. För egen del håller jag på med min A.B.C. Robin som ska/skulle vara klar till 1 april
2011. Men det går flera tåg och flera apriller! Hopefully  säger en åttioåring! Bild på Robin i dagsläget kommer, så snart jag hittat kameran. Sture Tingwall

2011-12-23 19:49:24
RE: Hur gamla är ni?    
kawa
Skicka mail
Hej Go Jul å Nytt År ,är 63 sen ett par veckor,

Hlsn, kenneth

2011-12-27 22:37:43
RE: Hur gamla är ni?    
dumbo
Skicka mail
Jag får väl skriva lite här igen, så ni inte tror att jag glömt tråden. :-)

Det verkar som att många gjort ungefär samma iaktagelser som jag, men det är ju kul att se att det finns en och annan yngre eldsjäl här åxå (inte för att jag själv är lastgammal direkt men...).

Kul att se att ni har kvar bilder från när ni var små åxå. :-)

2011-12-28 13:43:52
RE: Hur gamla är ni?    
airfoil
Skicka mail
Enl kyrkböckerna blir jag 65 i Juni (född fredag den 13:e t.o.m )
Tack vare hobbyn är hjärnans och hjärtats ålder någonstans runt 25-30 ändå, även om flygintresset dalat rejält nu på senare år. Behöver en "revival" men vet inte hur den ska komma.

Jag har samma iakttagelser, att medelåldern stiger. Det dyker upp någon ny, som kanske höll på under tonåren och nu är på väg att bli morfar/farfar.

Skulle också gärna se fler av de yngre på fältet och i klubben. Frågan är bara hur man lockar dom till oss, modellflyget drunknar i mediebruset och konkurrensen med de stora idrotterna. Min egen yngste dotterson t.ex vill bli hockeyproffs och tjäna massor av pengar och köpa en Porsche...
Han har noll intresse av mina modeller och ingen lust att hänga med ut på en flygvända.

Vår klubb hade ett bord med vid Nationaldagsfirandet, och det var lite intresse runt oss, men inget som gav något napp tyvärr. Men exponering är nog enda vägen, så småningom blir vi kända. Kanske en speciell tråd med idéverkstad och tips i ämnet??

2011-12-28 20:28:59
RE: Hur gamla är ni?    
ässet
Skicka mail
Hej på er.

Fick syn på lite papper här hemma, där står det att jag är 44!!!!!
Hur tusan gick det till?

Hållt på med det häringa modellflyget sedan 1979....lite upp o lite ner med intresset under de åren.

P.

2011-12-28 20:59:55
RE: Hur gamla är ni?    
tintin
Skicka mail
Jag känner mig som 40, men med tanke på ritningshögen under byggbordet på kärror som jag tänkt bygga, så behöver jag nog vara 27 år yngre och inte äldre.

2011-12-29 01:41:26
RE: Hur gamla är ni?    
Zkeeter
Skicka mail
Jag har ingen koll på när jag fick lite smak av "flyg" i form av en "linstyrd" modell som hängde i en krok i taket och drevs fram av ett R6-batteri..
Vill minnas att det var med fara för fingrarna som man försökte stoppa flygetyget..
Sedan så köpte störstebrodern en metanoldriven sak från Hobbex (mitten på 70-talet? ) som det byggdes en släde åt som vi hade på lina och linflög ute på lägdan med hopp och andra roligheter..
Sedan så kom man upp i högstadiet och fritt valt där det blev en seglare, och där var man fast...
Tyvärr så ramlade spriten och damerna in, och därmed barn...
Tiden gick och helt plötsligt så var man 40 och insåg att nu är det dax för far att få leka lite...
Och där är jag nu tack vare att elflyget blev så mycket billigare.. ;-)
I vår klubb så är det samma sak som för dom flesta. Ungdomarna lyser med sin frånvaro, men samtidigt så ökade vi vårt medlemskap med herrar i 30-årsåldern som har ekonomi och intresse som föddes när dom var runt tio....
Så ska man vara krass så har vi faktiskt föryngrats! ;-)
------------------------------------------------------------------------------
www.skvadern.se

Modellflyg barnsligt, ja ! Men så kul!

2011-12-29 23:05:26
RE: Hur gamla är ni?    
mats
Skicka mail
 
Citat från: airfoil
Kanske en speciell tråd med idéverkstad och tips i ämnet??


En bra idé, själv blir jag 60 nästa år, som modellflygare sedan mitten av 60 talet har jag upplevt utvecklingen på flera sätt.
Loggboken i vår klubb visar att de 10 flitigaste piloterna är runt 60 år.
Medelåldern i klubbens styrelse är 67 år.

Återväxten finns, precis som många redan skriver, genom medlemmar som återkommer till hobbyn i 35-40 årsåldern, men tyvärr har flertalet av dessa medlemmar begränsad fritid och hobbyn måste prioriteras därefter.

Jag spinner vidare på Jan-Olofs förslag i en ny tråd.

Mvh
Mats
Ripa Modellflygklubb 

2011-12-30 14:04:42
RE: Hur gamla är ni?    
sommrsol
Skicka mail
Hej Gänget! Nu är jag tillbaka med några bilder på A.B.C. Robin, som han ser ut idag. Rätt mycket återstår, men jag tar det lugnt. Den ska vara klara till 1 april, tror jag. Här bilderna på honom idag:


Goa hälsningar om ett gott nytt år på Er!
Sture Tingwall

2011-12-30 18:08:25
RE: Hur gamla är ni?    
airfoil
Skicka mail
Aaaaah, så snyggt! Gillas.
Men är inte flygplan som båtar?
Alltid en Hon?

2011-12-30 19:25:26
RE: Hur gamla är ni?    
MaseN
henrik.kiuru@telia.com
Hej hej jag är 33 år och började med flyg för ca 3 månader sen har tidigare  haft en antal rc bilar både el och bränsle men flyg kommer jag nog aldrig sluta med.


Är man inte dalmas så får man ta sig upp i världen på annat sätt