Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Depronbygge
2011-10-03 20:59:52
Depronbygge    
F3A-anders
Skicka mail
Hej!

Efter att ha inventerat förrådet av inomhusmodeller och hittat sex st flygklara depronisar insåg jag snabbt behovet av att inte bygga fler! Med lite kreativt tänkande lyckades jag dock övertyga mig själv att jag behöver en lite annorlunda modell. Dessutom finns det kamrater med behov.

Alltså införskaffades ytterligare lite roliga prylar.Två tillskurna S-Bach med lite smått och gott.Lim av rätt sort. Till all lycka hade lokala hobbyhandlaren rea på Warhammerfärger. Färger, med underbar täckförmåga, avsedda att måla diverse hemska figurer till spel. Några bra motorer från EP respektive Scorpion. Dessutom lite billiga snabba servon. Det som saknas är de dyra snabba servona.

Tanken är att bygga en tävlingsmodell för Aeromusical. Den ska ha den kraftigare Scorpionmotorn och byggas riktigt styvt. Detta för att kunna flygas riktigt brutalt. Normalt sett är det inte alls min stil då jag föredrar lätta modeller som flygs ganska mjukt och elegant. Rådande tävlingsstil måste nog följas trots allt. Inte för att en gammal gubbe har någon chans mot våra unga stjärnor...

Inför bygget tänkte jag igenom mina erfarenheter från inomhusbyggen vad gäller material, motorer och servon. Jag kom fram tgill att det går att inordna detta i något slags system. Kan det vara intressant med en liten översikt av olika tankesätt vid val av utrustning och bygge?

Mvh Anders J

2011-10-03 22:48:01
RE: Depronbygge    
Ankan
Skicka mail
Detta ser mycket trevligt ut. Gillar depron en massa mycket.
Så enkelt att skapa fina modeller i och lätt att flyga med.
Knåpa på nu...
Själv gör jag som Kajsa Varg så bra sade.
-Man tager vad man haver.

Och hittills har det räckt gott till mina stapplande försök att flyga inomhus utan att krocka med ribbstolar å basketkorgar :p

Lycka till!

Mvh. Anders.
Pof...
Power of Flight.

Efter regn kommer sol.
Och med den termiken

2011-10-06 20:22:31
RE: Depronbygge    
Jocke_extra
joakim.bohlin@live.se
Ser mycket lovande ut Anders! Kul att du satsar på en aermusical modell. Angående val av utrustning tycker jag att du ska prova Futabas S3114, i alla fall på skevrodena. Har själv dessa servon på alla mina aeromusical/freestyle kärror och tycker de är blad det bästa man kan hitta på marknaden. De är väldigt snabba, har bra centrering och är starka - man får ingen blowback på roderna med dem. Enda nackdelen med servorna är att de väger 7,8 gram, men på en freestyle modeller brukar vikten inte spela någon större roll.

Annars ser Hitecs nya Hitec HS-5045HB väldigt intressanta ut också, har dock inte provat dessa.
Till motor tycker jag du ska testa en Axi 2203/race, helt sjukt bra drag i denna och den drar heller inte så jättemycket ström. För att kunna flyga brutal 3D och komma igenom sina aeromusical program tycker jag det är extra viktigt att ha en motorn som verkligen kan ge lite extra "pulver".

Vet inget om scorpinion motor du skrev att du skulle testa, men var hittar man de?

Lycka till med bygget och fortsätt gärna på tråden!

//Jocke
*** Redigerat av Jocke_extra klockan 2011-10-06 20:24:05 ***

2011-10-08 17:32:56
RE: Depronbygge    
F3A-anders
Skicka mail
Jag tänkte testa Hitec HS-5045HB runt om. Men när du nämner skeven och blowback funderar jag om man ska ha något större där.

Scorpion motorn finns på Autopartner. Den finns i två varianter en med Kv runt 1600 och en på knappt 2000. Jag tänkte testa båda och se. Pelle på Autopartner säger att den häftiga motorn blir lite väl mycket. Det låter i mina öron som den skulle bli alldelae lagom!

Nu måste jag tillbaka till färgsprutan och lägga nästa lager blått.

Mvh Anders J

2011-10-09 08:32:42
RE: Depronbygge    
christian96
mrchrille96@gmail.com
Det ser bra ut Anders själv byggde jag en yak 55m.
det blir kul å se hur det fortsätter med bygget =)

Mvh
Chrille

2011-10-15 15:02:54
RE: Depronbygge    
F3A-anders
Skicka mail
Nu är målningsarbetet klart. Det blev två varianter på samma tema.Först min gamla vanliga variant. Observera den läckra röda nyansen med det fantastiska namnet, gore red dvs inälvsröd.Ingmars modell blev inte riktigt som det var tänkt. Den ljusare blå skulle varit ännu ljusare och det lila mer lila. Nåja det blir bättre nästa gång.

Jag tänkte skriva lite om de val man kan göra när det gäller matrial till modellerna.

Depron har varit det vanligaste. Rykten säger att det inte tillverkas vit Depron längre. Stämmer det? Känns igen på att logan är tryckt med grön färg på flaken, tvättas lätt bort med rödsprit. Båda sidorna av flaken är blanka. Det här är det tyngsta och styvaste av de matrial jag testat. Det är också ganska sprött.

Kapron ligger i samma viktklass som depron men är lite segare. Det innebär att matrialet inte spricker så lätt utan snarare skrynklar ihop sig vid eventuell markkänning. Detta är något svårlagat!

Gediplac är ett matrial som kan importeras från kontinenten. Det är blankt på ena sidan och matt på andra. Vikten ligger knappt 10% lägre än depron. Styvheten är något sämre. Den blanka sidan känns ungefär som Depron medan den matta är mjukare.

Aero-depron kan köpas från Lindinger. Det är det minst styva matrialet men också det lättaste, drygt 10% lättare än Depron. Känns igen på den låga vikten, två matta sidor och den mindre styvheten.

Modellerna i den här tråden byggs i Depron för att bli så styva som möjligt. Här ska gasas och brytas runt ordentligt!

Nu har de dyrare snabba servona dykt upp.

Först en liten jämförande bild.Från vänster till höger: Hitec HS-5035HD, Dymond D47, Power HD DSM-44 och Hitec HS-5045HB.

Om de nya små Hitec-servona hänger med i precision kommer de att bli standard på inomhusmodeler. Kolla vikten jämfört med Dymond-servot.
Tanken är att använda HS-5035HB på höjd sida och HS-5045HB på skeven. Räcker inte kraften i de små servona för brutal flygning får de bytas ut.

Då var det dags att gå ned i verkstan och sätta kniven i de nymålade modellerna.

Mvh Anders J

2011-10-23 19:37:44
RE: Depronbygge    
F3A-anders
Skicka mail
Nu är allt färdigt. Modellen provflögs på Bosön i fredags.Den flög precis som tidigare varianter alldeles utmärkt. Motorprestanda var mycket bra men inte extremt. Flygtiderna med 380 mAh överstiger lätt 8 minuter.Servona fungerade också bra. Skevservot Hitec HS-5045 var det snabbaste och mest precisa jag testat. De nya små rackarna Hitec HS-5035 hängde också med bra. Jag kunde inte känna av att de skulle vara för klena ens i höga farter. Precisionen verkar också mycket bra. Trots mycket stora maxutslag fanns finliret runt mitten. Så vitt jag kunde märka behöll modellen trimmen bra. På Bosön går det att göra låååånga trimrepor.Det som ska göras härnäst är att testa Scorpionmotorn med kV 1940 för att få det där värstingdraget!

Mvh Anders J

2011-10-23 20:43:31
RE: Depronbygge    
P-51
andreas.p85@hotmail.com
Ojojoj va snygga kärrorna blev ! kul att höra att du är nöjd med hitecs digitala servon ska beställa dom till min nästa maskin. Jättekul med byggtrådar även på depron kärror!.

Mvh Andreas Pettersson

2011-10-23 21:11:57
RE: Depronbygge    
Kempff
Skicka mail
Skitsnyggt, kul med lite färg på depronisarna...

2011-10-24 20:18:42
RE: Depronbygge    
F3A-anders
Skicka mail
Här kommer några bilder bara för att bevisa vilken stolle man är.

När jag tittar på bilderna själv inser jag att jag faktiskt behöver en reservmodell till F3P-tävlandet. Vilken rackarns tur att Autopartner kommer med en byggsats av Donatas modell Symmetric i dagarna.

Mvh Anders J

2011-11-08 20:18:26
RE: Depronbygge    
F3A-anders
Skicka mail
Jag kom på ett par saker under helgen. För det första skrev jag lite om Scorpionmotorns effekt. Timingen på reglaget visade sig vid en kontroll stå på det lägsta av tre valbara värden. Efter omprogramering till högsta timing så blev motorn märkbart rappare. Fotobollshallen på Bosön nu på lördag får bli det stora testet för att se om dragkraften räcker till riktig busflygning.

Jag konstaterade även att den här modellen rollar fantastiskt rakt. Något man är bortskämd med från F3A-modeller men absolut inte inomhusmodeller. Jag läste i någon tråd, kommer inte ihåg vilken, att geometrin på skevroderlinkaget var oviktig på inomhusmodeller. Det påståendet är totalt felaktigt. Får man inte lika utslag på båda skevrodren blir modellen helt hopplös att flyga. Rollarna skruvar iväg åt helt fel håll.
Här är min metod att få till servoarmen rätt.

Gör en ritning över linkaget med räta vinklar från servoarmscentrum till stötstång.Jag använder 3mmx0.5mm kolfiberlist för att förlänga servoarmen. Tejpa fast listerna i rätt läge på ritningen och limma servoarmen cntrerad.Skär sedan bort utstickande bitar av servoarmen. Anslutningen till stötstången görs med en tunn krympslang som får gå ända till servoarmens nav. Detta förstärker limningen av kolfiberlisten. När slangen svalnar formas den smala böjanvisningen mellan stötstång och servoarm. På så sätt går linkaget lätt.Bilden är på min senaste Su-11 från Autopartner. På den första, där jag använt medföljande servoarmsförlängare mätte jag upp en skillnad på 3mm mellan skevrodren vid 3cm utslag. Detta var tillräckligt för att den skulle skruva sig i rollarna. Självklart modifierades linkaget!
Snälla kom nu inte och prata om differentierade skevroderutslag. Inomhusmodeller har motor, vinge och stabbe i en linje så någon differentiering är det inte tal om.

Mvh Anders Johansson

2011-11-08 21:54:58
RE: Depronbygge    
aeroparts
Skicka mail
Jomen..Anders du får ju kompensera de topphängda rodren med 0.45 graders diff...eller gör du inte det Snygga maskiner, och skönt att få lite medhåll att raka maskiner flyger bättre.
Hälsningar
Lennart
Ps Jag kontaktade EBECO i Gbg som importerade Depron till Sverige, och enligt dom så tillverkar inte fabriken, om det inte är en "mycket" stor beställning. Det spelar kanske inte så stor roll om det är vitt eller grått under golven, men för mig gör det det.
kanske är något miljö ärende inblandat, de kanske bleker det vita, vad vet jag.
Men man ju kontakta Depron B.V direkt.
Depron
*** Redigerat av aeroparts klockan 2011-11-09 08:43:17 ***

2011-11-08 21:58:26
RE: Depronbygge    
F3A-anders
Skicka mail
Jag råkar veta var det står en kartong vit Depron. Plockar just fram stämpeln med "Hemligstämplat"

Anders J