Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?
2007-08-12 18:52:44
0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
Primus
Skicka mail
Köpte ett 3cells Electric Power 11,1v acc för drygt ett år sedan, har flygit med det två laddningar! Laddade det fullt och förvarade det i en sluten metallåda uppe på en hylla. Har inte haft så mycket fritid till att flyga så det blev liggandes där!

Så nu fick jag för mig att jag skulle ta en flygtur, plockade fram och dammade av flygplan å tillbehör! Laddade radioaccen och skulle kontrollada lipocellerna! Helt döt! Blinkar error på laddaren och vid mätning visar paketet 0,10volt. Råkade ut för samma sak förra året med ett annat fabrikat på cellerna (kommer inte ihåg vilket dock) det låg ca 3-4 månader och var sedan stendött!

Är det vanligt att cellerna dör så fort? De ska väll inte tappa många mah på ett år som jag förståt det?

Har sett att det inte verkar vara någon större ide att föröka skrämma igång cellerna igen, eller?

Tipps på vilka celler man ska undvika och vilka som är att föredra om man som mig flygger lite då och då, och det ofta går månader eller som i det här fallet nästa ett år mellan flygningarna mottages tacksamt! Tråkigt om man ska köpa nya celler varje ggn man vil ut å flyga...

2007-08-12 18:59:47
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
didimau
c@pspp.se
är inte så bra på det där med ström.
Men jag vet att man bör förvara LiPo accar ca: 50% laddade för att dom ska hålla så bra som möjligt
___________________________
Flyger mest för nära marken

2007-08-12 22:53:38
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
Freddan84
Skicka mail
Jag tappade intresset efter diverse haverier och problem så mina 2 E-power 1300mAh ackar lämnade jag fulladdade ca ett halvår. Orkade helt enkelt inte bry mig om att ladda ur dom. Ackarna var som nya innan men nu är de svällda och har tappat en hel del kapacitet. Förut fick jag vid ett tillfälle i så mycket som 1320 mAh på en laddning. Det mesta jag fått i samma ack idag är ca 800-900 mAh.

Ena acken går dock fint att flyga med, men den andra är i stort sett färdig för skrotning. Det går att flyga en liten stund på låg gas, men väldigt snabbt sjunker spänningen till helt värdelöst låga nivåer. Precis så kärran håller sig i luften. Och ändå har man då bara dragit ur 100 eller 200 mAh. När man låter acken återhämta sig ligger den på hög spänning igen.

Vet inte om detta beror på dåliga ackar eller om det är mer skadligt än man kan tro att lämna ackar fulladdade. Känns rätt tråkigt iaf.

2007-08-13 01:12:40
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
hundrakg
Skicka mail
Vil inte smutskasta E-Power, men kompisens 3 ackar(E-Power) har också blivit kassa, svullnat o tar dåligt emot laddning.... Och detta på kort tid..


Han har 1800mah 3s, och det är inga billiga celler.....sebbe....

2007-08-13 01:17:04
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
hundrakg
Skicka mail
 
Citat från: Freddan84


Vet inte om detta beror på dåliga ackar eller om det är mer skadligt än man kan tro att lämna ackar fulladdade. Känns rätt tråkigt iaf.


Mina Polyquest eller Hyperion kan ligga månader fulladdade, dom svullnar inte för det...
Verkar som om vissa gör det, mest då Kinaceller, UH hade en hel serie som gjorde likadant, nu säger dom att felet är tillrättat, och nästa "batch" som kommer in ska vara puff-fria..... vi får väl se....

Men med UH celler gråter man inte då dom kostar 1/3 del av motsvarande här i Sverige..sebbe..


2007-08-15 21:43:09
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
JR-4ever
Skicka mail
Hej,

Jag är ny på detta med el men har inhandlat lite pryttlar nu och lusläst allt som har med dokumentation att göra.
Har också inköpt E-Power LiPo och bland det första jag fick lära mig var att just E-Power accar INTE får förvaras under nån längre tid fulladdade. De ska förvaras med c:a 50% av kapaciteten kvar i acken. Så då är det bara att ladda upp accken fullt, belasta den så det är ung. 50% kvar.

Enkelt va?
Ska testa detta själv också senare att det stämmer med manualen.

2007-08-15 22:18:26
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
Electric
Skicka mail

Annonsör
Oavsett fabrikat så ska ALDRIG ett lipo ligga fulladdat längre än max 6-7 veckor.
Det där snacket med kinaceller stämmer ej då vissa av Hyperions celler är gjorda i Kina, det är väldigt individuellt. Hade två Polyquest/Hyperion som låg fulladdade 6-7 veckor som funkar men blir tokvarma och ger ej full kapacitet längre.
Jag har själv fyra st Epower 4400 som är tre år gamla som funkar fint fortfarande, dom har dock aldrig legat fulladade någon längre tid.

Mvh/Stefan Kula
*** Redigerat av Electric klockan 2007-08-15 22:19:49 ***

2007-08-15 23:56:38
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
hundrakg
Skicka mail
Kina celler i ren allmänhet HAR en tendens till att vara lite känsliga när det gäller att svullna, vi lever i en större värld än lilla Sverige, kolla runt er o se vad andra brukare säger, 80% av alla svullna celler ÄR Kina celler.. men de e inget fel med dessa celler, jag har nästan bara Kina celler, och 90% av dom har funkat kalas, men mina PQ och Hyperion celler litar jag på 100% i alla lägen, Sedan vet jag inte om just mina Hyperion är tillverkade i Kina eller Korea, whatever, dom funkar kalas...

Det var även en hel serie av Dualskys celler(Kina) som hade en förmåga att blåsa upp sig så fort man titta på dom, finns många märken från Kina o många exempel som visar att dessa celler är lite känsliga när det gäller "puffing"..

Men sedan måsta man ta i beräkning att oftast kostar dessa celler 1/3 till 1/2 priset mot "märkesceller", upp till var o avgra vilka krav o behov man har...

Jag håller med dig Stefan att man ALDRIG ska ha lipo laddade fullt en längre tid, inte bra för något lipo, men det jag erfarat är att märken såsom PQ , Hyperion(Enerland-celler) inte tar särskilt mycket stryk när dom ligger fulladdade i månader... Men om dom e värda att betala 3 ggr så mycket för, ? njaa,??


sebbe..


*** Redigerat av hundrakg klockan 2007-08-15 23:58:11 ***

2007-08-16 00:15:33
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
atroxatrox
Skicka mail
Priserna är väl tämligen offtopic, eller?

Jag har fått lära mig att ackarna ska förvaras vid nomiell spänning dvs 3.7V per cell vilket skall motsvara (har inte mätt det dock) ca halv laddning.
Så försöker jag också hålla det när jag inser att jag inte har tid att flyga.
Min äldsta LiPo-ack är fn en Etec 2s 1000 HP(märk väl: inte SHP) som är inne på sin tredje säsong och fortfarande lever och har hälsan.
Nu vet jag inte om den acken varit död om jag hade lagrat den full iofs...

2007-08-16 10:02:07
RE: 0,10v i ett sgs nytt EP LiPo?    
Rickenbacke
Skicka mail
 
Citat från: hundrakg
Kina celler i ren allmänhet HAR en tendens till att vara lite känsliga när det gäller att svullna, vi lever i en större värld än lilla Sverige, kolla runt er o se vad andra brukare säger, 80% av alla svullna celler ÄR Kina celler..Men med tanke på hur världens ekonomi ser ut idag är väl 80% av ALLA celler från kina, så det låter ju helt rimligt att de står för större delen av de trasiga också :).