Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Att klä en Cowling.
Artikel skapad av: El-Eje Skicka mail 2007-01-14
  
Hej.
Tänkte bara förklara lite hur jag gör när jag klär en rundad cowling till ett flygplan.
Cowling eller nos kanske en del vill hellre säga.

Att klä rundade ytor är inte alltid så enkelt , många gånger vill filmen skrynkla sig om man tar för stora klädselbitar, inget kul eller vackert…

Här kommer en liten bildserie med liten förklarande text, hoppas den underlättar för någon.

Cowlingen är rund och har rundad form , inga plana ytor. Ytan skall vara slät.
Se till att du är nöjd med utseendet och att formen är bra. Blås bort slipdamm och lösa fibrer.Klipp till ett antal kilformade klädselbitar i tillräcklig längd , inte för breda bara.
Men tänk på att dom skall vara lite längre än själva längden på ytan, det skall gå att lägga filmen in och även bakom cowlingen.


Så här ungefär.

Jag brukar börja med att värma fast kilen i längdsriktningen , först där kryssen (X) är och lite svagt längs med strecken. Detta fixerar filmen för att den inte skall glida åt sidan.Efter att filmen är fixerad så värmer man fast den ut mot sidorna, utgå ifrån mitten och var försiktig så att den inte skrynklar sig.Efter att filmen är fastsatt på utsidan är det bra att klippa snyggt i bakkanten så att man får en jämn kant.Den lilla fliken i framkanten värms fast med strykjärnet, kan vara svårt om det är trångt , men gör det innifrån det kan hjälpa.Nu är det bara att lägga vidare med nästa bit  och nästa…osv. 
Ett bra tips är att börja med den nedre biten och att klä uppåt på bägge sidor.
Det behövs bara 2-3mm överlapp och mer ger bara risk för blåsor och skrynkel.

När du kommit till den sista biten kanske du får klippa till den för lagom storlek.
Kom ihåg att det behövs bara 2-3mm överlapp och mer ger bara risk för blåsor och skrynkel.Nu skall det se ut ungefär så här på baksidan, om du klipp av filmen i bakkant. Det är lättast om du klipper varje bit för sig och inte väntar och klipper/värmer alla på en gång.
Och så här kan den se ut på framsidan , rätt snyggt faktiskt och rätt lätt med lagom stora bitar.

Klädseln till denna Cowling var silverfärgas So-Lite film, väger endast 25gram/m2.

Lycka till!