Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Tillverka en Canpoy
Artikel skapad av: Robert Skicka mail 2006-10-04
  

Att tillverka sin egen Canopy är ju något som alltid har verkat svårt och besvärligt. Dessutom utgör en snygg Canopy en stor del av modellens utseende.

Först kommer vi att tillverka en form och gjuta en plugg i gips. Sedan kommer vi att trycka Canopyn i vanlig förpackningsplast.Börja med att tillverka en bottendel till gjutformen. Bottendelen bygger man med fördel på plats för att enkelt få en bra passform. Här går det bra att använda överbliven skräpbalsa.


Bottendelen med stående förstärkningar.Här är bottendelen spraymålad för att stå emot vätan från gipsen.


Här är själva gjutformen, tillverkad av överblivet depron. Tittar man i gjutformen så ser man konturen på Canopyn. Enklast är att klippa ut Canopykonturen från ritningen och ställa den i formen och rita av.Blanda och häll i gipsen. Efter ett par timmar kan man plocka bort formen och då har man fått sig en ”go gipslimpa”. Jag lät min gipslimpa torka i 3 dagar.
Sedan är det bara att börja bearbeta limpan med såg, surform och sandpapper.Efter att man har slipat och provat, slipat och provat, slipat och provat kan slutresultatet bli något så här. Gips är lättslipat så det går rätt så fort att få till det.
När man är nöjd med passformen så stryks pluggen 2 gånger med båtlack för att få den lite tåligare. Då båtlacken har torkat lägger man på ett eller två lager bilvax på pluggen.


Nästa moment är att tillverka en ram för att fästa förpackningsplasten på.
Märk ut hålet med hjälp av pluggen. Gör hålet ca 1 cm större än pluggen så att det blir en tajt ram. Fasa av kanterna, ca 1 cm avfasning. Sedan målas den avfasade kanten för att minska friktionen mot plasten.Häfta fast plasten med häftpistol eller liknande. Just den här plasten kommer ifrån grannens datamus. Om plasten har stora utbuktningar så är det nästan till en fördel, då får man med sig mer material ner igenom hålet när man trycker.
Sätt in ramen i ugnen på 200 grader i 10 min. Låt pluggen ligga utanför ugnen.
Håll det hela under uppsikt.När plasten har ”bakat” sig i ugnen, lägg ramen på ett fast underlag och tryyyyyck tills du ser pluggen på andra sidan.
Skulle du misslyckas så är det bara att stoppa in det hela i ugnen igen och göra ett nytt försök

Ett tips är att lägga en köksstol på sidan och placera ramen på stolsbenen. Tips nr.2 Borra ett hål i botten av pluggen och limma fast pinnen, för att ha något att hålla i.Tillverka nu en ny bottendel för att ha något att fästa Canopyn i.
Sedan är det bara att måla på insidan med Latexfärg i valfri kulör och limma fast den.
Limmet som jag använde var ett vattenbaserat kontaktlim.

För att fästa Canopyn i planet använde jag stift där fram.Undersidan med styrklackar och ett avbrutet rakblad. Det sitter magneter i kroppen som fäster mot rakbladet.

Lycka till med Canopytillverkningen.

/ Robert