Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Apache LiPo charger med kylning
Artikel skapad av: Electric Mike micke@hedlunds.net 2005-08-24
  
Apache 2500 LiPo Charger är bra förutom att den inte får så bra kylning pga krympplasten, och trillar den omkull till liggande i st på högkant under laddning så kan krympplasten smälta.

Alltså fixar man en gammal processorfläkt för 12 v, jag hittade i min skräplåda en som är 55 mm i fyrkant som drar 0,7w, man köper sedan ett ark 0,5 mm aluplåt på Clas Ohlson och börjar bocka. Några gamla meccano-bitar är inte helt fel att ha till fötter sedan.

Efter några pappmallar och provningar överfördes den sista pappmallen till plåten, och efter montering med två skruvar genom aluminium-kylplattan är modifieringen klar.
Nu får laddaren bra kylning, och kan inte välta. Ström till fläkten togs genom att jacka in på 12v matningskabeln till laddaren och sedan isolerad med vulktejp. Fläkten drar försumbart med ström.

Ett urtag för dels matningskabel 12 v men även för Power-on led gjordes i plåten där plåten ansluter mot Apache-laddaren.
Den bakre breda foten skruvades med en M5 med nylock-mutter(låsmutter) på insidan så det är vridbart med lämplig friktion, underlättar transport av laddaren.Vackert? Nej!
Funktionellt? Ja!

/Micke H