Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Fixa dig en Canopy!
Artikel skapad av: El-Eje Skicka mail 2005-08-24
  
1. Rita en mall till pluggen.
2. Såga och skär och slipa till pluggen.Sätt fast ett skaft i pluggen.


3. Såga till en "plast-hållare" , hålet liknar pluggen. Gör hålet något större än pluggen.
4. Fixera fast plasten, typ nubb eller nålar.


Måtta med pluggen , ser ok ut?


5. "Baka" hela kalaset i ugnen. ca 175 grader. Tiden avgör man med att se att plasten slaknar och blir lite "darrlig" när man kackar på hållaren. ca 5 min?
Här gäller det att man har en överseende snäll fru , annars får man passa på vid lämpligt tillfälle!?


6. Fort ut med hållaren och i med pluggen. Tryck lagom och stabilt, det gäller att hållaren ligger på ett sabilt underlag med utrymme för plast och plugg (tex. en sidolaggd stol).
Här en bild på gott utfört arbete ,uppifrån.


7. Låt plast och plugg svalna , låt pluggen vara fixerad i 20-30 sek. Blås gärna på plasten när du är nöjd med formen, detta för att den skall svalna fortare.
Rita av konturerna där du skall klippa och klipp eller skär med kniv.
8 . Var glad en stund för att du fixat dig en alldeles egen Canopy , inte svårt alls (om man inte råkar trycka upp plasten i frugans ugns-grill, illa.).
Nu har man lust att göra cabin-glas till allat möjligt som man byggt, visst inte sant??!Detta var bara en liten förklaring för er som undrat om egen tillverkning . Det finns säkert  en hel massa andra förklaringar och mer pedagogiska tilllämplingar och texter , men det kan nog inte skada med en till?

Några frågor?? 
  Plasten brukar vara lite olika från olika vanliga förpackningar , ju tjockare ju bättre (fast tyngre).Oftas funkar PVC-plast bra. Har testat med 1:- PET flaska utan bra resultat.
Här finns plast att köpa:http://www.glhobbytra.se/butik/hobbytra.taf?_function=listGrp&grp=Tr%E4%20och%20byggmaterial&subgrp=Huvplast&_start=1&vw=
Pluggen görs av lämpligt trä, denna var av balsa men hårdare trä funkar också bra.
  Ja , det var fruns varmluftsugn  och jag får göra egna bakverk alldeles själv.

Hoppas det kommer till nytta!
Mvh
El-Eje