Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Varför snurrar en Hacker helt fritt? kan det vara bra?!
Artikel skapad av: Henke Skicka mail 2004-07-14
  
Vilken fråga ;)  ska försöka svara.

En Hacker är slotless, dvs den har ingen järnkärna som kopparen är lindad runt, på det viset får man in mer koppar i spolen och verkningsgraden ökar, men men behöver ändå en fluxring för att inte få förluster, så utanför lindningen ligger en järnring.

magnetkuggen i en motor säger INGET om hur stark den är, det är ett vanligt missförstånd.

Hacker är dessutom tvåpoliga vilket ger ett högt varv och med varvet kommer verkningsgraden. Man ser ofta att outrunners har 90% verkningsgrad... jämför man så så har en Hacker ca95% pga den låga impedansen och det höga varvet.

man får också ut MYCKET mer effekt/motorvikt med högt varv. det dubbla är inte ovanligt.

Hackern är en turboladdad 4:a medans Outrunnern är en V8 på 7liter... båda toppar 300km/h, racerbilen kommer dit fortare medans Mercedes-V8:an är bekvämare att åka med.... ;)

det man förlorar är vridmonent, så ska man snurra en stor propeller behövs en växellåda, då byter man varvtal mot vridmoment. Växellådan tar dock en viss del av effekten, men med en bra låda så förlorar man bara 3-5%. så i slutänden hamnar man på ungefär samma totala verkningsgrad om man jämför en växlad motor jämfört med en högmoments direktdriven, men halva vikten ;) Halva vikten betyder mindre levande massa vilket i sin tur ger mycket rappare gassvar. det märks inte minst vid 3D flygning der det är viktigt med ett distingt gassvar.

Men det intressanta kommer när man ska flyga fläkt, då har man hela den fina verkningsgraden + en lätt motor, eller i helikopter, där man i vilket fall måste växla oavsett motor. (ja jag har sett piccolon med direktdriven rotor men den räknas inte ;)

Tex, har en Mega dock sina applikationer där den kan ge bättre resultat än Hacker, tex en 22/30/3 med 9" propeller... B40 med växel känns knappt lönt med bara 9" och en B50L eller XL har inte momentet heller...


Slotless