Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Biltema mustang
Artikel skapad av: Philip_T philipthulin@hotmail.com 2004-01-20
  
Utrustningen jag använt är köpt på www.hab.se.
Motor: EDP-50 3*2 prop
ack: 2*250 mAh E-tec Litium polymer
servon: GWS Pico eller Graupner C-141 (Hitec HS-50 eller Waypoint 060 mfl mfl funkar kanon de med!)
mottagare: minsta möjliga med minst 3 kanaler (rek FM-5 från HAB)
reglage: valfritt 5A (typ GWS ICS-100)

Det du behöver till själva bygget är också:
en bit plaströr med lite drygt 1 mm ID
en bit 1 mm pianotråd (c:a 20 cm går åt)
c:a 15 cm 1 mm kolfiberpinne
c:a 20 cm 1,5-2 mm kolfiberpinne
3 st "Ez conectors" (skruvlinkar för enkel justering av rodren)
smältlim eller liknande (epoxy går också kanon)
trasparent kontorstejp (inte den "dimmiga" utan vanlig genomskinlig)
ev sprayfärg till målningen, Biltemas hobbyfärger funkar kanon om man är försiktig!

Till bygget.

Börja med att pilla bort den tyngd samt grå plastbricka som sitter limmad i nosen, pilla därefter bort den dubbelhäftande tejp som sitter på både kropp och vingar, samt på den bit som ska sitta under vingen..

lägg vingarna uppochner på arbetbordet, lägg ihop dem som de ska sitta och limma ihop dem med en 20 cm kolfiberpinne du har.
När det har torkat så limmar du fast den bit som ska sitta under vingen, OBS att vingen inte kommer ha någon V-form, så försök inte knäcka kolfibrpinnen för att få till detta.

skär nu ut skevrodren.
skär då ifrån den innre markeringen på vingen där "flapsen" börjar och i linje med flapsen längst ut till vingspetsen.
skär nu av den lilla flärp som blivit längst in på ingen, kapa även av c:a 2 mm på denna.
När detta är gjort limmar du fast små bitar (c:a 2 cm) av det plaströr du har där du nyss skar av vingbiten i vingroten.
dessa är som lagring för skevroderlinkaget.
bocka till en bit av pianotråden som länkar, dvs du böjer en bit (c:a 1 cm) som ska gå in i själva skevrodret, sticker in tråden i röret och bockar en gång till, se till att den första bockningen sitter c:a 2.3 cm ut på rodret.
Den andra bockningen gör du så den pekar i 90 graders vinkel mot skevrodret och uppåt, knipsa av till lagom längd (c:a 1 cm)

gör ett litet hål i skevrodret där linkaget ska sitta, limma in linkaget och tejpa fast rodren (tejpen är altså gångjärn i detta fall.) förstärk med 2 små tejpbitar på undersidan.
nu ska du ha ett (eller två, samma princis på bägge sidor) fungerande skevroder med linkage.

höjdrodret görs på liknande sätt.
Skär loss skevrodren från stabben och limma en kolpinne mellan dem, det är inte så noga hur lång den pinnen är, bara rodren håller ihop.
limma fast stabbhalvorna på kropen och tejpa fast höjdrodret. här finns det två alternativ för att få dit rodren, antingen limmar du fast bara ena höjdroderhalvan på kolpinnen först och trär sen det genom fenanoch limmar fast den andra halvan, det dra alternativet är att du skär loss fenan.
ev får man skära lite i fenan och kroppen för att linkaget ska gå fritt.
gör ett litet roderok av 1 mm plywood eller nån plastbit.

gör en stötstång av den andra kilpinnen och en bit pianotråd, limma fast pianotråden i ena änden rikligt med CA lim och sätt sedan på en stump med krympslang.
sätt in kolpinneni roderoket och gör ett hål i kroppsidan för den, lirka sedan in stötstången, kolpinnar går att böja väldigt snävt så det går lätt att göra.
limma in ett höjdservo i kroppen, förslagsvis så skär du försiktigt loss huven och skär upp en lucka där och limmar in servor strax bakom detta hål.
sätt på en Ez conector och trä in höjdroderstötstången i den och dra åt skruven (nollställ även servot och justera höjden nu)

åter till vingen.
Skär upp ett hål passandes ditt servo strax framför eller strax bakom kolfiberbaljen, kär hålet rakt igenom så passar servot perfekt mot ytterkonturen sedan.
limma in servot med smältlim.
kapa till två bitar pianotråd (1mm) i samma längd så de är c:a 1 cm längre än avståndet mellan servo ok och de skevlinkage du gjorde tidigare.
använd en bit kabelisolering eller den insta krympslng du kan hitta (1,6 mm funkar bäst) och krymp runt skevroderlinkaget och stötstängerna så de sitter ihop, men låt det vara c:a 2-3 mm mellan pinnarna så du får en mjuk och böjbar led här.
använd 2 st EZ conectors på skevservot och justera in (med servot nollstält) skevrodren, låt de hellre peka c:a 1 mm uppåt på bägge sidor än nedåt, hellst neutralt såklart!

limma in motorn i nosen med ett par graders nedåtriktning, ingen högerriktning behövs.
gör en enkel lucka för batteriet på ovansidan av nosen eller sätt in tå kolpnna framför och bakom vingen och sätt fast vingen med gummiband för att komma åt acken.
limma fast mottagaren precis framför höjdservot, OBS att skevlinkaget måste gå fritt. lägg acken precis bakom motorn, och fartreglaget så nära motorn som möjligt där den får plats.

TP bör ligga på unigefär 1,5 cm från framkanten, vet inte riktigt var min ligger men testa dig fram.

ställ utslagen så att du har c:a 3-5 mm på höjden (3 mm räcker gott och väl) och c:a 4-6 mm på skeven. samt att du har c:a 30-50% expo på bägge.
Har du för stort utslag eller för lite expo på höjden så klippr den lätt, men är kärran väl inställd så är den väldgt snäll att flyga!

Lycka till och flyg lågt och fort :)

Bilder kommer.

Philip