Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Expo samt andra mixnings möjligheter.
Artikel skapad av: nicke123 niclaslundberg@hotmail.com 2012-08-05
  
tänkte försöka skriva några rader om expo samt olika mixnings möjligheter i sändare för de som är nya i hobbyn.

börjar med "Expo". Expo används på de flesta modeller mer eller mindre. på Aerobatic flygplan är det vanligt att man har lite mer än på t.ex en Cub.
varför har man då expo? jo det används för att flygplanet inte skall vara så känsligt på "spaken" 

Ett exempel: säg att man har 0% expo och maxutslagen på rodrerna är 40 grader och om man då flyttar spaken på sändaren  halvvägs så ger rodrerna 20 grader utslag. 
viktigt när man ställer in Expo är att man kan välja att ha "+" expo eller "-" expo. 

säg att man har 50% - expo, Maxutslagen är 40 grader när man då har rört spaken halvvägs så har rodrerna bara gett 10 grader utslag.  detta gör att flygplanet inte blir lika känsligt utan att man kan röra lite vildare på spaken utan att det händer så mycket med flygplanet.

sen kan man även ställa in "+" expo, säg att maxutslagen är 40 grader, när du då har rört spaken halvvägs så har rodren redan gett 30 grader utslag. detta gör flygplanet mycket mer känsligt på spakrörelserna.

vi går vidare till "DR" (dual-rate) som finns i radion, Dual-rate används för att ställa in maxutslagen på ett roder. (finns nog inte så mycket mer att säga).

moving on to "EPA" (end point) lättast att förklara med ett exempel. säg att du har 100% på endpoint på höjdrodret. men du tycker inte att det behövs lika mycket dyk roder som "höjdroder"  säg då att du har 100% UPPÅT och NERÅT på höjdrodret och då när du drar i spaken så ger höjdrodret 30 grader utslag uppåt och neråt. men du kanske tycker att det räcker med 20 grader neråt då kan du ställa in EPA neråt så att du bara har t.ex 60%  då får du alltså mindre utslag neråt men du får fortfarande fullt utslag uppåt. 

vad har vi mer.... Jo vi har V-tail samt Elevons.
börjar med V-tail, ja som det kanske hörs på namnet så är V-tail något som används på flygplan som har "2 stabbhalvor" som är vinklade som ett V, dvs du har ingen fena.
för att kunna styra både höjdroder och sidroder på dessa så behövs en speciell mixning som kallas V-tail
då krävs 2 servon, ett till varje roder.
(se Bild) 

okej, vidare till Elevon, Elevons används mest på flygande vingar där man inte har någon stabbe med höjdroder utan bara en vinge med skevroder. då mixar man ihop servona (för det krävs 2 servon för detta) precis som på V-tail bara det att man gör det på "huvudvingen" dvs man mixar ihop höjdroder och skevroder på en och samma vinge. så när man drar i höjdspaken så går båda skevroderna upp och om man drar spaken åt sidan så går det ena upp medans det andra går ner (precis som på en vanlig vinge) 

Observera att detta Gäller FUTABA! hur det är med Jr,spektrum, hitec..mm vet jag ej.

Ja, det var väll vad jag hade att komma med (ganska lite) hoppas någon förstår vad det står (jag gör det inte)  hoppas i alla fall att någon kanske får lite nytta av detta.

/Nicke