Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Att bygga en pilotfigur
Artikel skapad av: superslizer Skicka mail 2009-12-21
  
Det kan vara svårt ibland att hitta rätt pilotfigur till sitt plan. Nu ska det presenteras ett enkelt sätt att tillverka en egen pilot.

De flesta har som barn lekt med Papier Maché, men det är verkligen inget måste (det finns ett skäl att just barn håller på med det). Huvudprincipen är att skapa ett skal genom att varva pappersremsor och lim.

Vanligtvis använder man tidningspapper, det är också vad som användes här. Dock är tapetklister också praxis, men här använder vi vitlim för att få figur krasch- och bränsletålig.

Enklaste sättet att skapa en Papier Maché-figur på är genom att använda en modell under. I detta fall vill vi skapa en Launchpad McQuack (Sigge McKvack på svenska). Då startar man med att utforma piloten i lera:

Då kommer man till problemet att få ut lerfiguren efter att pilotskalet har torkat och härdat. Det enklaste sättet är då att såga modellen itu och göra halvorna var för sigDärefter är det klokt att lägga ett lager gladplast över modellen, så att inte limmet fastnar i leran. Tidningspappersremsor rivs sedan i lagom stora bitar för att pilotens detaljer fortfarande är distinkta. Lim stryks på båda sidor av remsan, läggs på modellen och stryks jämn och fin med handen. När ett lager är klart kan man lägga på lite extra lim på ytan och stryka ut. Upprepa detta 5-10 lager, beroende på hur hård figuren behöver vara (är det Clintan som ska byggas räcker det inte med en hel Göteborgsposten).När skalet är hanterbart men fortfarande lite gummiaktig plockas halvorna av modellerna och placeras invid varandra som de sitta ihop. Sedan fogas halvorna ihop med fler pappersremsor och vitlim. Antalet lager beror på hur stor glappet mellan halvorna är.

Rekommenderad färg till modellen är vattenlöslig plastmodellfärg (sådan man målar plast-gubbar och -flygplan med). Den är (vanligtvis) bränslebeständig.Lycka till!