Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Hangställen i Göteborg
Artikel skapad av: seipean Skicka mail 2009-08-25
  
Jag har satt ihop en liten guide över flygställena:
Ett brunt streck är var själva hanget är.
En blå prick är var man kan ställa bilen.

Klickar man på namnet får man upp en bättre bild i GoogleMaps

NV N
Sillvik
Höjd 15m. Ganska kuperat, inga direkt stora landningsytor , men många mindre. En hel del småträd och buskar. Ganska flack lutning på hanget men om det blåser bra så lyfter det bra.


N NO O
Brudarebacken
Inget vidare hang men det går att flyga om det inte blåser för mycket.SO
Sandsjöbacka
Höjd 25m. Ganska flack sluttning med ljung, några stenar och buskar. Landningen är stor och är nästan bara ljung. Perfekt nybörjarställe. Kan dock vara lite turbulent (/termiskt).
Det fins en varning utfärdad om att det ofta är inbrott i bilarna vid parkeringen på Långåsvägen. Säkrare att parkera vid restaurangen vid motorvägs-rastplatsen (dock lite längre att gå). Tänk på att hela området är naturreservat med frigående får och kor, visa hänsyn mot dem.S (SO)
Hjuvik
Höjd 35m. Från parkeringen går man tillbaks lite, uppför den branta backen och vid krönet går man genom ett hål i stängslet.
En brant bergskant ner mot havet som ger bra lyft. Landningen är ganska stor med en hel del småträd och buskar som man kan landa i om man tycker att berg är för hårt!S
Tagene
Höjd 60m. Kör in på Fridhems kyrkogård, höger efter kapellet. Sen höger vid skylt om Bussparkering, parkera längst bort på den slingan.
Ganska smalt men högt och med hela Göteborg och Götaälvdalen nedanför. Borde ge rejält med termik vid solsken. En del träd nedanför hanget som man kan fastna i om det inte lyfter. Stor landning med högt gräs!(V) SV S
Ramberget
Höjd 70m. Stort hang med grymt lyft, kan ge mycket termik. Besvärliga landningar, antingen precis nedanför vägen, eller högst uppe på toppen. Eller i nödfall kan det gå på vägen. OBS här är gott om besökare, både med och utan bilar. Dessutom är det mycket trafik nedanför hanget. Så här bör man nog inte flyga med stora, snabba (=farliga) plan. Med tanke på ev. radiobortfall. (Tack "Pepsimax" för varningen)SV (NV)
Lilla Varholmen
Höjd 20m. SV-hanget är ganska stort och har bra lyft, man flyger precis till söder om fyren (akta er för fyrens el-kabeln och stolparna som står nednför kanten). Landningen har många små buskar.
NV-hanget ligger c:a 50m norr om fyren och är ganska litet men med hyfsat lyft. Trång landning där man står och flyger men man kan gå upp till SV-landningens öppnare yta.SV (NO)
Vallda Sandö
Höjd 20m. Stort och bra hang men inte mycket mjukt att landa på. Men det är gott om plats att landa på.SV V NV
Hästevik Höjd 40m. Stort hang med bra lyft och gott om släta men hårda landningsytor. Finns lite småträd och buskar som man kan använda som "stötdämpare".
Jag har provat hanget i VNV och det lyfte riktigt bra. Det bör fungera bra i allt mellan SV och NV.V
Kullavik Höjd 30m. Stort och bra hang men inte mycket mjukt att landa på. Men det är gott om plats att landa på.


Agnesberg Höjd 100m. Högt! Brant! Göteborgs bästa hang? Trång landning med träd vid sidorna och bakom gör att det är besvärligt att landa (sämsta landningsplatsen i den här listan). Vissa hävdar att man kan ta upp planet på höjd och sen gå genom skogen tillbaks till fotbollsplanerna för att landa.
Mycket termiskt vid solsken. Här kan man flyga med tegelstenar!


Kallebäck
Höjd 60m. Stort hang med bra lyft, men det är lite plats att landa på, en slät bergshäll som är max 5 från kanten bak till träden. De är dock ganska små så har man en inte för snabb modell så går det bra.
Högsta punkten ligger ungefär vid nedersta änden av det blåa strecket, men det är större plats att landa lite längre norrut.

En varning är på sin plats, det är MYCKET trafik nedanför: E6'an, järnvägen och Mölndalsvägen. Små, lätta plan är nog bäst här.
Hanget är lite avrundat på kanten så det blir inga virvlar, det gör också att de översta 15-20 metrarna är OK att gå ner och hämta plan på. Men nedanför där är det nästan stup.

Man parkerar på besöksparkeringen för Kallebäcks Äldreboende


NV-N
Röda Sten
Höjd 30m. Funkar vid VNV till N. Litet men roligt hang i centrala Göteborg. Det lyfter ganska bra trots storleken, vid vind från NV-N så kan man flyga bortemot nya varvet. Ganska trångt att landa. Ofta mycket publik.

Man kör så långt man kan komma i industriområdet "Klippan Väst" och förbi "kulturkafet Röda Sten, en bit av vägen känns som det är en cykelväg.