Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Linflyg- en utdöd gren?
Artikel skapad av: Poison12 Skicka mail 2009-05-03
  
Linflyg. Många kanske minns att de började med det när de var mycket små, men så fort radion blev billig så hoppade man över till den radiostyrda grenen. Och med dagens radiostyrda depronmodeller som fyller hyllorna för ett pris på ca 500 så är det inte så konstigt att linflyget håller på att dö ut, med bara ett tiotal gamla gubbar på fälten. Eller hur är det egentligen?

Visst, det är sant att linflyget har tappat många allt eftersom modeller har blivit billigare och radiostyrda. Dagens ungdomar har inte ens ett behov av att vara med i en modellklubb, eftersom de färdigbyggda modellerna är så lättflugna att man inte behöver stå ute på fältet och flyga dubbelkommando, någonting jag själv har gjort. Men i och med det faktum att man inte behöver en klubb idag får de aldrig kontakt med linflyget. Men linflyget står sig fortfarande starkt. Det hålls fortfarande SM och VM i de olika grenarna av linflyg. I USA så finns det de bästa linflygarna, och deras byggtekniker är överlägsna de svenska.

Men nu sitter ni och tänker, det är ju bara gamla gubbar som står ute på fältet och flyger stunt. Men jag måste erkänna att jag faktiskt inte är äldre än 14 år(15 i höst) men jag är fortfarande lika eggad av linflyget. Det är enda grenen där man verkligen har kontakt med sitt plan. Hur coolt är det att se en radiokärra på 30 meters höjd göra en loop när man kan se ett linstyrt plan göra en loop knappt en meter över marken.

Jag själv är duktig inom linflyget. Min karriär är hittills störst inom stunt, men även inom combat är jag en hyfsad flygare. Jag kan bl.a. nämna att jag kommit etta i ministunt två år i rad, och nu på den första deltävlingen i semistunt kom jag på 4:e plats, en väldigt bra placering, trots att jag missade några manövrar(Både ministunt och semistunttävlingen är anordnade av SLM). Jag kan också nämna att jag fick mottaga SLM:s juniorstipendium tack vare mina färdigheter inom linflyg.

Så om ni har någon linkärra hemma i boden, källaren eller tvättstugan, ta med den till klubben, piffa upp den och ut och flyg med den. Det är en fantstisk sport som särskilt ungdomar borde hålla på med, eftersom man får lära sig så måga fantastiska saker när man flyger.

Hannes Brattgård, 09-05-03