Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Stötstänger av kolfiber
Artikel skapad av: REP Skicka mail 2008-06-03
  
Rör och stänger av kolfiber är ett utmärkt material för att tillverka stötstänger.

Så här gör jag:
1.Korta stötstänger:

1.1 Låg belastning:
2mm kolfiberpinne limmas i ena änden direkt i m2 stållink med medium snabblim. I andra änden limmas en vanlig "lödhylsa" med m2 gänga.
Slipa stången och fila ur linken/hylsan först.
Är man lat går det bra med vanliga 2mm metallpinnar med gängad ände och z-bock eller "conector".
Så här ser det ut:1.2 Hög belastning:
3mm kolfiberstång med m3 linkar och hylsa som ovan.

1.3 Extrem belastning:
Kolfiberrör med 3-4mm invändig diameter. I ändarna limmas m3-m4 skruv. Alternativt limmas en m3-"lödhylsa" invändigt i 4mm rör. Limma med höghållfast epoxy, typ UHU300+ och härda i ugn 100 grader.
Exempel på stötstång av 4mm rör(invändigt)med m4 i kullinksänden och lödhylsa med m3 i stållinksänden:


2. Långa stötstänger

2.1 Låg belastning
Kolfiberör med 3mm innerdiameter. 3mm kolfiberstång (10-15cm) limmas i ändarna på röret med linkar enligt 1.2. De tunnare ändarna gör att stängerna blir lättare och inte så klumpiga vid genomföringen i kroppssidan. Det kraftigare röret står för styvheten på stångens mitt där knäckrisken är störst.


2.2 Hög belastning
Kolfiberrör 3-4mm invändigt med m3-m4 linkar enligt 1.3. Behövs högre styrka kan man göra som 2.1 men med 3-4mm-rören som ändar på ett större rör.

3. Testa stötstängerna.
3.1 Tag fram en vanlig hushållsvåg. Sätt ena änden på stötstången på vågen och tryck kraftigt med handen på den andra änden. Stången kommer vid en viss belastning att böja sig, knäckas. Denna knäcklast skall vara betydligt större än servots styrka.
Med lite formler kan man med resultatet av detta test lätt räkna ut knäcklasten för valfri stötstångslängd. Man kan även räkna ut hur stor andel kolfiber det är i stången(Inte mycket, mest plast).

/Per