Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Tips om att klä en vinge.
Artikel skapad av: El-Eje Skicka mail 2008-02-06
  
Hej.

Eftersom man ibland fastnar i just klädselbiten av ett bygge kommer ytterligare ett litet tips.
Denna gång är det en bildserie på en vinge. En rätt liten vinge som ni ser, men förfarandet är lika på större delar.
Eftersom det är små lätta byggen så är klädseln SoLite som jag fastnat för.

Klipp till klädseln med lite överlapp. Klipp till den så den har lite överlapp, finjustering går att göra efteråt, men klipp inte för litet bara.Börja med att fästa ena hörnet av klädseln, den blåa nålen visar första "nästet" med strykjärns spetsen.När du näst fast klädseln i ändarna så spänner du försiktigt ut den på midjan. Inte för mycket, men så du inte har mycket vågor i filmen.Ett litet spänn på motsatta sidan , och fäst.Nu spänner vi upp i hörnorna , näst med en dutt med spetsen bara. Om du behöver justera så är det bra med så liten yta att lossa som möjligt.Spänn i mellan dom första duttarna.Nu får man spänna lite försiktigt utåt sidorna för att få bra fason på vingspetsen.Spänn på motsatt sida, inga veck skall finnas.Så , det vart en del nålar, alltså fästpunkter med spetsen av strykjärnet.Jag brukar köra ett varv till med spetsen , så är jag säker på att inte klädseln krymper bort eller in på vingen medans man värmer sedan. På med duttandet igen bara.Nu tog jag bort nålarna för att kunna stryka kanterna riktigt. Man stryker helst så att inte den lösa kanten kan skrynkla sig. Lättast om man stryker utåt och runt tycker jag.
Här är vingspetsen srtykt längs med kanten.Massa filmöverflöd som får klippas bort innan man stryker över till andra sidan.Nu är det dags att värma fast hela filmens yta i konstruktionen. Var noga med att inte dra med dig filmen så att den bildas rynkor eller veck när strykjärnet dras över. Ibland är den bra att bara lägga på strykjärnet så filmen får krympa först och sedan när allt är krympt så kan man pressa lite så limmet fäster bätte i tex balsan.Se till att värma fast kanterna fint och snyggt, detta blir ju underlaget för ovansidans film sedan.Nu är undersidan klar, skönt.  Nu till ovansidan.
Samma visa med tillklippning av film och passning, samma sträckningsförafande .Här välver vingspetsen lite, då blir det genast svårt att få bort alla rynkor, i alla fall för mig.Men spänn så gott det går, rynkorna går att krympa bort om välvningen inte är tokstor, då får man klippa och lappa över skarvarna likt runda föremål.Så här gick det efter att kanten värmts fast, lite lagom rynkigt. Som gammelmormor... i alla fall lika grå ;-)Klipp bort allt överflöd, och fixa till en fin jämn kant, denna är ju ytterst av klädseln.

Hade en liten förklarande ? bild på hur jag klipper upp vid skevroder utrymmena.
Klipp snett in i hörnorna så du kan vika upp dom enkelt.Träna hemma, bygg en dubbeldäckare så får du massa vingbitar att öva på :-))
Så här blev det när alla vingar var klara.Hoppas det hjälper någon, och lycka till !
Mvh  Eje