Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Att klä en rundad prul , tex en Hjulkåpa.
Artikel skapad av: El-Eje Skicka mail 2008-02-04
  
(Efter att fått lite hintar om att detta tips borde bli en artikel så kopierade jag helt enkelt bara av den och klistrade in den.)

Hej flygtokar
Kanske inte riktigt jätte intressant med klädseltips och lite "how-I-do" , men efter en frågan om just detta så hann jag köra en fotoserie idag.
Skulle klä en hjulkåpa med lite film och passade samtidigt på att försöka fånga en del moment som kanske kan vara till hjälp för någon?
Hjulkåpan sitter på ett pågående bygge av en liten racer The Jeep Del 1.

Det är inte alltid så enkelt med just klädsel av sina byggen, många hamnar i ett sorts vaccum i byggeriet just där. En del tycker det är det tråkigaste som finns att klä modeller, en del får inte till den rätta knycken och tror att alla beklädnader kommer att sluta som ett snytpapper
Som tur är , så går det många gånger att träna sig till att få dit film och klädel på ett fint sätt, bara man ger det tid och lugn och ro. Lovar att nog alla kan få till det bra bara man tror på sig själv . Dessutom sa magistern när jag var liten : " .. övning ger färdighet. Se så , ett nytt försök..." 

Då så , lite "How-I-do"  och med det är inte sagt att det är så här som är rätt, utan bara ett litet tips på hur det går till på Tjörn.

Mina prylar inför arbetet: Strykjärn , riktigt vass kniv , vass fin sax , tuschpenna och några extra tillbehör som linjal, bordskniv,nål,film och ett ämne att gå lös på . En hjulkåpaEn närbild på det tänkta offret, lagom rundat och ojämnt...Så , då ser man till att ha lite film , detta blev SoLite . Vänd den så att klisterytan kommer åt rätt håll för att sedan kunna fästa på ämnet. Det brukar vara en skyddsfilm på denna sidan.
Rita av en kontur så blir det lättare att klippa ur biten.Klipp ut biten ,passa till den och  klipp till ytterligare innan du tar av skyddsfilmen . Själva filmen kan vara lite tunn och sladdrig att klippa utan skyddsfilmen på. Dessutom så minimiserar man sina feta fingeravtryck på klistretJag börjar med att klä baksidan av kåpan, likt att man alltid börjar md en undersida på en vinge. Här börjar direkt ett meck.... en plupp som inte sitter i jämnhöjd med balsan. Nu är det risk för att ge upp och gå ut en sväng.....  Men nej då.
Fäst filmen på några ställen , dom blå trekanterna visar vart denna fästes men en liten "dutt" med strykjärnets spets.Nu sitter filmen fixerad, då blir det den djuriskt vassa kniven som får fram. Skär bort en rundel så pluppen tittar fram.Med plupphål så kommer filmen gå att sträckas  och fästast på fler ställen utan rynkor. Mer blåa trekanter. Se och njut.Nu kommer hemligheten till att slippa alla rynkor (OBS ,detta funkar inte på gamla fruar!!) Klipp i dom lösa kanterna runt om i filmen så nära välvningen det går.Nu kan man börja stryka fast en liten bit åt gången, försiktigt så att man inte dräller runt med järnet och krymper fel del. Här börjas det med undersidan av gammal vana , lite som en vinge. Undersidan först för att få skarven som kommer ytterst på undersidan. Men det visste ni nog redan Raskt klart på undersidan så kommer man till nästa sidan, bara att ta en åt gången metodiskt .
Nu vet jag inte varför det blev en bit i mitten på ovansidan som start, men det funkade ju faktiskt.Får du problem med att få tag på bara en liten flik ?? Ta och blås på om lösa kanterna så ställer dom sig upp. då har man chansen att få tag på nästa att bränna dit . Se bara till att svälja mandelkubben innan, vi skulle ju inte ha skrynklor och knorttar i klädselnDet är bara att stryka på , varje bit för sig och inget bråttom. Det tar ju faktiskt bara ca 10-20 sec för varje moment.Här kommer endetalj som kan vara bra att tänka på.  När det böjer mycket under fliken , fäst den i MITTEN först. När den är fäst i mitten så kan man sedan stryka ut åt kanterna åt båda håll var för sig.Med lite tålamod och ett bra program på radion samt att barnen har fått nya dataspel så kan man få till en sida utan större blessyrer , ungefär så här.

Nu var det första sidan , nu nästa till drabbning. Det går ju fort , strykjärnet är ju redan varmt
Samma sak igen , rita av en kontur en bit utanför och klipp.Denna gång finns det inga dumma hinder, så här fäster vi filmen med fler duttar på en gång. se bara till att den sitter så plant som möjligt.Nu tröttnade jag på att fota så hysteriskt, och allt liknade den första omgången ändå...
Så här kommer färdig klädd andra sida direkt, pang på!

Japp, det finns oklädda spalter på både undersida och ovansida kvar. Det är mer jobb att få dit all klädsel i bara två delar än att lägga dit ett par små bitar i efterhand.

Så fram med lite skräpbitar av filmen och klipp till med lite överlapp.
Här är två trekanter som kommer framför och bakom hjulhålet.Sedan en lite längre och smalare remsa att bränna fast på ovansidan, denna tonar dessutom ner alla skarvar som blir efter flikarna .Till slut har man fått sig en färdigkläd hjulkåpa att ställa till dom andra små delarna man så glatt klättHoppas detta kan ge lite hum om hur man kan få till en rundad och knepig form att bli klädd utan skrynklor och svordomar , Rätt temp på strykjärnet är ju givetvis ett måste med.

Spring iväg och klä er nu!!
Mvh